Annons Annons
Annons Annons

Något högre tryck på vården i storstäderna

Nyheter 18 JUL 2018 Halvvägs in i kalendersommaren är pressen på sjukvården något mer intensiv än vanligt i Skåne, Stockholm och Västra Götaland. Men det varierar en del, även om situationen inte är akut, visar Läkartidningens rundringning.

bild

Akuten vid Sunderby sjukhus pressad – stängd jourcentral misstänkt orsak

Nyheter 18 JUL 2018 Ovanligt många patienter söker sig just nu till akutmottagningen vid Sunderby sjukhus, trots att de inte har problem av akut karaktär. Verksamhetschefen misstänker att stängningen av en jourcentral på vardagar har något med saken att göra.

Annons Annons

Skogsbränder sätter sjukvården i Jämtland Härjedalen i stabsläge

bild

Nyheter 18 JUL 2018 De många skogsbränder som rasar i Jämtland Härjedalen har fått sjukvården i regionen att fatta beslut om stabsläge. Främst förbereder sig personalen på att ta hand om brandskadade.

Jämställdhetsutbildning för chefer skärs ned

bild

Nyheter 17 JUL 2018 Stockholms läns landsting skär ned på utbildning i jämställdhet för chefer i vården. Det gör att utbildningsplatserna inte räcker till alla.

Batteri tog slut – hjärtpatient lämnades utan övervakning

bild

Nyheter 17 JUL 2018 Batteriet i den telemetridosa som användes för registrering av en patients förmaksflimmer tog slut, varpå dosan inte larmade när patientens tillstånd försämrades. Nu anmäls händelsen till Läkemedelsverket.

Läkare vill se #metoo-samarbete mellan region och universitet

bild

Nyheter 17 JUL 2018 Konkreta handlingsplaner mot sexuella trakasserier och ett närmare samarbete mellan Region Örebro län och Örebro universitet. Det kräver läkare i en debattartikel. 

Sexuella trakasserier vanligare bland medicinstudenter

Nyheter 17 JUL 2018 Det är betydligt vanligare att kvinnliga medicinstudenter utsätts för sexuella trakasserier än studenter inom naturvetenskap eller teknik. Och arbetsmiljön inom kirurgi och akutmedicin är särskilt utsatt, visar en amerikansk rapport.

Stockholmsvården pressad – då öppnar intensivakuten

bild

Nyheter 16 JUL 2018 Ett högt tryck på akutmottagningarna i Stockholm, i kombination med brist på vårdplatser, gör att intensivakuten vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna tillfälligt får ta emot patienter från andra sjukhus.

WMA fördömer läkares medverkan till avrättningar

Nyheter 16 JUL 2018 Iranska domstolar lutar sig mot rättsläkares bedömningar av minderåriga brottslingars mentala mognadsgrad vid utfärdandet av dödsstraff. Detta kritiseras nu i skarpa ordalag av den internationella läkarorganisationen WMA, World Medical Association. (2 kommentarer)

Avslag på skyddsombuds begäran om namn i nätjournaler

bild

Nyheter 13 JUL 2018 Arbetsmiljöverket avvisar skyddsombudets begäran om att Region Uppsala ska ta bort namnuppgifter på vårdpersonal i patienternas nätjournaler. Att frågan trots allt ska lyftas till Sveriges Kommuner och landsting välkomnas av Sjukhusläkarna. (1 kommentar)

Läkare höll fast vid beslut om vakenkirurgi – får kritik av IVO

Patientsäkerhet 13 JUL 2018 Trots att patientens tillstånd försämrades stod den ansvariga läkaren fast vid beslutet om att avlägsna dennes hjärntumör med vakenkirurgi. Det ledde till att patienten fick vänta åtta månader på ingreppet – och under tiden blev halvsidigt förlamad.

bild

Värmeböljan ett problem för vården

Nyheter 13 JUL 2018 Hög, långvarig värme börjar påverka vården vid flera sjukhus, bland annat vid Blekingesjukhuset i Karlskrona. Nu efterlyser forskare en större samhällsberedskap för att hantera effekterna av värmeböljor.

Nationell handlingsplan ska stärka patientsäkerheten

bild

Nyheter 13 JUL 2018 Socialstyrelsen får i uppdrag att utarbeta en nationell handlingsplan för att stärka hälso- och sjukvårdens arbete mot en ökad patientsäkerhet. Det meddelar regeringen.

bild

Region Uppsala: »Vi tar oron för hot och våld på största allvar«

Nyheter 12 JUL 2018 Region Uppsala ser allvarligt på huvudskyddsombudets oro för hot och våld och regionens jurister ska ta upp frågan om vårdpersonalens namnuppgifter i patienternas nätjournaler med Sveriges Kommuner och landsting. Det säger Region Uppsalas säkerhetschef. (2 kommentarer)

Regeringen miljonsatsar på prostatacancertester

bild

Nyheter 12 JUL 2018 Regeringen vill se en mer strukturerad och jämlik PSA-provtagning för män, samt bättre information. För att stärka det arbetet ger man nu 8,4 miljoner kronor till de regionala cancercentrumen. (1 kommentar)

Olika vaccinskydd i olika landsting inför vinterns influensasäsong

Nyheter 12 JUL 2018 Ett influensavaccin utan tillräckligt skydd mot den dominerande virusstammen tros ligga bakom vinterns rekordartade ökning av antalet verifierade influensafall. Nu byter de flesta landsting och regioner vaccin – men inte Örebro, Värmland och Sörmland. ()

Sjukhus kritiseras efter förlossningsskada

Patientsäkerhet 11 JUL 2018 Trots att en kvinna drabbats av en allvarlig bristning i samband med att hennes första barn föddes, forcerades hennes andra förlossning bland annat genom yttre press och en ny bristning uppstod. Sjukhuset där kvinnan födde får nu kritik av Inspektionen för vård och omsorg för att ha brustit i utredningen av fallet. ()

IVO-kritik mot nätläkares undersökning

Patientsäkerhet 11 JUL 2018 Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser att en läkares undersökning av en patients svullna arm och hand via ett digitalt möte i en app i mobilen var otillräcklig. Dessutom får läkarens journalföring kritik. (3 kommentarer)

Annons Annons

Västra Götalandsregionen krävs på miljonböter för upphandlingsfel

Nyheter 11 JUL 2018 Västra Götalandsregionen har genomfört otillåten direktupphandling av mödrahälsovård i Stenungsund och på Tjörn. Det anser förvaltningsrätten i Göteborg, som nu utdömer upphandlingsböter på 1,15 miljoner kronor. ()

Huvudskyddsombud kräver: Ta bort vårdpersonals namn från nätjournal

Nyheter 10 JUL 2018 Ta bort uppgifter om vårdpersonalens namn från patienternas journaler på nätet – eller inför rutiner för att skydda de anställda och deras familjer från hot och våld. Det kräver huvudskyddsombudet för läkarna i Region Uppsala i en anmälan till Arbetsmiljöverket. (4 kommentarer)

Nytt mässlingsfall på Södersjukhuset

Nyheter 10 JUL 2018 En patient som besökte Södersjukhusets barnakut har visat sig bära på mässlingsvirus. Smittskydd Stockholm har inlett smittspårning. ()

Stor platsbrist inom rättspsykiatrin

Nyheter 10 JUL 2018 Det råder ett tufft vårdplatsläge för landets rättspsykiatriska kliniker. I Stockholm är platsbristen större än någonsin med en beläggning på 113 procent. Det rapporterar SVT Nyheter Stockholm. ()

Annons Annons

Han blir Kristianstads nya sjukhuschef

Nyheter 09 JUL 2018 Det stormade kring den förra tillsättningen av ny chef för Centralsjukhuset i Kristianstad. Nu har en ny tillsatts, med fackets goda minne. ()

Region Skåne misstänker att Aleris försvårar övergång av ortopedi

Nyheter 09 JUL 2018 Region Skåne misstänker att den privata vårdgivaren Aleris medvetet har försvårat övergången av ortopedin i Ängelholm för egen vinning genom att mörka antalet patienter. Misstolkning, menar Aleris. ()

Neonatalvården ansträngd i Stockholm

Nyheter 09 JUL 2018 Var femte vårdplats på Stockholms neonatalavdelningar är stängd i sommar på grund av personalbrist. Situationen oroar Stockholms läkarförening, rapporterar P4 Stockholm. ()

Kontinuitet i vården kopplas till lägre dödlighet

Nyheter 09 JUL 2018 Patienter med fast, kontinuerlig läkarkontakt tycks löpa lägre risk att dö i förtid, visar en systematisk översikt publicerad i British Medical Journal (BMJ). ()

Antalet skottskadade patienter ökar

Nyheter 09 JUL 2018 I Malmö har antalet patienter som söker vård för skottskador fördubblats sedan 2015, och den eventuella hotbilden kring dessa patienter kan innebära utmaningar för säkerheten på sjukhusen. Det rapporterar Sveriges Radio. (1 kommentar)

Livsstilsprofessor: Så ska landslaget ladda för kvartsfinalen

Nyheter 06 JUL 2018 På lördag smäller det: kvartsfinal mellan Sverige och England i fotbolls-VM. Bland landslagets kostråd finns pasta, sportdryck och koffeintabletter. Men lite pizza slinker också med. Läkartidningen hörde med läkaren och professorn Mai-Lis Hellénius om lämplig uppladdning. ()

Krisen på ortopeden i Skövde ska lösas »inom sjukhusets ramar«

Nyheter 06 JUL 2018 Det pågår ett intensivt arbete för att komma tillrätta med krisen på ortopeden i Skövde, men situationen ska lösas inom Skaraborgs sjukhus egna ramar. Det beskedet lämnade sjukhusets styrelse tidigare i veckan. Läkarna är fortsatt djupt bekymrade. ()

The Lancet drar tillbaka två Macchiarini-artiklar

Nyheter 06 JUL 2018 Den vetenskapliga tidskriften The Lancet drar tillbaka två vetenskapliga arbeten av kirurgen Paolo Macchiarini. Samtidigt kommer uppgifter om att Karolinska institutet granskar sin kritik av medförfattarna. ()

Samtalsgrupper ska hindra återinsjuknande

Nyheter 06 JUL 2018 På Ersta sjukhus psykiatriska klinik används kollegiala samtalsgrupper för att förhindra återinsjuknande bland hälso- och sjukvårdspersonal med utmattningssyndrom. (2 kommentarer)

SKL testar kollegiala samtalsgrupper för att förhindra sjukskrivningar

Nyheter 06 JUL 2018 Kan kollegiala samtalsgrupper förhindra sjukskrivningar på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa? Modellen testas nu av Sveriges Kommuner och landsting, SKL – som vill sprida den som en metod för att minska stress på arbetsplatserna. ()

Fortsatt oenighet om läkares schemaläggning i Stockholm

Nyheter 05 JUL 2018 Beslutet att i högre grad schemalägga läkare i Stockholms läns landsting mellan klockan 07 och 21 på vardagar har vållat mycket debatt under en lång tid, men oenigheten i frågan består alltjämt. Det blev tydligt när Läkarförbundet bjöd in till diskussion i Almedalen. (1 kommentar)

Donationsansvarig: Var försiktig med att avskaffa anhörigas vetorätt

Nyheter 05 JUL 2018 Var försiktig med att avskaffa vetorätten. Och ge utrymme för etiska samtal. Det var några uppmaningar när företrädare för såväl patienter som den medicinska professionen diskuterade organdonation med bland andra ärkebiskop Antje Jackelén. (1 kommentar)

»Specialister på vänstra njuren bestämmer över hela människan«

Nyheter 05 JUL 2018 Arbetsbelastningen och ansvarsfrågan är nycklar till frågan hur man får ihop ett fastläkarsystem med listningstak. Det menade panelen i Svensk förening för allmänmedicins Almedalsseminarium på onsdagen. ()

Annons Annons

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.