Annons
Annons
Annons Annons
bild

141 kömiljoner ska kapa Skånes köer

Nyheter 15 FEB 2019 Alliansen i Skåne ska ge sjukhusen en morot att koordinera patienter och vårdpersonal. De 141 miljoner kronorna motsvarar Skånes del av den gamla kömiljarden.

Läkarförening begär central förhandling om primärvården

Nyheter 15 FEB 2019 Trots ett tillskott på 315 miljoner kronor till primärvården oroar sig Stockholms läkarförening för längre väntetider, fler arbetsuppgifter och försämrad arbetsmiljö. Nu begär föreningen central förhandling. (1 kommentar)

Annons Annons
bild

Socialstyrelsen föreslår ny vårdform för placerade barn

Nyheter 15 FEB 2019 Socialstyrelsen ser risker för att barn och unga som vårdas enligt LVU inte får hälso- och sjukvård på samma villkor som andra. Nu vill myndigheten testa en ny form av integrerad vård där bland annat läkare ska ingår i teamet.

»Mina skämt kan handla om sånt som har hänt mig på riktigt«

bild

Människor & möten 15 FEB 2019 Pär Lindström, barnhälsovårdsöverläkare i Region Gävleborg, står ibland på scenen som ståuppkomiker samt är med och driver GASTA, en klubb för utbildning i ståuppkomedi. (1 kommentar)

Annons Annons
bild

Nästan ett halvår till lex Maria

Nyheter 15 FEB 2019 Tiden från en händelse till en lex Maria-anmälan har ökat med en tredjedel på några år och är nu 166 dagar. IVO varnar för upprepade incidenter och försvårade utredningar. Men det skulle också kunna vara tecken på bättre utredningar.

bild

Mer primärvård i privat regi

Nyheter 14 FEB 2019 Regionerna lägger allt mer pengar på att köpa tjänster av privata aktörer. Och antalet privata vårdcentraler närmar sig antalet offentliga, visar en ny rapport.

Nepi slutar med läkemedelsepidemiologi

Nyheter 14 FEB 2019 Stiftelsen Nepi – Nätverk för läkemedelsepidemiologi – kommer tills vidare inte ägna sig åt läkemedelsepidemiologi. Orsaken är Socialstyrelsens inskränkningar i utlämnande av statistik för försäljning av enskilda läkemedel. (1 kommentar)

»Barn till EU-migranter hamnar i en gråzon«

bild

Nyheter 14 FEB 2019 Barn till EU-migranter hamnar i en gråzon när det gäller rätten till sjukvård. Därmed faller ett tungt ansvar på den enskilde läkaren. Det menar Kavot Zillén, doktor i medicinsk rätt, som med en ny bok vill väcka debatt i frågan.

bild

Ny dyr behandling ger nytt hopp vid Skelleftesjukan

Nyheter 14 FEB 2019 Två nya genterapier godkändes förra året för behandling vid den genetiska sjukdomen familjär amyloidos med polyneuropati, som i Sverige kallas Skelleftesjukan. Läkartidningen har träffat Ole Suhr, professor i Umeå, som anser att de nya terapierna är ett stort steg framåt. (1 kommentar)

bild

Här finns den bästa hjärtinfarktsvården

Nyheter 14 FEB 2019 Bästa hjärtinfarktsvården finns i Falun och Sollefteå, enligt kvalitetsregistret Swedeheart som släpper sitt årliga kvalitetsindex lagom till alla hjärtans dag.

bild

Regeringen ser över effekterna av stoppad läkemedelsstatistik

Nyheter 13 FEB 2019 Regeringen vill på kort sikt lindra effekterna av att Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten slutar lämna ut statistik över enskilda läkemedel. Det meddelar nu socialminister Lena Hallengren (S).

Riskerar åtal efter otillbörlig relation

bild

Patientsäkerhet 13 FEB 2019 En överläkare inom psykiatrin åtalsanmäls efter en relation med en patient som hen behandlade.

Ny upphandling väntar Bollnäs sjukhus

bild

Nyheter 13 FEB 2019 »Stora förändringar« gör att Aleris överlämnar driften av Bollnäs sjukhus. Men planen är att det även framöver ska drivas privat.

Karolinska tvingas hyra in dyra operationsteam

bild

Nyheter 13 FEB 2019 Karolinska universitetssjukhuset brottas just nu med ett svårt ekonomiskt läge. Samtidigt hyr sjukhuset in operationsteam från ett bemanningsföretag utanför ramavtalet till en kostnad av 800 000 kronor i veckan. (2 kommentarer)

Hoppas upptäcka och skydda patienter med nya arbetssätt

Nyheter 13 FEB 2019 Staffan Rönnberg, medicinskt ansvarig läkare på vårdcentralen i Mjölby, är självkritisk.

»Det räcker inte att några av oss åker runt och föreläser«

Nyheter 13 FEB 2019 Vården sviker patienter som drabbas av hedersförtryck. Det anser ST-läkaren Camilla Starck, som det senaste året varit på föreläsningsturné i sjukvården. Hon har mött mycket okunskap – men också stor nyfikenhet. ()

Regionen övertar Bollnäs sjukhus från Aleris

Nyheter 12 FEB 2019 Region Gävleborg tar tillbaka driften av Bollnäs sjukhus efter sju år hos vårdföretaget Aleris. Det oroar oppositionen.  (1 kommentar)

Kry till Sörmland – blir dyrare för regionerna

Nyheter 12 FEB 2019 Kry inleder ett samarbete med en vårdcentral i Sörmland och introducerar sjuksköterskor. Det kommer att innebära att deras tjänst kostar mindre för patienten – men mer för regionerna.  (1 kommentar)

Sahlgrenska stoppar behandlingar vid könsdysfori

Nyheter 12 FEB 2019 Sahlgrenska universitetssjukhuset har sedan sex månader tillbaka slutat ta emot nya patienter för hormonbehandling vid könsdysfori. Anledningen uppges vara högt tryck och bristfällig finansiering.  ()

Det stora vita huset i Kolmårdsskogen

Kultur 12 FEB 2019 Sanatoriet i Kolmårdsskogen öppnades den 25 april 1918 som en i en lång rad sanatorier i Sverige i kampen mot den då obotliga sjukdomen tuberkulos. Den 100-åriga byggnaden vid Bråviken hyser inte längre några patienter utan tjänar som fångvårdsanstalt. Sven-Göran Fransson, docent och överläkare i Linköping, berättar om sjukvård i en svunnen epok. ()

Ett fall av mässling upptäckt i Stockholm

Nyheter 11 FEB 2019 Ett fall av mässling har upptäckts på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Nu har sjukhuset inlett smittspårning. Samtidigt visar nya siffror från Världshälsoorganisationen (WHO) att tre gånger fler smittades av mässling i Europa förra året jämfört med 2017. ()

En aktuell sjukhusroman med tokroliga poänger

Recension 11 FEB 2019 När verkligheten framstår som en satir i sig – som i fallet med alla turerna kring Nya Karolinska – blir det en utmaning att skriva en satir om allt som kan ske. Författaren P C Jersild har läst en vildvuxen men aktuell sjukhusroman av medicinprofessorn Johan Frostegård. ()

Annons Annons

Annika Strandhäll: Jag kommer fokusera på att få ned sjuktalen

Nyheter 11 FEB 2019 Hon är mest nöjd med satsningarna på kvinnovården – och mest besviken över att inte ha kortat köerna tillräckligt. Annika Strandhäll (S) lämnar sjukvårdsfrågorna, men kan i stället ta tag i de höga sjuktalen bland vårdanställda. ()

Regeringen går vidare med kostnadsutjämningsförslag

Nyheter 11 FEB 2019 Regeringen går nu vidare med Kostnadsutjämningsutredningens förslag. De stora vinnarna om det går igenom är Region Gotland och ekonomiskt sargade Region Jämtland Härjedalen. (1 kommentar)

Slutversion av nationella riktlinjer för epilepsi är här

Nyheter 11 FEB 2019 I dag – på internationella epilepsidagen – publicerar Socialstyrelsen slutversionen av de första nationella riktlinjerna för vård vid epilepsi. Det handlar dock inte om några stora förändringar gentemot remissversionen. ()

Uteblivna besök dyrt för vården

Nyheter 11 FEB 2019 Patienter som av olika anledningar uteblir från inbokade besök eller operationer utgör en stor kostnad och försvårar för regionerna att uppfylla vårdgarantin. ()

»…en idé som radikalt skulle kunna förändra hur vi hälsar på patienterna och varandra inom vården.«

Krönika 11 FEB 2019 Hatten av för nytänkande. Jacob Andersson, ST-läkare i allmänmedicin, föreslår i sin krönika en innovation med potential att göra alla slags möten inom sjukvården betydligt mer sterila. (11 kommentarer)

»Efter två veckor kände jag: jamen, det är ju det här jag vill jobba med«

Människor & möten 08 FEB 2019 Emil Carstedt läser termin 6 på läkarprogrammet i Umeå. Han är en av pionjärerna som anmält sig till det nya spåret med glesbygdsmedicinsk inriktning.  ()

Fuskdömda läkarstudenter stängs av från utbildningen

Nyheter 08 FEB 2019 Örebro och Uppsala universitet har stängt av de läkarstudenter som nyligen har dömts för att ha fuskat under högskoleprovet. På övriga berörda lärosäten utreder man just nu hur man ska göra med läkarstudenterna som fuskat sig in på utbildningarna. (4 kommentarer)

Digitalisering viktigt fokus för Vårdanalys under 2019

Nyheter 08 FEB 2019 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys kommer att prioritera tre områden i år: en personcentrerad vård, en jämlik vård och effektiva vård- och omsorgssystem. Inom dessa kommer man fokusera på digitalisering, styrning och ledning, samordning och hållbara system. ()

Legionella upptäckt – flytt på Akademiska uppskjuten

Nyheter 08 FEB 2019 Flytten till Akademiska sjukhusets nya hus 100/101 blir inte av som det var tänkt. Legionellabakterier har hittats i vattenförsörjningen och inflyttningsdatumet skjuts fram. ()

Fyra läkarstudenter bland de som stängs av från högskoleprovet

Nyheter 07 FEB 2019 Universitets- och högskolerådet har meddelat läkarutbildningarna i Linköping, Lund, Uppsala och Örebro om att de har studenter som fuskat sig till sin plats. ()

Karolinska kommer behöva dra ned på läkare

Nyheter 07 FEB 2019 Karolinska universitetssjukhuset kommer att be regionen skjuta till hälften av underskottet på 1,1 miljarder kronor. Och det egna sparpaketet kommer att innebära neddragningar på läkarsidan, enligt sjukhusets styrelseordförande Håkan Sörman. ()

»Väldigt svårt att spara på läkartjänster«

Nyheter 07 FEB 2019 Karolinska universitetssjukhusets ekonomiska underskott gör att 400 tjänster måste bort från sjukhuset. Men att minska antalet läkare är inget bra alternativ, menar läkarföreningens ordförande Yvonne Dellmark. ()

HSAN låter kritiserad läkare få behålla sin svenska legitimation

Nyheter 07 FEB 2019 Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd avslår IVO:s begäran om att återkalla legitimationen för den läkare som tidigare omskrivits för att ha försökt bota olika åkommor med analmassage. ()

Annons Annons

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.