Annons Annons
Annons Annons

»Svart låda« ska göra operationer säkrare

bild

Nyheter 18 OKT 2017 Karolinska universitetssjukhuset ska testa en ny metod för att samla data från operationer, ungefär som »svarta lådan« i ett flygplan. 

Omfattande spridning av VRE på Karolinska universitetssjukhuset

Nyheter 18 OKT 2017 Under tre månader i våras drabbades Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Capio rehab Saltsjöbaden av 50 fall av vankomycinresistenta enterokocker, VRE. Nu lex Maria-anmäls utbrottet.

Ultraljudsakademin tar helhetsgrepp Sätter standarden för hela sjukhuset

bild

Nyheter 18 OKT 2017 Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm är först i Sverige med ett helhetsgrepp för att få alla läkare att jobba på samma sätt med patientnära ultraljud. På sikt är målet att resten av landet ska haka på konceptet.

Macchiarinis djurförsök får kritik i rapport

Nyheter 18 OKT 2017 Det har funnits flera allvarliga brister kring de djurförsök som Paolo Macchiarinis forskargrupp utförde vid djuravdelningarna på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge mellan 2011 och 2016. Det konstateras i en utredningsrapport.

Manligt privilegium att välja specialitet efter intresse

Nyheter 17 OKT 2017 Manliga och kvinnliga läkarstudenter och nyexaminerade läkare har liknande karriärdrömmar – men det verkar vara ett manligt privilegium att välja specialitet efter intresse. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.  (3 kommentarer)

Annons

Stort tryck på barncancervården

Nyheter 17 OKT 2017 Vårdplatsbristen inom barncancervården är fortsatt utbredd, konstaterar Barncancerfonden. Orsaken uppges i första hand vara sjuksköterskebrist.

Stor oro över läkarstudenters fallande resultat

bild

Nyheter 17 OKT 2017 Allt fler läkarstudenter misslyckas med studierna de första terminerna. Oron över utvecklingen är stor. »Studenterna är inte dummare än förr och vi har inte gjort utbildningen svårare. Så det är helt klart något som fallerar«, säger Agneta Ekman, universitetslektor vid Göteborgs universitet. (7 kommentarer)

»Jag förstår inte varför man måste ha kunskap på sådan detaljnivå«

bild

Nyheter 17 OKT 2017 AT-läkaren Camilla Håkansson Vavruch, som själv gått läkarprogrammet i Linköping, ger de nya läkarstudenterna studieråd. Samtidigt tycker hon att dagens läkarutbildning ställer för höga krav. (4 kommentarer)

»Jag lever långsammare – men får inte mindre gjort«

bild

Människor & möten 17 OKT 2017 Niklas Nygren arbetade som psykiater på en öppen mottagning när han drabbades av utmattningssyndrom. Nu är han tillbaka på jobbet och har skrivit en bok om erfarenheten som har påverkat såväl yrkes- som privatlivet.

Strejkande polska läkare får stöd

Nyheter 16 OKT 2017 World Medical Association, WMA, har fattat beslut om att stötta de hungerstrejkande ST-läkarna i Polen.

WMA vill införa etiska regler för rekrytering

Nyheter 16 OKT 2017 Förra veckan höll World Medical Association sitt årliga möte i Chicago. Där antogs bland annat en policy om att bekämpa en snedfördelning av vårdpersonal i världen.

Endoskopins historia: Från spekulum till kamerakapsel

bild

Kultur 16 OKT 2017 Endoskopin är ingen modern uppfinning, som man kanske skulle kunna tro. Mellan de gamla egyptiernas försök att undersöka näskaviteten med hjälp av spekulum och solljus, och kapselendoskopin som utreder misstänkta sjukdomar i hela magtarmkanalen, finns en flertusenårig utveckling av försök, misslyckanden, mödosamma framsteg och genombrott.

Moderniserad läkared klubbades vid WMA:s årsmöte

bild

Nyheter 16 OKT 2017 World Medical Association, WMA, har moderniserat den »internationella läkareden«. Nu ställs bland annat krav på att respektera patientens autonomi. Ett viktigt ställningstagande, tycker Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren. (2 kommentarer)

JK går inte vidare med Macchiarinis förtalsanmälan

Nyheter 16 OKT 2017 Läkaren och låtskrivaren Henrik Widegren polisanmäldes för grovt förtal av Paolo Macchiarini, men justitiekanslern, JK, kommer inte att inleda någon förundersökning. Det uppger Sydsvenskan.

Facket: »Stort steg bakåt« för akutkirurgin i Örnsköldsvik

Nyheter 13 OKT 2017 Arbetet med att lösa den krisande situationen för akutkirurgin i Örnsköldsvik »motarbetas aktivt av arbetsgivaren«. Det menar fackföreningen som ryter ifrån efter nya utspel de senaste dagarna. Arbetsgivaren menar att det finns en missuppfattning från fackets sida. ()

»Man kan sörja bristen på positiva överraskningar och värna om de tillfällen som ges.«

Krönika 13 OKT 2017 Läkare såväl som patient kan applådera tillförlitligheten i sjukvården – resultat av en standardisering som gör att vårdkonsumenter vet vad de får. Överraskningar är inte önskvärda men man kan sörja bristen på positiva sådana och värna om de tillfällen som faktiskt ges, menar Jakob Ratz Endler i sin krönika. ()

Programansvariga bekymrade över extremt unga läkarstudenter

Nyheter 13 OKT 2017 Bör minderåriga få gå en läkarutbildning? Frågan har väckts i och med att en 15-åring och en 16-åring just nu utbildar sig till läkare i Sverige. »Det kan uppstå obekväma situationer när en omyndig student träffar patienter», säger Hans Hjelmqvist, programansvarig för läkarprogrammet i Örebro. (17 kommentarer)

Annons Annons

Alla planerade operationer stoppas i Falun

Nyheter 13 OKT 2017 På grund av en pågående personalkris med stor sjuksköterskebrist stoppar nu Landstinget Dalarna samtliga planerade operationer på kirurgkliniken vid Falu lasarett. Det rapporterar P4 Dalarna. ()

Mötet »Framtidens medicin & hälsa« ställs in

Nyheter 13 OKT 2017 Svenska läkaresällskapet ställer in »Framtidens medicin & hälsa« – mötet som skulle bli den nya heta efterträdaren till Riksstämman. Orsaken är för dålig uppslutning. ()

Macchiarini: Vi hade patienternas bästa för ögonen

Nyheter 13 OKT 2017 Paolo Macchiarini är glad för att utredningen kring hans operationer nu är avslutad, och han anser att han alltid haft patienternas bästa för ögonen. Däremot är han mycket kritisk till mediebevakningen av hans fall, skriver han i en kommentar till Läkartidningen. ()

Macchiarini polisanmäler läkare för förtal

Nyheter 12 OKT 2017 På torsdagen stod det klart att inget åtal väcks mot kirurgen Paolo Macchiarini. I stället är han nu inblandad i en annan utredning – där han anmäler läkaren, låtskrivaren och krönikören Henrik Widegren för förtal. ()

Annons Annons

Visselblåsaren: »Det är skandal«

Nyheter 12 OKT 2017 Läkaren Karl-Henrik Grinnemo, en av de fyra visselblåsarna i Macchiarini-fallet, trodde inte att kirurgen Paolo Macchiarini skulle gå helt fri från åtal. Att förundersökningarna lagts ner tycker han är en skandal som också ger helt fel signaler. (3 kommentarer)

Ny studie ska förbättra livsvillkoren för transpersoner

Nyheter 12 OKT 2017 Hälften av alla unga transpersoner har övervägt att ta sitt liv. Nu får Folkhälsomyndigheten uppdraget att göra en fördjupningsstudie om livsvillkoren för transpersoner och dela ut pengar i projektbidrag. ()

Inget åtal mot Paolo Macchiarini – går inte att bevisa brott

Nyheter 12 OKT 2017 Det råder ingen tvekan om att kirurgen Paolo Macchiarini handlat oaktsamt, med ett medvetet risktagande, i samband med de tre transplantationerna av syntetiska luftstrupar som genomfördes vid Karolinska universitetssjukhuset. Men inte i något fall går det att bevisa brott, meddelade åklagarna på torsdagen. (5 kommentarer)

Hungerstrejken i Polen fortsätter

Nyheter 12 OKT 2017 Mötet med premiärministern gav inte önskat resultat. De hungerstrejkande ST-läkarna i Polen fortsätter därmed sin aktion. ()

Polska ST-läkare i hungerstrejk

Nyheter 11 OKT 2017 En grupp ST-läkare i Warszawa hungerstrejkar sedan början av oktober på grund av dåliga löner, arbetsvillkor och situationen i vården i stort. Det rapporterar nyhetsbyrån Polish Press Agency, PAP. (4 kommentarer)

Åtgärdsarbetet på KI efter Macchiarini går framåt

Nyheter 11 OKT 2017 Karolinska institutet har rättat till flera av de brister som uppdagades efter Macchiarini-affären. Men vissa delar i åtgärdsplanen tar längre tid än planerat att genomföra, och nu föreslås utvidgade utbildningsinsatser och mer systematisk uppföljning av redovisning av bisysslor. ()

Förändring som utmanar maktstrukturer

Nyheter 11 OKT 2017 Personcentrerad vård har kommit att bli ett nyckelbegrepp inom sjukvården. Men ett personcentrerat förhållningssättet kräver en kulturomställning och innebär att patienten får mer makt över sin behandling – vilket inte applåderas av alla. (4 kommentarer)

»Så personcentrerat det kan bli«

Nyheter 11 OKT 2017 På självdialyspaviljongen vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping är vården anpassad efter patienterna. De som vill sköta dialysen helt själva kan göra det vid den tidpunkt på dygnet som passar bäst. ()

Överläkare: »I mycket är det här en generationsfråga«

Nyheter 11 OKT 2017 Personcentrerad vård är det enda valet för vården i framtiden. Det säger Dawid Kusiak, överläkare och kardiolog på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. ()

Utlandsstudenter kritiska till Socialstyrelsens handläggning

Nyheter 11 OKT 2017 Enligt Läkarförbundet student utland har Socialstyrelsen blivit hårdare i bedömningen av ansökningar om att få vikariera som underläkare. Myndighetens handläggning upplevs även vara godtycklig. (6 kommentarer)

»Vi är jättemåna om att få en bra dialog«

Nyheter 11 OKT 2017 Erik Magnusson, tillförordnad enhetschef på Socialstyrelsen, håller till viss del med om kritiken gällande handläggningen av vikariat för utlandsutbildade läkarstudenter. Men han menar även att det uppstått flera missförstånd. ()

124 miljoner barn med fetma i världen enligt analys i Lancet

Nyheter 11 OKT 2017 Ökningen av genomsnitts-BMI hos barn och tonåringar har planat ut i höginkomstländer i Nordamerika och Europa på senare år – samtidigt som den accelererat i många delar av Asien. Därmed följer BMI-trenderna för barn inte längre dem för vuxna. ()

BMJ-studie får kritik av företrädare för EMA

Nyheter 10 OKT 2017 En nyhet om att mer än hälften av de cancerläkemedel som godkänts i Europa mellan 2009 och 2013 inte visats ge ökad överlevnad eller bättre livskvalitet fick uppmärksamhet förra veckan. Men nu riktas kritik mot studien i BMJ. ()

Region Gotland vill ha ekonomiskt stöd av regeringen

Nyheter 10 OKT 2017 Region Gotland är Sveriges minsta sjukvårdshuvudman. Kombinationen av det lilla befolkningsunderlaget och det isolerade ö-läget i Östersjön leder till stora merkostnader för sjukvården. Det skriver regionledningen i ett brev till regeringens utredare. (2 kommentarer)

Annons Annons