Annons
Annons Annons

Liten ökning i betygskrav för läkarprogrammet

bild

Nyheter 11 DEC 2018 Betygen som krävs för att komma in på landets läkarprogram har i genomsnitt höjts något inför vårterminen 2019. Kraven när det gäller högskolepoäng har dock fortsatt att sjunka.

bild

Nobelpristagare fikade hos Läkarförbundet

Nyheter 11 DEC 2018 Läkarförbundet bjöd in Nobelpristagaren James P Allison på en medicinsk svensk fika, där han också fick träffa svenska representanter för områdena onkologi och immunologi.

Annons Annons

Socialstyrelsen: Vården vid astma och KOL måste bli bättre

bild

Nyheter 11 DEC 2018 En utvärdering som Socialstyrelsen har gjort visar att vården måste bli bättre på att upptäcka patienter med astma och KOL och erbjuda rökavvänjning.

bild

Delar av förundersökning i Macchiarini-ärendet återupptas

Nyheter 11 DEC 2018 Efter närmare ett års granskning har överåklagare Mikael Björk i dag beslutat att förundersökningen i Macchiarini-ärendet ska återupptas för två av patienterna. Det innebär att Paolo Macchiarini nu är skäligen misstänkt för två fall av grovt vållande till kroppsskada.

Annons Annons
bild

Forskare: Kalla tillbaka kvinnor med positivt HPV-test snabbare

Nyheter 10 DEC 2018 Kvinnor med positivt HPV-test men normalt cellprov vid screening bör kallas snabbare till ny provtagning än vad som rekommenderas i dag. Den slutsatsen drar svenska forskare bakom en ny studie.

bild

Stående ovationer när Mukwege mottog priset

Nyheter 10 DEC 2018 Åhörarna i Oslo rådhus gav den kongolesiske läkaren Denis Mukwege och hans medpristagare Nadia Murad stående ovationer under flera minuter när de i dag mottog sina fredspris.  (1 kommentar)

Enzymblock i toan fungerade inte som läkemedelsrenare

bild

Nyheter 10 DEC 2018 Rening av läkmedelsrester med hjälp av enzymblock i toaletter vid Akademiska sjukhuset i Uppsala visade sig inte ha någon signifikant effekt, enligt en ny studie. Tillverkaren av toalettblocket menar dock att det finns stora brister i studien.

WMA-president lyfter läkares roll i klimatfrågan

bild

Nyheter 10 DEC 2018 Läkare har en unik möjlighet att påverka utvecklingen mot ett mer klimatvänligt samhälle. Det skriver presidenten för World Medical Association i en Forbes-artikel.

bild

IVO kritiserar fem läkare för sen blindtarmsdiagnos hos tvååring

Patientsäkerhet 10 DEC 2018 Fem läkare har brustit i medicinsk handläggning och dokumentation i samband med en fördröjd diagnos av blindtarmsinflammation hos en tvååring, enligt IVO.

FN:s klimatmöte COP24 i Polen Hon är läkarstudent och del av den svenska regeringsdelegationen

bild

Nyheter 07 DEC 2018 Just nu pågår FN:s klimatmöte COP24 i Katowice, Polen. En av deltagarna är Lotta Velin, läkarstudent termin 7 i Lund. Läkartidningen ringde upp henne för att ställa några frågor om mötet och vad hon gör på plats. (2 kommentarer)

FN:s klimatmöte COP24 i Polen: Nordiska länderna presenterade samarbete om miljö, klimat och hälsa

Nyheter 07 DEC 2018 De nordiska länderna ska samarbeta inom miljö och klimat inom en rad områden som har bäring på människors hälsa.

Många landsting »konkursmässiga«

Nyheter 07 DEC 2018 19 av 21 landsting har större skulder än tillgångar om man räknar med alla pensionsskulder till de anställda.

bild

Överåklagare fattar beslut i Macchiarini-ärendet nästa vecka

Nyheter 07 DEC 2018 Brottsutredningen mot kirurgen Paolo Macchiarini kan komma att återupptas. I nästa vecka ska en överåklagare fatta beslut gällande överprövningen av den tidigare nedlagda förundersökningen. Det meddelar Åklagarmyndigheten på fredagen. (1 kommentar)

CEPN:s expertgrupp ska yttra sig över fuskmisstankar mot prorektor

Nyheter 07 DEC 2018 Göteborgs universitet har begärt att Centrala etikprövningsnämndens expertgrupp för oredlighet i forskning ska yttra sig i fuskärendet som rör KI:s prorektor Karin Dahlman-Wright.

bild

700 fler dog i sommarvärmen

Nyheter 06 DEC 2018 Omkring 700 fler dödsfall än vanligt inträffade under den varma sommaren 2018. (1 kommentar)

Checklista ska hjälpa läkare att hålla äldres läkemedel i schack

Nyheter 06 DEC 2018 Socialstyrelsen har tagit fram en diagnostisk checklista som ska göra det enklare för läkare och sjuksköterskor att identifiera läkemedelsbiverkningar och andra ofta förbisedda orsaker till äldres ohälsa. Målet är att uppnå en förbättrad läkemedelsanvändning hos äldre. ()

Strokefallen allt färre 2017

Nyheter 06 DEC 2018 Antalet strokefall har minskat med 40 procent sedan 2002. Även dödligheten har minskat, men dödligheten skiljer sig geografiskt. Det visar statistik från Socialstyrelsen. ()

Fredrik Lennartsson om uppdraget: »Inspirerande och utmanande«

Nyheter 06 DEC 2018 Samverkan och uthållighet blir viktigt för att lösa vårdens omställning och utmaningar. Det menar Fredrik Lennartsson, ny avdelningschef för avdelningen för vård och hälsa vid Sveriges Kommuner och landsting. ()

Annons Annons

Skvallerbefriad utilitarism – ända in i kaklet

Recension 06 DEC 2018 »Etikprofessorn« är del 2 av filosofen Torbjörn Tännsjös intellektuella memoarer. Sakligt och skvallerberfriat berättar han om begrepp, spörsmål och skandaler som han kommit i kontakt med under en lång karriär som yrkesfilosof. Per Sandin, docent och filosof, Uppsala, anmäler. ()

Så styrs landstingen och regionerna

Nyheter 06 DEC 2018 I 17 av landets 21 landsting och regioner har partikonstellationerna som styr förändrats jämfört med efter valet 2014. Centerpartiet finns med i nästan alla landstings- och regionstyren, och sjukvårdspartier är med och styr i fem landsting och regioner.  ()

Så kan hälsoriskerna minskas

Nyheter 05 DEC 2018 Hälsovinsterna med att agera mot klimatförändringarna är dubbelt så stora som kostnaderna, och i länder som Kina och Indien är vinsterna ännu större, enligt Världshälsoorganisationen, WHO, som i dag lanserade en specialrapport om klimat och hälsa vid det pågående klimatmötet i Katowice. ()

Plastikkirurg mister legitimation

Nyheter 05 DEC 2018 Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) har återkallat legitimationen för en plastikkirurg som tidigare fått skarp kritik från IVO. Läkaren har genomfört näsoperationer som orsakat komplikationer hos tiotals patienter. Det rapporterar Dagens Nyheter. ()

Annons Annons

»Open access kommer att göra det dyrare för akademin«

Nyheter 05 DEC 2018 Att gå över till open access kommer att flytta kostnaderna från dem som läser till dem som publicerar, något som kommer att innebära att det blir dyrare för akademin, konstaterar Gemma Hersh, biträdande chef för globala policyer på Elsevier. (3 kommentarer)

Slutstriden om open access i Europa närmar sig

Nyheter 05 DEC 2018 Sedan 1 juli i år står forskare och läkare vid Sveriges universitet och högskolor utan direkttillgång till nya artiklar i tidskrifter som Lancet och Cell. Likadant är läget i Tyskland. Avtalen med förlaget är uppsagda på grund av oenighet om kostnader för open access. Men det finns också ett annat stort hinder för att nå fram till open access: det akademiska meriteringssystemet. ()

Doktor Doris känsla för patienten

Kultur 05 DEC 2018 Promenader i naturen är återhämtning och reflektionstid för Camilla Richardsson, alias Doktor Doris, allmänläkare sedan 25 år. I naturen hittar hon bilder som speglar hennes många reflexioner över patientmöten. (1 kommentar)

Bemanningen – utmaning för Försvarsmaktens nya chefläkare

Människor & möten 05 DEC 2018 Markus Karumo, specialist i psykiatri, är sedan den 12 november ny chefläkare för Försvarsmakten.  ()

Gävleborg byter triageverktyg

Nyheter 05 DEC 2018 Region Gävleborg byter den här veckan till systemet SATS för triagering inom akutsjukvården. ()

SU-budget klubbad trots protester

Nyheter 04 DEC 2018 Trots skarp kritik och protester från vårdpersonalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg klubbade sjukhusstyrelsen igenom budgeten för nästa år, som innebär att ett hundratal tjänster – bland annat läkartjänster – dras in och ytterligare vårdplatser stängs. (1 kommentar)

»Vi kan inte sköta vårt uppdrag med det antal vårdplatser vi har«

Nyheter 04 DEC 2018 Den pressade arbetsmiljön på Sahlgrenska universitetssjukhuset fick Jan Brun och Olof Lekholm, överläkare på medicinkliniken, att agera. »Jag kan arbeta i katastrofala förhållanden. Men då ska det utropas ett katastrofläge också«, säger Olof Lekholm. ()

Norrlandslandsting krävs på miljonböter av Konkurrensverket

Nyheter 04 DEC 2018 Fyra landsting i Norrland har gjort otillåtna direktupphandlingar av specialistläkare. Det konstaterar Konkurrensverket. Nu kräver myndigheten landstingen på böter mellan 3,5 och 5,5 miljoner kronor. (1 kommentar)

Studenter: »Vi kräver klimatansvar av våra framtida arbetsgivare«

Nyheter 03 DEC 2018 »Vi kräver klimatansvar av våra framtida arbetsgivare«. Det skriver läkarstudenten Theodor Ohlsson och 15 andra studenter på DN Debatt i dag och startar därmed Studentmanifestet, inspirerade av den franska motsvarigheten. (1 kommentar)

Laboratorier missar för många cellförändringar hos kvinnor

Nyheter 03 DEC 2018 Allt fler missade cellförändringar vid screening ligger bakom den förbryllande ökningen av livmoderhalscancerfall på senare år. Det bekräftar resultaten av den omfattande omgranskning av cellprov som nu gjorts i landet. (5 kommentarer)

Debatt: Regeringen bör inrätta en digital vårdplattform för alla

Nyheter 03 DEC 2018 Nästa regering behöver inrätta ett »digitalt landsting«, en vårdplattform för hela landet. Det propagerar Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren med flera för i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 2 december. ()

Läkarlett parti i Jönköpings styre

Nyheter 03 DEC 2018 Det står nu klart att det blir ett blocköverskridande majoritetsstyre i Region Jönköpings län. I den nya koalitionen ingår Socialdemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och det lokala Bevara akutsjukhusen. ()

Svårt att mäta effekten av nya utskrivningslagen

Nyheter 30 NOV 2018 Kommunerna och landstingen har arbetat brett för att tillämpa den nya lag som ska minska tiden som utskrivningsklara patienter blir kvar på sjukhus. Och tiderna har gått ned. Men myndigheten Vårdanalys ser flera problem med statistiken. ()

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.