Annons
Annons

Bilden av en mystisk neurologisk sjukdom

bild

Kultur 28 APR 2017 En kvinna med gener från Sverige tar sig fram krypande i gräset på en tavla av den amerikanske målaren Andrew Wyeth. Kvinnans neurologiska sjukdom förblev odiagnostiserad under hennes livstid.

Vårdanalys: Primärvården behöver mer resurser

Nyheter 28 APR 2017 Primärvården är inte bra på det som borde vara dess styrkor, vilket hindrar arbetet mot patientcentrerad vård. Det har myndigheten Vårdanalys kommit fram till i en ny rapport.

Annons Annons

Tio miljoner ska förebygga psykisk ohälsa bland unga asylsökande

bild

Nyheter 28 APR 2017 Folkhälsomyndigheten får tio miljoner kronor att fördela till ideella organisationer som arbetar för att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga som är asylsökande eller nyanlända.

Ansträngt personalläge i vården inför sommaren

Nyheter 28 APR 2017 Fler än hälften av alla landsting anser att bemanningssituationen är värre nu jämfört med hur det var inför förra sommaren. Det visar den årliga enkätundersökningen som Sveriges Kommuner och landsting, SKL, genomfört.

Så ska Sverige bli bäst på e-hälsa: »Fokusera inte bara på teknik«

bild

Nyheter 28 APR 2017 Det blir ingen lätt uppgift, men det kan gå. Det säger den amerikanske läkaren och e-hälsospecialisten Robert Wah om Sveriges mål att bli världsbäst på e-hälsa 2025.

Annons Annons

Ytterligare ett dödsoffer för terrordådet

Nyheter 28 APR 2017 En femte person har avlidit till följd av terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm. Det uppger polisen.

Om inre hållbarhet i en pressad arbetssituation

bild

Recension 28 APR 2017 Den här boken tillhandahåller ett sätt att anpassa mindfulnessbegreppet och meditationsträningen till odlandet av »inre hållbarhet« i en pressad och traumatiserande arbetssituation i sjukvården, skriver anmälarna.

Det ekonomiska ansvaret för sjukskrivningarna utreds

Nyheter 27 APR 2017 Att samarbetet mellan hälso- och sjukvården och Försäkringskassan emellanåt är problematiskt i samband med sjukskrivningar är ingen hemlighet. Nu ska en utredning titta närmare på om en ökad finansiell samordning mellan stat och landsting kan vara en lösning.

Så ska den narkotikarelaterade dödligheten minskas

bild

Nyheter 27 APR 2017 Varje år sker över 900 dödsfall till följd av narkotika- eller läkemedelsrelaterad förgiftning i Sverige. Nu presenterar Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten en åtgärdsplan för hur denna siffra ska kunna sänkas. (1 kommentar)

Kjell Asplund får nytt uppdrag som utredare

bild

Nyheter 27 APR 2017 Regeringen tillsätter nu en utredning som syftar till att stärka patientsäkerhetsfrågorna i den icke-etablerade vården. Uppdraget går till den erfarna utredaren Kjell Asplund.

120 läkare kräver svar på hur bemanningskrisen ska lösas i Östergötland

Nyheter 27 APR 2017 Vilken vård ska bort? Det är frågan som 120 läkare på Universitetssjukhuset i Linköping ställer i ett öppet brev till regionledningen i Östergötland. Lokala medier rapporterar att läkarna inte längre kan garantera patientsäkerheten. (1 kommentar)

KI:s nya rektor formellt utsedd

bild

Nyheter 27 APR 2017 I dag fattade regeringen det formella beslutet att utse Ole Petter Ottersen till ny rektor för Karolinska institutet, KI.

Första steget mot kvalitetsregister för utmattningssyndrom

Nyheter 27 APR 2017 En grupp specialister och forskare har tagit första steget för att förbättra vården för patienter med utmattningssyndrom. Målet är ett gemensamt kvalitetsregister för att dela information om sjukdomen med varandra.

KI:s vicerektor tar timeout under utredning

Nyheter 26 APR 2017 Karolinska institutets vicerektor Martin Ingvar utreds av universitetets internrevision, uppger Dagens Nyheter. Nu tar han timeout till dess utredningen är klar. (1 kommentar)

Intensivakutens kirurger ska rotera på andra sjukhus

Nyheter 26 APR 2017 Kirurgerna på Nya Karolinska i Solna, NKS, kommer att åka till andra sjukhus när modellen med den nya intensivakuten införs. Detta för att behålla sin kompetens och kunna forska. »Korkat«, menar Stockholms läkarförening. Och i Norge höjer man ett varningens finger. (1 kommentar)

Svenska läkarstudenter testskrev medicinska kunskapsprovet

Nyheter 26 APR 2017 Efter kritiken mot det medicinska kunskapsprovet har Umeå universitet låtit en testgrupp med läkarstudenter och nyutexaminerade läkare skriva provet. Resultatet visar att personer med en modern svensk läkarutbildning klarar godkänt. (4 kommentarer)

Tre läkare berättar om terrordådet på Drottninggatan

Nyheter 26 APR 2017 Läkarna Per Skoglund, Pernilla Wall och Tobias Perdahl blev på olika sätt berörda av terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april. Här berättar de om sina upplevelser. (1 kommentar)

Annons Annons

Barncancerfonden kräver att nya cancermediciner anpassas för barn

Nyheter 26 APR 2017 I Barncancerfondens nya årsrapport riktas kritik mot den nya generationens cancerbehandlingar. Majoriteten av de nya läkemedlen testas endast på vuxna patienter – och kan därför sällan användas av cancerdrabbade barn. ()

Läkaren som blev premiärminister

Recension 26 APR 2017 Den franske politikern George Clemenceau är mest känd för sin roll som premiärminister under första världskriget. Att han också var läkare berättas i en nyutkommen biografi. ()

Sjunger läkekonsten på sista refrängen?

Kultur 26 APR 2017 Barnläkaren Mårten Hallberg funderar återkommande på läkarrollen. Kanske innebär de långa väntetiderna i den gängse vården, liksom konsultationerna via internet utan handfast undersökning, att den gamla läkekonsten riskerar att dö ut? (2 kommentarer)

Psykisk ohälsa orsakar längre sjukskrivningar

Nyheter 25 APR 2017 Sjukskrivningar som en följd av psykisk ohälsa är 70 procent längre än genomsnittet. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan. ()

Annons Annons

Hundratals skånska läkare i upprop för bättre primärvård

Nyheter 25 APR 2017 Politikerna måste prioritera primärvården i Skåne och skrida till handling. Det menar 573 läkare i ett öppet brev där de bland annat kräver mer pengar och ett nytt journalsystem. (1 kommentar)

Datainspektionen kritisk till eHälsomyndighetens nya tjänst

Nyheter 25 APR 2017 Det personliga hälsokontot »Hälsa för mig« är en digital tjänst som eHälsomyndigheten planerar att lansera i år. Men nu får hälsokontot kritik av Datainspektionen som kräver ett antal åtgärder för att tjänsten ska uppfylla lagens krav. ()

Sjukhus anmäls efter komplikationer vid höftoperationer

Nyheter 25 APR 2017 19 patienter bedöms ha drabbats av »betydande vårdskada« efter att ha höftopererats på Elisabethsjukhuset i Uppsala. Nu gör sjukhuset en lex Maria-anmälan. ()

Datainspektionen stoppar sammanhållen journalföring i Gävleborg

Nyheter 25 APR 2017 Datainspektionen riktar skarp kritik mot journalsystemet i Region Gävleborg eftersom det i praktiken inte finns några begränsningar för personalens möjligheter att komma åt patientuppgifter.  ()

»Ibland undrar jag om beroendesjukdom… avleder mina kollegors medicinska sinne«

Krönika 25 APR 2017 Akutpatienter med beroendesjukdomar behandlas inte riktigt som andra akutsökande. Alkoholism, till exempel, kan föranleda såväl en utskällning som sämre vård, berättar underläkaren Johanna Ranes i sin krönika. (3 kommentarer)

Två svenska läkare på var sin sida om fronten

Kultur 25 APR 2017 Under första världskrigets första år sökte sig två svenska läkare till var sin sida av den tysk-franska fronten. Medan Gunnar Nyström skildrar en effektiv tysk krigssjukvård berättar Axel Munthe om döende soldater bortom all räddning på den franska sidan. (1 kommentar)

SLL har lämnat stabsläge

Nyheter 24 APR 2017 På måndagen gick Stockholms läns landsting ner från stabsläge till normalläge efter attentatet den 7 april. Fortfarande vårdas en person på sjukhus. ()

»Hur kan vi vara moraliska när vi är så irrationella?«

Människor & möten 24 APR 2017 Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik vid Lunds universitet, är ny medlem i EU:s forskningsetiska råd, en oberoende grupp som bistår kommissionen med råd när vetenskaplig och teknisk utveckling leder till etiska utmaningar. ()

Brister finns i Sveriges beredskap

Nyheter 24 APR 2017 När terrordådet i Stockholm var ett faktum agerade sjukvården och dess anställda snabbt och utan att tveka. Samtidigt är situationen inom akutsjukvården på många håll ansträngd och sjukhusen övar allt mindre på stora katastrofer. Hur klarar Sverige ett attentat med hundratals skadade? (2 kommentarer)

Datainspektionen säger nej till förslag om läkemedelslista

Nyheter 24 APR 2017 Förslaget om nationell läkemedelslista har inte tagit utgångspunkt i den nya dataskyddsförordningen som börjar tillämpas nästa år. Det anser Datainspektionen som inte ställer sig bakom förslaget. (1 kommentar)

Okänd svensk läkargrupp ifrågasätter gasattack i Syrien

Nyheter 24 APR 2017 En grupp svenska läkare påstår att det troligen är de oppositionella rebellerna – inte den ryskstödda syriska regimen – som använt kemiska vapen i kriget i Syrien. Det skriver Dagens Nyheter. (4 kommentarer)

Många primärvårdsläkare sjukskriver sig

Nyheter 24 APR 2017 Var femte läkare i primärvården har varit sjukskriven på grund av stress. Och en tredjedel har övervägt att helt lämna yrket på grund av arbetsbelastningen. Alarmerande, menar Läkarförbundet. (13 kommentarer)

Sjuksköterskor demonstrerar för högre lön

Nyheter 24 APR 2017 I dag, 24 april, arrangerar sjuksköterskestudenterna en manifestation i Stockholm för högre lön. »Nu kräver vi 30 000 i första lön«, säger initiativtagarna My Andresen och Milo Bescher. ()

Vetenskapsrådet om Linköpingsforskares anslag: »Det känns fel«

Nyheter 21 APR 2017 Olika tolkningar av forskningsfusk gör att Vetenskapsrådet kan bli tvingade att betala ut miljonanslag till den professor som fällts för oredlighet i forskning av Linköpings universitet. ()

Annons Annons

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.