Annons
Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Bilden av en mystisk neurologisk sjukdom

Kultur 28 APR 2017 En kvinna med gener från Sverige tar sig fram krypande i gräset på en tavla av den amerikanske målaren Andrew Wyeth. Kvinnans neurologiska sjukdom förblev odiagnostiserad under hennes livstid. ()

Om inre hållbarhet i en pressad arbetssituation

Recension 28 APR 2017 Den här boken tillhandahåller ett sätt att anpassa mindfulnessbegreppet och meditationsträningen till odlandet av »inre hållbarhet« i en pressad och traumatiserande arbetssituation i sjukvården, skriver anmälarna. ()

Sjunger läkekonsten på sista refrängen?

Kultur 26 APR 2017 Barnläkaren Mårten Hallberg funderar återkommande på läkarrollen. Kanske innebär de långa väntetiderna i den gängse vården, liksom konsultationerna via internet utan handfast undersökning, att den gamla läkekonsten riskerar att dö ut? (2 kommentarer)

Läkaren som blev premiärminister

Recension 26 APR 2017 Den franske politikern George Clemenceau är mest känd för sin roll som premiärminister under första världskriget. Att han också var läkare berättas i en nyutkommen biografi. ()

»Ibland undrar jag om beroendesjukdom… avleder mina kollegors medicinska sinne«

Krönika 25 APR 2017 Akutpatienter med beroendesjukdomar behandlas inte riktigt som andra akutsökande. Alkoholism, till exempel, kan föranleda såväl en utskällning som sämre vård, berättar underläkaren Johanna Ranes i sin krönika. (3 kommentarer)

Två svenska läkare på var sin sida om fronten

Kultur 25 APR 2017 Under första världskrigets första år sökte sig två svenska läkare till var sin sida av den tysk-franska fronten. Medan Gunnar Nyström skildrar en effektiv tysk krigssjukvård berättar Axel Munthe om döende soldater bortom all räddning på den franska sidan. (1 kommentar)

Idrott och hjärtat – inte helt ofarligt

Recension 19 APR 2017 Några mycket kunniga kolleger beskriver i detalj det medicinska kunskapsläget inom träning, idrott och hjärtsjukdom i en välskriven bok som kan läsas av såväl läkare som andra vårdprofessionella. Det skriver Jonas Spaak, docent i kardiologi, hjärtkliniken, Danderyds sjukhus. ()

Chefen som sa »pyssket« var bäst på empati

Kultur 12 APR 2017 Dr E var jovialisk, självständig och något »omodern«. Han talade nedlåtande om »pyssket« när psykiatrin kom på tal. Men i fråga om empati var han bättre än någon annan chef, minns Monika Björklund, specialist i allmän psykiatri, numera pensionär.  ()

»Utmaningen kanske blir att med åren bibehålla empatin utan att gråta.«

Krönika 11 APR 2017 Det är svårt att inte gråta när man konfronteras med terminalt sjuka patienter med bara timmar kvar att leva. AT-läkaren Sofia Palmarsson minns hur det var de första gångerna, och hoppas i sin krönika att den sköld som läkarrollen förser en med tappas mer sällan ju oftare man får använda den. (4 kommentarer)

»Jag får lite lätt panik när jag tänker på alla som ligger hemma och kräks utan att någon kollar kalium regelbundet.«

Krönika 04 APR 2017 Det är inte en slump att gravida av många förväntas utstå vad som helst utan symtomlindring för att »det är naturligt att få besvär under en graviditet«. Det gäller till exempel vid tillståndet hyperemesis gravidarum, påpekar ST-läkaren Jenny Körlin i sin krönika. (1 kommentar)

Ingen domkyrka är perfekt – men vissa är unika i världen

Kultur 04 APR 2017 Läkare som reser till England och får lite tid över kan roa sig med att beundra de många domkyrkor som finns lite här och var. En bok med 50 år på nacken kan vara en bra ledsagare, berättar överläkaren Lars Breimer, Örebro. (6 kommentarer)

Upptäckaren av »restless legs« berättar själv

Recension 30 MAR 2017 Framlidne neurologiprofessorn Karl-Axel Ekbom, upptäckaren av tillståndet »restless legs«, skrev sina memoarer utan att någon kände till det. Nu har de utkommit i bokform och anmäls här av Bo Norrving, professor i neurologi i Lund. ()

»… detta obeskrivliga, märkvärdiga värv som det innebär att vara läkare.«

Krönika 28 MAR 2017 Det är med avokador som med människor – det krävs utförliga förberedelser innan man lägger ett snitt, konstaterar Ulrika Nettelblad i sin krönika. Positivt utfall uteblir ibland, om man inte har varit tillräckligt noggrann. Men fascinationen vinner i längden över både ångest och skamkänslor. (4 kommentarer)

Föräldrar älskade sina barn även på medeltiden

Kultur 28 MAR 2017 Hur har samhällets syn på barnen förändrats genom århundradena? Är föräldrarnas kärlek till sina barn ett senkommet påfund? Barnläkaren Carl Lindgren har hittat några av svaren i en nyligen utkommen bok. ()

Jobba i England – hur coolt var det?

Kultur 22 MAR 2017 Partnern fick postdok-tjänst i England. Klart man hänger på och tar jobb där i ett år. Som läkare. På ett engelskt sjukhus. Hur svårt var det? Och hur coolt? Elena Tornell, ST-läkare i akutsjukvård, Linköping, berättar om sin erfarenhet. (6 kommentarer)

»Vården skulle bli betydligt bättre om vi ägnade mer tid, energi och framför allt uppmärksamhet åt förebyggande arbete.«

Krönika 21 MAR 2017 Hotellgästens våldsamma snarkningar på andra sidan ett flertal papperstunna skiljeväggar höll Jakob Ratz Endler klarvaken en hel natt. Han ägnade sömnlösheten åt tankar om behovet av förebyggande vårdinsatser – inte bara mot sömnapné. (3 kommentarer)

Diagnoser jag aldrig fick ställa …

Kultur 15 MAR 2017 Som toraxkirurg är man van vid att möta patienter med diagnoser redan ställda av andra läkare. Hela yrkeslivet längtar man efter att få ställa en egen diagnos, men det är först efter pensioneringen man får chansen att räkna upp diagnoserna som man gärna skulle ha ställt.  (5 kommentarer)

»De bästa läkare jag känner är de som har egen erfarenhet av svårare sjukdomar.«

Krönika 10 MAR 2017 Olika läkare förhåller sig olika till en eventuell egen sjuklighet. »Själv går jag hela tiden och väntar på det som ju oundvikligen kommer att drabba mig«, skriver Nina Cavalli-Björkman i sin krönika. Och tillägger att de bästa läkare hon känner är de som har egen erfarenhet av svårare sjukdomar. (1 kommentar)

Värstingarna bland elementen

Kultur 28 FEB 2017 Alla ämnen är giftiga om de ges i tillräckligt höga doser – det visste redan Paracelsus. Men vissa värstingar bland elementen i periodiska systemet är giftiga, radioaktiva, karcinogena även i mycket små mängder. De kan döda utan att synas. ()

»Bilolyckan 18 år tidigare som ändade mitt förra liv och obönhörligen formade detta nya som ännu är obekant…«

Krönika 27 FEB 2017 I en ny kropp, med nya förutsättningar och obekanta reaktioner att hantera, kan vistelse på en »retreat« bidra till att man inte alltid känner sig som en »loser«. Ulla Bergholm, pensionerad kirurg, berättar i sin krönika om tillfällen då man kanske ändå gör det. ()

Adrien Proust – framstående läkare och folkhälsoprofessor

Kultur 21 FEB 2017 Sonen Marcel kom att bli mycket mer namnkunnig, men fadern Adrien Proust var på sin tid en sedd och ansedd läkare och professor som gjorde betydande insatser för folkhälsan i Frankrike. ()

»... dotter är neurolog och patienten är yr och symtomen i övrigt har gått tillbaks«

Krönika 21 FEB 2017 »De såg min mor som en yr gammal tant och mig som en onödigt orolig kvinnlig anhörig med för mycket kunskaper«, skriver strokeläkaren Jenny Persson i sin krönika. Hon följde med sin strokedrabbade mor i ambulansen till en akutmottagning i akut behov av rehabilitering i genustänkande. (5 kommentarer)

Uppdaterad kunskap om vätskebehandling

Recension 20 FEB 2017 En ny utgåva av »Clinical fluid therapy in the perioperative setting« var efterlängtad eftersom boken samlar uppdaterad kunskap på ett ställe. Samtidigt blir utmaningen i att samla föränderlig vetenskap och klinisk praxis i bokform ibland uppenbar, skriver recensenten. ()

Bra om bredden i palliativ medicin

Recension 16 FEB 2017 En nyligen utgiven bok som illustrerar bredden inom palliativ medicin recenseras av docenten Staffan Lundström, överläkare på Palliativt Centrum och FoUU-enheten vid Stockholms sjukhem. Boken lyfter fram bland annat den palliativa vårdens fyra hörnstenar – symtomlindring, kommunikation, teamarbete och närståendestöd. ()

»För jag vet numera att jag tar mer i marklyft än vad slumpmässigt utvald överläkare väger«

Krönika 14 FEB 2017 Skrotlyftandet var centralt i dåvarande underläkaren Maria Samuelssons utbildning i Umeå för en tid sedan. Träningen bidrog inte bara till förbättrade friskfaktorer och nedtonad hypokondri, utan också till vetskapen att den genomsnittlige överläkaren vägde lätt jämfört med vad man tog i marklyft.  (3 kommentarer)