Annons
Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

»Och sedan, prick kl 12, är det över. Kaoset av pusselbitar har mirakulöst fallit på plats – igen!«

Krönika 23 FEB 2018 Först är man ute och cyklar, på väg till sin överläkartjänst på den överbokade ultraljudskliniken. Med ett flertal extra akutpatienter att ta hand om blir kaoset fulländat – men så faller alla bitar mirakulöst på plats, liksom av sig själva, och snart cyklar man samma väg tillbaka. Joanna Ahlkvist berättar i sin krönika. ()

Poeten med historiens mest omskrivna fot

Kultur 20 FEB 2018 George Gordon Byron (1788–1824), mer känd som den 6:e lord Byron, författaren som utanför Storbritannien endast överglänses av Shakespeare, led under hela sitt liv av att vara född med en deformerad fot. (1 kommentar)

»Det är händerna vi kramar i mörkret som gör att vi sitter kvar.«

Krönika 19 FEB 2018 Livets biosalong kan ibland vara en psykakut med publik sittande i olika ändar av samma bord. Någon i vit rock med namnskylt, någon i huvtröja och med personnummer, trött på filmen och beredd att lämna bion. AT-läkaren Olivia Landén berättar i sin krönika. (3 kommentarer)

Operans stora stjärnor

Kultur 13 FEB 2018 Opera och övervikt är begrepp som gått hand i hand genom åren. Historien är full av exempel på sångare av båda könen, med betydande fetma, som gjort seriösa ansträngningar för att krympa in i operaroller med krav på såväl spenslighet som midja.    (2 kommentarer)

Praktiskt för kliniker om kolorektalcancer

Recension 12 FEB 2018 Sju kapitel, skrivna av lika många forskargrupper från Storbritannien, Australien och Israel, samlas i en bok och ger högrelevant information om att diagnostisera kolorektalcancer. Boken anmäls av Bengt Glimelius, professor emeritus, Uppsala. ()

»Hur föräldraskapet nästlar sig in i mitt läkarskap.«

Krönika 09 FEB 2018 Rollen som läkare och rollen som förälder. Hur likartade de kan vara, funderar Ulrika Nettelblad i sin krönika. Läkarrollen nästlar sig in i föräldraskapet – föräldraskapet i läkarskapet. Och man blir väl bara så bra som man orkar. ()

Möte med dåtiden i svensk sjukvård

Recension 07 FEB 2018 En bok med medicinhistoriska krönikor, kåserier och essäer av framlidne läkaren och politikern Nils Brage Nordlander har nyligen utgivits. Seniorprofessorn Barbro Beck-Friis har läst och anmäler en samling tänkvärda texter om dåtiden i svensk sjukvård.  ()

Häng en Ringer – varför inte?

Kultur 06 FEB 2018 Om jouren på medicinakuten ordinerar »en liter Ringers acetat« till en patient är det få som höjer på ögonbrynen. Men Marcus Lindsköld, AT-läkare på Skånes universitetssjukhus Malmö, valde att gå till botten med elektrolytblandningen – och mannen vars namn den bär. (4 kommentarer)

»Om man ska bry sig om människor måste man bry sig om hela människor.«

Krönika 02 FEB 2018 Själva läkarjobbet är allt hon har drömt om, men människan visar sig vara helt annorlunda än hon hade trott. »Det känns som en oändligt tung börda, och jag blir rädd för vad jag ser«, berättar ST-läkaren Evelina Rosenqvist i sin krönika.  (4 kommentarer)

Diagnos – kod för läkare och hopp för oförstådda

Recension 01 FEB 2018 Elöverkänslighet, smärta av okänd orsak, fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom... Handlar det om ordlekar eller äkta diagnoser för riktiga sjukdomar? Läkaren Jörgen Malmquist utreder begreppen i en tjock volym som anmäls av Olle Hellström, specialist i allmänmedicin. (1 kommentar)

»Jag tror, trots alla skräckhistorier, att personal i sjukvården är trogna sina patienter.«

Krönika 30 JAN 2018 Har man väl upplevt vad svensk sjukvård kan ge någon som verkligen behöver den vill man, som Hans Olsson i sin krönika, tacka läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, ambulanspersonal, sekreterare, städarna på avdelningarna och alla andra som drar runt sjukvårsapparaten. (2 kommentarer)

Alkoholismens antihjälte

Kultur 30 JAN 2018 Författaren F Scott Fitzgerald och alkoholen följdes åt under ett helt liv. Framgången med böckerna han skrev gjorde honom rik, alkoholismen till en antihjälte på väg mot sin undergång. Psykiatern och beroendeläkaren Lars Sjöstrand berättar historien om ett missbruk. (1 kommentar)

Barnet på armen – snarare än striden

Kultur 24 JAN 2018 Högerhänta har påståtts ha en evolutionär fördel genom att i strid ha intagit en position där hjärtat skyddats. Läkaren Anna Bexell har en annan teori: genom historien har vi helst burit våra barn på vänster arm, och således gjort höger arm fri att syssla med annat. (4 kommentarer)

Slumpen sållar bort inkompetens – kanske

Kultur 23 JAN 2018 Peters princip kan vara värd att tillämpa för landsting som önskar minimera andelen inkompetenta chefsgestalter i beslutsgittren, föreslår Hans Olsson, överläkare inom vuxenrehabiliteringen i Jönköping. Prisbelönad forskning visar att organisationer som slumpar individer till chefstjänster i nästkommande högre nivå ökar sannolikheten för att antalet inkompetenta och ineffektiva chefer minimeras. (4 kommentarer)

»Det finns osignerade provsvar – är du säker på att du vill skicka hem patienten?«

Krönika 19 JAN 2018 Det är mänskligt att begå misstag – och mänskligt att vilja berätta om det i vänners och kollegers sällskap. Och ännu mänskligare kan det bli om man låter maskiner ingripa mot den mänskliga faktorn hos dem som har ansvar för andras liv och hälsa. Jakob Ratz Endler berättar i sin krönika. (3 kommentarer)

Returen från Cancerland

Kultur 16 JAN 2018 Patografier – den litterära genren av självbiografiska eller biografiska berättelser om sjukdomsupplevelser – skulle kunna bidra med värdefull information i utvecklingen av den långsiktiga cancerrehabiliteringen, skriver Åsa M Wallin, ST-läkare och doktorand i medicinsk humaniora. ()

»Vi vinner inte ensamma över kraven, lika lite som vi kan vinna över havet.«

Krönika 15 JAN 2018 Stress beror på organisatoriska brister, inte individuella brister. Det fick man lära sig på Handelshögskolan, enligt Läkartidningens krönikör. På läkarutbildningen fick man lära sig att även om det inte fanns tid till ens det viktigaste så skulle man ändå alltid ta sig den tiden. (2 kommentarer)

Fältskärer och kirurger i historiens ljus

Recension 15 JAN 2018 En bok om det kirurgiska hantverkets historia berättar om barberare, fältskärer och kirurger från de första högkulturernas tid och fram till våra dagar. Berndt Ehinger, seniorprofessor vid medicinska fakulteten i Lund, anmäler en intressant läsning. ()

»Men du får inte titta i hans journal …«

Kultur 08 JAN 2018 Pappan, cancerpatienten, är inlagd på en vårdavdelning. Sonen, specialistläkare, läser hans journal i datorn. Empatin och viljan att vara till hjälp från en anhörig kulminerar i hot om polisanmälan. (36 kommentarer)

»Jag har hållit ett stort antal ledsna människors händer.«

Krönika 05 JAN 2018 Transportsträckorna till och från jobbet avverkas i sällskap med alla människor man bär med sig i huvudet. Alla patienter man har mött som doktor, alla berättelser man lyssnat på, öden man bevittnat. Ibland känns det till brädden fyllt – som att man inte får plats med mer, skriver Nina Cavalli-Björkman i sin krönika. (6 kommentarer)

Aspekter på överlevnad

Recension 04 JAN 2018 Socialantropologen och docenten Lisbeth Sachs diskuterar olika aspekter på överlevnad, med flera tankeväckande avsnitt för den av medicinsk socialantropologi specialintresserade läsaren. Walter Osika, docent, Karolinska institutet, anmäler. ()

Uppriktig neurokirurg berättar öppenhjärtigt

Recension 29 DEC 2017 Den brittiska neurokirurgen Henry Marsh, numera pensionär, berättar öppenhjärtigt och uppriktigt om vitt skilda ämnen i sina memoarer. Han förtiger varken sin ateism eller sitt stöd till dödshjälp – och inte heller den lilla självmordsväska som han alltid bär med sig. Patrich Belfrage, pensionerad gynekolog, anmäler en välmatad och välberättad historia. ()

Bok om ben ger kött på benen

Recension 27 DEC 2017 En imponerande översikt som ger en samlad bild av vad vi känner till om ben, den mångmiljonåriga konstruktion som får människor och djur att bära upp kroppen. Läkartidningens anmälare berättar om en läsupplevelse. (1 kommentar)

Att möta sig själv som både läkare och patient

Recension 22 DEC 2017 Psykiatrikern och författaren Åsa Nilsonne berättar i sin »professionella självbiografi« om en lång rad roller som hon har spelat under ett långt yrkesliv i psykiatrins tjänst. Det är generöst berättat och mycket lärorikt tack vare det »inifrånperspektiv« som författaren bjuder läsaren på, tycker Läkartidningens anmälare, psykiatrikern Jill Taube.  (3 kommentarer)

Starkare av dunderhonung?

Kultur 19 DEC 2017 I en enkelblindad crossover-studie på barnkliniken i Örebro sågs ingen statistiskt signifikant effekt på personalens styrka efter intag av dunderhonung. Vårdpersonalen som ätit dunderhonung visade samtidigt ändå prov på stor styrka. (6 kommentarer)