Annons
Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Förslag till första hjälpen mot tv-advokatens eksem

Kultur 11 JAN 2017 Advokat John Stone i tv-serien »The night of« lider av atopiskt eksem. För att äntligen slippa se honom klia sig oavbrutet föreslår ST-läkaren Karin Palmér en rad eksemlindrande åtgärder.  (1 kommentar)

Min sköld, min profession

Kultur 10 JAN 2017 Det är inte likgiltigt vad som står på skölden när man stiger till en viss grad i frimurarnas led. Privatläkaren Leo Hassler (grad VIII), Luleå, har sneglat på en fransk kollega från 1500-talet när han valde sin formulering. ()

»Jag kan inte, för jag får inte enligt svensk lag … men jag kan hjälpa dig att få sova.«

Krönika 10 JAN 2017 I debatten om dödshjälp är det anmärkningsvärt att det alltid är läkare som förutsätts stå för eutanasin. Varför? frågar sig Nina Cavalli-Björkman i sin krönika: »Jag förstår inte varför vi som yrkeskår ska behöva göra något som helt omkullkastar vår yrkesetik«. (7 kommentarer)

»… och denna höst av död är över, den har blivit vinter – vi måste ut …«

Krönika 21 DEC 2016 Nittioåringar som är klara med livet, inte ledsna bara färdiga, väntar på döden som andra väntar på bussen in till stan. Ulrika Nettelblad skriver krönika om en höst då döden »bara finns«. Men så faller första snön, och femåringen vill ut. (5 kommentarer)

Vilken effekt har fullmåne på läkares jourbörda?

Kultur 20 DEC 2016 Bör läkare fasa för månens faser? Påverkas de av måneffekter i sin yrkesutövning, till exempel i samband med jourarbete? Barnläkaren och professorn Jonas F Ludvigsson beträder jungfrulig forskningsmark genom en unik retrospektiv studie. (3 kommentarer)

Levnadsvisdom i patientmötena

Recension 09 DEC 2016 En nästan 45-årig distriktsläkarkarriär i sjukstugan har gett Pelle Malm gott om stoff att välja och vraka ur. Patientmötena han beskriver och kommenterar i sin bok är inspirerande läsning för alla läkarkolleger, enligt anmälaren Åke Andrén-Sandberg, kirurg och distriktsläkare. ()

»Allmänläkarens önskan om att få blicka ut över böljande renskockar var en kulturkrock för mig«

Krönika 07 DEC 2016 Som konsult på en byrå arbetade Johanna Ranes, Läkartidningens krönikör, i en värld som på betald arbetstid prioriterade beteenden signalerande »high performance culture«. Vid första vårdcentralsplaceringen, i samband med omskolningen till läkare, mötte hon en doktor som önskade att hon (doktorn) hade blivit renskötare. (1 kommentar)

Ett möte kan frigöra hälsa

Kultur 06 DEC 2016 Distriktsläkaren Olle Hellström berättar om en svensk allmänläkare som efter långt letande hittar sin vetenskapliga handledare i person av en brasiliansk pedagog, tillika humanistisk tänkare. Läkaren är Olle Hellström själv, pedagogen hette Paulo Freire. (2 kommentarer)

Dialogisk läkarkontakt för friska upplevt sjuka

Recension 06 DEC 2016 En lättläst bok om dialogpedagogikens fader, den brasilianske pedagogen och tänkaren Paulo Freire (1921–1997), anmäls av distriktsläkaren Olle Hellström. ()

Bred bok om komplexa frågor i global hälsa

Recension 01 DEC 2016 Global folkhälsa är en angelägenhet inte bara för medicinare utan även för politiker och samhällsvetare. Barnläkaren Tobias Alfvén, ordförande i Svenska läkaresällskapets kommitté för global hälsa, anmäler en bred bok, intressant för såväl sjukvårdsproffs som en nyfiken allmänhet.  ()

Jag var också läkare på Grönland

Kultur 30 NOV 2016 Före solnedgången, insvept i en filt på sjukhusets träterrass i Ilulissat, satt Martin Ekdahl och såg de magnifika isbergen i fjorden flyta förbi. Han var vikarierande läkare på Grönland, och berättar i sin artikel om upplevelserna av sjukvården nära »Vinterns hjärta«. ()

»Ett rum fullt av kompetent personal och studenter – men ingen säger något.«

Krönika 30 NOV 2016 Mentorn fortsätter att prata på om vikten av att inte »vara den som skapar dålig stämning«. Men hur ska man då som läkarstudent nå de läkare som aldrig någonsin reflekterar över den dåliga stämning som de själva skapar, frågar sig Cornelia Bacic i sin krönika. (6 kommentarer)

En landsortsdoktor och hans kamp mot smittosamma sjukdomar

Kultur 22 NOV 2016 Doktor Lars Fredrik Gravander (1778-1815) var förordnad »Provincial-Medicus i Fahlu distrikt« från och med 1804. Karriären som följde blev en utdragen kamp mot dåtidens smittosamma sjukdomar mot vilka den samtida läkekonsten ännu inte hade effektiva mediciner att erbjuda. ()

»När krockar värdet av erfarenhet med ålderns ofrånkomliga tribut?«

Krönika 22 NOV 2016 Professor eller inte – emeritus betyder »uttjänad« enligt ordboken. Och »senior« är samma sak som »äldre«, rätt och slätt. I eufemismernas tid, med erfarenhetskapitalet inversteringsfärdigt, frågar sig Stephan Rössner i sin krönika: »Är det läpparnas bekännelse, när man säger sig efterfråga de äldres kompetens?«  ()

Läkarstudenters projekt spränger språkbarriären

Kultur 21 NOV 2016 Genom projektet »Språk i vården«, språkkvällar och en app med glosor på arabiska, persiska och somaliska hoppas Sveriges läkarförbund student medverka till bättre patientmöten. ()

Personligt om sjukvårdens förändringar

Recension 17 NOV 2016 Minnen, erfarenheter och uppslag från ett sjukvårdsliv, återberättas personligt i seniorläkaren Torkel Åbergs summering av en lång karriär. Han är docent i thoraxkirurgi med specialintresse såväl i förändringsarbete som i hälsoekonomi. Hans bok recenseras av sjukhusläkaren Anders Dahlqvist.  (1 kommentar)

Du sköna nya vård

Kultur 16 NOV 2016 Framtidens sjukvård erbjuder hisnande perspektiv, med patienters besvär rangordnade i datorn efter en övergripande algoritm, utredda av vars och ens personliga »augmented reality«-sjuksköterska – allt för bästa möjliga rationella utfall. Distriktsläkare Klaus Stein ser framtiden an med digitaliserad tillförsikt. (1 kommentar)

»Och jag har börjat inse att även jag, inte bara IT-systemen, ödslar tid på onödiga saker.«

Krönika 15 NOV 2016 Förvirrande IT-system kan göra sjukvården ineffektiv ibland. Men hur är det med vårdpersonalen själv, som kanske också bidrar till en mindre effektiv sjukvård – utan att ens tänka på det. Jonathan Ilicki diskuterar mer än en Kafkaartad situation på akuten. ()

Persistensen av faktaresistens

Kultur 14 NOV 2016 »Faktaresistens« var ett nytt ord i språkrådets nyordlista år 2015. Fenomenet som det betecknar breder ut sig på flera håll, och kan bara hejdas genom att stå fast vid den vetenskapliga metoden, noterar Åke Thörn, specialist i yrkes- och miljömedicin, Luleå. ()

Miljardrullningen vid bygget av Nya Karolinska

Recension 03 NOV 2016 Grävande journalistik av bästa märke, skriver Läkartidningens recensent efter att ha läst boken om turerna kring bygget av Nya Karolinska Solna. Beskrivningen av miljardrullningen som blev resultatet är intressant läsning för politiker, tjänstemän och vårdarbetare inom Stockholms läns landsting – även i efterhand.  ()

»Att vara pretentiös är också att vara mycket anspråksfull och ställa höga krav«

Krönika 01 NOV 2016 Att vara pretentiös framkallar vanligen ogillande grimaser hos en omgivning som inte tar hänsyn till att den pretentiöse vanligen är en person som månar om att vara mycket anspråksfull och ställa höga krav. Jakob Ratz Endler förklarar.  (2 kommentarer)

Hans ande kommer att sväva över »Norskehavet«

Kultur 01 NOV 2016 Den norske läkaren och professorn i socialmedicin, Per Fugelli, kämpar med en dödlig sjukdom. Han är en bra förebild när det gäller att hämta idéer och inspiration till en reformering den svenska primärvården, anser allmänläkaren Kenneth Nolkrantz i sin artikel på kultursidan. (4 kommentarer)

Professionell självhjälpsbok värd namnet

Recension 28 OKT 2016 Välskriven och lättläst bok, utan invecklad psykologisk-psykiatrisk terminologi, skriver beroendeläkaren Bengt Sternebring om »För mycket för ofta«. Avslutningskapitlet ger en god inblick i teorier om alkoholens biologiska roll för kropp och själ, samt en kort beskrivning av vad specialistvården inom området har att erbjuda. ()

Till glädje för kostrådgivare

Recension 27 OKT 2016 En välskriven bok som sammanfattar ett mycket angeläget men svårt forskningsfält. Vetenskapligt stringent och försedd med referenser kan den vara till speciellt stor glädje för vårdpersonal som ska ge kostråd till patienter, skriver Läkartidningens anmälare om Måns Roséns »Sanningen om mat och hälsa«. ()

Extracellulär autofagi – pilotstudie av kompulsivt slukande

Kultur 26 OKT 2016 Studium av intracellulär autofagi och dess underliggande mekanismer har gett Nobelpriset i medicin eller fysiologi till Yoshinori Ohsumi. Den farliga extracellulära autofagin, driften att automatiskt gapa över mycket, är också intressant. (3 kommentarer)