Annons
Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Adrien Proust – framstående läkare och folkhälsoprofessor

Kultur 21 FEB 2017 Sonen Marcel kom att bli mycket mer namnkunnig, men fadern Adrien Proust var på sin tid en sedd och ansedd läkare och professor som gjorde betydande insatser för folkhälsan i Frankrike. ()

»... dotter är neurolog och patienten är yr och symtomen i övrigt har gått tillbaks«

Krönika 21 FEB 2017 »De såg min mor som en yr gammal tant och mig som en onödigt orolig kvinnlig anhörig med för mycket kunskaper«, skriver strokeläkaren Jenny Persson i sin krönika. Hon följde med sin strokedrabbade mor i ambulansen till en akutmottagning i akut behov av rehabilitering i genustänkande. (5 kommentarer)

Uppdaterad kunskap om vätskebehandling

Recension 20 FEB 2017 En ny utgåva av »Clinical fluid therapy in the perioperative setting« var efterlängtad eftersom boken samlar uppdaterad kunskap på ett ställe. Samtidigt blir utmaningen i att samla föränderlig vetenskap och klinisk praxis i bokform ibland uppenbar, skriver recensenten. ()

Bra om bredden i palliativ medicin

Recension 16 FEB 2017 En nyligen utgiven bok som illustrerar bredden inom palliativ medicin recenseras av docenten Staffan Lundström, överläkare på Palliativt Centrum och FoUU-enheten vid Stockholms sjukhem. Boken lyfter fram bland annat den palliativa vårdens fyra hörnstenar – symtomlindring, kommunikation, teamarbete och närståendestöd. ()

»För jag vet numera att jag tar mer i marklyft än vad slumpmässigt utvald överläkare väger«

Krönika 14 FEB 2017 Skrotlyftandet var centralt i dåvarande underläkaren Maria Samuelssons utbildning i Umeå för en tid sedan. Träningen bidrog inte bara till förbättrade friskfaktorer och nedtonad hypokondri, utan också till vetskapen att den genomsnittlige överläkaren vägde lätt jämfört med vad man tog i marklyft.  (3 kommentarer)

Mikrobiologer mikroskoperar, astronomer teleskoperar

Kultur 14 FEB 2017 Kunskaperna inom astronomin och mikrobiologin har utvecklats genom observationer som sammanfattats i hållbara teorier om verklighetens natur. Nackdelen har varit att hållbara teorier ibland impregnerat tolkningar av nya observationer. (1 kommentar)

Hennes yrkesliv – en kamp för kvinnors reproduktiva hälsa

Kultur 08 FEB 2017 Kajsa Sundström, 89, är gynekologen som ägnade hela sitt yrkesliv åt kampen för att förbättre kvinnors reproduktiva hälsa. Hennes arbete har gett resultat såväl i Sverige som i andra länder runtom i världen. Läkarkollegan Gunilla Carlstedt träffade Kajsa Sundström i hennes hem på Öland för att samtala om ett ämne aktuellare än någonsin.  (2 kommentarer)

»Jag var delvis beredd på sjukdomsbeskedet men inte på att vara anhörig och läkare.«

Krönika 06 FEB 2017 En nära anhörig får ett väntat sjukdomsbesked. ST-läkaren Josephine Savard som sitter bredvid – också hon på  »fel« sida om datorskärmen – var inte beredd på sin egen reaktion på den anhöriges diagnos. ()

»Den som någon gång testat nackstyvhet ... på sin feberslöa unge vet«

Krönika 01 FEB 2017 Spädbarnet tillhörde ingen riskgrupp men hans mamma ville ordna så att det skyddades mot sjukdomen som kan ge cirrhos, levercancer och behov av levertransplantation. Johanna Ranes krönika handlar om att vaccinera eller låta bli. ()

»Min tröst är just din sorg«

Kultur 31 JAN 2017 Vendela Berglund, ST-läkare i geriatrik, skriver om hur det är att arbeta med de gamla och multisjuka – och hoppas att den rådande synen på geriatrik kan lyftas från golvet till väggar och tak. ()

Vår aptit på bantningskurer – en morot för smarta bantningsapostlar

Kultur 31 JAN 2017 En bok om bantningskurernas fullständiga historia, skulle bli en tjock och välmatad volym. Seniorprofessorn Stephan Rössner ger en nedbantad version genom att uppmärksamma några av de mest kända bantningsapostlarna. ()

200 år med Parkinsons sjukdom

Kultur 25 JAN 2017 Det har gått 200 år sedan Londonläkaren James Parkinson som förste medicinaren i världen beskrev det neurologiska tillstånd som i dag benämns Parkinsons sjukdom. Professorn och överläkaren Johan Lökk berättar sjukdomens historia och försöken att behandla den.   (3 kommentarer)

»Det ropas efter mer resurser … men ibland är mindre och färre bättre«

Krönika 24 JAN 2017 »Less is more«, citerar någon »de eleganta modeskaparna« i Jakob Ratz Endlers krönika. Precis som inom sjukvården, tänker han: Där ropas det alltid på mer personal, fler sängar, större sjukhus och mer resurser – men ibland kan mindre och färre faktiskt vara bättre.  (3 kommentarer)

Förslag till första hjälpen mot tv-advokatens eksem

Kultur 11 JAN 2017 Advokat John Stone i tv-serien »The night of« lider av atopiskt eksem. För att äntligen slippa se honom klia sig oavbrutet föreslår ST-läkaren Karin Palmér en rad eksemlindrande åtgärder.  (1 kommentar)

Min sköld, min profession

Kultur 10 JAN 2017 Det är inte likgiltigt vad som står på skölden när man stiger till en viss grad i frimurarnas led. Privatläkaren Leo Hassler (grad VIII), Luleå, har sneglat på en fransk kollega från 1500-talet när han valde sin formulering. ()

»Jag kan inte, för jag får inte enligt svensk lag … men jag kan hjälpa dig att få sova.«

Krönika 10 JAN 2017 I debatten om dödshjälp är det anmärkningsvärt att det alltid är läkare som förutsätts stå för eutanasin. Varför? frågar sig Nina Cavalli-Björkman i sin krönika: »Jag förstår inte varför vi som yrkeskår ska behöva göra något som helt omkullkastar vår yrkesetik«. (8 kommentarer)

»… och denna höst av död är över, den har blivit vinter – vi måste ut …«

Krönika 21 DEC 2016 Nittioåringar som är klara med livet, inte ledsna bara färdiga, väntar på döden som andra väntar på bussen in till stan. Ulrika Nettelblad skriver krönika om en höst då döden »bara finns«. Men så faller första snön, och femåringen vill ut. (5 kommentarer)

Vilken effekt har fullmåne på läkares jourbörda?

Kultur 20 DEC 2016 Bör läkare fasa för månens faser? Påverkas de av måneffekter i sin yrkesutövning, till exempel i samband med jourarbete? Barnläkaren och professorn Jonas F Ludvigsson beträder jungfrulig forskningsmark genom en unik retrospektiv studie. (3 kommentarer)

Levnadsvisdom i patientmötena

Recension 09 DEC 2016 En nästan 45-årig distriktsläkarkarriär i sjukstugan har gett Pelle Malm gott om stoff att välja och vraka ur. Patientmötena han beskriver och kommenterar i sin bok är inspirerande läsning för alla läkarkolleger, enligt anmälaren Åke Andrén-Sandberg, kirurg och distriktsläkare. ()

»Allmänläkarens önskan om att få blicka ut över böljande renskockar var en kulturkrock för mig«

Krönika 07 DEC 2016 Som konsult på en byrå arbetade Johanna Ranes, Läkartidningens krönikör, i en värld som på betald arbetstid prioriterade beteenden signalerande »high performance culture«. Vid första vårdcentralsplaceringen, i samband med omskolningen till läkare, mötte hon en doktor som önskade att hon (doktorn) hade blivit renskötare. (1 kommentar)

Ett möte kan frigöra hälsa

Kultur 06 DEC 2016 Distriktsläkaren Olle Hellström berättar om en svensk allmänläkare som efter långt letande hittar sin vetenskapliga handledare i person av en brasiliansk pedagog, tillika humanistisk tänkare. Läkaren är Olle Hellström själv, pedagogen hette Paulo Freire. (2 kommentarer)

Dialogisk läkarkontakt för friska upplevt sjuka

Recension 06 DEC 2016 En lättläst bok om dialogpedagogikens fader, den brasilianske pedagogen och tänkaren Paulo Freire (1921–1997), anmäls av distriktsläkaren Olle Hellström. ()

Bred bok om komplexa frågor i global hälsa

Recension 01 DEC 2016 Global folkhälsa är en angelägenhet inte bara för medicinare utan även för politiker och samhällsvetare. Barnläkaren Tobias Alfvén, ordförande i Svenska läkaresällskapets kommitté för global hälsa, anmäler en bred bok, intressant för såväl sjukvårdsproffs som en nyfiken allmänhet.  ()

Jag var också läkare på Grönland

Kultur 30 NOV 2016 Före solnedgången, insvept i en filt på sjukhusets träterrass i Ilulissat, satt Martin Ekdahl och såg de magnifika isbergen i fjorden flyta förbi. Han var vikarierande läkare på Grönland, och berättar i sin artikel om upplevelserna av sjukvården nära »Vinterns hjärta«. ()

»Ett rum fullt av kompetent personal och studenter – men ingen säger något.«

Krönika 30 NOV 2016 Mentorn fortsätter att prata på om vikten av att inte »vara den som skapar dålig stämning«. Men hur ska man då som läkarstudent nå de läkare som aldrig någonsin reflekterar över den dåliga stämning som de själva skapar, frågar sig Cornelia Bacic i sin krönika. (6 kommentarer)