Annons Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Månens faser, fasor – och medicinen

Kultur 26 MAR 2019 Månen på natthimlen har fascinerat människan i alla tider. Myter, drömmar, vidskepelser är kopplade till jordens ärrade satellit, som även tillskrivs förmågan att påverka medicinska tillstånd. En nyligen avslutad konstutställning ger anledning att begrunda månens närvaro i banan runt jorden och i våra inre världar.  ()

»Laurell« tillbaka för tionde gången

Recension 25 MAR 2019 På svenska och anpassad efter förhållanden i Norden är klassiska »Laurells« nu utgiven i sin tionde upplaga. Referensverket i klinisk kemi har blivit större och tyngre, vilket är ett gott tecken på att klinisk kemi växer och utvecklas, skriver Läkartidningens anmälare. ()

»Jamen, hur svårt kan det vara? Det är väl klart att Ali behöver sitt insulin.«

Krönika 25 MAR 2019 Om en person med diabetes har fått avslag på sin asylansökan, och dokumentet som berättigar till subventionerat insulin har slutat gälla, blir det läkarens problem att säkra kontinuiteten i den livsnödvändiga behandlingen. Sophia Rössner berättar om en utmaning i vardagen på diabetesmottagningen. (3 kommentarer)

Ett fascinerande galleri över färgstarka läkare

Recension 19 MAR 2019 Ännu så sent som mot slutet av 1700-talet måste vetgiriga och ambitiösa personer som önskade studera medicin söka sig från Sverige till andra länder ute i Europa. Om dessa studenter och studieresor handlar en nyutkommen bok som Läkartidningens recensent varmt rekommenderar till alla med intresse för medicin-, kultur- och lärdomshistoria. ()

Skämtare och visselblåsare på 1500-talet

Kultur 19 MAR 2019 Utöver sitt yrke som läkare var 1500-talsprofilen och munken François Rabelais en seriös skämtare, författare och visselblåsare – en renässanskämpe med patienter på hela samhällsstegen. Jerker Hanson, pensionerad psykiater, berättar om Rabelais resa och hans humör-höjande pikaresker som genom det befriande skrattet också kunde gälla för vård. (1 kommentar)

»Hon knäpper upp behån, rör sig ogenerat i rummet, säger att hon är jättenöjd med kirurgens arbete.«

Krönika 15 MAR 2019 Nybesök bröstcancer. Kvinnan i undersökningsrummet är uppenbart tillfreds, förklarar sig nöjd med kirurgens arbete, säger »det gör mig inget« vid beskedet att hon kommer att tappa håret i samband med cellgiftsbehandlingen. Nina Cavalli-Björkman berättar om ett patientmöte som hon kommer att minnas. ()

Teckningar – i stället för gnäll

Kultur 13 MAR 2019 Frustration med rådande omständigheter i sjukvården kan uttryckas på flera sätt av de vårdanställda. Gnälla är ett sätt – teckna ett annat. Allmänläkaren och blivande dermatologen Ylva Lundquist valde det senare. Läkartidningen publicerar här ett axplock ur hennes vardagsglimtar. (1 kommentar)

»När vi är färdiga med patienten vänder vi oss till mannen bredvid, även han knivhuggen.«

Krönika 11 MAR 2019 Patient med sjutton knivhugg i kroppen väntar på vidare transport till akutmottagningen på det stora sjukhuset en bit bort. Nästa patient har fått ett knivstick rakt i hjärtat och är aktuell för livräddande insats. Jakob Ratz Endler berättar i sin krönika om ett pass på jobbet en sommarnatt på ett mindre sjukhus i Kapstaden, Sydafrika. ()

Saklig skildring av hur det känns …

Recension 04 MAR 2019 En skildring av hur det känns att plötsligt ställas utanför, att bli av med sin befattning, att leva med misstanken att andra kanske har gått bakom hennes rygg ... Förra KI-rektorn Harriet Wallbergs bok är en framställning om att ha rätt men inte få rätt, skriver Läkartidningens recensent. ()

Över Styx – och in i fiktion

Kultur 27 FEB 2019 Livet efter döden kan bli en utdragen historia, i vissa fall sedelärande, i andra rena farsen. Filmer och böcker i fiktionens värld bär syn för sägen, tänkte etikprofessorn Niels Lynøe i sjuksängen när han själv befarade att det kanske drog ihop sig till en flodfärd. (1 kommentar)

Liten skylt – stort budskap

Kultur 27 FEB 2019 Alla handikapp är inte synliga, påpekar Lars Breimer, docent, Örebro, som undrar varför en viktig liten skylt som finns på Heathrow flygplats i London saknas till exempel på Arlanda i Stockholm.  (2 kommentarer)

»Det finns något visst med ett yrke som får upplevas med alla sinnen.«

Krönika 22 FEB 2019 Inte försöka tänka, utan känna, känna, känna. På patienter och situationer, känna känslan bakom orden. I yrket som praktiserande läkare har Ulrika Nettelblad lärt sig hur nyttigt det kan vara att ha en viss fingertoppskänsla. Hon berättar i sin krönika.  ()

Idealisk klinisk forskning – som bar frukt

Recension 21 FEB 2019 Vincent är pojken som föddes av en mamma som ursprungligen saknade livmoder. Tiden som foster tillbringade han i en annan kvinnas livmoder intransplanterad i hans mammas kropp. En nyutkommen bok skildrar turerna kring en klinisk forskarbragd i Sverige. ()

Hur många läser en doktorsavhandling?

Kultur 19 FEB 2019 En mening helt utan relevans mitt i doktorsavhandlingen passerade så gott som oförmärkt, låt vara att opponenten satte ett stort frågetecken i kanten. Doktoranden fick sin farhåga bekräftad om att nästan ingen läser en avhandling så noga. ()

»Kanske kunde familjen få hjälp av pappans pappa som kunde sälja en ko.«

Krönika 18 FEB 2019 En månadsgammal bebis, en ung fattig mamma och dito pappa. Ett handikapp som kostar pengar att åtgärda, och en prognos som inte bådar gott. Agneta Runbom, pensionerad geriatriker, berättar i sin krönika varför läkare måste fortsätta att inspirera till god barn- och mödrahälsovård även i avlägsna trakter. ()

Det stora vita huset i Kolmårdsskogen

Kultur 12 FEB 2019 Sanatoriet i Kolmårdsskogen öppnades den 25 april 1918 som en i en lång rad sanatorier i Sverige i kampen mot den då obotliga sjukdomen tuberkulos. Den 100-åriga byggnaden vid Bråviken hyser inte längre några patienter utan tjänar som fångvårdsanstalt. Sven-Göran Fransson, docent och överläkare i Linköping, berättar om sjukvård i en svunnen epok. (1 kommentar)

En aktuell sjukhusroman med tokroliga poänger

Recension 11 FEB 2019 När verkligheten framstår som en satir i sig – som i fallet med alla turerna kring Nya Karolinska – blir det en utmaning att skriva en satir om allt som kan ske. Författaren P C Jersild har läst en vildvuxen men aktuell sjukhusroman av medicinprofessorn Johan Frostegård. ()

»…en idé som radikalt skulle kunna förändra hur vi hälsar på patienterna och varandra inom vården.«

Krönika 11 FEB 2019 Hatten av för nytänkande. Jacob Andersson, ST-läkare i allmänmedicin, föreslår i sin krönika en innovation med potential att göra alla slags möten inom sjukvården betydligt mer sterila. (11 kommentarer)

»Man ska ju inte behöva ha ont«

Kultur 05 FEB 2019 Patienter som besväras av kronisk smärta förväntar sig att läkaren ska »göra något«. Läkaren å sin sida, som vet att förväntan och verklighet sällan överlappar, kan få besvär av emotionell utmattning och andra stressrelaterade symtom när de begränsade terapeutiska möjligheterna är uttömda – och utan effekt. Smärtläkaren Emmanuel Bäckryd berättar om smärtbehandlingens villkor. (1 kommentar)

Socialstyrelsens första halvsekel skildrat i ny bok

Recension 04 FEB 2019 En historik över Socialstyrelsens första 50 år skriven av två »insiders«, läkaren Olof Edhag och journalisten Birgitta Eriksson, som själva i många år haft myndigheten som arbetsplats, ger en helgjuten bild av en verksamhet som berört de flesta områden i det svenska samhället. (1 kommentar)

»Det finns få enkla medicinska sanningar, och det kanske även gäller hur man organiserar sjukvården.«

Krönika 01 FEB 2019 En graf som väcker tankar och kanske en smula oro. Antalet administratörer i sjukvården ökar dubbelt så fort som antalet läkare. Är det bra eller dåligt? Kan det vara bra? Läkaren Jonathan Ilicki har grubblat på frågorna i sin krönika. (5 kommentarer)

Doktorns vampyr – en nidbild av Lord Byron?

Kultur 29 JAN 2019 Läkaren John William Polidori var med i salongen där Frankensteins monster föddes en dunkel afton 1816. Själv blev doktorn far till en vampyr som i Lord Byrons insinuerade skepnad gjorde litterär succé och fortsätter än i dag att överleva sina dagars upphov. ()

Fredag när det skymmer

Kultur 29 JAN 2019 En dikt ur diktsamlingen: »Ett bett i mitt hjärta. Om möten i vården« av Yvonne Jarlvik. ()

»I min värld är talet något exakt. Det är hur vi kommunicerar med varandra, och det kan missförstås.«

Krönika 25 JAN 2019 Talets gåva är inte det enda som gör oss till människor, vårt språk har inte kommit till oss från ingenstans. Talet är grundläggande för vårt sätt att kommunicera, men kan missförstås. Afatiska och dysfatiska patienter skiljer sig åt något enormt men det verkar som att strokeläkarna förstår det här med tal, skriver Evelina Rosenqvist i sin krönika. (1 kommentar)

Härlig bok av doktorn som blev ståuppare

Recension 23 JAN 2019 Doktorn höll på att bli utsliten i sjukvården, sadlade om till ståuppkomiker och skrev en bok. Läkartidningens recensent, på väg i motsatt riktning, från ett annat yrke in i läkarstudier, anmäler en bok som enligt honom »alla blivande och levande läkare bör läsa«. (2 kommentarer)