Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DU6W Läkartidningen 03-04/2016
Lakartidningen.se 2016-01-20

»Jag vet fortfarande inte hur man bäst hanterar sin egen sjuklighet när man är van att hjälpa andra«

Ulrika Nettelblad, läkarkandidat termin 11, Umeå

fingeradfiness@gmail.com

»Vi är vana vid anhöriga som är läkare«, säger barnläkaren som är ansvarig för min son. 

»Det är bara läkare som inte är vana vid att vara anhöriga.«

Min son har en morotsbit långt ned i luftvägarna och i dag ska de bronkoskopera ut den. Alla frågar hela tiden hur jag mår, fast det inte är jag som är sjuk. Jag har just försökt förklara att de inte behöver fråga mig. Så länge jag förstår allting kommer jag att känna mig trygg. Så länge det här kan vara ett patientfall jag kan lära mig någonting av kan jag falla tillbaka på det. Begrava mig i nyfikenheten som dämpar all oro.

»Just nu behöver du bara vara en mamma«, säger barnläkaren. 

»Resten sköter vi.«

I smyg fortsätter jag att studera allt som händer som om jag vore en kandidat och inte en mamma. Det är jag som hittade biljudet i den här gossens andningsljud, för att jag kom på tanken att lyssna när han hostade så mycket efter att ha gnagt på sin morot. Det är jag som har följt honom genom midnattsröntgen och narkosbedömning. Det är min patient. Det är bara det att jag råkar älska honom, också.

För det är såhär: självklart är jag min sons mamma. Det är jag alla dygnets timmar. Men jag förstår inte hur jag ska klara av att bara vara hans mamma och inte också få vara läkare. Om jag ska vara utlämnad åt alla de andra är jag maktlös. Har jag kunskap har jag makt – eller åtminstone känslan av den.

Oro gör ont. Nyfikenhet lindrar den smärtan.

Bara någon månad senare blir det min tur att vara patient. En synnerligen okomplicerad graviditet har plötsligt blivit komplicerad och det blir en igångsättning som slutar med ett akut kejsarsnitt. Det händer ju mig, det är ju min kropp, men allra mest känns det som att det är min patient. Det är jag som har diagnostiserat mig själv, jag som bett om rätt prov, föreslagit igångsättningsmetod, konstaterat att CTG-kurvan är patologisk. Det fanns förstås en massa läkare runtomkring men hade det varit min patient på riktigt hade jag inte gjort fel.

Under vårdtiden efteråt får jag gång på gång frågan hur det känns. Med tanke på hur långt från en okomplicerad förlossning det blev. Varje gång svarar jag, utan tvekan, att jag är nöjd.

Trots allt var det ett perfekt handlagt fall!

Det är märkligt att vara läkare och att vara sjuk. Jag tror inte att det är möjligt att känna sig som en vanlig patient. Man har redan stått på den andra sidan så många gånger – det är svårt att släppa känslan av att det är där man egentligen hör hemma. Jag vet fortfarande inte hur man bäst hanterar sin egen sjuklighet när man är van att hjälpa andra. Men jag tror inte att man måste släppa hela sin yrkesroll. Jag vet inte ens om det går.

Det jag vet är att även den som brukar bota kommer att drabbas av sjukdom förr eller senare, det är ett ovedersägligt faktum.

Och när det händer mig vill jag åtminstone få lära mig något av det.

Kommentarer (7)

 • Hög igenkänningsfaktor

  2016-01-20 11:34 | Fin krönika! Varför känner jag skuld när jag idag ligger hemma med feber och halsont, det drabbar ju alla ibland? Men när det händer får jag ångest över alla patienter som måste bokas om vilket innebär merjobb för kollegor och orsakar missnöje hos en del patienter. Ju högre feber desto bättre för då är jag ju verkligen sjuk och ska inte vara på jobbet. Men ändå är det lika svårt varje gång...

  Titti Borin Thörnblom, ST-läkare, Kvarterskliniken

  Jäv:

 • Läkare de mest besvärliga patienterna?

  2016-01-20 18:08 | Jag trodde att läkare ansågs vara de mest besvärliga patienterna. Är det inte så?

  Sigvard Lingh, Psykolog, Psykologverksamheten i Uppsala

  Jäv:

 • Sjuksköterskan känner igen sig

  2016-01-21 01:47 | Känner igen mig helt och fullständigt i det du beskriver - jag kan inte stänga av yrkesrollen då jag själv, mitt barn eller en närstående blir sjuk, helt omöjligt. Febrilt läser jag på om tillstånd, diagnostisering och behandlingsrekommendationer, jag blir den krävande sortens anhörig som vill förstå all vård - och kontrollera att den stämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet. Att reduceras till en dotter, mamma eller syster känns fruktansvärt och otryggt. Själv ser jag på mina egna patienters anhöriga som värdefulla medhjälpare - de fungerar som lugnande stöd, minnesstöd, praktiskt stöd etc. Jag skulle önska att all vårdpersonal antar det perspektivet - så jag slipper bli bemött som ett besvär (inte alltid). Tack för en fint formulerad krönika.

  Linda Ziegner, leg sjuksköterska, Ortopedklinik

  Jäv:

 • Kan vi lämna över ansvaret?

  2016-01-23 23:51 | Underbart skrivet, kan känna igen mig i texten men det är ju ännu svårare att lämna över ansvaret till någon annan! Vi är inga datorer som stängs av när man inte förväntar sig från oss att fatta beslut! Sigvard undrar om läkare är de jobbigaste patienterna ? - Möjligt då innan vi tar oss till en kollega så har vi satt rätt diagnos, kanske hoppas man att man har fel och därför söker ngn att lugna oss! Om det visar sig vara rätt så fortsätter läkarrollen, man kan vara samtidigt patient och doktor ( om vi delar med oss vara funderingar) , man kan vara mamma och doktor ( om man tillåter oss titta på eller dela med)! Min son opererades i DK och jag fick vara med , hade jag önskat gripa in tror jag inte att min kollega hade haft ngt emot! Min dotter fick vara sövd för att röntgas och göra LP i Sverige! Man behandlade mig som en idiot! Jag som kan sticka även mitt eget barn, fick inte sticka henne men ngn annan fick prova på 4 ggr ! Det tog 4 h att utföra allt detta, ett ingrepp som en erfaren mamma vet hur lång tid det tar! Man lyssnade inte på min varning på allergi , då man säkert haft fördomar läkare - mamma- föräldrar. Det är oftast fel att lyssna på vara fördomar. Vi är annorlunda punkt slut, vi kan inte hoppa ur en hud i en annan när omvärlden förväntar sig det! Jag kan inte tänka mig att någon av läkarna inte skulle rädda ett barn om man skulle råka vara på semester och plötslig ser ngn som behöver hjälp??? Minst dem som läser det , hoppas jag kommer i framtiden tänka på det - alla kan vi hamna i ombytta roller och därför agera kollegial!

  Denisa Talic, St läkare, Skåne

  Jäv:

 • Pappa är läkare, nej jag är pappa med läkarutbildning.

  2016-01-24 21:43 | I somras hamnade jag och vår 5-åriga dotter på akuten i Annecy, Frankrike. Diabetesketoacidos. Tre dygn på IVA. 6,9 i pH och totalt tömda bikarbonatbuffrar med 45-60 andetag per minut. Livet är en hård och märklig skola. Vid 17-års ålder satt jag ungefär likadant med min mor på hennes dödsbädd efter att en pancreascancer tog henne från oss vid en ålder jag själv har idag. I efterspelet när vi kom hem så undvek jag helt att vara närvarande i kontakten med sjukvården, istället la jag all tid på att stötta min fru "i kulisserna" för att skapa förutsättningar för gemensam vård där jag lät henne hitta vägen - hon är inte utbildad i sjukvård - och fick lära mig av henne. Hade jag kommit till sjukhuset på dessa föräldrautbildningar så hade det skapat en situation där jag indirekt blivit överläkare i familjen och en helt osund situation för alla inblandade. Personlig mognad, personlighet, famijeomständigheter och annat kanske är olika för oss som arbetar i sjukvården. Efter att ha konsumerat en del baslitteratur och tuggat av variabilitet avseende precision i allt från glukosstickor, insulinpennor och insulinpumpar till variabilitet i insulinets effekt hos vår dotter och diabetesdebutens effekt på mig som person och vår familj och vår dotter så har man växt (det gör alltid ont) och fått lite ytterligare insikter om hur våra patienter har det när de kommer till oss på "jobbet". Min fru gör ett fantastiskt arbete dag och natt, jag har varit livrädd att hålla mig i bakgrunden, ungefär som om underläkaren på akuten som inte ringer till bakjouren. Men det har gått bra. Bra att vi som arbetar i vården talar om detta. Jag tror nyckeln - oavsett vad patienten har för bakgrund - är att man bjuder in till dialog, talar gemensamt om farhågor, förväntningar, behov och resurser så matchar man det och då blir det bäst för alla. Sen om det försvinner 15 min i fikarummet för att bra saker tar tid så må det vara hänt. Vi jobbar med människor. Då får liksom tiden var en del av det.

  Michel Tagliati, leg.läk, primär- och akutsjukvård

  Jäv:

 • Amygdala vinner alltid

  2016-02-02 22:46 | Själv känner jag mig alltid som en riktigt usel läkare när det gäller mig själv och min familj, amygdala trumfar alltid över frontalloberna liksom. Sedan vi har fördelat ansvaret i familjen liknande dr Tagliatis har diagnostiken och behandling av t.ex svullna halsar (kan ju vara epiglottit) och sommarben som blivit svullna av myggbett (nekrotiserande fasciit) blivit betydligt mer korrekt och adekvat.

  Karin Wanegårdh , Specialistläkare, Minneskliniken Lund

  Jäv:

 • Givande kommentarsfält

  2016-02-03 10:38 | Jag vill tacka för alla kommentarer till denna krönika. Det roligaste skrivandet är det som blir en tvåvägskommunikation, där läsningen av kommentarsfältet blir minst lika intressant och viktig som texten i sig. Att få så många kloka tankar som respons är ett privilegium. Tackar!

  Ulrika Nettelblad, Läkarkandidat, Norrlands universitetssjukhus

  Jäv: Författare till krönikan

Kommentera

Kommentera

Karolinska institutet ber patienter om ursäkt

Nyheter | Karin Dahlman-Wright, rektor vid Karolinska institutet, KI, beklagar nu om Karolinska institutet utövat påtryckningar i rekryteringen av Paolo Macchiarini och framför en ursäkt till patienter och anhöriga. () 31 AUG 2016

Två verksamhetschefer
på Karolinska tar timeout

Nyheter | Som en följd av den kritik som Kjell Asplund riktat mot operationerna med syntetiska luftstrupar på Karolinska universitetssjukhuset har två chefer på sjukhuset nu tagit timeout. Det meddelade sjukhusdirektören Melvin Samsom vid en pressträff på onsdagen. (1 kommentar) 31 AUG 2016

Annons Annons

Sjukhusdirektören: »Det som
har inträffat är helt oacceptabelt«

Nyheter | »Vi tar utredningens resultat på största allvar.« Det säger Karolinska universitetssjukhusets sjukhusdirektör Melvin Samsom i en kommentar till den svidande kritik som sjukhuset får i Kjell Asplunds utredning av Macchiarini-fallet. (3 kommentarer) 31 AUG 2016

bild

Sjukhuset får svidande kritik i Asplunds Macchiarini-utredning

Nyheter | Karolinska universitetssjukhusets utredning av Macchiarini-fallet, som letts av professor emeritus Kjell Asplund, visar på en lång rad brister. (1 kommentar) 31 AUG 2016

Fel att psykiatrer »jagas bort«

Debatt | Är IVO:s förfarande etiskt och rimligt, undrar Anders Elverfors, utifrån egna erfarenheter av myndighetens sätt att handlägga ärenden.  (1 kommentar) 31 AUG 2016

Vinsttak på 8 procent förs fram

Nyheter | Nu diskuteras ett tak på 8 procent för vinster i välfärden, uppger SVT Nyheter. Regeringens utredare, det tidigare socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalu, ska presentera sitt förslag senaste den 1 november. (1 kommentar) 31 AUG 2016

bild

HPV-vaccin ökade inte förekomst av ännu en autoimmun sjukdom

Nya rön | HPV-vaccination av svenska flickor och kvinnor med befintlig autoimmun sjukdom ökade inte förekomsten av ny autoimmun sjukdom, enligt en svensk kohortstudie. () 31 AUG 2016

Läkare får göra kort konsultation

Nyheter | The British Medical Association, BMA, varnar för att allmänläkarnas situation är ohållbar och leder till att patientsäkerheten hotas. () 30 AUG 2016

Rekommenderat blodtrycksmål vid typ 2-diabetes bör ifrågasättas

Nya rön | En mer intensiv blodtrycksbehandling vid diabetes än i nuvarande rekommendationer skulle ge ytterligare skydd mot allvarliga hjärt–kärlhändelser, visar resultaten i en ny svensk studie. (2 kommentarer) 30 AUG 2016

bild

Migrän ligger bakom stor del
av den ökande sjukfrånvaron
Viktigt att kunskapen om migränsjukdomen ökar

Debatt | Kunskapen om migrän utan huvudvärk måste fördjupas så att man i tid kan sätta in profylaktisk behandling och preventiva åtgärder, skriver Håkan Enbom och Inga Malcus Enbom. (1 kommentar) 30 AUG 2016

Vakt på akuten kan bli väktare

Nyheter | Väktare kan komma att ersätta ordningsvakter på akuten i Malmö. Tanken är att det ska ge färre konflikter, skriver Sydsvenskan. () 30 AUG 2016

Kostsamt avtal avslutas i förtid

Nyheter | Stockholms läns landstings avtal med leverantören Onemed upphör i förtid efter det att kostnaderna för förbrukningshjälpmedel skenat. Avtalsslutet innebär nu ett takpris på 450 miljoner kronor per år till dess att avtalet upphör 2018. () 30 AUG 2016

Om vårt släktes upptäckter och utveckling framåt

Recension | Inte minst för läkare är boken om människosläktets upptäckter och utveckling intressant, framhåller Läkartidningens anmälare Torgny Svenberg, professor emeritus, kirurgi. () 30 AUG 2016

Flera läkare missade diagnos
– IVO pekar på kunskapsbrist

Patientsäkerhet | Flera av varandra oberoende läkare missade temporalisarterit (TA) hos en patient, vilket ledde till att patienten förlorade synen på ena ögat. I sin kritik menar IVO att det tyder på »generell brist på kunskap om TA« inom sjukvårdsorganisationen. (2 kommentarer) 29 AUG 2016

Två inriktningar på förslag
för arbetet med jämlik hälsa

Nyheter | Kommissionen för jämlik hälsa har i uppdrag att lämna förslag som kan bidra till att minska hälsoklyftorna i samhället. I sitt första delbetänkande, som lämnas till statsrådet Gabriel Wikström i dag, har den identifierat två inriktningar av förslag som kan åstadkomma detta. () 29 AUG 2016

Läkarförbundet har läst »Effektiv vård« – men har inte förstått

Debatt | Läkarförbundets ordförande drar helt fel slutsatser av en statlig utredning. Det finns resurser till primärvården, men de måste omfördelas från sjukhusvården, skriver läkaren Håkan Borg. (3 kommentarer) 29 AUG 2016

Senaste nummer
Senaste nummer

Nr 34–35/2016

Hon hoppas på socialmedicinens återkomst

Tidigare nummer
Annonser
Annons Annons
Annons
Annons
Annons Annons Annons Annons Annons Annons Annons