Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DU6W Läkartidningen 03-04/2016
Lakartidningen.se 2016-01-20

»Jag vet fortfarande inte hur man bäst hanterar sin egen sjuklighet när man är van att hjälpa andra«

Ulrika Nettelblad, läkarkandidat termin 11, Umeå

fingeradfiness@gmail.com

»Vi är vana vid anhöriga som är läkare«, säger barnläkaren som är ansvarig för min son. 

»Det är bara läkare som inte är vana vid att vara anhöriga.«

Min son har en morotsbit långt ned i luftvägarna och i dag ska de bronkoskopera ut den. Alla frågar hela tiden hur jag mår, fast det inte är jag som är sjuk. Jag har just försökt förklara att de inte behöver fråga mig. Så länge jag förstår allting kommer jag att känna mig trygg. Så länge det här kan vara ett patientfall jag kan lära mig någonting av kan jag falla tillbaka på det. Begrava mig i nyfikenheten som dämpar all oro.

»Just nu behöver du bara vara en mamma«, säger barnläkaren. 

»Resten sköter vi.«

I smyg fortsätter jag att studera allt som händer som om jag vore en kandidat och inte en mamma. Det är jag som hittade biljudet i den här gossens andningsljud, för att jag kom på tanken att lyssna när han hostade så mycket efter att ha gnagt på sin morot. Det är jag som har följt honom genom midnattsröntgen och narkosbedömning. Det är min patient. Det är bara det att jag råkar älska honom, också.

För det är såhär: självklart är jag min sons mamma. Det är jag alla dygnets timmar. Men jag förstår inte hur jag ska klara av att bara vara hans mamma och inte också få vara läkare. Om jag ska vara utlämnad åt alla de andra är jag maktlös. Har jag kunskap har jag makt – eller åtminstone känslan av den.

Oro gör ont. Nyfikenhet lindrar den smärtan.

Bara någon månad senare blir det min tur att vara patient. En synnerligen okomplicerad graviditet har plötsligt blivit komplicerad och det blir en igångsättning som slutar med ett akut kejsarsnitt. Det händer ju mig, det är ju min kropp, men allra mest känns det som att det är min patient. Det är jag som har diagnostiserat mig själv, jag som bett om rätt prov, föreslagit igångsättningsmetod, konstaterat att CTG-kurvan är patologisk. Det fanns förstås en massa läkare runtomkring men hade det varit min patient på riktigt hade jag inte gjort fel.

Under vårdtiden efteråt får jag gång på gång frågan hur det känns. Med tanke på hur långt från en okomplicerad förlossning det blev. Varje gång svarar jag, utan tvekan, att jag är nöjd.

Trots allt var det ett perfekt handlagt fall!

Det är märkligt att vara läkare och att vara sjuk. Jag tror inte att det är möjligt att känna sig som en vanlig patient. Man har redan stått på den andra sidan så många gånger – det är svårt att släppa känslan av att det är där man egentligen hör hemma. Jag vet fortfarande inte hur man bäst hanterar sin egen sjuklighet när man är van att hjälpa andra. Men jag tror inte att man måste släppa hela sin yrkesroll. Jag vet inte ens om det går.

Det jag vet är att även den som brukar bota kommer att drabbas av sjukdom förr eller senare, det är ett ovedersägligt faktum.

Och när det händer mig vill jag åtminstone få lära mig något av det.

Kommentarer (7)

 • Hög igenkänningsfaktor

  2016-01-20 11:34 | Fin krönika! Varför känner jag skuld när jag idag ligger hemma med feber och halsont, det drabbar ju alla ibland? Men när det händer får jag ångest över alla patienter som måste bokas om vilket innebär merjobb för kollegor och orsakar missnöje hos en del patienter. Ju högre feber desto bättre för då är jag ju verkligen sjuk och ska inte vara på jobbet. Men ändå är det lika svårt varje gång...

  Titti Borin Thörnblom, ST-läkare, Kvarterskliniken

  Jäv:

 • Läkare de mest besvärliga patienterna?

  2016-01-20 18:08 | Jag trodde att läkare ansågs vara de mest besvärliga patienterna. Är det inte så?

  Sigvard Lingh, Psykolog, Psykologverksamheten i Uppsala

  Jäv:

 • Sjuksköterskan känner igen sig

  2016-01-21 01:47 | Känner igen mig helt och fullständigt i det du beskriver - jag kan inte stänga av yrkesrollen då jag själv, mitt barn eller en närstående blir sjuk, helt omöjligt. Febrilt läser jag på om tillstånd, diagnostisering och behandlingsrekommendationer, jag blir den krävande sortens anhörig som vill förstå all vård - och kontrollera att den stämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet. Att reduceras till en dotter, mamma eller syster känns fruktansvärt och otryggt. Själv ser jag på mina egna patienters anhöriga som värdefulla medhjälpare - de fungerar som lugnande stöd, minnesstöd, praktiskt stöd etc. Jag skulle önska att all vårdpersonal antar det perspektivet - så jag slipper bli bemött som ett besvär (inte alltid). Tack för en fint formulerad krönika.

  Linda Ziegner, leg sjuksköterska, Ortopedklinik

  Jäv:

 • Kan vi lämna över ansvaret?

  2016-01-23 23:51 | Underbart skrivet, kan känna igen mig i texten men det är ju ännu svårare att lämna över ansvaret till någon annan! Vi är inga datorer som stängs av när man inte förväntar sig från oss att fatta beslut! Sigvard undrar om läkare är de jobbigaste patienterna ? - Möjligt då innan vi tar oss till en kollega så har vi satt rätt diagnos, kanske hoppas man att man har fel och därför söker ngn att lugna oss! Om det visar sig vara rätt så fortsätter läkarrollen, man kan vara samtidigt patient och doktor ( om vi delar med oss vara funderingar) , man kan vara mamma och doktor ( om man tillåter oss titta på eller dela med)! Min son opererades i DK och jag fick vara med , hade jag önskat gripa in tror jag inte att min kollega hade haft ngt emot! Min dotter fick vara sövd för att röntgas och göra LP i Sverige! Man behandlade mig som en idiot! Jag som kan sticka även mitt eget barn, fick inte sticka henne men ngn annan fick prova på 4 ggr ! Det tog 4 h att utföra allt detta, ett ingrepp som en erfaren mamma vet hur lång tid det tar! Man lyssnade inte på min varning på allergi , då man säkert haft fördomar läkare - mamma- föräldrar. Det är oftast fel att lyssna på vara fördomar. Vi är annorlunda punkt slut, vi kan inte hoppa ur en hud i en annan när omvärlden förväntar sig det! Jag kan inte tänka mig att någon av läkarna inte skulle rädda ett barn om man skulle råka vara på semester och plötslig ser ngn som behöver hjälp??? Minst dem som läser det , hoppas jag kommer i framtiden tänka på det - alla kan vi hamna i ombytta roller och därför agera kollegial!

  Denisa Talic, St läkare, Skåne

  Jäv:

 • Pappa är läkare, nej jag är pappa med läkarutbildning.

  2016-01-24 21:43 | I somras hamnade jag och vår 5-åriga dotter på akuten i Annecy, Frankrike. Diabetesketoacidos. Tre dygn på IVA. 6,9 i pH och totalt tömda bikarbonatbuffrar med 45-60 andetag per minut. Livet är en hård och märklig skola. Vid 17-års ålder satt jag ungefär likadant med min mor på hennes dödsbädd efter att en pancreascancer tog henne från oss vid en ålder jag själv har idag. I efterspelet när vi kom hem så undvek jag helt att vara närvarande i kontakten med sjukvården, istället la jag all tid på att stötta min fru "i kulisserna" för att skapa förutsättningar för gemensam vård där jag lät henne hitta vägen - hon är inte utbildad i sjukvård - och fick lära mig av henne. Hade jag kommit till sjukhuset på dessa föräldrautbildningar så hade det skapat en situation där jag indirekt blivit överläkare i familjen och en helt osund situation för alla inblandade. Personlig mognad, personlighet, famijeomständigheter och annat kanske är olika för oss som arbetar i sjukvården. Efter att ha konsumerat en del baslitteratur och tuggat av variabilitet avseende precision i allt från glukosstickor, insulinpennor och insulinpumpar till variabilitet i insulinets effekt hos vår dotter och diabetesdebutens effekt på mig som person och vår familj och vår dotter så har man växt (det gör alltid ont) och fått lite ytterligare insikter om hur våra patienter har det när de kommer till oss på "jobbet". Min fru gör ett fantastiskt arbete dag och natt, jag har varit livrädd att hålla mig i bakgrunden, ungefär som om underläkaren på akuten som inte ringer till bakjouren. Men det har gått bra. Bra att vi som arbetar i vården talar om detta. Jag tror nyckeln - oavsett vad patienten har för bakgrund - är att man bjuder in till dialog, talar gemensamt om farhågor, förväntningar, behov och resurser så matchar man det och då blir det bäst för alla. Sen om det försvinner 15 min i fikarummet för att bra saker tar tid så må det vara hänt. Vi jobbar med människor. Då får liksom tiden var en del av det.

  Michel Tagliati, leg.läk, primär- och akutsjukvård

  Jäv:

 • Amygdala vinner alltid

  2016-02-02 22:46 | Själv känner jag mig alltid som en riktigt usel läkare när det gäller mig själv och min familj, amygdala trumfar alltid över frontalloberna liksom. Sedan vi har fördelat ansvaret i familjen liknande dr Tagliatis har diagnostiken och behandling av t.ex svullna halsar (kan ju vara epiglottit) och sommarben som blivit svullna av myggbett (nekrotiserande fasciit) blivit betydligt mer korrekt och adekvat.

  Karin Wanegårdh , Specialistläkare, Minneskliniken Lund

  Jäv:

 • Givande kommentarsfält

  2016-02-03 10:38 | Jag vill tacka för alla kommentarer till denna krönika. Det roligaste skrivandet är det som blir en tvåvägskommunikation, där läsningen av kommentarsfältet blir minst lika intressant och viktig som texten i sig. Att få så många kloka tankar som respons är ett privilegium. Tackar!

  Ulrika Nettelblad, Läkarkandidat, Norrlands universitetssjukhus

  Jäv: Författare till krönikan

Kommentera

Kommentera
bild

Depression och höft-fraktur kan föregå debut av Parkinsons sjukdom

Nya rön | Den absoluta risken för Parkinsons sjukdom var 1,1 procent hos personer med depression och 0,7 procent hos dem som sökt vård för en fallskada, visar en ny avhandling. Män med Parkinsons sjukdom hade i genomsnitt cirka 2 procent lägre muskelstyrka vid mönstring. Det handlar om subtila, men signifikanta, skillnader. () 27 JUL 2016

Fyndplatsundersökning behövs vid plötslig död hos spädbarn

Debatt | Sverige har en lång tradition av förebyggande av olycksfall. Det är nu tid att ytterligare utveckla detta arbete med rutinmässig undersökning av barnets sovmiljö och övriga omständigheter när ett spädbarn har avlidit plötsligt och oväntat, skriver Per Möllborg och medförfattare i en debattartikel. () 27 JUL 2016

Annons Annons

Wikström svarar läkare

Nyheter | Sjukvårdsminister Gabriel Wikström välkomnar debatten om bästa sättet att styra hälso- och sjukvården så att den blir bättre, mer jämlik och tillgänglig. På regeringens webbplats svarar han på tio läkares inlägg i Svenska Dagbladet. (1 kommentar) 26 JUL 2016

bild

Läkarförbundet för tredje året på Pridefestivalen i Stockholm

Nyheter | Fem frågor till Jonas Ålebring, ledamot i Läkarförbundets förbundsstyrelse, som på torsdag är moderator för ett seminarium som Läkarförbundet arrangerar under Prideveckan i Stockholm. () 26 JUL 2016

Fler hiv-test vid möte öga mot öga

Nyheter | Gratis kondomer, prat med en informatör på en festival eller annan mötesplats och vetskap om att det går att testa sig med kort varsel ökar motivationen att göra ett hiv-test, enligt en enkätundersökning från Folkhälsomyndigheten. Förebyggande information på nätet eller i broschyrer har inte samma effekt. () 26 JUL 2016

bild

Första fallet i Europa av zika-
virusrelaterad mikrocefali

Nyheter | En spansk kvinna som blivit infekterad av zikavirus utomlands har fött ett barn som uppges lida av mikrocefali. Det är det första fallet i Europa, rapporterar BBC. () 26 JUL 2016

bild

Samtal i grupp
kan förbättra arbetsmiljö

Nyheter | Samtalsgrupper kan leda till bättre arbetsmiljö och hälsa för läkare, det menar forskare vid Karolinska institutet. Samtidigt förvånades David Bergman, som lett studien, över hur svår arbetssituation läkarna har. () 26 JUL 2016

Inspektion visade på brister i arbetsmiljö på Mälarsjukhuset

Nyheter | Arbetsmiljöverket pekar på en rad brister i arbetsmiljön vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna som man menar måste åtgärdas.Bland annat handlar det om bristande hantering av tillbud. () 26 JUL 2016

bild

Prognosen sämre för rökare med aromatashämmare

Nya rön | Rökare som behandlades med aromatashämmare för bröstcancer hade sämre prognos än icke-rökare som fick samma behandling, visar en studie vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Vid behandling med tamoxifen sågs inte samma association mellan rökning och prognos.  () 25 JUL 2016

Tio läkare skriver i Svenska Dagbladet: »Kontraproduktiv styrning skapar stress i vårdsystemet«

Nyheter | Byråkratisk och kontraproduktiv styrning utan kontakt med den praktiska verksamheten är en stor del av orsaken till de strukturella problem som finns i den svenska hälso- och sjukvården i dag. Det skriver tio kliniskt verksamma läkare i en debattartikel i Svenska Dagbladet. (4 kommentarer) 25 JUL 2016

Tillåt tak för nylistningar

Debatt | Var finns den politiska viljan att följa riksdagens rekommendation om 1 500 patienter per listad doktor? Vi behöver ett tak för nylistningar i primärvården, menar Kim Syding i en debattartikel. (1 kommentar) 25 JUL 2016

Planerade behandling med medium – får IVO-kritik igen

Patientsäkerhet | Att planera vård och behandling med ett medium är inte att handla i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver IVO i ett beslut där en läkare får kritik för ha gjort precis det. () 25 JUL 2016

Markör för hjärtsvikt kunde mätas i urinen

Nya rön | Att kunna mäta NT-proBNP i urinen öppnar för att patienten själv kan utföra analysen i sin hemmiljö. Kontroll av hjärtsvikt skulle då kunna ske oftare och under bekvämare former. () 25 JUL 2016

Extremvärme ett ökande problem för globala folkhälsan

Översikt | Sjukdomsbördan förväntas öka i världen som en följd av klimatförändringar. Särskilt i fattiga länder är extrem värme ett mycket stort hot mot arbetsförmåga, försörjning och hälsa. Men även i Sverige medför värmeböljor ökad mortalitetsrisk för sårbara grupper. () 22 JUL 2016

5 frågor till
Björn Fagerberg

Författarintervjun | Björn Fagerberg, professor emeritus, Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är en av författarna till en artikel om hur klimatförändringarna påverkar den globala folkhälsan. () 22 JUL 2016

Läkarförbundet fördömer häxjakt på turkiska akademiker

Nyheter | Saco och fyra av Sacoförbunden, däribland Läkarförbundet, kommenterar de turkiska akademikernas situation i en gemensam debattartikel. () 22 JUL 2016