Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DT3S Läkartidningen 01-02/2016
Lakartidningen.se 2016-01-07

Om sprätt-tuppar och människor

Jakob Ratz Endler

narkosläkare, Södersjukhuset, Stockholm @JakobEndler

Vi börjar återigen året med lite ornitologi. Denna gång har turen kommit till sprätt-tuppen. Deras revir är områden som oftast har prefix eller ändelse av hjärt- eller -kirurgi, gärna innehållande ord som akut, trauma eller något annat som man kan göra en tv-serie av. Inom fälten geriatrik och dermatologi är de inte synliga. De häckar året runt men trivs bäst då det råder brist på större fåglar, kring de stora högtiderna och framförallt under juli månad. Då trivs tupparna som allra, allra bäst.

De var högljudda i skolan, satt bakåtlutade, talade först och sist; berättade gärna för de andra fåglarna hur saker och ting verkligen låg till. De andra fåglarnas uråldriga sång, om att »se en, göra en och lära en« ersattes med kacklet: »jag har aldrig sett någon, men vill gärna försöka mig på en«. De knuffar sig fram och tar för sig och lagret av erfarenheter växer på sig. Självbilden växer dock ännu snabbare än så och precis som för de skriande måsarna belönas, tyvärr, de dumdristigaste av tuppar. Förnuftigare fåglar får stå tillbaka för tupparna som har pressat sig fram till de efterlängtade operationsborden.

Så snart de blir för många tuppar på en och samma plats börjar de ofta med ett våldsamt revirmanifesterande. Den som tycker sig ha den hårdaste näbben eller den längsta kammen pockar på uppmärksamhet och vill sätta sig i respekt hos de andra fåglarna. Deras åsikter är alltid starkast i efterhand, när facit redan finns. Då är sprätt-tupparna helt övertygade om hur det hela borde handlagts om bara de fått bestämma från början.

De tycker inte om regler, i alla fall inte nedskrivna sådana. Tupparna kacklar som de vill och fäster liten vikt vid begränsningar. De, det vill säga, begränsningarna, gäller de andra djuren. Tuppen vill gå dit näbben styr den.

Om det seglar in någon majestätisk rovfågel anammar sprätt-tuppen en av två möjliga strategier. Antingen låtsas den vara en liten kyckling och gör sig söt, inställsam och vädjande till faddersinstinkten. Eller så blåser den upp sig, reser kam och spatserar med bestämda steg i korridoren med den vita fjäderdräkten fladdrande runt omkring sig. Den andra strategin är sällan framgångsrik om inte rovfågeln råkar vara en gammal trött kråka som är redo för pensionering och inte orkar bråka med dagens ungtuppar.

Själv stördes jag inte så mycket av tupparna, brydde mig sällan om dem faktiskt. Jag tillhörde kanske till och med en av dem som tyckte att en färggrann fjäderdräkt var lite charmigt.  Då min son blev sjuk och hamnade i klorna på en, ändrade jag dock fort uppfattning. Det är märkligt hur fort en åsikt kan förändras när det är ens eget kött som blöder.

Djuren är ju också människor och även om de säkert har blivit färre tuppar än tidigare på våra sjukhusområden, så är det ändå fortfarande på tok för många. För sprätt-tuppar är ett besvär, ja det är just vad de är, i sjukhusets värld.

Kommentarer (4)

 • Sprätt-tuppar!

  2016-01-10 22:26 | Tack för en roande krönika om sprätt-tuppar!
  Själv är jag en gammal seg höna som har sett många märkliga typer i vita fjädrar och jag är inte imponerad av dem. Ju okunnigare de är, desto okunnigare blir dom om sin egen okunnighet ..........
  Kraxande besserwissrande kråkor och skator som samlar på glänsande mynt
  på patienternas bekostnad är alltför vanliga fåglar i vår värld.

  Helena Rooth Svensson, spec allmänmedicin, Avonovahälsan

  Jäv:

 • Sår split i kollegiet

  2016-01-18 10:00 | Bäste Jacob. Din krönika (LT 2016; 113: 23) gör mig beklämd. Dels för att Din son tycks ha drabbats av något allvarligt, dels för att Du underblåser en lika gammal som korkad antagonism mellan kirurger och anestesiologer.

  Jag tycker att det är ovärdigt och kontraproduktivt att i en artikel om sprätt-tuppar peka ut hjärtläkare och kirurger. Jag har i större delen av mitt yrkesliv jobbat med hjärtkirurger (borde ju då vara värsta sorten?), och kan konstatera att de ytterst sällan har hakat på den larviga jargongen om »narkosen« som källan till alla motgångar. Tvärt om: de inser att vårt arbete bygger på ömsesidig tillit, och jag har haft betydligt fler kontroverser med anestesikollegor utanför thoraxanestesin än med hjärtkirurger – eller kardiologer, för den delen.

  Jag tycker att både Du – som disponerar en exponerad massmedial scen – och vår förbundstidnings redaktion – som låter Dig göra det – borde tänka sig för innan ni sår split i kollegiet. Det vinner vi ingenting på.

  Gunnar Malmkvist, tidigare överläkare i thoraxanestesi, SUS, Lund

  Jäv:

 • Re: Sår split i kollegiet

  2016-01-21 15:40 | Tack för din kommentar och framförallt tack för din omtanke om min son. Jag försäkrar att han mår utmärkt och det ärr som han fått är inget som han inte kommer att klara av att bära. Gällande hans fars ifrågasatta värdighet så tror jag att även den, i alla fall i detta fall, kommer att klara sig.
  Jag har alltså skrivit en saga, eller en fabel, om tuppande doktorer och som sig bör så har jag försökt att få med en gnutta sanning i den. Den är inte på något sett avsedd att illustrera en imaginär konflikt mellan operatörer och anestesiologer.
  Det är avundsvärt att samtliga av de läkare som du har träffat har varit väna som duvor, men jag tror inte att isen kommer att brista under mig ifall jag påstår att många har haft en annan upplevelse. Att vissa specialiteter har varit mer drabbade än andra, är nog inte heller att gå för långt.
  Vad som däremot, så här i efterhand, hade varit både korrekt och klädsamt vore om jag inkluderat vår gemensamma specialitet i något av exemplen.

  Jakob Endler, Narkosläkare, Södersjukhuset

  Jäv:

 • Kollegial ton efterlyses.

  2016-01-22 15:10 | Det var glädjande att allt gått väl med kollegans son.

  Ornitologi, från grekiskans "ornis", tätt besläktat med svenskans "örn", eventuellt via äldre högtyska "arn/aro" och anglosaxiskans "earn".Avsåg i sin ursprungsbetydelse stora rovfåglar av höktyp. Vissa kollegor uppfattas som roviga av andra, det må vara hänt.

  Jag reagerar på språket i krönikan, som kanske är tänkt att läsas med "glimten i ögat", men att animalifiera personer, grupper eller kollegor är inte trevligt. Låt oss hålla det på avstånd. Det har i historien visat sig kunna ge osympatiska resultat. Speciellt i tider med humanitära kriser och turbulens.

  Undertecknad är en av flera i förbundet som via förstahandskällor/släktingar hört om hur människans primitiva sidor kan se ut.
  Paideia, det klassiskgrekiska begreppet för bred bildning, kan vara ett förhållningssätt. Vi måste besinna att det krävs balans mellan ethos, logos och pathos. För mycket av de sistnämnda kan ställa till det. Att fortsätta att hålla oss bildbara och se till att inte "glimten i ögat", blir till "ett öga för ett öga".
  Ornitologi i all ära, men låt oss vårda språket, så örnen förblir det vi kan beundra från marken och inte den som gnager sönder oss, som örnen som gnagde på Prometheus till frukost. Och hoppas att (an)estesio-logerna, och alla för den delen, behåller språklig "esthesis" så långt det går.

  Robert Garefalakis, Läkare, Feelgood

  Jäv: Son till författaren av boken "Paideia"

Kommentera

Kommentera

Tillverkaren överger Macchiarini-metoden

Nyheter | Det företag som tillverkade Paolo Macchiarinis syntetiska luftstrupar har övergivit metoden och lanserar nu »andra generationens« syntetiska strupar, som bara ska sitta inne under en kortare tid. () 29 JUN 2016

bild

Läkarföreningen
på Karolinska oroas
av långa vårdköer

Nyheter | Köerna till neurokirurgiska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset är en försmak av Framtidens hälso- och sjukvård, en omorganisation av vården i Stockholm. Det menar läkarföreningen med ordförande Yvonne Dellmark och pekar på en rad problem som måste lösas i hela länet. () 29 JUN 2016

Gonorré och syfilis ökar kraftigt

Nyheter | Antalet inrapporterade fall av gonorré och syfilis ökade kraftigt under 2015, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. () 29 JUN 2016

bild

Stärkt evidens finns nu för interventionell smärtbehandling

Debatt | Smärta är en av våra största folksjukdomar och kostar samhället 87,5 miljarder kronor årligen. Det är dags att börja utreda och behandla patienter interventionellt som i resten av den utvecklade världen, skriver Johan Hambraeus. (1 kommentar) 29 JUN 2016

Gentest för Lynch syndrom ett billigt sätt att förebygga cancer

Nyheter | Ett gentest för Lynch syndrom av den som får tjocktarmscancer före 50 års ålder är en låg kostnad för att förebygga cancer hos nära släktingar, skriver SBU. () 29 JUN 2016

bild

Nu kommer patienten via video

Nyheter | På avtalad tid klockan nio dyker en man upp i fönstret på min datorskärm och läkarbesöket börjar. Jag sitter hemma i soffan och träffar verksamhetschef Kjell Andersson på Råcksta Vällingby vårdcentral via videolänk. Allt fler vårdcentraler erbjuder virtuella besök. Men det är bara en av flera möjligheter som »andra generationens telemedicin« öppnar, menar primärvårdsläkare som Läkartidningen har talat med. (1 kommentar) 28 JUN 2016

Cancervård koncentreras mer

Nyheter | Samtliga inblandade landsting och regioner väljer att följa RCC:s rekommendationer om att koncentrera ytterligare sex åtgärder inom cancervården till ett fåtal platser i landet. (1 kommentar) 28 JUN 2016

bild

»Jag älskar landstingskaffe
i farten, sparkcykelfärder genom kulvertar...«

Krönika | Man älskar sitt jobb, sjukhusen, patienterna, och allt som läkaryrket bjuder på. Man jobbar konstant för att lära sig mer. Men att lära sig konsten att ta ledigt ibland är ändå den viktigaste kompetensutveckling man kan ägna sig åt. Nyblivna underläkaren Ulrika Nettelblads krönika förklarar. () 28 JUN 2016

ABC om Smärtlindring vid förlossning

Medicinens ABC | Förlossningssmärta skattas högre än flera svåra smärttillstånd, och förlossningssmärta har en rad negativa konsekvenser förutom det lidande det orsakar den födande. I en ABC-artikel beskrivs såväl farmakologiska som icke-farmakologiska metoder för smärtlindring vid förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Fem frågor till Maria Lengquist

Författarintervjun | Maria Lengquist har tillsammans med kollegor skrivit en ABC-artikel om smärtlindring vid vaginal förlossning. () 28 JUN 2016

Viktigast inom global hälsa är att göra något – även om det är litet

Människor & möten | Huvudsaken är att göra någonting, om än aldrig så litet – och att göra det nu. Den inställningen har barnläkaren Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa. Han är med i planeringskommittén för höstens konferens i global hälsa den 26–27 oktober i Umeå. () 28 JUN 2016

Kvalitet i forskning utvärderas

Nyheter | Vetenskapsrådet får av regeringen i uppdrag att utvärdera den kliniska forskningens vetenskapliga kvalitet vid de sju universitetslandstingen. Utvärderingen kommer vara en del i resursfördelningen enligt ALF-avtalet. () 27 JUN 2016

Det är dags att se värdet av forskning som är patientnära

Debatt | Värdet av patientnära forskning är stort inom medicinska forskningsfält där sjukdomar utvecklas under lång tid, och där behandling och rehabilitering pågår under månader/år. Det är dags att se vårdens potential som kunskapskälla, skriver Anders Wallin (bilden). (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Läkare åtalas efter dataintrång

Nyheter | En läkare åtalas bland annat för grovt dataintrång efter att olovligen ha tagit del av patientjournaler för 392 patienter. () 27 JUN 2016

Säkerheten vid omskärelse av pojkar måste kunna bli bättre

Debatt | Allvarliga komplikationer förekommer vid omskärelse av små pojkar, och vi föreslår åtgärder för att förbättra säkerheten för barnen, skriver Estelle Naumburg och medförfattare. (6 kommentarer) 27 JUN 2016

Guide ska följa upp förskrivning

Nyheter | Nu finns en vägledning så att landsting och regioner kan följa upp hur antibiotika förskrivs i primärvården i relation till diagnos. () 27 JUN 2016

Senaste nummer
Senaste nummer

Nr 26-27/2016

Läkarbesök via vidolänk

Tidigare nummer

Jobb i fokus

143 lediga jobb på

Annons
Annons Annons
Annons Annons Annons Annons