Annons

Annons
Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DT3S Läkartidningen 01-02/2016
Lakartidningen.se 2016-01-07

Om sprätt-tuppar och människor

Jakob Ratz Endler

narkosläkare, Södersjukhuset, Stockholm @JakobEndler

Vi börjar återigen året med lite ornitologi. Denna gång har turen kommit till sprätt-tuppen. Deras revir är områden som oftast har prefix eller ändelse av hjärt- eller -kirurgi, gärna innehållande ord som akut, trauma eller något annat som man kan göra en tv-serie av. Inom fälten geriatrik och dermatologi är de inte synliga. De häckar året runt men trivs bäst då det råder brist på större fåglar, kring de stora högtiderna och framförallt under juli månad. Då trivs tupparna som allra, allra bäst.

De var högljudda i skolan, satt bakåtlutade, talade först och sist; berättade gärna för de andra fåglarna hur saker och ting verkligen låg till. De andra fåglarnas uråldriga sång, om att »se en, göra en och lära en« ersattes med kacklet: »jag har aldrig sett någon, men vill gärna försöka mig på en«. De knuffar sig fram och tar för sig och lagret av erfarenheter växer på sig. Självbilden växer dock ännu snabbare än så och precis som för de skriande måsarna belönas, tyvärr, de dumdristigaste av tuppar. Förnuftigare fåglar får stå tillbaka för tupparna som har pressat sig fram till de efterlängtade operationsborden.

Så snart de blir för många tuppar på en och samma plats börjar de ofta med ett våldsamt revirmanifesterande. Den som tycker sig ha den hårdaste näbben eller den längsta kammen pockar på uppmärksamhet och vill sätta sig i respekt hos de andra fåglarna. Deras åsikter är alltid starkast i efterhand, när facit redan finns. Då är sprätt-tupparna helt övertygade om hur det hela borde handlagts om bara de fått bestämma från början.

De tycker inte om regler, i alla fall inte nedskrivna sådana. Tupparna kacklar som de vill och fäster liten vikt vid begränsningar. De, det vill säga, begränsningarna, gäller de andra djuren. Tuppen vill gå dit näbben styr den.

Om det seglar in någon majestätisk rovfågel anammar sprätt-tuppen en av två möjliga strategier. Antingen låtsas den vara en liten kyckling och gör sig söt, inställsam och vädjande till faddersinstinkten. Eller så blåser den upp sig, reser kam och spatserar med bestämda steg i korridoren med den vita fjäderdräkten fladdrande runt omkring sig. Den andra strategin är sällan framgångsrik om inte rovfågeln råkar vara en gammal trött kråka som är redo för pensionering och inte orkar bråka med dagens ungtuppar.

Själv stördes jag inte så mycket av tupparna, brydde mig sällan om dem faktiskt. Jag tillhörde kanske till och med en av dem som tyckte att en färggrann fjäderdräkt var lite charmigt.  Då min son blev sjuk och hamnade i klorna på en, ändrade jag dock fort uppfattning. Det är märkligt hur fort en åsikt kan förändras när det är ens eget kött som blöder.

Djuren är ju också människor och även om de säkert har blivit färre tuppar än tidigare på våra sjukhusområden, så är det ändå fortfarande på tok för många. För sprätt-tuppar är ett besvär, ja det är just vad de är, i sjukhusets värld.

Kommentarer (4)

 • Sprätt-tuppar!

  2016-01-10 22:26 | Tack för en roande krönika om sprätt-tuppar!
  Själv är jag en gammal seg höna som har sett många märkliga typer i vita fjädrar och jag är inte imponerad av dem. Ju okunnigare de är, desto okunnigare blir dom om sin egen okunnighet ..........
  Kraxande besserwissrande kråkor och skator som samlar på glänsande mynt
  på patienternas bekostnad är alltför vanliga fåglar i vår värld.

  Helena Rooth Svensson, spec allmänmedicin, Avonovahälsan

  Jäv:

 • Sår split i kollegiet

  2016-01-18 10:00 | Bäste Jacob. Din krönika (LT 2016; 113: 23) gör mig beklämd. Dels för att Din son tycks ha drabbats av något allvarligt, dels för att Du underblåser en lika gammal som korkad antagonism mellan kirurger och anestesiologer.

  Jag tycker att det är ovärdigt och kontraproduktivt att i en artikel om sprätt-tuppar peka ut hjärtläkare och kirurger. Jag har i större delen av mitt yrkesliv jobbat med hjärtkirurger (borde ju då vara värsta sorten?), och kan konstatera att de ytterst sällan har hakat på den larviga jargongen om »narkosen« som källan till alla motgångar. Tvärt om: de inser att vårt arbete bygger på ömsesidig tillit, och jag har haft betydligt fler kontroverser med anestesikollegor utanför thoraxanestesin än med hjärtkirurger – eller kardiologer, för den delen.

  Jag tycker att både Du – som disponerar en exponerad massmedial scen – och vår förbundstidnings redaktion – som låter Dig göra det – borde tänka sig för innan ni sår split i kollegiet. Det vinner vi ingenting på.

  Gunnar Malmkvist, tidigare överläkare i thoraxanestesi, SUS, Lund

  Jäv:

 • Re: Sår split i kollegiet

  2016-01-21 15:40 | Tack för din kommentar och framförallt tack för din omtanke om min son. Jag försäkrar att han mår utmärkt och det ärr som han fått är inget som han inte kommer att klara av att bära. Gällande hans fars ifrågasatta värdighet så tror jag att även den, i alla fall i detta fall, kommer att klara sig.
  Jag har alltså skrivit en saga, eller en fabel, om tuppande doktorer och som sig bör så har jag försökt att få med en gnutta sanning i den. Den är inte på något sett avsedd att illustrera en imaginär konflikt mellan operatörer och anestesiologer.
  Det är avundsvärt att samtliga av de läkare som du har träffat har varit väna som duvor, men jag tror inte att isen kommer att brista under mig ifall jag påstår att många har haft en annan upplevelse. Att vissa specialiteter har varit mer drabbade än andra, är nog inte heller att gå för långt.
  Vad som däremot, så här i efterhand, hade varit både korrekt och klädsamt vore om jag inkluderat vår gemensamma specialitet i något av exemplen.

  Jakob Endler, Narkosläkare, Södersjukhuset

  Jäv:

 • Kollegial ton efterlyses.

  2016-01-22 15:10 | Det var glädjande att allt gått väl med kollegans son.

  Ornitologi, från grekiskans "ornis", tätt besläktat med svenskans "örn", eventuellt via äldre högtyska "arn/aro" och anglosaxiskans "earn".Avsåg i sin ursprungsbetydelse stora rovfåglar av höktyp. Vissa kollegor uppfattas som roviga av andra, det må vara hänt.

  Jag reagerar på språket i krönikan, som kanske är tänkt att läsas med "glimten i ögat", men att animalifiera personer, grupper eller kollegor är inte trevligt. Låt oss hålla det på avstånd. Det har i historien visat sig kunna ge osympatiska resultat. Speciellt i tider med humanitära kriser och turbulens.

  Undertecknad är en av flera i förbundet som via förstahandskällor/släktingar hört om hur människans primitiva sidor kan se ut.
  Paideia, det klassiskgrekiska begreppet för bred bildning, kan vara ett förhållningssätt. Vi måste besinna att det krävs balans mellan ethos, logos och pathos. För mycket av de sistnämnda kan ställa till det. Att fortsätta att hålla oss bildbara och se till att inte "glimten i ögat", blir till "ett öga för ett öga".
  Ornitologi i all ära, men låt oss vårda språket, så örnen förblir det vi kan beundra från marken och inte den som gnager sönder oss, som örnen som gnagde på Prometheus till frukost. Och hoppas att (an)estesio-logerna, och alla för den delen, behåller språklig "esthesis" så långt det går.

  Robert Garefalakis, Läkare, Feelgood

  Jäv: Son till författaren av boken "Paideia"

Kommentera

Kommentera

Årets lönestatistik klar

Nyheter | Kvinnliga läkare tjänar fortfarande mindre än de manliga kollegerna, det visar ny lönestatistik från Läkarförbundet. () 23 MAJ 2016

bild

»Människoliv går alltid före status, ego och pengar«

Människor & möten | När Marina Xaba-Mokoena från Sydafrika fick ett Sida-stipendium och började läsa till läkare i Stockholm 1966, var hon hela tiden inställd på att efter examen åka tillbaka till hemlandet och hjälpa sitt folk. Hon blev specialist, professor, fakultetsgrundare och minister – och nyligen var hon på besök i Sverige för en återträff med sina forna kurskamrater.  () 23 MAJ 2016

Annons Annons
bild

Delade meningar om länskliniker Kirurgin i Region Jönköping på tur

Nyheter | Jämlik vård eller ett sätt att dränera de mindre akutsjukhusen på kompetens. Att organisera vården genom länskliniker väcker känslor. Läkartidningen har besökt Värnamo och mött en osäkerhet över framtiden för det »lilla, stora« sjukhuset när en regionklinik för kirurgi bildas. () 23 MAJ 2016

bild

»Jag beundrar dem, allmänmedicinarna. Hur de i bruset tycks kunna urskilja en sinustrombos ...«

Krönika | Med bara ett par veckor in i allmänmedicinen är det lätt att känna sig grön, så grön. Lika lätt att imponeras av allmänmedicinarna och deras breda förmåga att lösa problem. Rätt vad det är vågar man försöka själv, berättar Vendela Berglund i sin krönika. () 23 MAJ 2016

Viktigt känna till resistensläget vid behandling av UVI hos barn

Nya rön | Andelen E coli med resistens mot trimetoprim är så hög att preparatet inte bör ses som förstahandsval för barn med UVI, visar en ny avhandling. Där framkommer också att barn med urinvägsinfektion med bakterietal under 100 000/ml hade likartad förekomst av njurskada och vesikoureteral reflux som barn med högre bakterietal. () 23 MAJ 2016

Nytt fall där en misslyckad strupoperation kan ha mörkats

Nyheter | I ett reportage i tidningen Filter beskrivs nu ytterligare ett fall där en misslyckad luftstrupstransplantation ska ha mörkats av Paolo Macchiarini. () 20 MAJ 2016

bild

Oro för allmänläkarbrist präglade debattkväll om primärvården

Nyheter | Ett nationellt grepp. Listor med tak. Flytta läkare från sjukhusen. En katastrofplan. Det var några förslag som kom upp vid Läkaresällskapets möte den 17 maj kring frågan »Kontinuitet och primärvård – dags för ett svenskt fastlegesystem?«. (3 kommentarer) 20 MAJ 2016

Medicinska åldersbedömningar av asylsökande startar i höst

Nyheter | Rättsmedicinalverket får i uppdrag av regeringen att genomföra medicinska åldersbedömningar av personer som söker uppehållstillstånd i Sverige. Och redan till hösten förväntas bedömningarna vara i drift. () 20 MAJ 2016

bild

Djup hjärn-stimulering kan bryta ond cirkel

Översikt | Flera multicenterstudier runt om i världen utvärderar nu de mest lovande målområdena för djup hjärnstimulering vid tvångssyndrom – en ännu inte helt kartlagd men lovande behandling för många patienter som i nuläget saknar hopp om att få leva ett vanligt liv. (1 kommentar) 20 MAJ 2016

bild

4 frågor till
Long Long Chen

Författarintervjun | Long Long Chen, ST-läkare, Psykiatri Nordväst, Stockholms läns landsting, är en av författarna till en artikel om djup hjärnstimulering vid tvångssyndrom. (1 kommentar) 20 MAJ 2016

Kräkningar och buksmärta av långvarig cannabisanvändning

Fallbeskrivning | Här beskrivs en patient som hade blivit inlagd nio gånger med illamående och kräkningar samt kolikartade buksmärtor och där mångårig och omfattande utredning inte gett något resultat. () 20 MAJ 2016

Mycket för många att vinna på multidisciplinär handläggning

Debatt | Multidisciplinärt arbete är en förutsättning för att nå bästa behandlingsresultat vid flera komplicerade sjukdomstillstånd, skriver Börje Åkerlund och medförfattare. () 20 MAJ 2016

Låg recidivrisk hos kvinnor efter första venösa tromboembolismen

Nya rön | Kvinnor mellan 18 och 64 år med venös tromboembolism för första gången har generellt låg risk för recidiv, visar en ny avhandling. Förekomst av riskalleler kan vara användbara för att bedöma recidivrisken. () 20 MAJ 2016

Åtalas för sexuella övergrepp och grovt barnpornografibrott

Nyheter | I dag väcktes åtal vid Falu tingsrätt mot den skolläkare som suttit häktad misstänkt för sexuella övergrepp mot barn och grovt barnpornografibrott. Brotten har enligt åtalet i de flesta fall ägt rum på skolor och vårdcentraler. () 19 MAJ 2016

Etikuttalande: Diskutera inte enskilda patienter i sociala medier

Nyheter | Läkare bör inte diskutera enskilda patienter i sociala medier över huvud taget, det säger Läkaresällskapet och Läkarförbundet i ett gemensamt uttalande. (2 kommentarer) 19 MAJ 2016

Fräls oss från sjukskrivningar

Debatt | När nu diskussioner förs om hanteringen av arbetsoförmåga bör man utvärdera hur läkarna kan befrias från uppdraget att sjukskriva, skriver Åke Åkesson. (11 kommentarer) 19 MAJ 2016

Senaste nummer
Senaste nummer

Nr 20/2016

Paolo Macchiarini bryter tystnaden

Tidigare nummer
Annons Annons
Annons
Annons Annons Annons