Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DT3S Läkartidningen 01-02/2016
Lakartidningen.se 2016-01-07

Om sprätt-tuppar och människor

Jakob Ratz Endler

narkosläkare, Södersjukhuset, Stockholm @JakobEndler

Vi börjar återigen året med lite ornitologi. Denna gång har turen kommit till sprätt-tuppen. Deras revir är områden som oftast har prefix eller ändelse av hjärt- eller -kirurgi, gärna innehållande ord som akut, trauma eller något annat som man kan göra en tv-serie av. Inom fälten geriatrik och dermatologi är de inte synliga. De häckar året runt men trivs bäst då det råder brist på större fåglar, kring de stora högtiderna och framförallt under juli månad. Då trivs tupparna som allra, allra bäst.

De var högljudda i skolan, satt bakåtlutade, talade först och sist; berättade gärna för de andra fåglarna hur saker och ting verkligen låg till. De andra fåglarnas uråldriga sång, om att »se en, göra en och lära en« ersattes med kacklet: »jag har aldrig sett någon, men vill gärna försöka mig på en«. De knuffar sig fram och tar för sig och lagret av erfarenheter växer på sig. Självbilden växer dock ännu snabbare än så och precis som för de skriande måsarna belönas, tyvärr, de dumdristigaste av tuppar. Förnuftigare fåglar får stå tillbaka för tupparna som har pressat sig fram till de efterlängtade operationsborden.

Så snart de blir för många tuppar på en och samma plats börjar de ofta med ett våldsamt revirmanifesterande. Den som tycker sig ha den hårdaste näbben eller den längsta kammen pockar på uppmärksamhet och vill sätta sig i respekt hos de andra fåglarna. Deras åsikter är alltid starkast i efterhand, när facit redan finns. Då är sprätt-tupparna helt övertygade om hur det hela borde handlagts om bara de fått bestämma från början.

De tycker inte om regler, i alla fall inte nedskrivna sådana. Tupparna kacklar som de vill och fäster liten vikt vid begränsningar. De, det vill säga, begränsningarna, gäller de andra djuren. Tuppen vill gå dit näbben styr den.

Om det seglar in någon majestätisk rovfågel anammar sprätt-tuppen en av två möjliga strategier. Antingen låtsas den vara en liten kyckling och gör sig söt, inställsam och vädjande till faddersinstinkten. Eller så blåser den upp sig, reser kam och spatserar med bestämda steg i korridoren med den vita fjäderdräkten fladdrande runt omkring sig. Den andra strategin är sällan framgångsrik om inte rovfågeln råkar vara en gammal trött kråka som är redo för pensionering och inte orkar bråka med dagens ungtuppar.

Själv stördes jag inte så mycket av tupparna, brydde mig sällan om dem faktiskt. Jag tillhörde kanske till och med en av dem som tyckte att en färggrann fjäderdräkt var lite charmigt.  Då min son blev sjuk och hamnade i klorna på en, ändrade jag dock fort uppfattning. Det är märkligt hur fort en åsikt kan förändras när det är ens eget kött som blöder.

Djuren är ju också människor och även om de säkert har blivit färre tuppar än tidigare på våra sjukhusområden, så är det ändå fortfarande på tok för många. För sprätt-tuppar är ett besvär, ja det är just vad de är, i sjukhusets värld.

Kommentarer (4)

 • Sprätt-tuppar!

  2016-01-10 22:26 | Tack för en roande krönika om sprätt-tuppar!
  Själv är jag en gammal seg höna som har sett många märkliga typer i vita fjädrar och jag är inte imponerad av dem. Ju okunnigare de är, desto okunnigare blir dom om sin egen okunnighet ..........
  Kraxande besserwissrande kråkor och skator som samlar på glänsande mynt
  på patienternas bekostnad är alltför vanliga fåglar i vår värld.

  Helena Rooth Svensson, spec allmänmedicin, Avonovahälsan

  Jäv:

 • Sår split i kollegiet

  2016-01-18 10:00 | Bäste Jacob. Din krönika (LT 2016; 113: 23) gör mig beklämd. Dels för att Din son tycks ha drabbats av något allvarligt, dels för att Du underblåser en lika gammal som korkad antagonism mellan kirurger och anestesiologer.

  Jag tycker att det är ovärdigt och kontraproduktivt att i en artikel om sprätt-tuppar peka ut hjärtläkare och kirurger. Jag har i större delen av mitt yrkesliv jobbat med hjärtkirurger (borde ju då vara värsta sorten?), och kan konstatera att de ytterst sällan har hakat på den larviga jargongen om »narkosen« som källan till alla motgångar. Tvärt om: de inser att vårt arbete bygger på ömsesidig tillit, och jag har haft betydligt fler kontroverser med anestesikollegor utanför thoraxanestesin än med hjärtkirurger – eller kardiologer, för den delen.

  Jag tycker att både Du – som disponerar en exponerad massmedial scen – och vår förbundstidnings redaktion – som låter Dig göra det – borde tänka sig för innan ni sår split i kollegiet. Det vinner vi ingenting på.

  Gunnar Malmkvist, tidigare överläkare i thoraxanestesi, SUS, Lund

  Jäv:

 • Re: Sår split i kollegiet

  2016-01-21 15:40 | Tack för din kommentar och framförallt tack för din omtanke om min son. Jag försäkrar att han mår utmärkt och det ärr som han fått är inget som han inte kommer att klara av att bära. Gällande hans fars ifrågasatta värdighet så tror jag att även den, i alla fall i detta fall, kommer att klara sig.
  Jag har alltså skrivit en saga, eller en fabel, om tuppande doktorer och som sig bör så har jag försökt att få med en gnutta sanning i den. Den är inte på något sett avsedd att illustrera en imaginär konflikt mellan operatörer och anestesiologer.
  Det är avundsvärt att samtliga av de läkare som du har träffat har varit väna som duvor, men jag tror inte att isen kommer att brista under mig ifall jag påstår att många har haft en annan upplevelse. Att vissa specialiteter har varit mer drabbade än andra, är nog inte heller att gå för långt.
  Vad som däremot, så här i efterhand, hade varit både korrekt och klädsamt vore om jag inkluderat vår gemensamma specialitet i något av exemplen.

  Jakob Endler, Narkosläkare, Södersjukhuset

  Jäv:

 • Kollegial ton efterlyses.

  2016-01-22 15:10 | Det var glädjande att allt gått väl med kollegans son.

  Ornitologi, från grekiskans "ornis", tätt besläktat med svenskans "örn", eventuellt via äldre högtyska "arn/aro" och anglosaxiskans "earn".Avsåg i sin ursprungsbetydelse stora rovfåglar av höktyp. Vissa kollegor uppfattas som roviga av andra, det må vara hänt.

  Jag reagerar på språket i krönikan, som kanske är tänkt att läsas med "glimten i ögat", men att animalifiera personer, grupper eller kollegor är inte trevligt. Låt oss hålla det på avstånd. Det har i historien visat sig kunna ge osympatiska resultat. Speciellt i tider med humanitära kriser och turbulens.

  Undertecknad är en av flera i förbundet som via förstahandskällor/släktingar hört om hur människans primitiva sidor kan se ut.
  Paideia, det klassiskgrekiska begreppet för bred bildning, kan vara ett förhållningssätt. Vi måste besinna att det krävs balans mellan ethos, logos och pathos. För mycket av de sistnämnda kan ställa till det. Att fortsätta att hålla oss bildbara och se till att inte "glimten i ögat", blir till "ett öga för ett öga".
  Ornitologi i all ära, men låt oss vårda språket, så örnen förblir det vi kan beundra från marken och inte den som gnager sönder oss, som örnen som gnagde på Prometheus till frukost. Och hoppas att (an)estesio-logerna, och alla för den delen, behåller språklig "esthesis" så långt det går.

  Robert Garefalakis, Läkare, Feelgood

  Jäv: Son till författaren av boken "Paideia"

Kommentera

Kommentera

Ännu ett visslarpris
till de fyra KI-läkarna

Nyheter | De fyra läkare som anmälde kirurgen Paolo Macchiarini för forskningsfusk har fått ett pris för sitt agerande som visselblåsare av Svensk kirurgisk förening. (1 kommentar) 25 AUG 2016

bild

Hela musiken kräver hela hjärnan

Recension | I boken »Hemisfärernas musik« får läsaren en redovisning av neuroforskning om musik och de delvis motsägelsefulla slutsatserna som olika studier kommer fram till Författaren är en både kliniskt och akademiskt verksam neurolog men också en välutbildad amatörmusiker. »Hela musiken kräver hela hjärnan« är en av insikterna han förmedlar. () 25 AUG 2016

bild

Apropå! Psykologer bör kunna sköta sjukskrivningar

Debatt | Bedömning av arbetsförmåga – och därmed sjukskrivningar av patienter med psykisk ohälsa utan farmakologisk behandling – bör kunna delegeras till psykologer och psykoterapeuter, skriver blivande allmänläkaren Faraidoun Moradi. (1 kommentar) 25 AUG 2016

bild

Välskriven lärobok anpassad för svensk sjukvård

Recension | Läroboken »Gastroenterologi och hepatologi« är kortfattad men anpassad till den svenska hälso- och sjukvården. Väl värd att läsas av studenter och yngre läkare, skriver Läkartidningens anmälare.  () 25 AUG 2016

bild

Avloppsvatten ska renas från rester av läkemedel med hjälp av enzymer

Nyheter | Akademiska sjukhuset i Uppsala blir först i världen att testa enzymrening av avloppsvatten i verklig miljö. () 25 AUG 2016

Oro inför skånskt hyrläkarstopp

Nyheter | Skånes psykiatri präglas redan av personalbrist, överbelastning och uppgivenhet. Och tidpunkten för hyrläkarstoppet är olämplig, det menar skyddsombudet Louise Lundberg. (1 kommentar) 24 AUG 2016

IVO kritiserar uteblivet ultraljud

Patientsäkerhet | Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar en förlossningsläkare som inte genomförde ett vaginalt ultraljud vid en planerad kontroll. Detta trots att undersökningen inte hade påverkat det senare förloppet. (1 kommentar) 24 AUG 2016

bild

Anna Sarkadi, ny ordförande för Svensk socialmedicinsk förening: Nu är det tid för socialmedicinen

Nyheter | Läkarförbundets folkhälsopolitiska program efterlyser en satsning på socialmedicin, och regeringens prioritering av jämlik hälsa medför också att det behövs fler socialmedicinare. Men samtidigt är antalet aktiva socialmedicinare i Sverige färre än på mycket länge. (1 kommentar) 24 AUG 2016

bild

Den gömda Kennedydottern och synen på funktionsnedsättningar

Kultur | Rosemary Kennedy, syster till president John F Kennedy, hade ett lätt begåvningshandikapp som hennes högpresterande, inflytelserika familj gjorde sitt yttersta för att dölja för omvärlden. En biografi över Rosemary berättar om ett liv i skymundan, försvårat av upprepade övergrepp på initiativ av familjens »friska« medlemmar. () 24 AUG 2016

Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande: »Underkänt för Sverige« med endast åtta ST-platser i landet

Nyheter | Landstingen har misslyckats med att utbilda specialister i socialmedicin. Därför behöver staten gå in med starkare styrning. Det säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren. () 24 AUG 2016

17 klick för att föra in ett blodtryck

Nyheter | Datajournalsystemet i Landstinget i Kalmar län är svårnavigerat och oöverskådligt, vilket gör att det inte är patientsäkert. Det konstaterar Jean E Stevenson Ågren i sin avhandling. Produktchefen på företaget Cambio känner inte igen sig. Uppdaterad 160824. (5 kommentarer) 19 AUG 2016

Regeringen tar tillbaka förslag om hälsoväxling efter partsinitiativ

Nyheter | Regeringen drar tillbaka sitt förslag om ökat sjuklöneansvar för arbetsgivare i kombination med sänkta arbetsgivaravgifter, detta efter att arbetsgivare och fackförbund lämnat ett alternativt förslag. () 24 AUG 2016

ATLS – om hur tragedin vändes till framgång

Kommentaren | ATLS, som är ett strukturerat sätt att omhänderta och behandla patienter med trauma, har funnits i Sverige i 20 år och har kommit att helt förändra arbetssätten i traumarummet. Troligen finns mycket att lära av hur konceptet infördes och spreds. () 23 AUG 2016

Datainspektionen överklagar på nytt anhörigas tillgång till journal

Nyheter | Datainspektionen vill att Högsta förvaltningsdomstolen prövar om patienter ska kunna låta anhöriga ta del av nätjournalen.  () 23 AUG 2016

Far och dotter, båda läkare – då föddes »Medicinpodden«

Människor & möten | Rebecca Levi, 27, och Richard Levi, 57, är båda läkare. De har startat den medicinska podcasten »Medicinpodden« som redan hörts av över 25 000 lyssnare. Målgruppen är främst medicinstuderande och unga läkare. () 23 AUG 2016

Ny stopplag föreslås

Nyheter | Ett förslag till ny stopplag som ska hindra privatiseringar av universitetssjukhus skickas ut på remiss i dag, tisdag. (1 kommentar) 23 AUG 2016

Senaste nummer
Senaste nummer

Nr 34–35/2016

Hon hoppas på socialmedicinens återkomst

Tidigare nummer

Jobb i fokus

137 lediga jobb på

Annonser
Annons Annons
Annons
Annons Annons
Annons
Annons
Annons Annons Annons Annons Annons Annons Annons