Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2013;110:CMH3 Läkartidningen 51–52/2013
Lakartidningen.se 2013-12-17

Barna Hedenhös äter farligt

Jonas F Ludvigsson, institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, KI, Stockholm; barnkliniken, Universitetssjukhuset, Örebro
jonasludvigsson@yahoo.com

Ylva Trolle Lagerros, enheten för klinisk epidemiologi, KI; kliniken för endokrinologi, metabolism och diabetes, Karolinska universitetssjukhuset, Stockholm

Katarina Bälter, institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, KI, Stockholm

Sammanfattat

 • Årets julkalender på tv (Sveriges Television) handlar om Barna Hedenhös. Familjen Hedenhös kostmönster riskerar att påverka en hel generation unga svenskar.
 • Familjen Hedenhös äter enorma mängder kött, men mycket sällan grönsaker, frukt eller fullkornsprodukter.
 • Stenåldersmänniskor förefaller öppna för att pröva exotiska drycker och maträtter.
 • Frakturer är ovanliga, men med stor sannolikhet lider Hedenhösarna av förstoppning.

INTRODUKTION

När vi vuxna läser kvällstidningarna där debattens vågor går höga om huruvida vi ska inta en diet med övervägande fett, protein eller kolhydrater, sitter våra barn under december klistrade framför tv:n och ser Sveriges Televisions julkalenderprogram om Barna Hedenhös. Hur riskerar detta att påverka ungas kostvanor och på sikt den svenska folkhälsan?

En sökning i den medicinska databasen PubMed ger bara 30 träffar för »stone age AND diet«. De flesta av dessa artiklar bygger på antaganden eller arkeologiska fynd [1]. Bertil Almqvists böcker om familjen Hedenhös utgör emellertid en unik källa till kunskap om kosten under stenåldern. Medan befintlig litteratur gör antaganden om kost under en mycket lång tidsperiod (paleolitisk, mesolitisk och neolitisk tid), utspelar sig Barna Hedenhös-äventyren exakt kring 1950 före Kristus, alltså för fyra tusen år sedan. 

Syftet med vår studie var att analysera kosten i Hedenhös-böckerna. Vi har inte haft tillgång till Sveriges Televisions julkalenderprogram, utan i denna litteraturstudie har vi utgått från vår egen sagoläsning av Bertil Almqvist böcker.

RESULTAT

Kött – morgon, middag, kväll

Redan i Bertil Almqvists första album om Hedenhös beskrivs en typisk måltid. Familjen gnager på köttben. På ett stenbord ligger en stor skinka och man grillar en fågel. Den höga köttkonsumtionen går igen i alla album. Ofta reser familjen till andra världsdelar och packar då ned matsäck som ska räcka i flera månader. Allra mest påtagligt är detta när Hedenhös far till rymden. Köttförrådet tar här större plats än bränslet och motsvarar en tredjedel av det utrymme passagerarna har till sitt förfogande under rymdresan. 

Även utomlands utgör kött huvuddelen av människors föda under Hedenhös-tiden. Få människor verkar så förtjusta i rått kött som de engelska »biffätarna« (beefeaters) som skildras i boken »Barna Hedenhös besöker England«. Nu har kanske aldrig brittisk kokkonst varit det som satt öarna på världskartan (bortsett från senaste årens Jamie Oliver-vurm) och det är uppenbart att om man letar efter raffinerade kötträtter så ska man leta på annat håll. I albumet »Barna Hedenhös på Mallorca« beskrivs hur urbefolkningen hänger upp specialgjorda matkorgar med »lätt halstrade getkotletter« på trädgrenar. Barna Hedenhös är inga modernt »curlade« barn: för att få mat måste barnen skjuta ned korgarna med stenslunga.

Frukt och grönt lyser med sin frånvaro

Grönsaker lyser med sin frånvaro i böckerna, men inte heller frukt konsumeras i någon omfattning (undantaget är bananer). Intressant nog får man intrycket av att frukt är något för högkulturer – i motsats till stenålders-Sverige. Det är alltså i Egypten som barna Hedenhös bjuds på frukt, »härliga fikon och massor av de underbaraste druvor«. Grönsaker får de först i Ryssland i form av rödbetssoppa, »borsjtj«, i uppochnedvända enorma rödbetor (»Barna Hedenhös i Ryssland«).

Bröd och gröt – exotiska delikatesser

Bröd är ovanligt i stenålders-Sverige, men utgör en omistlig del av det franska köket. I »Barna Hedenhös reser till Paris« står käcka fransyskor (iklädda designkläder av »Diur«), med långsmala bröd vilka enligt Almqvist utgör ursprunget till det svenska ordet »långfranska«. Det bjuds på korngrynsgröt på Kanarieöarna, men diskussionen om snabba och långsamma kolhydrater är ännu ett okänt fenomen.

Dryck – inte bara mjölk

Redan i första albumet tillfångatar pappa Ben en ur-ko. Igenom alla år är detta den ko (kossan Mura) som förser familjen med mjölk. Men även om mjölk är familjen Hedenhös naturliga måltidsdryck så tvekar de inte att pröva andra drycker. Under sitt besök i England bjuds de på »five o’clock tea« på lindblommor. På Mallorca dricker de palmvin hos fru Palma. Det är dock i samband med invigningen av Stonehenge i England som familjen verkligen festar loss … Här bjuds de på taklagsöl i Englands första pub! Med tanke på de mängder som verkar serveras får man förmoda att ölen är av låg alkoholhalt eftersom ingen av deltagarna verkar särskilt påverkad efter festen.

DISKUSSION

Familjen Hedenhös äter en påtagligt ensidig kost där kött är den dominerande födan. Stort intag av kött rikt på järn torde i extrema fall kunna leda till järnupplagring i form av sekundär hemokromatos. Fallbeskrivningar talar också för att järninlagring kan leda till hypogonadism [2], och ett observandum är att vare sig Sten eller Flisa kommer in i puberteten. 

Inte en enda gång verkar Hedenhösarna gå åt sidan för att göra sina behov … Detta förklaras sannolikt av svår förstoppning på grund av den fiberfattiga dieten. Med tanke på deras förstoppning är det därför mycket olyckligt att den enda frukt som förekommer i överflöd i Barna Hedenhös är bananer (till exempel i albumet »Barna Hedenhös åker bananbåt till Kanarieöarna«), som anses vara förstoppande [3].

Trots upprepade traumata förekommer inga benbrott i serien. Förutom all fysisk aktivitet kan en förklaring vara den höga konsumtionen av mjölk. I boken »Barna Hedenhös på vinterresa i Sverige« utropar en ung man som druckit en mugg mjölk »Hurra! I dag kan jag hoppa tre yxskaft högt – igår kunde jag bara hoppa två!«. 

Sjukvården lyser med sin frånvaro i boken. Den enda doktorn som omnämns är »Våttson«, följeslagare till »Skörlock på Holmen« som familjen Hedenhös träffar i England. Lyckligtvis dyker Våttson upp i England och inte i Ryssland. Familjens höga rödbetskonsumtion i Ryssland torde ha lett till oro för hematuri [4]. Hade Våttson varit med i öster hade han kanske fått utreda hela familjen Hedenhös för njursjukdom. 

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att familjen Hedenhös levde många tusen år före SBU-rapporter, bantningstrender och tallriksmodeller. Medelhavskosten hade ännu inte spritt sig norrut och skräpmaten var ännu inte uppfunnen. Barnen är ute och leker och sitter inte framför tv:n. Förhoppningsvis kan julkalendern inspirera våra barn till mindre stillasittande och mer utelek!

Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Inga uppgivna.

Referenser

 1. Dobrovolskaya, M.V., Upper palaeolithic and late stone age human diet. J Physiol Anthropol Appl Human Sci, 2005. 24(4): p. 433-8.
 2. Siminoski, K., M. D'Costa, and P.G. Walfish, Hypogonadotropic hypogonadism in idiopathic hemochromatosis: evidence for combined hypothalamic and pituitary involvement. J Endocrinol Invest, 1990. 13(10): p. 849-53.
 3. Muller-Lissner, S.A., et al., The perceived effect of various foods and beverages on stool consistency. Eur J Gastroenterol Hepatol, 2005. 17(1): p. 109-12.
 4. Pearcy, R.M., S.C. Mitchell, and R.L. Smith, Beetroot and red urine. Biochem Soc Trans, 1992. 20(1): p. 22S.

 

Kommentarer (36)

 • Fullkornsprodukter bör inte rekommenderas till barn!

  2013-12-17 16:23 | Att rekommendera fullkornsprodukter till barn är en logisk kullerbytta. All erfarenhet visar att barn har svårt att hantera fullkornsprodukter, med förstoppning som följd. Ska man ge sig in i debatten bör man kanske läsa på?

  Peder Drott, Barnkirurg, US Linköping

  Jäv:

 • Bättre utan fullkorn, och hur klarade sig samerna?

  2013-12-17 16:59 | När jag uteslöt fullkornsbröd (och åt vanlig rågkavring) så blev min mage mycket lugnare. Fiber från kål är bättre för min mage.
  Bananer är INTE förstoppande när man äter många, snarare laxerande ...

  Hur klarade sig samerna på 1800-talet (och tidigare) när de hade så lite frukt och grönt?

  Bengt Nilsson, hr, Office IT Partner, Malmö AB

  Jäv:

 • Insikt till slut!

  2013-12-19 06:36 | Äntligen förstår jag varför grannarna som är födda tidigt på 60-talet tid efter annan krymper och försvinner.

  Kasualitet pekar på adventskalendern med Teskedsgumman som förutom psykisk påverkan även å det kraftfullaste menligt inverkat på den fysiska funktionen. Efter att för tredje gången nästan kört över dem med gräsklipparen har jag googlat problemet och ser att det är invasivt över generationen.

  Er artikel om maten antyder ockå varför eskimåerna överlevt genom årtusenden. De torde ha en adventsigloo fylld med frukt och fiber!

  Erik Elfgren, It-specialist, Medelhavet

  Jäv:

 • Seriös artikel?

  2013-12-19 06:44 | Är den här artikeln ens seriös?

  Maria Kahn, ekonomiassistent, Ahlsell

  Jäv:

 • Relevans?

  2013-12-19 07:30 | Det finns en hel del ironi i att författarna försöker "förstå" hur Sveriges Televisions julkalender om Barna Hedenhös på sikt påverkar den svenska folkhälsan genom att analysera böckerna om Barna Hedenhös. Dessa har inte filmatiserats som den julkalender vilka barnen sitter klistrade framför TV:n. Kalendern är någonting helt annat....

  Forskningfrågan som ställs upp i form av "Hur riskerar detta att påverka ungas kostvanor och på sikt den svenska folkhälsan?" kan omöjligt besvaras på det sättet, och det hela blir bara absurt fel.

  Tyvärr har jag bara sett avsnitt 15-18 men för att ge ett par exempel på vad som händer i de avsnitten kan följande nämnas:

  I avsnitt 16 där familjen vräker i sig pizza genom att bara lyfta luren och skrika pizza så kommer en leverans. Att de sen vräker i sig choklad, kaffe, te i avsnitt 18 och äter om än visst motvilligt ur ett stort fruktfat. I avsnitt 15 diskuteras inte bara socker och läsk utan familjen förtär även bröd med fyllning på. I samma avsnitt måste dessutom "näsan pudras" eller som stenåldersmänniskorna även säger kiss- och bajsrummet besökas.

  Något som i alla fall jag tycker går helt och hållet emot de resultat som presenteras och som ytterligare understryker att de data som artikeln bygger på är över huvud taget inte relevanta för frågeställningen. Det författarna gör är ungefär lika meningsfullt som att analysera serietidningen Fantomen för att få reda på vilka ideal Bamse sprider till sina läsare.


  Ulf Stödberg, -, -

  Jäv:

 • Vem bekostar?

  2013-12-19 07:46 | Vem bekostar denna typ av forskning egentligen?
  För det första så är detta en påhittad historia och för det andra så vet ju folk med sunt förnuft att ensidig kost inte är bra. Att lägga ner tid och pengar på denna typ av forskning är ju helt sjukt.

  Jesper Olsson, hr, Privat arbetsplats

  Jäv:

 • Hedenhös

  2013-12-19 08:03 | Detta är helt befängt. Jag är uppväxt på 60-talet med dessa böcker och lider inte av förstoppning eller har någon sned bild av hur man ska äta. I vilken litteratur tjatar man om toabesök eller kolhydrater. Nu får ni väl ge er. Är det sådana resonemang som våra skattemedel går till? Finns bara ett ord - löjligt!!!

  Britt-Marie Backman, sjuksköterska,

  Jäv:

 • Humor?

  2013-12-19 09:27 | Halkade in på denna artikel via Aftonbladet, som med lika stor frånvaro av insikt och humor som tidigare kommentarer skrev om "forskarnas varning". Det är ett skämt! Eller ska ni inte anmärka på att författarna inte ser att man inte kan flyga till månen i en träraket också...? God Jul!

  Petter N, hr, UD

  Jäv:

 • Ni borde sett programmet?

  2013-12-19 09:28 | Synd att ni inte sett tvprogrammet då det där flera gånger skämtas det om att pojken i familjen behöver gå på toa. Statistiskt sett är just detta årets julkalender troligen det där toaletter synts mest i förhållande till tidigare år.

  Magnus Reuter, Herr, Omsorg AB

  Jäv:

 • Norrlänningar och grönsaker

  2013-12-19 09:38 | Jag läste en gång ett sammandrag av en undersökning som noterade att norrlänningar visst åt mycket grönsaker förr. Ända tills socialstyrelsen började rekommendera mer grönsaker, dock av annat slag än de de åt.

  I ren protest slutade tydligen norrlänningarna äta grönsaker och är enligt skriften numera en av de grupper på jorden som äter minst grönsaker. Kanske kan man se Familjen Hendehös' resande som ursprunget till den gamla norrländska grönsaksdieten? Ståckholmen ligger väl nästan i Norrland?

  Gustaf Duell, Åsiktsmaskin, Väsensskiljt

  Jäv: Jag tycker mycket om det mesta.

 • Barnbok!

  2013-12-19 10:04 | Hur kan man på allvar studera "dieten" i en SAGA? Hur många tror att man blir stark av spenat eller honung? Kanske dags för en artikel av en veterinär som förfasar sig över att lille skutt äter för mycket morötter eller att Nalle Puh bara äter honung ;)

  Daneil Kihlgren, Ingenjör, Sylog

  Jäv:

 • Lägg pengar på annan forskning

  2013-12-19 10:12 | Jag har lusläst Kalle Anka genom alla mina barndoms år. Ingen skada har jag tagit av detta.... Vad äter dom ?

  Lars Svensson , Sa pl KD, Alfa Laval

  Jäv:

 • Inte klokt att ni lägger tid på detta

  2013-12-19 10:49 | Hur orkar ni, det är väl inte barnen som handlar hem mat till hemmen och kan bestämma vad som ska ätas. Det bestämmer väl ändå dom vuxna.

  Årets julkalender är den bästa på många många år. Inget av mina barn funderar ens över kosten, det som är mest intressant i julkalendern är ju hur Hedenhös kommer hem.

  Elisabeth Hayman, IT, ICA

  Jäv:

 • Är ni seriös?!

  2013-12-19 11:53 | Hur tänker ni när ni ödslar tid på att genomföra en sådan meningslös "studie"!? Ni kan ju inte vara allvarliga med denna text, det måste vara någon form av ironi som jag missar (jag hoppas det). Första boken kom ju ut 1948!? Har inte flera generationer redan förstörts av Barna Hedenhös hälsovådliga kosthållning. Vart fick ni medel ifrån för att genomföra detta skämt till studie?

  Henrik Viberg Forsgren, Leg Arbetsterapeut, Iris Hadar

  Jäv:

 • Men det är ju bara på skoj....

  2013-12-19 12:28 | Men förstår ni inte att artikeln är skriven "med glimten i ögat"...? Eller är kommentarerna ironiska?

  Christina Karlsson, Ek ass, .

  Jäv:

 • Ironi och sarkasm i textform...

  2013-12-19 12:48 | ...har återigen visat sig vara klurigt.
  Den underbara humorn i artikeln kombinerat med att människor tar det för allvar gör detta till en av de roligaste sakerna jag läst i år.
  Tack för ett gott skratt både till artikelförfattare och till de som blir upprörda över det.

  Morgan Engström, fritidsfilosof, Livets hårda skola

  Jäv:

 • Härligt och humoristiskt!

  2013-12-19 12:53 | TACK för en stund riktigt underhållande läsning! :-)

  EvaMarie Törnström, Kommunikationschef, Mjärdevi Science Park AB

  Jäv:

 • Fniss

  2013-12-19 12:53 | Ingenjörer och kirurger bland kommentatorerna. Oroväckande att ni inte begriper att detta är ett kåseri! Nä, läs nåt som passar er, typ Aftonbladet.

  Bjarne Palma, arbetslös,

  Jäv:

 • Upprörd?

  2013-12-19 13:02 | Är det bara jag som uppfattar artikeln som ett humoristiskt inlägg i debatten om olika dieter, inte att tas på så stort allvar? Jag skrattade och tyckte att den var rolig i allafall.

  Karolina Vernmark, ST-läkare, Onkologen, Linköping

  Jäv:

 • Kryptonit nästa?

  2013-12-19 13:09 | Först log jag åt denna artikel, tills jag inser att jag är med och betalar via skattsedeln för att få "forskare" att ägna sig åt ytterst fjantiga studier som inte gör något positivt åt mänskligheten. Är precis om övriga kommentatorer uppvuxen med den fina berättelsen om Hedenhös och kontrar med att be dessa tramsforskare att bevisa motsatsen - "de som läst Hedenhös - se hur illa det gått för dem osv".. Kan ni göra det? Jag letar efter effekterna med Kryptonit - när ska ni studera hur det ämnet påverkar människokroppen?

  Ove Andersson, Stålmannen, Rymden

  Jäv:

 • Läkartidningen kommenterar artikeln i Sveriges radios PP3

  2013-12-19 14:18 | Läkartidningens medicinska huvudredaktör Jan Östergren intervjuas om artikeln i Sveriges radio PP3:
  »Hedenhös farliga mat« - ett skämt
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4283&artikel=5738568

  Elisabet Ohlin, webbchef, Läkartidningen

  Jäv:

 • Korskrypning

  2013-12-19 14:25 | Ja, men då va det som jag misstänkte, jag missade inte ironin, men det skämtsamma i det hela.

  Henrik Viberg Forsgren, arbetsterapeut, Iris Hadar

  Jäv:

 • Kostdebatten

  2013-12-19 14:31 | Inte lite förstörd man blivit av den rådande kostdebatten när man inte kan särskilja på skämt och "seriösa" texter. Kanske dags att kyla ned sig ett par gram i denna debatt :D

  Henrik Viberg Forsgren, leg arbetsterapeut, Iris Hadar

  Jäv:

 • Allvarligt?

  2013-12-19 14:41 | Är det sånt här forskningen slösar tid och pengar på?
  Dummaste jag har hört på länge!

  Göran Forsberg, fotograf, egenföretagare

  Jäv:

 • Artikelförfattare svarar

  2013-12-19 15:01 | Hej!
  Tack för alla kommentarer.

  Läkartidningar har ofta publicerat skämtsamma artiklar i sina julnummer. Klassiskt är framförallt British Medical Journals julnummer där man genom åren kunnat läsa om Sherlock Holmes, varför rockstjärnor ofta dör vid 27 års ålder, och om kvinnor som rapporterat jungfrufödslar.

  Även Läkartidningen i Sverige har tidigare publicerat artiklar med skämtsam profil, t ex min studie om pepparkakor där vi "visade" att vårdpersonal inte blir snällare av pepparkakor.
  http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=17563

  Artikeln om Hedenhösarnas mat har kommit till för att roa och för att ge ett gott skratt. Den är skriven med ironi och ingen av oss författare förväntar oss att svenska barns kostvanor i någon större utsträckning verkligen påverkas av vad som visas i julkalendern.

  Naturligtvis har vi skrivit artikeln på vår fritid, och inga forskningsmedel eller skattemedel har gått åt till att finansiera studien. Jag har läst Barna Hedenhös ända sedan barndomen och gillar verkligen serien!

  För den som intresserar sig för den forskning jag faktiskt bedriver på arbetstid så kan man söka på sidan:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

  Skriv in "Ludvigsson JF" i sökrutan.

  God jul!

  Jonas Ludvigsson, barnläkare/professor, Örebro barnklinik och Karolinska institutet

  Jäv: Försteförfattare till "studien"

 • Var hos doktorn i dag ...

  2013-12-19 15:15 | Fick recept på Movicol samt råd om att lägga om min kost och äta mer fibrer och grönt framöver. Återbesök om 3 månader.

  Ben Hedenhös, pappa, Grottan

  Jäv:

 • Artikeln i Sveriges radios P4 Extra Med Lotta Bromé

  2013-12-19 15:52 | En av artikelns författare, Ylva Trolle Lagerros, intervjuas av Lotta Bromé:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=5738506

  Elisabet Ohlin, webbchef, Läkartidningen

  Jäv:

 • vi måste minska vår köttkonsumtion

  2013-12-19 23:45 | Kött är den största miljöboven, i de mängder vi äter dåligt för hälsan, skapar svält och om vi inte börjar äta mindre fisk kommer i princip all fisk att vara borta om bara 50 år! Hur man rent etiskt kan äta det är en fråga för sig.

  So M, psykolog, Göteborg

  Jäv:

 • Det här var ju roligt...

  2013-12-20 09:53 | … not!

  Ni kanske skulle ägna er åt sjukdomar och vård, och låta dom som kan humor sköta det?


  Kalle Kula, kulstötare, Säffle IP

  Jäv: Jobbar extra inom humorpolisen.

 • Tror du stött i dina kulor Kalle!

  2013-12-20 15:05 | Det här var fasen det roligaste jag sett, Kvällstidningarna tog det på allvar det kan jag köpa, men sjuksköterskor! Jesus! :-)

  Snedpek Besserwissersson, Proffstyckare, SÄPO

  Jäv: Sämre kulstötare än kalle men med mer kontroll

 • Tack :)

  2013-12-20 18:10 | För skratten! Kul att även läkartidningen kan ta in lite julkul artiklar! Roligt skrivet men jag måste erkänna att jag skrattade ännu mer åt kommentarerna ;) God Jul!

  Emelie Svensson, Läkarstudent, ingen

  Jäv:

 • Har vi i Sverige helt tappat förmågan att förstå humor?!

  2013-12-21 10:47 | Kåseriet av Ludvigsson et al tyckte jag det var ett roligt inlägg helt i linje med vad man kan förvänta sig att hitta i julnumret av Läkartidningen. Hur någon överhuvudtaget kan tro att detta var ett seriöst inlägg i kostfrågan övergår HELT mitt förstånd. T o m SR har tagit upp artiklarna och man har där fått poängtera att det var ett skämt. Varför tänker inte folk längre än näsan räcker innan de kör igång sina stormar av infekterade inlägg? Det är verkligen synd om människorna......God Jul

  Mikael Rydén, Professor, överläkare, Karolinska Univ Sjh

  Jäv:

 • Tack för underhållningen!

  2013-12-21 12:57 | Vegetarianismen må segra!! Kanske inte med hjälp av hedenhösarna... ;-)

  Anna Fornarve, ST-läkare, Infektionskliniken Jönköping

  Jäv:

 • "Gå åt sidan för att göra sina behov"

  2013-12-21 15:53 | Tror ni verkligen på att barna Hedenhös sällan "går åt sidan för att göra sina behov"? Eller kan det vara så att man otroligt sällan nämner att de gör det? Jag har läst många böcker i mitt liv och i ens i tio av dem har författaren nämnt att de gått på toaletten. Sådant får man bara tänka sig själv att de gör några gånger under dygnet.

  Malin Pettersson, Ingen titel, Studerande

  Jäv:

 • Bra artikel!

  2013-12-24 04:43 | Mycket rolig. Humor uppskattas alltid, även i seriösa tidningar. Och ännu roligare blir det av att läsa kommentarerna från alla de bortkomna som inte kan uppfatta nyanser i text.

  Jonas Olsson, datavetare, liu

  Jäv:

 • Beundransvärt!

  2014-01-02 09:36 | Eloge till er som lyckas tota ihop detta och dessutom uppröra vanliga människor på olika sätt =).

  Självklart har ju även läkare fritid som de kan spendera på just sådant eller annat.

  Alla ni som tycker att de lagt sin dyrbara tid, och någon nämner också forskningspengar, på detta kan ju fundera på vad de själva gör på sin fritid. De kommenterar och läser artiklar exempelvis ...

  Mer humor från läkarkåren!
  Det mår vi alla bättre av kan jag tänka mig, och vad gör det om man använder sina kunskaper till något dylikt, tror inte vi vill ha några "robotläkare" som aldrig kan göra "tokigheter", eller?

  Cia Jansson, Hk, anonym

  Jäv:

Kommentera

Kommentera

Ännu ett visslarpris
till de fyra KI-läkarna

Nyheter | De fyra läkare som anmälde kirurgen Paolo Macchiarini för forskningsfusk har fått ett pris för sitt agerande som visselblåsare av Svensk kirurgisk förening. (1 kommentar) 25 AUG 2016

bild

Hela musiken kräver hela hjärnan

Recension | I boken »Hemisfärernas musik« får läsaren en redovisning av neuroforskning om musik och de delvis motsägelsefulla slutsatserna som olika studier kommer fram till Författaren är en både kliniskt och akademiskt verksam neurolog men också en välutbildad amatörmusiker. »Hela musiken kräver hela hjärnan« är en av insikterna han förmedlar. () 25 AUG 2016

bild

Apropå! Psykologer bör kunna sköta sjukskrivningar

Debatt | Bedömning av arbetsförmåga – och därmed sjukskrivningar av patienter med psykisk ohälsa utan farmakologisk behandling – bör kunna delegeras till psykologer och psykoterapeuter, skriver blivande allmänläkaren Faraidoun Moradi. (1 kommentar) 25 AUG 2016

bild

Välskriven lärobok anpassad för svensk sjukvård

Recension | Läroboken »Gastroenterologi och hepatologi« är kortfattad men anpassad till den svenska hälso- och sjukvården. Väl värd att läsas av studenter och yngre läkare, skriver Läkartidningens anmälare.  () 25 AUG 2016

bild

Avloppsvatten ska renas från rester av läkemedel med hjälp av enzymer

Nyheter | Akademiska sjukhuset i Uppsala blir först i världen att testa enzymrening av avloppsvatten i verklig miljö. () 25 AUG 2016

Oro inför skånskt hyrläkarstopp

Nyheter | Skånes psykiatri präglas redan av personalbrist, överbelastning och uppgivenhet. Och tidpunkten för hyrläkarstoppet är olämplig, det menar skyddsombudet Louise Lundberg. (1 kommentar) 24 AUG 2016

IVO kritiserar uteblivet ultraljud

Patientsäkerhet | Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar en förlossningsläkare som inte genomförde ett vaginalt ultraljud vid en planerad kontroll. Detta trots att undersökningen inte hade påverkat det senare förloppet. (1 kommentar) 24 AUG 2016

bild

Anna Sarkadi, ny ordförande för Svensk socialmedicinsk förening: Nu är det tid för socialmedicinen

Nyheter | Läkarförbundets folkhälsopolitiska program efterlyser en satsning på socialmedicin, och regeringens prioritering av jämlik hälsa medför också att det behövs fler socialmedicinare. Men samtidigt är antalet aktiva socialmedicinare i Sverige färre än på mycket länge. (1 kommentar) 24 AUG 2016

bild

Den gömda Kennedydottern och synen på funktionsnedsättningar

Kultur | Rosemary Kennedy, syster till president John F Kennedy, hade ett lätt begåvningshandikapp som hennes högpresterande, inflytelserika familj gjorde sitt yttersta för att dölja för omvärlden. En biografi över Rosemary berättar om ett liv i skymundan, försvårat av upprepade övergrepp på initiativ av familjens »friska« medlemmar. () 24 AUG 2016

Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande: »Underkänt för Sverige« med endast åtta ST-platser i landet

Nyheter | Landstingen har misslyckats med att utbilda specialister i socialmedicin. Därför behöver staten gå in med starkare styrning. Det säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren. () 24 AUG 2016

17 klick för att föra in ett blodtryck

Nyheter | Datajournalsystemet i Landstinget i Kalmar län är svårnavigerat och oöverskådligt, vilket gör att det inte är patientsäkert. Det konstaterar Jean E Stevenson Ågren i sin avhandling. Produktchefen på företaget Cambio känner inte igen sig. Uppdaterad 160824. (5 kommentarer) 19 AUG 2016

Regeringen tar tillbaka förslag om hälsoväxling efter partsinitiativ

Nyheter | Regeringen drar tillbaka sitt förslag om ökat sjuklöneansvar för arbetsgivare i kombination med sänkta arbetsgivaravgifter, detta efter att arbetsgivare och fackförbund lämnat ett alternativt förslag. () 24 AUG 2016

ATLS – om hur tragedin vändes till framgång

Kommentaren | ATLS, som är ett strukturerat sätt att omhänderta och behandla patienter med trauma, har funnits i Sverige i 20 år och har kommit att helt förändra arbetssätten i traumarummet. Troligen finns mycket att lära av hur konceptet infördes och spreds. () 23 AUG 2016

Datainspektionen överklagar på nytt anhörigas tillgång till journal

Nyheter | Datainspektionen vill att Högsta förvaltningsdomstolen prövar om patienter ska kunna låta anhöriga ta del av nätjournalen.  () 23 AUG 2016

Far och dotter, båda läkare – då föddes »Medicinpodden«

Människor & möten | Rebecca Levi, 27, och Richard Levi, 57, är båda läkare. De har startat den medicinska podcasten »Medicinpodden« som redan hörts av över 25 000 lyssnare. Målgruppen är främst medicinstuderande och unga läkare. () 23 AUG 2016

Ny stopplag föreslås

Nyheter | Ett förslag till ny stopplag som ska hindra privatiseringar av universitetssjukhus skickas ut på remiss i dag, tisdag. (1 kommentar) 23 AUG 2016

Jobb i fokus

137 lediga jobb på

Annonser
Annons Annons
Annons
Annons Annons
Annons
Annons
Annons Annons Annons Annons Annons Annons Annons