Denna webbplats vänder sig till läkare

Hur diagnoser speglar samhället

Hur diagnoser speglar samhället

»I boken 'Normalitetens gränser' vill författarna visa hur psykiatriska diagnoser både speglar, men också påverkar, en samhällsutveckling. De har en bredare ansats än bara de diagnoser som tagits med i klassifikationssystemen«, skriver Johan Bengtsson.

Lättläst om evidens

Lättillgängligt om evidens

Inge Axelsson sammanfattar i »Evidensboken« flera decenniers erfarenheter, både kliniska och forskningsrelaterade. »… bra bok som sammanfattar flera svåra vetenskapliga begrepp, gör dem mer lättförståeliga och placerar dem i aktuella sammanhang«, skriver Johannes Färdeman som har läst boken.

Läsvärt om när doktorn blir sjuk

Läsvärt om när doktorn blir sjuk

»Förnekelse av sjukdom och svårigheter att stiga ur den professionella rollen känner nog många läkare igen. Sjukdom och död för egen del ska inte existera under hektiska yrkesår. Men de tio berättelserna speglar överraskningen att det faktiskt kan hända«, skriver Bengt Järhult, som har läst boken »Sjuk doktor«.

Välskrivet om rätten till den egna kroppen

Välskrivet och viktigt reportage om kvinnans rätt till sin egen kropp

Sanna Torén Björling visar i sin bok att aborträtten inte handlar om ett medicinskt ingrepp – utan om vem som ska ha makten över reproduktionen och över kvinnors kroppar. »Boken är en viktig röst som varnar för att rättigheter som vi tar för givna kan försvinna, ibland mycket snabbt«, skriver Anders Jeppsson. (3 kommentarer)

Manifest för ökat fokus i ny bok

Manifest för ökat fokus

Grundtesen i Johann Haris bok är att vi har blivit bestulna på vår uppmärksamhet – varje sekund av vår tid framför skärmen i sociala medieappar är pengar, och det pågår ett krig om vår uppmärksamhet. »Den stora förtjänsten med Haris bok är att blottlägga affärsmodellerna som är kavalleriet i detta krig. Varför angår det oss som läkare? På fler sätt än du anar, ska det visa sig«, skriver Johan Bengtsson. (3 kommentarer)

En hyllning till det mänskliga luktsinnet

En hyllning till luktsinnet

Tre budskap ges i boken: Att det mänskliga luktsinnet är utomordentligt känsligt, att luktandet är en intellektuell process som börjar i hjärnan samt att vi människor kan göra våra liv rikare genom att rikta uppmärksamhet mot luktsinnet. Isabella Sjölander har läst »Det underskattade sinnet«.

Brister i bok om utmattningssyndrom

Brister i bok om utmattningssyndrom

David Gyll har läst boken »Utmattningssymdrom«, en inte okontroversiell diagnos som har kritiserats. »Bokens största brist är det lättsinniga bemötandet av denna kritik«, skriver David Gyll, och han finner frågan om diagnosens validitet obesvarad.

Ny lärobok om cancersjukdomar

Ris och ros av ny lärobok om cancersjukdomar

Jonas Bergh har läst boken »Cancersjukdomar«, som behandlar ett ämne med hög aktualitet och flera nya behandlingsmetoder. Han saknar vissa moment i boken och frågar sig lite vem som ska läsa den – med tanke på den snabba utvecklingen inom fältet.

En njutning för den medicinhistoriskt intresserade

En njutning för den medicinhistoriskt intresserade

Boken »Läkekonst och vetenskap« är en mycket vacker, påkostad och välskriven bok med mängder av illustrationer på tjockt, elegant papper och med ett intressant och fascinerande innehåll, skriver Karin Lodin.

Omfattande verk om Jan Waldenström

Omfattande verk om Jan Waldenström

På Springer förlag har Frank Wollheim gett ut en biografi om internmedicinaren Jan Waldenström, som också fick ge namn åt en sjukdom. »Detta är en massiv genomgång av en av våra verkligt stora internationella stjärnors karriär«, skriver Stephan Rössner som har läst boken. (2 kommentarer)

Angelägen bok om beroendevård

Angelägen bok om beroendevård

»Det är en mycket angelägen bok som författarna skrivit; den bör vara obligatorisk läsning för alla vårdgivare inom beroendevård, oavsett om man arbetar inom kommun, region eller i den privata sektorn«, skriver Lars Sjöstrand om en ny bok som tar upp olika aspekter av beroendevård.

Bred och djup genomgång av vårdvalet

Bred och djup genomgång av vårdvalet

»Boken kan varmt rekommenderas och ger några timmars tankeväckande läsning. Den är en nykter sammanställning över en period som troligen i framtiden kommer att betraktas som ett mindre lyckat experiment i hur svensk sjukvård styrs«, skriver Pelle Gustafson som har läst »Du sköna nya vård«. (5 kommentarer)

Gedigen introduktion till handens rehabilitering

Gedigen introduktion till handens rehabilitering

Marcus Sagerfors har läst en »utmärkt översikt« i ämnet handrehabilitering och ger extra plus för illustrationerna och bilderna samt de typfall av handkirurgiska diagnoser som presenteras i form av patientfall där en patient följs genom rehabiliteringsförloppet.

En inblick i jobbet som jeepläkare

En inblick i sjukvården på den afrikanska landsbygden

»Boken ger en inblick i vården av malaria, tropiska tillstånd och differentialdiagnostik med tankens och handens undersökande kraft«, skriver Bengt Järhult i sin recension av Sven Åke Hedströms bok »Livet som jeepläkare«. (1 kommentar)

Arvet av ett trauma

Arvet av ett trauma

När distriktsläkaren Klaus Steins egen förankring i sig själv sviktar efter en extrem arbetsbörda tvingas han granska sin släkthistoria som går tillbaka till nazismen och andra världskriget, och mormodern som ingen i släkten någonsin talar om. Varför? Anders Jeppsson har läst boken och finner den läsvärd.

Läsvärt och lättläst om transvården

Läsvärt om transvården

Carolina Jemsby och Karin Mattisson, som stod bakom dokumentären »Tranståget och tonårsflickorna« år 2019 och två uppföljande program, skildrar i sin nyutkomna bok »Ånger« hur vården misslyckats med att hantera ett enormt snabbt ökande antal patienter. Mats Reimer har läst boken. (3 kommentarer)

Bok som är komplett om olika frakturtyper

Komplett om frakturtyper

»Om det är någon bok som alltid bör finnas i medvetandet hos varje doktor, och det är förvisso alla läkare, som någon gång kommer i närheten av ortopediska traumapatienter, så är det denna«, skriver Eric Boström om boken »Traumaortopedi«.

Viktigt budskap rörande diagnosen komplex PTSD

Viktigt budskap rörande diagnosen komplex PTSD

»Joel Paris bok ’Myths of trauma’ är en varning för de enkla orsakssambandens faror. Han menar att den nya diagnosen komplex PTSD namnet till trots riskerar att underskatta just komplexiteten i förhållandet mellan själva traumat och de posttraumatiska symtomen«, skriver Johan Bengtsson, som läst boken. (2 kommentarer)

Många lärdomar av pandemin i Anders Tegnells nya bok

Lärdomar av pandemin i Tegnells bok

»Boken bör läsas av alla i sjukvården och äldreomsorgen, men också av ansvariga politiker och tjänstemän utan egen vårderfarenhet«, skriver Anders Jeppsson om Anders Tegnells bok »Tankar efter en pandemi«. (2 kommentarer)

Spännande bok om svensk framgång med flera stora läkemedel

Spännande läsning om svenska läkemedelsframgångar

Recensenten Klaus Stein får med sig en del användbara kunskaper om läkemedelsindustrin från början till millenieskiftet i boken »Världsberömda läkemedel« – en saknar ett framåtblickande perspektiv.

1 2 3 27