Diabetes och metabola syndromet

De två redaktörerna har på drygt 200 sidor samlat nio and-ra kunniga medförfattare i en antologi i ämnet. Det finns redan en standardlärobok i ämnet diabetes på svenska. Redaktionen har därför spänt bågen i 17 kapitel där de i stället koncentrerar sig på nyheter inom teori, forskning, modern behandling och läkemedel.

Metabola syndromet är inte någon regelrätt diagnos, och inga läkemedel har fått behandlingsindikationen »metabola syndromet« godkänd. Boken har fokus på typ 2-diabetes, även om ett kapitel om typ 1-diabetes ingår.

En bra översikt ges i ämnet för studenter på medicinarutbildning och vårdhögskola, AT- och ST-läkare liksom andra intresserade inom vårdteamet. Boken hör hemma i referensbiblioteket på vårdcentraler och medicinkliniker.  All repetition är kunskapens moder. I en antologibok finns som väntat en upprepning; flera kapitel nämner definitionen på metabola syndromet, tar upp de klassiska diabetesstudierna, nämner hur metformin fungerar osv, dock utan att det stör – och få orkar ändå läsa hela boken i ett svep. Det blir oftast ett kapitel då och då.

Boken blir lättläst genom rikligt med faktarutor och tabeller liksom fina svartvita bilder. Det finns en tendens hos förlag att använda en liten stil, trots att utrymme finns, och i faktarutor blir detta svårläst, speciellt med den gråa bakgrunden.

Valet av medförfattare täcker in gränssnitten gentemot diabetes, som kardiologi och njurmedicin. Kapitlet om mat vid diabetes kanske kunde ha skrivits av diabetesdietister i stället för av de båda redaktörerna.

I början av varje kapitel finns en fin introduktion, och efteråt görs oftast en bra kort sammanfattning. Antalet referenser är drygt 15 efter varje kapitel – i en del fall upp till ett 40-tal. Samtliga är från 2000-talet, förutom äldre täckande klassiska vetenskapliga studier.

Här finns knappast något kontroversiellt i ämnet. Det som skrivs är aktuellt. Forskning och utveckling går snabbt. Hemblodtryck, blodtryck som patienten själv tar med en egen mätare, har fått högre status efter en SBU-rapport i höstas och kan nu rekommenderas mer frikostigt för patienter med blodtrycksmedicinering. Blodtrycks-målen vid diabetes nämns och diskuteras lite olika i kapitlen. En redaktör skriver att patienter med typ 2-diabetes enligt ADA 2011 bör ha ett målblodtryck under 130/80 mm Hg, medan den andre verkar vilja ha blodtrycket en aning högre. Socialstyrelsens pågående revision av nationella riktlinjer liksom en arbetande workshop inom Läkemedelsverket kommer att ta fram 2014 års rekommendation lagom till sommaren. I efterordet diskuteras också att nya studier har kommit som anger att diabetiker med hjärt−kärlkomplikationer ska ha ett LDL-kolesterolvärde under 1,8 mmol/l.

I inledningen nämns att boken ska ta upp nyheter. I nästa upplaga vore det på sin plats att göra boken tillgänglig, helt eller delvis, på internet, och då också nämna att det i diabetesämnet finns mycket färsk online-kunskap på hemsidor i ämnet, även svenska – och att smarttelefoner ger tillgång till flera appar i ämnet.

Samtliga författare har gjort ett bra och inspirerande arbete. Boken kan rekommenderas också för intresserade specialister i ämnet.