Skolöverläkaren och ledarskapscoachen Kristina Bähr poddar om hur man som människa kan använda hjärnan.

Foto: Tomas Kihlman

Kristina Bähr, skolöverläkare och specialist i pediatrik, driver »Hjärnpodden« och arbetar som coach i ledarskap.

Vad är syftet med »Hjärnpodden«?

– Jag ville skapa ett forum där man kan prata om hur det är att vara människa och att ha en hjärna. Vi har så väldigt liten kunskap om hjärnan. Om vi förstod lite bättre hur hjärnan fungerar så kunde vi agera annorlunda mot varandra och acceptera att vi trots alla olikheter är väldigt lika i grunden. 

Vad får man höra i din podd?

– Jag gör ungefär tre program i månaden, ibland lite fler om jag har några trevliga gäster på gång. Jag gör intervjuer som försöker lyfta fram aktuell forskning från olika aspekter. Det handlar om kunskap om människan ur olika perspektiv. Ibland i samband med skolan, ibland sjukvården. Men jag försöker hela tiden fokusera på det friska hos människan.

Vilka lyssnare riktar du dig till?

– Kvinnor och män mellan 30 och 60 år kanske. Vanliga vuxna i arbetslivet som jobbar i till exempel skola, inom vården eller omsorgen. Kanske i roller som chef eller arbetsledare. Jag ser det här arbetet som folkbildning – och det är kul.

Får du några reaktioner från dina lyssnare?

– Det visar sig att många läkare lyssnar också. De flesta som hör av sig är positiva och tycker att folkbildningsarbetet jag gör är bra. Men mitt arbete gäller även värderingar. Podden går också ut på att försöka få människor att acceptera varandra trots olikheter i åsikter och annat, och att få dem att uppfatta skillnaderna som styrkor i stället för orsak till svårigheter.

När du gick läkarutbildningen – trodde du att du skulle arbeta med det du gör nu?

– Inte alls. När jag tog examen i Stockholm 2000 och blev legitimerad 2003 tänkte jag bli barnkirurg. Men jag förstod tidigt att det skulle innebära en arbetssituation och en arbetsmiljö som inte skulle passa mig, så jag backade och blev 2008 barnläkare i stället. Jag slutade dock att jobba på sjukhus redan 2010, och har därefter bara varit verksam i skolmiljö. Jag ångrar ju inte att jag blev barnläkare – det är ett fantastiskt jobb – men nu är jag inriktad på organisationsfrågor och på utveckling av skolan.

Du är skolöverläkare också?

– Jag arbetar i en av Sveriges största skolkoncerner, Academedia. Jag har ansvar för drygt 130 skolor på gymnasienivå. Det är ett chefsläkar­uppdrag där jag arbetar med strategiska utvecklings- och säkerhetsfrågor, till exempel medicinsk säkerhet och samverkan med andra huvudmän. 

Du är verksam som coach och föreläser om bland annat ledarskap.

– Jag arbetar deltid i eget företag med chefshandledning och »Hjärnpodden«. Häromdagen föreläste jag till exempel för en grupp ledare i ett ledarutvecklingsprogram. Det handlade om hur det är att vara ledare och hur viktigt det är med transparens i en organisation. Och att våga gå in i grupper och ta de svåra samtalen.  

Din roll i dag skiljer sig från den traditionella läkarrollen.

– Egentligen inte. Jag har jobbat fackligt ända sedan tjugoårsåldern, bland annat för Läkarförbundet. Frågor kring ledarskapsproblematik, personalutveckling och hur man kan få till en bra organisation har alltid intresserat mig.  

Finns det hjärnor speciellt lämpade för ledarskap?

– Man får ha vilka egenskaper som helst, bara man är autentisk. Det gäller att vara sig själv och skapa en ledningsgrupp som kompletterar de områden inom vilka man själv inte har full kompetens. Ledar­skap går inte att utöva efter en »kokbok«, då blir man bara genomskådad. 

Namn: Kristina Bähr

Yrke: Skolöverläkare, specialist i pediatrik, ledarskapscoach. 

Ålder: 47 år.

Bor: I Nyköping.

Familj: Make, två tonårsbarn, två bonus-tonårsbarn.

Aktuell: Har startat och driver »Hjärnpodden«.