Barnhälsovårdsöverläkaren Pär Lindström i rollen som ståuppkomiker. »Vi är många som håller på aktivt med ’stand-up comedy’«, säger han. 

Foto: Per Erik Jäderberg

Pär Lindström, barnhälsovårdsöverläkare i Region Gävleborg, står ibland på scenen som ståuppkomiker samt är med och driver GASTA, en klubb som också arrangerar utbildning i ståuppkomedi.

Hur går det att kombinera läkarjobbet med ståupp­komedin?

– Väldigt bra. Jag har mitt kontor i centrala Gävle och behöver bara gå över gatan för att komma till vår klubb, en krog som vi disponerar en dag i veckan. Arbetsdagen slutar klockan 17 och strax därefter serveras det personalmat på klubben. En timme senare har vi ställt i ordning ljud, ljus, vimplar, bord, mikrofoner och slår upp dörrarna. Vi kör till klockan 22, och det gör vi varje onsdag i minst 40 av årets 52 veckor. Nu i vår kör vi 17 onsdagar på raken; höstsäsongen är lite kortare och på sommaren och över jul och nyår har vi uppe­håll. Men på somrarna har vi komik utomhus i stället för på en krog.

Vilka uppträder?

– En vanlig kväll är tredelad: först uppträder våra lokala komiker, bland dem amatörkomiker som har gått vår kurs i »stand-up comedy«. De kör vanligen fem eller tio minuter var. Vi har en presentatör, eller MC, »master of ceremonies«, som håller ihop det hela. Efter amatörerna kommer tre mer meriterade, kanske till och med kända, komiker som mot gage och reseersättning kommer in och uppträder i 12, 20 respektive 30 minuter. Förs­ta kvällen nu efter juluppehållet hade vi Özz Nûjen som affischnamn.

Står du själv på scen?

– Jag ville pröva något nytt och 2016 blev det »stand-up comedy«. Tillsammans med ett halvdussin andra gick jag kursen på Kulturhuset i Gävle i regi av ABF (och GASTA). De slussade sakta in oss på rutinen att uppträda; först fick vi ta dit vänner och bekanta som lyssnade, sedan uppträda inför okänd publik i någon minut, och efter en termins kurs gjorde vi tre minuter var inför betalande publik på vår dåvarande klubb. Efter detta ville jag lägga av och börja med någonting annat nytt, men röster från bekantskapskretsen övertalade mig att fortsätta. Jag kom med i klubbens styrelse och blev senare ordförande.

Har du något roligt skämt som du brukar dra? 

– Min lärare på kursen sa att man är mänskligast och roligast om man slår ur under­läge och kan skoja om sig själv. Jag är en så kallad berättande komiker, och mina skämt kan handla om sånt som har hänt mig på riktigt, vardagshändelser som jag skruvar till ett extra varv. Jag kan prata om när jag friade till min blivande fru, mitt förhållande till den hund hon redan hade, hur torr min hud blir på vintern, vad som hände när min mamma dog och kring hennes begravning och så är jag mycket för ordvitsar. Nu i vår har vi en särskild kväll tillägnad ord­vitsarna. 

Vad gör du när du är doktor? 

– Jag är anställd i Region Gävleborg, på 60 procent, som barnhälsovårdsöverläkare. Tjänsten är huvudsakligen administrativ, men fyra timmar i veckan är avsatta för så kallade teambesök, då jag träffar barn och föräldrar tillsammans med BVC-sköterska. En dag i veckan, under skolans läsår, deltar jag i »Bryggan«, ett samarbete mellan fyra kommuner i Gästrikland och Region Gävleborg. Det gäller barn mellan 4 och 6 år där någon vuxen i deras närhet bedömer att det kanske uppstår problem när de börjar skolan. Barnen träffar då en sjuksköterska, en läkare och en specialpedagog för en skolförberedande bedömning. Vi letar efter barn med neuro­psykiatriska funktionshinder, främst ADHD. Den femte dagen i veckan är jag ledig och ägnar en del tid åt vår klubb i »stand-up comedy«.

Namn: Pär Lindström

Yrke: Barnhälsovårdsöver­läkare, Region Gävleborg.   

Ålder: 59 år.

Familj: Sambo, med bonusdotter i tonåren och hund.

Bor: I Gävle, i generationsboende med svärmor och lillebror på övervåningen.

Aktuell: Ägnar tid åt ståuppkomedi, står på scenen och arbetar med de praktiska sysslorna på stå upp-klubben GASTA på »Hits for you«.