ST-läkaren Peter Hammarlund är »pappa« till Instakardiogrammet »ekgkurvan« som sprider sig snabbare än »ett influensvirus i februari«. Foto: Adam Åkerman

Namn: Peter Hammarlund.

Yrke: St-läkare i internmedicin/kardiologi vid Helsingborgs lasarett.

Ålder: 31.

Bor: Helsingborg.

Familj: Frun Linda och dottern Tove, 1 år.

Aktuell med: Instakardiogramkontot @ekgkurvan.

Peter Hammarlund, ST-läkare i internmedicin/kardiologi vid Helsingborgs lasarett, är »pappa« till @ekgkurvan – ett interaktivt »EKG-quiz« som på bara ett år fått över 5 500 entusiastiska följare (5 675 när detta skrivs).

 En champagneflaska har visst »en hals med i spelet«?
– Ja, för nästan exakt ett år sedan var jag sjukskiven på grund av en »sabreringsrelaterad« skada (se fotnot) och behövde något av substans att sysselsätta mig med under sjukskrivningsperioden. Jag föreläser en hel del för AT-läkare om EKG och började lägga upp avidentiferade, modifierade och delvis påhittade fall som bygger på en autentisk klinisk symtombild på ett instragramkonto. 

Vad händer i @ekgkurvan?

– Varje söndag lägger jag upp ett nytt fall. Det kommer ofta hel del svar och kommentarer, och jag kan själv gå in och ställa följdfrågor. På tisdagen kommer facit och allmän information om fyndet. Jag när nog även en liten konstnärssjäl inom mig och tycker det är kul att lägga tid på att göra kontot snyggt och lättillgängligt. Allt görs på mobilen med hjälp av olika layoutappar man kan ladda ner. 

Från 0 till nära 5 700 följare på ett år: hur har det gått till?

– Intresset har vuxit främst genom tips i Facebookgrupper. Det finns många grupper för vårdpersonal, särskilt bland sjuksjöterskor. Jag har inte gjort reklam för kontot, och hade räknat med att locka kanske 200 personer. Det är både kul och oväntat att det är så många som är intresserade av EKG.

»För att EKG funkar sådär som podd; För läkare, syrror och studenter; Mest allvar, lite ploj.« Den beskrivningen möter den nyfikne som hittar dina »Instakardiogram«. Vilka är följarna?

– Målgruppen är främst AT-läkare med intresse för kardiologi och ST-läkare inom internmedicin, kardiologi och akutsjukvård, men många av mina följare är sjuksköterskor, vilket är roligt. Därför smyger jag även in lite basala genomgångar och frågesporter mellan fallen. Jag vill få fram att EKG kan vara ganska kul, trots att det i ärlighetens namn kan bli ganska torrt att läsa en hel EKG-bok, och ser inget fel i att »hotta upp« ämnet lite.

Hur väcktes ditt intresse för EKG-kurvor?

– Från början tänkte jag bli akutläkare. När jag efter termin 10 var ensam underläkare på en akutmottagning och fick upp EKG-kurvor på skärmen från ambulansen som var på väg in insåg jag att det förväntades att jag skulle uttala mig om patientens tillstånd utifrån kurvan framför mig. Det blev tydligt hur viktigt det är att kontinuerligt exponera sig för EKG-kurvor. För att få den kunskap som krävs kan man studera olika fria accesskällor (FOAM, Free Open Access Meducation), EKG-bloggar och poddar, men man måste också bemöda sig om att gräva sig djupare ner i den vetenskapliga litteraturen. Under resans gång har jag tänkt om vad gäller val av specialitet och ska snart återuppta min ST-ubildning i internmedicin/kardiologi. 

@ekgkurvan har fyllt  1 år. Finns den kvar om ett år?

– Jag har varit föräldraledig sedan årsskiftet och var glad över att ha något att hålla igång hjärnan med. Jag lär mig även mycket själv genom ambitionen att lära andra. För att fallen ska vara relevanta måste man följa riktlinjer noga och även vad som händer i övrigt på området. Det är ett bra sätt att fortbilda sig. Vi får se om jag orkar hålla igång kontot med samma entusiasm när jag börjar jobba. Det huvudsakliga målet är ju så klart att bli färdig specialist.

Sabrering, av franskans sabre (sabel), är en metod att öppna champagneflaskor. Flaskans hals slås av med en sabel och eftersom den är trycksatt hamnar inget glassplitter i vätskan. Peter Hammarlund fick en partiell sträckseneskada i tummen som åtgärdades med gips i två veckor, följt av ortos i ytterligare fyra veckor.