Annons
Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Vårdanalys: Primärvården behöver mer resurser

Nyheter 28 APR 2017 Primärvården är inte bra på det som borde vara dess styrkor, vilket hindrar arbetet mot patientcentrerad vård. Det har myndigheten Vårdanalys kommit fram till i en ny rapport. ()

Tio miljoner ska förebygga psykisk ohälsa bland unga asylsökande

Nyheter 28 APR 2017 Folkhälsomyndigheten får tio miljoner kronor att fördela till ideella organisationer som arbetar för att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga som är asylsökande eller nyanlända. ()

Ansträngt personalläge i vården inför sommaren

Nyheter 28 APR 2017 Fler än hälften av alla landsting anser att bemanningssituationen är värre nu jämfört med hur det var inför förra sommaren. Det visar den årliga enkätundersökningen som Sveriges Kommuner och landsting, SKL, genomfört. ()

»Fokusera inte bara på teknik«

Nyheter 28 APR 2017 Det blir ingen lätt uppgift, men det kan gå. Det säger den amerikanske läkaren och e-hälsospecialisten Robert Wah om Sveriges mål att bli världsbäst på e-hälsa 2025. ()

Ytterligare ett dödsoffer för terrordådet

Nyheter 28 APR 2017 En femte person har avlidit till följd av terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm. Det uppger polisen. ()

Det ekonomiska ansvaret för sjukskrivningarna utreds

Nyheter 27 APR 2017 Att samarbetet mellan hälso- och sjukvården och Försäkringskassan emellanåt är problematiskt i samband med sjukskrivningar är ingen hemlighet. Nu ska en utredning titta närmare på om en ökad finansiell samordning mellan stat och landsting kan vara en lösning. ()

Så ska den narkotikarelaterade dödligheten minskas

Nyheter 27 APR 2017 Varje år sker över 900 dödsfall till följd av narkotika- eller läkemedelsrelaterad förgiftning i Sverige. Nu presenterar Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten en åtgärdsplan för hur denna siffra ska kunna sänkas. (1 kommentar)

Kjell Asplund får nytt uppdrag som utredare

Nyheter 27 APR 2017 Regeringen tillsätter nu en utredning som syftar till att stärka patientsäkerhetsfrågorna i den icke-etablerade vården. Uppdraget går till den erfarna utredaren Kjell Asplund. ()

120 läkare kräver svar på hur bemanningskrisen ska lösas i Östergötland

Nyheter 27 APR 2017 Vilken vård ska bort? Det är frågan som 120 läkare på Universitetssjukhuset i Linköping ställer i ett öppet brev till regionledningen i Östergötland. Lokala medier rapporterar att läkarna inte längre kan garantera patientsäkerheten. (1 kommentar)

KI:s nya rektor formellt utsedd

Nyheter 27 APR 2017 I dag fattade regeringen det formella beslutet att utse Ole Petter Ottersen till ny rektor för Karolinska institutet, KI. ()

Första steget mot kvalitetsregister för utmattningssyndrom

Nyheter 27 APR 2017 En grupp specialister och forskare har tagit första steget för att förbättra vården för patienter med utmattningssyndrom. Målet är ett gemensamt kvalitetsregister för att dela information om sjukdomen med varandra. ()

KI:s vicerektor tar timeout under utredning

Nyheter 26 APR 2017 Karolinska institutets vicerektor Martin Ingvar utreds av universitetets internrevision, uppger Dagens Nyheter. Nu tar han timeout till dess utredningen är klar. (1 kommentar)

Intensivakutens kirurger ska rotera på andra sjukhus

Nyheter 26 APR 2017 Kirurgerna på Nya Karolinska i Solna, NKS, kommer att åka till andra sjukhus när modellen med den nya intensivakuten införs. Detta för att behålla sin kompetens och kunna forska. »Korkat«, menar Stockholms läkarförening. Och i Norge höjer man ett varningens finger. (1 kommentar)

Svenska läkarstudenter testskrev medicinska kunskapsprovet

Nyheter 26 APR 2017 Efter kritiken mot det medicinska kunskapsprovet har Umeå universitet låtit en testgrupp med läkarstudenter och nyutexaminerade läkare skriva provet. Resultatet visar att personer med en modern svensk läkarutbildning klarar godkänt. (4 kommentarer)

Tre läkare berättar om terrordådet på Drottninggatan

Nyheter 26 APR 2017 Läkarna Per Skoglund, Pernilla Wall och Tobias Perdahl blev på olika sätt berörda av terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april. Här berättar de om sina upplevelser. (1 kommentar)

Barncancerfonden kräver att nya cancermediciner anpassas för barn

Nyheter 26 APR 2017 I Barncancerfondens nya årsrapport riktas kritik mot den nya generationens cancerbehandlingar. Majoriteten av de nya läkemedlen testas endast på vuxna patienter – och kan därför sällan användas av cancerdrabbade barn. ()

Psykisk ohälsa orsakar längre sjukskrivningar

Nyheter 25 APR 2017 Sjukskrivningar som en följd av psykisk ohälsa är 70 procent längre än genomsnittet. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan. ()

Hundratals skånska läkare i upprop för bättre primärvård

Nyheter 25 APR 2017 Politikerna måste prioritera primärvården i Skåne och skrida till handling. Det menar 573 läkare i ett öppet brev där de bland annat kräver mer pengar och ett nytt journalsystem. (1 kommentar)

Datainspektionen kritisk till eHälsomyndighetens nya tjänst

Nyheter 25 APR 2017 Det personliga hälsokontot »Hälsa för mig« är en digital tjänst som eHälsomyndigheten planerar att lansera i år. Men nu får hälsokontot kritik av Datainspektionen som kräver ett antal åtgärder för att tjänsten ska uppfylla lagens krav. ()

Sjukhus anmäls efter komplikationer vid höftoperationer

Nyheter 25 APR 2017 19 patienter bedöms ha drabbats av »betydande vårdskada« efter att ha höftopererats på Elisabethsjukhuset i Uppsala. Nu gör sjukhuset en lex Maria-anmälan. ()

Datainspektionen stoppar sammanhållen journalföring i Gävleborg

Nyheter 25 APR 2017 Datainspektionen riktar skarp kritik mot journalsystemet i Region Gävleborg eftersom det i praktiken inte finns några begränsningar för personalens möjligheter att komma åt patientuppgifter.  ()

SLL har lämnat stabsläge

Nyheter 24 APR 2017 På måndagen gick Stockholms läns landsting ner från stabsläge till normalläge efter attentatet den 7 april. Fortfarande vårdas en person på sjukhus. ()

Brister finns i Sveriges beredskap

Nyheter 24 APR 2017 När terrordådet i Stockholm var ett faktum agerade sjukvården och dess anställda snabbt och utan att tveka. Samtidigt är situationen inom akutsjukvården på många håll ansträngd och sjukhusen övar allt mindre på stora katastrofer. Hur klarar Sverige ett attentat med hundratals skadade? (2 kommentarer)

Datainspektionen säger nej till förslag om läkemedelslista

Nyheter 24 APR 2017 Förslaget om nationell läkemedelslista har inte tagit utgångspunkt i den nya dataskyddsförordningen som börjar tillämpas nästa år. Det anser Datainspektionen som inte ställer sig bakom förslaget. (1 kommentar)

Okänd svensk läkargrupp ifrågasätter gasattack i Syrien

Nyheter 24 APR 2017 En grupp svenska läkare påstår att det troligen är de oppositionella rebellerna – inte den ryskstödda syriska regimen – som använt kemiska vapen i kriget i Syrien. Det skriver Dagens Nyheter. (4 kommentarer)

Många primärvårdsläkare sjukskriver sig

Nyheter 24 APR 2017 Var femte läkare i primärvården har varit sjukskriven på grund av stress. Och en tredjedel har övervägt att helt lämna yrket på grund av arbetsbelastningen. Alarmerande, menar Läkarförbundet. (13 kommentarer)

Sjuksköterskor demonstrerar för högre lön

Nyheter 24 APR 2017 I dag, 24 april, arrangerar sjuksköterskestudenterna en manifestation i Stockholm för högre lön. »Nu kräver vi 30 000 i första lön«, säger initiativtagarna My Andresen och Milo Bescher. ()

Vetenskapsrådet om Linköpingsforskares anslag: »Det känns fel«

Nyheter 21 APR 2017 Olika tolkningar av forskningsfusk gör att Vetenskapsrådet kan bli tvingade att betala ut miljonanslag till den professor som fällts för oredlighet i forskning av Linköpings universitet. ()

Sade nej till norsk hjälp – IVO utreder

Nyheter 21 APR 2017 Region Jämtland Härjedalen tackade nej till hjälp från norsk räddningstjänst under arbetet med bussolyckan utanför Sveg, vilken krävde tre liv och många skadade. Nu ska Inspektionen för vård och omsorg, IVO, utreda regionens agerande. ()

SLF bemöter kritik om utvisningar

Nyheter 21 APR 2017 Kritiken mot Läkarförbundets avrådan om att delta vid utvisningar av asylsökande är helt byggd på missuppfattningar och övertolkningar. Det skriver Elin Karlsson, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd i en replik. (2 kommentarer)

Ingen arbetsrättslig åtgärd mot kritiserad Linköpingsprofessor

Nyheter 21 APR 2017 Den forskare som tidigare i april fälldes för oredlighet i forskning av medicinska fakulteten vid Linköpings universitet slipper ytterligare åtgärder. Det har Linköpings universitets rektor nu beslutat. ()

Heidi Stensmyren ny ordförande i WMA:s etikkommitté

Nyheter 20 APR 2017 Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren valdes på torsdagen till ny ordförande i World Medical Associations etikkommitté. ()

Största VRE-utbrottet i Värmland

Nyheter 20 APR 2017 Landstinget upptäckte 19 fall av vankomycinresistenta enterokocker, VRE, på sjukhus vilket är det hittills största utbrottet i Värmland.  ()

Nytt dokument ska göra det säkrare att ge läkemedel till barn

Nyheter 20 APR 2017 Det finns särskilda utmaningar med ordination, administrering samt patientsäkerhetsrisker vid läkemedelsbehandling av barn. Därför har Läkemedelsverket tagit fram ett kunskapsdokument som ska göra det säkrare. ()

WMA kräver att fängslad läkare släpps fri

Nyheter 20 APR 2017 Den turkiske läkaren Serdar Küni greps efter att ha gett vård till beväpnade kurdiska grupper. ()

»Fortsatta kraftfulla satsningar på folkhälsan behövs«

Nyheter 20 APR 2017 Hälsoskillnaderna mellan hög- och lågutbildade svenskar är fortsatt stora, övervikt och fetma ökar och den psykiska ohälsan ser också ut att göra det. Det visar Folkhälsomyndighetens årsrapport. ()

Staten måste se till att alla har ett digitalt förskrivarstöd

Nyheter 20 APR 2017 Läkarförbundet är i stort sett positivt till förslaget om en nationell läkemedelslista – men kommer också med en rad invändningar i sitt remissvar. ()

»Ingen stor risk för nytt stopp«

Nyheter 19 APR 2017 För några veckor sedan drabbades både huvud- och reservsystemet för journalerna i Region Västmanland av en stor krasch. Nu ska journalsystemet uppgraderas, men enligt överläkare Jonas Ekström har det inget att göra med det tidigare stoppet. ()

P-piller gav sänkt livskvalitet

Nyheter 19 APR 2017 Kvinnor som använde Sveriges vanligaste kombinerade p-piller i tre månader, skattade sin livskvalitet signifikant lägre än kvinnor som fick placebo. Det visar en randomiserad kontrollerad studie vid Karolinska institutet. (2 kommentarer)

SSRI under graviditet ökar inte risken för autism

Nyheter 19 APR 2017 Att använda SSRI-preparat under tidig graviditet medför inte någon ökad risk för autism eller adhd hos barnet. Det visar en stor studie utifrån svenska registerdata. ()