Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2013;110:CEES Läkartidningen 32–33/2013
Lakartidningen.se 2013-08-06 (uppdaterad 2013-08-12)

Två miljoner våldtagna i krigets Kongo

I Kongo är det farligare att vara flicka än soldat. Våldtäkt, tortyr och förnedring används som vapen – majoriteten offer är barn. I dag står deras enda hopp till de läkare som vågar arbeta här. Doktor Mukwege är en av dem. När han vädjade om ett ingripande från omvärlden blev han utsatt för mordförsök.

Text: Magda Gad
Foto: Niclas Hammarström 

En 14-årig flicka kurar ihop sig i samtalsrummet på Panzisjukhuset. Hon har en svart sjal runt halsen. När hon börjar prata drar hon upp den över ansiktet. Hon vill inte att ögonen ska se. För två år sedan tvingades hon hålla dem öppna. Det var kväll och mörkt, soldaterna gav henne en lykta att hålla i handen. De visade vart hon skulle rikta ljuset. I skenet såg hon fyra beväpnade män som turades om att våldta hennes mamma. Det är den sista minnesbilden hon har av henne.

– Samma män våldtog min storasyster. Sedan sa de att jag skulle lägga mig på golvet och så stack de in sina fingrar i mig. Efteråt frågade jag pappa: Var är mamma? Han svarade: De har dödat henne. 

Sjalen har blivit djupsvart av tårar. Flickan fortsätter berätta bakom den. För ett halvår sedan kom det soldater till byn igen. 

– De slog in vår dörr och våldtog mig och min syster. Hon dog. De satte upp henne på väggen. 

Satte upp på väggen?

– Ja. Med spikar. Som Jesus.

Utanför det kala rummet där flickan har ställt sig i ett hörn finns en gård. Den är fylld av flickor och kvinnor. Närmare 250 stycken. De sitter tysta på bänkar. Andra gör handarbeten eller ligger på marken och tittar på något annat än luften de har framför sig. 

Doktor Denis Mukwege, sjukhusets grundare och chef, ser dem från operationssalen. I den här delen av Demokratiska Republiken Kongo – den östra – kallas han kort »le docteur«. Doktorn. Han står stilla framför ett av de stora fönstren; dagsljuset är viktigt då det inte går att förlita sig på elektriciteten. Träskorna gör honom ännu lite längre, den vita rocken hänger över de runda axlarna. 

Bakom honom har en kollega öppnat en mage och försöker fixera en livmoder. På nästa operationsbord placeras en ung kvinnas nakna ben i högläge och brett isär. Anestesiologen nyper henne i sidan, noterar att ryggbedövningen fått effekt. Det luktar jod och är varmt, spekulum och skalpell ligger klara. Doktor Mukwege fokuserar blicken så att pannan rynkas ovanför munskyddet. Det är tredje gången han ska försöka reparera den här kvinnan. Hon är en av dem som brukar sitta på gården – en av dem som alla har en hi­storia som liknar den 14-åriga flickans. 

Över 33 000 patienter har behandlats inom projektet för överlevare av sexuellt våld (SSV – survivors of sexual violence) på Panzisjukhuset i Bukavu – en stad som ligger på gränsen till Rwanda på fem halvöar som breder ut sig som gröna fingrar i den blå Kivusjön – sedan 1999. Den första kvinnan kom in med skottskador i vaginan och låren efter att hon gruppvåldtagits. Det antogs vara en enstaka brutal handling i det krig som rasade. Tre månader senare kom chocken: då kom 45 kvinnor till – med samma skador. 

Sedan dess har vansinnet bara fortsatt. Krigsoffren hittills: sex miljoner döda, två miljoner våldtagna och flera generationer som dömts till fattigdom, tvingats på flykt, skändats, slaktats och fått sina könsorgan förstörda. 

Doktor Mukwege lever i resultatet av tortyren. På listan över vad väpnade grupper gör mot hans patienter: hugger huvudet av maken och lägger det på kvinnans bröstkorg under våldtäkten, tvingar den våldtagna att sitta på glödande kol, kastar syra över underlivet, skär sönder brösten, värmer en plastflaska över öppen eld och kör upp den i slidan. Som regel utförs det inför öppen ridå och i vissa byar har så många som tre av fyra kvinnor våldtagits. Inga åldrar har skonats. 

Professor Ellinor Ädelroth darrar på rösten när hon berättar om barnvåldtäkterna. 

– Vi fick in en treåring som var fullständigt söndertrasad. Det fanns inget kvar av ändtarm och underliv. Doktor Mukwege bara skrek rakt ut när han skulle operera henne. 

Hur ofta händer det att ni får in så unga fall?

– Det händer nu och då. 

Hon sitter på sitt enkla arbetsrum. Lungprofessorn, prefekten, överläkaren från Umeå som har jobbat här fram och tillbaka sedan 2009. Det svenska missionsarbetet i Bukavu går längre tillbaka. Svenska Läkarmissionen har uppfört Panzisjukhuset tillsammans med bland annat Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU, och Ellinor Ädelroth kom hit med Pingstkyrkan.

Sedan hon i höstas pensionerades från sin tjänst vid Norrlands universitetssjukhus arbetar hon heltid på Panzi – undervisar läkarstudenter, omstrukturerar och har lungmottagning. 

Hon visar runt bland byggnaderna – det är ett stort sjukhus med 450 sängplatser – och stannar på en bakgård där patienter står på knä och gnuggar kläder i baljor. 

– Något vi skulle behöva är tvättmaskiner. Men vi får inte köpa in några. De pengar som vi får från biståndsorganisationer är öronmärkta. 

Att Ellinor Ädelroth i ena meningen avhandlar barnvåldtäkter och i nästa hushållsmaskiner känns inte konstigt – det är verkligheten här. Vårdtiderna kan vara upp till flera månader och vissa patienter vill inte åka hem efter att behandlingstiden är slut. Andra kan inte åka hem. Då blir Panzi deras hem. 

Det finns ett transitboende, Dorcas, där kvinnor som förvisats från sina byar – för att de våldtagits – får stanna tills de har möjlighet att gå vidare. 

Fredsförhandlingar pågår nu i regionen och FN:s mest kostsamma styrka någonsin – Monusco – är på plats till priset av 1,4 miljarder dollar per år. Det motsvarar 26,8 miljoner kronor – per dag. 

Trots det ökar det sexuella våldet. Varje minut våldtas kvinnor och enligt en ny rapport från Rädda Barnen är två tredjedelar av offren minderåriga. 

– FN har inte lyckats skydda befolkningen. De är passiva. Dem kan man ha eller mista. Vi har kvinnor här som säger att FN-soldater stått och sett på när bybor våldtagits, säger Ellinor Ädelroth.

Vad gör regeringen då? 

– Regeringen, vilken regering?

I operationssalen har doktor Mukwege en lång timme bakom sig. Han har just satt in en urinkateter. Den unga kvinnan har fistlar och ett trasigt urinrör. Han har misslyckats med att reparera det. 

När han går ut genom svängdörrarna möts han av sin säkerhetsvakt – en rakt byggd kvinna med en lika rak Kalasjnikov – som följer varje steg. Han tar av sig munskydd och handskar och står sedan tyst. 

– Det där har inte gjorts med lust, det har gjorts med hat, får han ur sig till sist.

Hatet är en kärna som han ofta återkommer till. Säger:

– Om du planterar hat i folk kan du inte förvänta dig att få kärlek. 

Han går genom en korridor där kvinnor sitt på en lång rad och väntar – de ska alla opereras för fistlar – upp till övervåningen där det finns två salar fyllda med patienter som ingår i SSV-projektet. De har deformerade underliv, hepatitinfektioner och HIV/aids. Kirurger som kommit hit för att jobba har brutit ihop första dagen.

– Jag hade en ny läkare som började gråta efter endast två patienter. Jag sa: »Var stark, det här är bara början.« 

Doktor Mukwege vet vad han talar om. 

– Fram tills för bara några år sedan åkte jag hem varje kväll och grät. Jag kunde inte tro att människor var kapab­la att göra sådant som jag såg på sjukhuset. 

I dag kan han inte åka hem. I september förra året talade han inför FN:s generalförsamling. Han lyfte frågan om de systematiska våldtäkterna och omvärldens passivitet och sa bland annat: »Jag har inte äran, och inte heller privilegiet att stå här framför er i dag [...] De framsteg som gjorts av vår civilisation är nu på tillbakagång; de är på tillbakagång på grund av de nya grymheter som vi ser i Demokratiska Republiken Kongo och i Syrien; men också på grund av den öronbedövande tystnaden och bristen på mod inom det internationella samfundet.«

En månad senare blev han utsatt för ett mordförsök i sitt hus. Hans två döttrar och deras kusin hölls gisslan under vapenhot och den tjänstgörande säkerhetsvakten blev skjuten till döds. Själv lyckades han undkomma kulorna genom att kasta sig till marken. 

Nu bor han med sin fru och barnen på sjukhuset. Grindarna mellan de olika avdelningarna hålls låsta och hans rörlighet är begränsad. Han slår sig ner i sitt arbetsrum. Väggarna pryds av diplom och utmärkelser. Priser som han inte vill ha. 2009 blev han nominerad till Nobels fredspris. Det vill han inte heller ha. 

– Att få pris för det jag gör, att kvinnor blir förstörda fysiskt och psykiskt och att jag behandlar dem, det vill jag inte. Att få ett pris varje år utan att det blir någon skillnad, det vill jag inte. Det är okej att få pris om de också säger att de är beredda att kämpa vid min sida för att få stopp på kriget. 

Han lutar sig tillbaka. Slår ut med de breda händerna i luften. 

– FN har observerat i tio år, hur länge behöver de observera för att förstå att de måste ingripa? När folk dör, när kvinnor blir våldtagna, när barn blir våldtagna, hur kan det ta tio år att observera? 

Han lägger armarna i kors. 

– De har all information, men ingen gör något. 

Vad skulle man kunna göra? 

– Världen har kapacitet att stoppa kriget. För man strider inte mellan stammar, inte om etnicitet, inte om religion. Kriget handlar om pengar. Man krigar för att kontrollera gruvor, för att kontrollera Kongos naturresurser. Världen får dessa naturresurser; mineraler till mobiltelefoner. Världen kan fortsätta få dem, på ett korrekt sätt, utan att finansiera vapen som förstör kvinnor. Kvinnorna som dör har inte ens en mobiltelefon. De vet inte ens varför de dör. 

Varför dör de?

– Man vill ha marken. Utan människor. 

Systematiska våldtäkter: ett vapen som splittrar samhällen. På BB-avdelningen är effekten tydlig. Fyra barn som aldrig kommer att få några efternamn har fötts här senaste veckan. I ett land där man får efternamnet efter sin far kan det barn som är resultat av våldtäkt inte få något.

Två av deras mammor är minderåriga. De har blivit utkastade hemifrån. I ett land där kvinnan anses ha lockat till sig våldtäktsmannen och är bebodd av onda andar kan en våldtagen inte bo kvar hos sin familj. 

En mamma är 22 år. Hon hade en man innan hon blev våldtagen. Det har hon inte längre. I ett land där det innebär offentlig skam att vara med en kvinna som andra män förgripit sig på kan en våldtagen inte fortsätta vara gift. 

Den sista mamman är försvunnen. 

– Hon kom hit, födde barnet och gick ut genom dörren. Hon ville inte ha det. 

Barnmorskan visar den lilla flickan som ligger invirad i en filt. En flaska med mjölkersättning ligger bredvid. 

– Hon gråter ofta. Jag tror hon saknar närhet. Vi vet inte vad vi ska göra med henne. Vi har döpt henne till Gloria. 

Ett spädbarn: föräldralöst från födseln. I ett land utan social omsorg och fungerande institutioner. 

Bukavus centrala fängelse ligger som en fästning på en kulle över staden. Här släpps inte obehöriga in. Rapporterna om brott mot mänskliga rättigheter är många: fångarna har inga sängplatser, inga fungerande toaletter, får ingen mat. 

– Det finns en kvinnoavdelning, informerar en vakt. 

Han ser lika hungrig ut som de fångar som skymtar på rastgården. 

Vad är de dömda för?

– Abort. Några har dödat sina män. 

Män dömda för brott mot kvinnor finns det färre av. Mama London, en kraftfull kvinna som driver ett daghem för barn som är resultat av våldtäkt, berättar att man en gång lyckades sätta fast en grupp män som våldtagit en 13-åring. 

– De hamnade i fängelse men en av dem mutade sig ut efter bara några veckor. Han betalade 1 000 dollar. För ett straff på 25 år. 

Mama Londons daghem, som är helfinansierat av svenska Läkarmissionen, ligger inte långt från fängelset. Här finns 60 barn som är mellan tre månader och fem år gamla. De äldre barnen sitter i en sal och sjunger. 

Längst fram sitter en pojke i vit tröja som inte sjunger med. Han är 3,5 år. När han var nyfödd och ammades av sin mamma i sängen stormade det in män som våldtog och dödade henne. Sedan dess har ingen sett honom skratta.

– Alla de här barnen är blyga, de leker inte som andra barn. De hoppar inte runt och är glada som andra barn. Espoir interagerar inte alls, säger Mama London. 

– Men vi har i alla fall inte haft några dödsfall bland barnen sedan vi startade den här verksamheten, lägger hon till.

Vadå, dog de tidigare?

– Ja, de dog på gatorna. Människorna älskar dem inte. De kallar dem för »ormarnas barn« – fiendebarn. 

»Om du planterar hat i folk kan du inte förvänta dig att få kärlek.« Doktor Mukweges mening ekar i huvudet. 

En forskningsrapport från Sida konstaterar att ett ensidigt fokus på våldtäkter försvårar arbetet mot sexuellt könsrelaterat våld i en konflikt. Forskarna menar att om kvinnornas situation ska förbättras måste man även arbeta med män och pojkar – både som förövare och som utsatta för könsrelaterat våld. Även män och pojkar har tvingats att ha sex med familjemedlemmar och släktingar, de har tvingats att titta på när släktingar våldtas, de har tvingats till våldsamma och förödmjukande sexuella handlingar. 

I det klimatet går det att värva barn till väpnade grupper. 

– Visa mig att du vågar döda så får du ett vapen. Visa mig att du vågar döda och våldta din mamma så får du ett vapen. Det är så vårt lands rebellarméer är uppbyggda, och även regeringsarmén, säger doktor Mukwege. 

Innan han lämnar sitt arbetsrum summerar han dagen: tre operationer, 40 öppenvårdspatienter. Det är färre än han brukar ha. 

– Ofta är de 60. Jag jobbar varje dag till sent och kvinnorna kommer hela tiden. 

Hur orkar du? 

– Jag har inget val. Min vilja är att vara med de här kvinnorna och att stödja dem. Jag kan inte förstå hur starka de här kvinnorna är som orkar stå upp för sig själva trots allt de har gått igenom. 

Några patienter har dröjt sig kvar på gården, en av dem är den 14-åriga flickan som sitter och blickar inåt med sin svarta sjal kring halsen. Doktor Mukwege tittar på dem och säger:

– Min ära är inte att stå inför FN:s generalförsamling. Min ära är att stå inför dessa kvinnor. Jag kan inte lämna dem.

Kvinna, 17:

»En man kom till mitt hus och sa att han ville ha sex med mig. Jag sa nej. Då våldtog han mig. Jag berättade det inte för någon. När det började synas att jag var gravid kastade mina föräldrar ut mig. De sa att de aldrig ville se mig mer, att de inte brydde sig om vad som hände med mig, att de inte brydde sig om jag dog. Jag levde på gatan medan magen växte. Någon sa att jag kan föda på Panzi. Jag vet inte vad som ska hända med mig nu. Jag skulle vilja bli sjuksköterska men jag kan inte gå i skolan för jag måste ta hand om min son. Jag ska försöka att älska honom.«

Kvinna, 44:

»Beväpnade män intog min by för fem år sedan. De slet ut alla från husen och bakband oss på torget. Sedan tände de eldar och värmde plast som de smälte fast på våra kroppar. De gick också runt och skar i folk. Min man och mina två små barn högg de i bitar med machetes. Mig stack de med knivar överallt och så våldtog de mig. Jag vet inte hur många de var. Efter fem tappade jag medvetandet. För två månader sedan blev jag våldtagen igen när jag letade mat på fältet. Sedan dess går jag med krycka och kissar blod. Jag klarar inte att vara bland folk och sitter mest inne. Jag vågar inte gå ut på fältet heller. Så fort jag inte sysselsätter mig med något får jag upp hemska bilder framför ögonen. Bilder av hur de högg sönder mina barn. Det känns ofta som att jag ska få hjärtattack.«

Kvinna, 22:

»Jag var i skogen och hämtade träkol. Sju män med vapen skrek att jag skulle lägga ifrån mig säcken och lägga mig på marken. Jag förstod att jag skulle bli våldtagen så jag vägrade. Då tog en av männen fram en kniv och skar i mina bröst. Sedan gav de sig på mig. En efter en. Efteråt blev jag hittad på vägen. När jag kom tillbaka till min by lämnade min man mig. De andra männen i byn sa att han inte kan vara med en kvinna som blivit våldtagen, med ett barn som inte är hans. När jag blir utskriven från Panzi vet jag inte vart jag ska ta vägen. Jag är föräldralös, jag har inga syskon. Jag kan inte känna någon lycka. Jag kan lika gärna dö.«

DR Kongo (Kongo-Kinshasa)

Lika stort som Västeuropa.

71,4 miljoner invånare.

Världens fattigaste land med en medelinkomst om knappt 1 USD per dag.

Har några av världens rikaste mineralfyndigheter av diamant, guld, koppar, tenn, kobolt, uran och coltan. Coltan finns i mobiltelefoner och gör trådlös kommunikation möjlig.

Förväntad livslängd är 47 år för män och 50 år för kvinnor.

Mödradödlighet är drygt 900 per l00 000 födslar.

Antal barn per kvinna är 6.

Abort är förbjuden och bestraffas med 5 års fängelse, även när mammans liv är hotat.

Lag mot våldtäkt inom äktenskapet finns inte.

Doktor Mukwege, 58, nominerad till Nobelpriset

Doktor Mukwege grundade Panzisjukhuset i Bukavu 1999 med hjälp av bl a svenska Läkarmissionen. Han har tagit emot en lång rad priser:

2007: Franska republikens särskilda pris för mänskliga rättigheter

2008: FN:s pris för mänskliga rättigheter

2009: Olof Palme-priset

2009: Årets afrikan

2009: Nobels fredspris (nominerad)

2010: Hedersdoktorat i medicin vid Umeå universitet

2010: University of Michigans Wallenbergmedalj

2011: Kung Baudouins International Development Prize

2011: Clinton Global Citizen Award

Världens dödligaste krig

Kongo blev självständigt från Belgien 1960. Premiärminister Patrice Lumumba krävde att landet inte längre skulle vara en ekonomisk koloni, men Lumumba mördades 1961 på order av USA:s president Eisenhower.

Den ansvarige för mordet, Mobutu Sese Seko, tog makten och blev en av världens rikaste män. 

Under första Kongokriget 1996–97 störtades Mobutu av Laurent Kabila, vars son Joseph Kabila styr landet sedan 2001. 

Andra Kongokriget, det dödligaste i världen sedan andra världskriget, bröt ut 1998.

Kriget involverade nio länder och 30 beväpnade grupper som stred om Kon­gos naturtillgångar. 

Sedan 2003 pågår en fredsprocess, men i mineralrika östra Kongo har striderna fortsatt och antalet våldtäkter ökat dramatiskt. 

Både rebellgrupper och den kongolesiska armén använder sexuellt våld som vapen. 

Över sex miljoner människor har mist livet i kriget och omkring 2 miljoner har blivit våldtagna.

Läs även:
Hultkvist ber om ursäkt för namngivning

Kommentarer (48)

 • Stöd Hope in Action

  2013-08-06 16:40 | Synnerligen sorgligt och synnerligen sant, men vi kan alla göra ngt lite i alla fall.
  Gå in på Hope in Action´s hemsida och läs och bli stödjande medlem, www.hopeinaction.se .

  Eddy Holmgren, Leg läk, Pensionär, vice ordf i styrelsen för HiA-Sverige

  Jäv:

 • Hemsk läsning

  2013-08-07 11:28 | Det är hemskt att läsa detta, våldtäkt är ett förkrossande sätt att förstöra människor. Egentligen orkar jag inte läsa klart artikeln, jag vill stänga ner sidan och återgå till mina vardagliga, trygga sysslor.

  Men jag vill också använda detta i mitt jobb som lärare på gymnasiet. Det är vi som använder mineralerna som är åtråvärda i landet. Det är vi som drar nytta av maktkampen när vi ringer i mobilen. Det behöver eleverna få veta.

  Jag vill också samla in pengar, göra något konkret. Finns det t.ex. insamling till tvättmaskiner någonstans, insamlingar som inte är öronmärkta till annat?

  Carina Hasselgren, Gymnasielärare, JB Gymnasiet Örebro

  Jäv:

 • Skänka pengar?!

  2013-08-07 14:43 | Vill skänka pengar, öronmärkta till Doktor Mukwege verksamhet. Är det någon som kan berätta var/hur jag gör det.

  Vänligen,

  Cecilia Nymann, pol mag, Tailsweep

  Jäv:

 • Fruktansvärt

  2013-08-07 15:33 | Så vidrig läsning men så bra att du Magda orkar ta reda på sanningen och framföra den! Jag vill genast bli bidragsgivare. Stackar alla dessa kvinnor och barn. Så svårt att förstå att grymhet som denna existerar.

  Linn Nyström , Eventansvarig, Chef

  Jäv:

 • Gör något!

  2013-08-07 15:49 | Jag sätter in 100:- straxt!
  Det har jag råd med....
  Har du?

  Elisabet Eriksson, Barnskötare, Kalmar kommun

  Jäv:

 • HUR gör vi för att hjälpa?

  2013-08-07 16:03 | Hur gör man bäst för att stötta denna otroliga verksamhet!? som någon ovanför skrev, egentligen vill man bara stänga ner sidan och låtsas att man inget vet, men när man väl tagit sig igenom artikeln kan man inte bara sitta här hemma i sin trygga boning utan att reagera! Vart betalar man in för att veta att pengarna hamnar rätt??

  Ella Palmgren, Sjuksköterska, Visby Lasarett

  Jäv:

 • Svar ang Skänka pengar

  2013-08-07 16:05 | Du som vill skänka pengar till dr Mukweges verksamhet kan gå in på PMU.se. Där finns info inkl bankgironr. Jag hoppas många vill göra detsamma!
  Ang insamling till tvättmaskiner, kanske man kan hitta mailadress till Ellinor Ädelroth, som var intervjuad och nämnde behovet, och se vad man kan göra. Jag tänkte just försöka med detta. Kan möjligen artikelförfattare Magda Gad hjälpa till och ge denna info? Annars kan PMU nog förmedla en kontakt. Jag gick just in på deras sida och mailade till den kontaktperson som har hand om Kongo. Jag kanske återkommer med ny kommentar när jag fått svar.

  Anna-Lena Björk, Överläkare, Specialistmedicinkliniken, NU-sjukvården, Trollhättan

  Jäv:

 • Fruktansvärt!

  2013-08-07 16:35 | Det är hemskt, det går inte alls att förstå vilken situation dessa kvinnor befinner sig i. Nu har jag skänkt pengar, gör det ni också!

  Elin Jedåker, Sjuksköterska, Centralsjukhuset

  Jäv:

 • Mänsklighetens haveri

  2013-08-07 18:21 | När jag läser denna artikel så förundras jag av de grymheter som pågår i världen och synnerhet Kongo Kinshasa, jag förundras av att vi människor på den här jorden kan ha det så olika, där ene lever i trygghet och den andre i kaos. Tyvärr har jag också kommit till underfund med att informationsteknologin som borde öka empati och solidaritet med ens nödställda medmänniskor har snarare gjort människor däribland jag, avtrubbade och likgiltiga med inställningen att jordens rådande problem är oändliga och mångfacetterade och därmed för stor för mig som en enskild individ. Man skjuter över ansvaret till någon annan. Den här texten fick mig att vakna upp ur likgiltigheten. Man ska alltid utmana och försöka ändra på orättvisor och missförhållanden även om det nödvändigtvis inte begås i ens bakgård. Jag tar striden! Gör du?

  Ahmed Ibrahim, Handledare, Vårljus

  Jäv:

 • Ofattbart.

  2013-08-07 20:32 | Jag mår fruktansvärt illa när jag läser det här.
  Jag kan inte låta bli att tänka på alla dessa oälskade barn som blir till på det här sättet, och samtidigt tänker jag på alla barnlösa människor, och självklart många som har barn, som har så mycket kärlek att ge dem. Jag önskar att det skulle vara lättare med adoptioner, för dessa små barn förtjänar verkligen så mycket kärlek..

  Marie Angelovski, Massageterapeut, Västerås Muskelklinik

  Jäv:

 • Insamling till tvättmaskiner och Panzisjukhusets SSV-verksamhet

  2013-08-07 21:24 | Det här är Magda Gad som har skrivit artikeln – tack för alla kommentarer! Jag har under dagen varit i kontakt med professor Ellinor Ädelroth som i samråd med doktor Mukwege tagit fram följande två alternativ för den som vill bidra:

  1) Stödja sjukhusets behandling av våldtagna: Donera via Läkarmissionen www.lakarmissionen.se och ange "Panzisjukhuset". Då kommer medlen direkt till Panzi och används inte till något annat.

  2. Om man specifikt vill donera till de tvättmaskiner som kvinnorna önskar så kan man göra detta via bankgiro 5659-8808 vilket är Pingstkyrkans i Umeå missionskonto. Där skriver man "Tvättmaskiner till Panzi" och då går alla medel oavkortat till detta, helt utan administrationsavgifter. Professor Ellinor Ädelroth ansvarar personligen för detta och följer upp till givare som anger namn/mejladress.

  Vill någon ha mer information så går det bra att kontakta mig: gad_media@hotmail.com

  Magda Gad, Journalist, Gad Media

  Jäv:

 • Insamling

  2013-08-07 22:25 | För alla er som vill ge ett bidrag kan jag rekommendera att söka Magda Gads sida på facebook, där står det hur man enkelt kan bidra till tvättmaskiner eller sjukhusets verksamhet.
  Hälsn

  Anneli Enblom, ST-läkare, medicinkliniken Sunderby Sjukhus

  Jäv:

 • Man kan göra något själv, om nu inte FN giter

  2013-08-07 22:43 | I samband med att jag såg ett inslag om detta (då i huvudsak fistlar har jag för mig) på Oprah tror jag det var (det rörde då Rwanda, om jag minns rätt, men det ser ungefär likadant ut där - sjukhuset i artikeln ligger f ö på gränsen) för flera år sedan, intervjuades också en kvinna från Women for Women International (http://www.womenforwomen.org/). Jag har sedan dess haft för avsikt att, när jag kan, en gång sponsra via just det programmet.

  Man förbinder sig att göra så med $30/mån i ett år och man ska också stödja rent mänskligt sett, med brev och kommunikation, d v s meningen är att skapa ett 'riktigt' band med en viss kvinna.
  Vet inte om män är välkomna (med tanke på vad många gått igenom), men tänkte på det direkt när jag såg rubriken.

  Nathalie Carrera, Projektgruppsmedlem Ökat brukarinflytande inom IoF, Stadskontoret/Malmö stad

  Jäv:

 • Gåva till Panzisjukhuset via PMU

  2013-08-08 09:27 | PMU stöder sedan många år arbetet vid Panzisjukhuset för att bistå kvinnor som drabbats av sexuellt våld eller fått svåra förlossningsskador som fistlar på grund av bristande mödrahälsovård. Behoven är enorma! Du kan enkelt ge en gåva via vår webb:

  http://www.pmu.se/viewNavMenu.do?menuID=173#

  Välj ändamålet Panzisjukhuset.
  Du kan läsa mer om vårt arbete i DR Kongo och vid Panzisjukhuset här:

  http://www.pmu.se/viewNavMenu.do?menuID=319

  Noomi Lind, Kommunikatör, PMU

  Jäv:

 • Tack

  2013-08-08 18:48 | Tack Magda för alla ögon du öppnat. Jag tog mig nästan inte igenom artikeln pga mådde illa och ville bara gråta. Men kunskap är makt och detta är något som är otroligt viktigt att uppmärksamma. Jag har skänkt pengar och hoppas att många gör detsamma.

  Linda Hörnfeldt, Ms, Pingvin PR

  Jäv:

 • Viktigt att ni upplyser oss och självklart hjälper vi till med tvättmaskin!

  2013-08-08 20:20 | Alla mina ord känns futtiga och det minsta jag kan göra är att sätta in ett bidrag till en tvättmaskin. Känner djup tacksamhet till de eldsjälar som orkar göra skillnad här i världen...

  Kerstin Stenson, Lärare, Stensontrerosordesign AB

  Jäv:

 • Tvättmaskiner

  2013-08-09 09:54 | Hej, Jag skickade just ett mail till Ellinor och frågade hur vi kunde göra för att ge pengar direkt till tvättmaskiner! Återkommer om jag får svar!

  Louise Brunkwall, näringsfysiolog, Lunds Universitet

  Jäv:

 • Varför denna tystnad?

  2013-08-09 10:14 | Carl Bildt, Jan Eliasson, Margot Wallström, Gunilla Carlsson! Var är ni? Ni har unika ingångar i EU och FN. Se till att det händer något! Utöka FN-styrkans mandat och förse den med kompetent ledning! Bygg upp jurisduktionen i området så att brottslingar kan lagföras. Sätt gruvorna under internationell förvaltning! Använd vinsten för att återuppbygga landet! Stoppa inflödet av vapen! EU har ett utvecklingsavtal med Kongo. Använd det! Tala högt i alla internationella fora tills situationen radikalt har förändrats. Högt upp på agendan i kommande samtal med Barack Obama. Förstår ni inte att historien kommer att döma er.
  Sigfrid Deminger, Göteborg, vän till dr Mukwege

  Sigfrid Deminger, Dr, tidigare Sida

  Jäv:

 • Eisenhower och Lumumba död

  2013-08-09 11:02 | Det är för osäkert att konstatera att Eisenhower lät mörda Lumumba.
  http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-22006446

  Tack i övrigt för en välskriven artikel!

  Daniel Ehinger, Med. Kand., Lunds Universitet

  Jäv:

 • Gör ont i hela kroppen! Stackars barn !!!

  2013-08-09 11:25 | Jag skänker pengar och det ska alla göra!!!!!

  Jari Kujansuu, Konsulent / Musiker! , Uppsala

  Jäv:

 • Bara lindra symptomen

  2013-08-09 11:28 | Jag, precis som alla andra som läser om hur fruktansvärt skändade kvinnor och barn blir i den här delen av världen, vill naturligtvis hjälpa! Det förfärliga är att det bara blir lindring av symptomen men vi kommer inte åt den verkliga sjukdomen. FN som aktör tycks vara överspelad eftersom de inte har mandat att ingripa, så då måste väl någon annan stark aktör göra det. EU och NATO har ju ingripit i andra konflikter som inte ens varit i närheten av det brutala våld vi läser om här. Nu är det väl verkligen dags att göra något!
  Var finns vår utrikesminister Carl Bildt i den här frågan? Om en vecka kommer USA's president hit, då är det väl läge att ta upp den här frågan på agendan! Varför kommer den här typen av frågor om folkmord och etnisk rensning alltid upp i efterhand istället för att göra något medan det pågår?
  Jag tycker att alla som bidra med pengar till sjukhuset och/eller tvättmaskiner också borde skicka mail till berörda politiker att agera! Världssamfundet måste våga ingripa!

  Eva Lejdbrandt, Kultur och fritidschef, Lilla Edets kommun

  Jäv:

 • Lakarmissionen.se

  2013-08-09 11:52 | Jag forsokte betala med mitt amerikanska konto kort - men det nekades. Kan Lakarmissionen komma med rad? Skickar dom ett meddelande ocksa.

  Petra Hedman-Miller, Furniture Consultant , IKEA Tampa

  Jäv:

 • Var skänka pengar till vapen?

  2013-08-09 11:54 | Det är ju uppenbart att om ingen sätter stopp för detta kommer Läkare utan gränser att få fortsätta operera tills alla 71,4 miljoner innevånare är döda. Så vad som behövs är alltså att någon står upp mot alla med tvivelaktiga avsikter. Läste om något sjukhus där nybyggda bostäder till läkarna helt enkelt tagits över av skurkarna. Tvättmaskiner är ju bra men det dr Mukwege efterlyser är väl rättvisa. Vad hindrar mördarna att förinta hela landet inklusive lasarettet, jo vapen. Alla dessa kvinnor kan få anställning som soldater, de kan nog sikta och skjuta lika bra som nån man.

  Björn Apelqvist, Vårdbiträde, Gällivare kommun

  Jäv:

 • Hjältinnor...

  2013-08-09 14:33 | Vilka hjältinnor! Offer för hat och själviskt våld...försöker ändå älska det lilla barn, som blev följden av våldtäkten. Tack alla ni, som osjälviskt hjälper!
  Starta utbildningar vid sjukhuset, där kvinnorna får hjälp, så att de och deras barn kan leva vidare i trygghet, det skulle jag vilja satsa på... Hur?

  Yvonne Bäckelid, Lärare, Botkyrka kommun

  Jäv:

 • I Bukavu

  2013-08-09 16:38 | Läser och blir skakad. Jag arbetar i Bukavu sedan några månader och hade inte kännedom om denna verksamhet. Jag skulle vilja komma i kontakt med Ellinor för att ta reda på hur vi skulle kunna hjälpa till.

  Ann-Christin Henriksson, Kriminalvårdare, MONUSCO

  Jäv:

 • Adoption?

  2013-08-09 16:54 | Vilken fasansfull artikel....:-( mår illa, men samtidigt så oerhört glad att jag tog mig igenom den, då vi i västvärlden ofta går med skygglappar för dessa grymheter.
  Är det någon som vet om möjligheten finns att adoptera någon av dessa barn, som så innerligt behöver bli älskade och trygga? Vem ska man kontakta?

  Linda Bäckström, Undersköterska o förskollärare, Förskola

  Jäv:

 • Ta kontakt med våra politiker!

  2013-08-09 17:24 | Jag har försökt kontakta alla Sveriges partier samt Sveriges Riksdag för att försöka få dom att läsa denna artikel och precis som jag fundera på vad de kan göra. Jag vill bara tipsa att ni bör göra som jag så vi kan uppmärksamma våra politiker att detta är en viktig politisk fråga som svenska folket bryr sig om!

  Fredrik Bodén, Mr, Läkarstuderande

  Jäv:

 • Det räcker

  2013-08-09 18:02 | Som någon tidigare skrev så orkar man ju egentligen inte ens läsa färdigt artikeln, man vill ju bara krypa ner i sin säng och sätta på en film och mysa där hela dagen i sin trygga lilla värld för det gör så himla ont att läsa om sådant. Det gör ont i mig att folk ens är kapabla till att göra sådana här saker mot andra människor, det gör ont i mig att sånt här finns. Men inte kan vi hålla på och blunda hela tiden, gömma oss i våra egna världar.
  Vi måste göra vårt bästa för att hjälpa dessa kvinnor och flickor, för att hjälpa kvinnor och flickor över hela världen! Vi måste se till att andra människor också får veta vad som händer, att dom får veta att sådana saker faktiskt sker för vet man inte så kan man inte hjälpa heller.

  Berina Hasanov, Det räcker, Gymnasieelev

  Jäv:

 • Ofattbart!

  2013-08-09 18:50 | Jag kan inte föreställa mig vilket lidande alla dessa kvinnor, flickor och små flickebarn får uppleva. Allt är ohumant. Jag är chockad och stum. Jag har genast satt in pengar och det känns som en liten tröst att vi kan förändra världen genom vår röst.

  Anna Forsblom-Larsson, Ekonom, Voith Turbo AB

  Jäv:

 • FN korrupt?

  2013-08-10 11:06 | Jag kan bara dra en slutsats av FN:s agerande i frågan.
  Gruvverksamhet är av internationellt intresse, pengar finns inom industrin men inte hos "medborgarna". Att inte agera är ett tydligt sätt att visa att man är en del av industrin och inte en del av lösningen.
  I detta läge är nog handling bättre än eftertanke. FN måste visa resultat annars är deras (extremt kostsamma?) verksamhet både värdelös och kontraproduktiv.

  Fredrik Klintberg, Fotograf, Egen

  Jäv:

 • Skänk pengar via SMS

  2013-08-10 12:07 | Läkarmissionen har nu också startat en sms-insamling som går direkt till Kongos våldtagna kvinnor & Panzisjukhuset. SMS:a kongo100 eller kongo200 till nummer 72980 (100 kr respektive 200 kr). OBS! för att det ska fungera behöver du ha operatörerna Telia, Tele2 eller Telenor som operatör. All hjälp att sprida är enormt tacksam!

  Louise Helen Pettersson, Fotograf, Wilmafoto

  Jäv:

 • Lämnar bidrag direkt, startar insamling, gör allt jag kan!

  2013-08-10 13:02 | Finns andra behov än tvättmaskiner som inte tas upp i artikeln, dit öronmärkta pengar inte heller får gå? Vi är många som vill hjälpa till!

  Elisabeth Lundberg, Ekonomi ass., WWT Administration AB

  Jäv:

 • Vi behöver en arena

  2013-08-10 19:29 | Vi måste hitta en plats att mötas på, idag har vi all teknik som behövs för att kunna mötas och dela erfarenheter. Varför används inte detta? Varför finns det inte arenor för detta, vi har tekniken, vi har alternativa kommunikations system. Likväl så saknar vi arenorna, varför är det så?

  Diana Fronaeus, Dsk., Primärvården

  Jäv:

 • Instämmer med Sigfrid Deminger

  2013-08-11 11:07 | FN:s värde som arenan för den lilla människans röst i världen har förändrats. De är inte längre den universella opartiska organisationen som de en gång var i mina ögon. Som förälder till barn med funktionsnedsättning har jag fått uppleva hur människor som jag skulle vilja beteckna som socialdarwinister klär sig i FN:s mantel och skadar våra barn. Är verkligen FN det de utger sig för att vara?
  Strategiska spel eller inte, svårt att svara på, men en sak är säkert - de skada mer än de gör nytta för tillfället. Dr Mukwege gör ett fantastiskt jobb, när skadan redan är skedd. Men vad gör man för att skadan inte ska ske, vilka verksamheter finns igång för detta.
  Jag skrev ett inlägg som inte tycks ha blivit publicerat, med en enda fråga, varför har man inte öppnat upp fler arenor där vi kan mötas, människa till människa? Vi har tekniken, vi har alternativ kommunikation, så det enda som hindrar oss från att mötas är viljan att vi ska mötas.

  Fronaeus Diana, Distriktsköterska, Kommun

  Jäv:

 • Människans onda sida.

  2013-08-12 22:46 | Läste med illamående denna fruktansvärda artikel. Svårt att förstå, omöjligt, var kommer detta hat ifrån? Att de kan göra sin medmänniska så mycket ont. Och tänker även på varför FN och massmedia i världen inte skriver om detta!!!!!! Jag tänker bidra med en summa som kan vara till ex mediciner, tvättmaskin eller det som är nödvändigt.

  Elisabeth Joona, förskollärare, förskola Sundsvall

  Jäv:

 • Jag hoppas!

  2013-08-13 12:44 | Jag hoppas att alla förstår att vi alla moderna länder våldtar Kongo? Vi är alla ansvariga för detta krig. Vi är alla ansvariga för dessa kvinnor. Dom lider pga oss. Alla dessa människor är faktiskt rika, men vi plundrar deras land varje dag! Fruktansvärt ar vad det ar.

  Veronica Holtskog, Hastuppfodare, Cremedela

  Jäv:

 • Könsperspektivet gäller bara åt ett håll

  2013-08-14 07:24 | Hemskt, det är 5,5 miljoner döda i Kongo, men artikeln ger bara en bild vilket är samma bild som ofta ges framförallt av hjälporganisationer, men könsperspektivet används inkonsekvent av både hjälporganisationer och andra, det är alltid kvinnornas lidande som lyfts fram.

  De flesta offren både i och utan uniform är män, inte kvinnor.
  9 dödade män för varje kvinna i väpnade konflikter runt världen. I Kosovo kunde man i efterhand konstatera att 75 % av de totala dödsoffren var män, och 90 % när det gällde de direkt krigsrelaterade dödsfallen. Enligt Human security report så är även Amnestys påstående att av de civila offer som av misstag dödas i krig så är majoriteten kvinnor helt felaktigt, tvärtom pekar undersökningar på att det återigen är männen som är de huvudsakliga offren, inte kvinnorna.

  En stor studie efter Gulfkriget visade att 62 % av alla civila dödsoffer var män. I det senaste Irakkriget så anses siffran vara ännu högre, för varje dödad civil kvinna så går det 3 dödade civila män. Amnesty går även ut och påstår att det främst är kvinnor och barn som blir flyktingar i krig. Men enligt UNHCR så är även det felaktigt, det är till och med så att 51 % av flyktingarna är män, inte kvinnor. En genomgång av 46 studier i ämnet visade att bland dödsfallen av dessa flyktingar utgjorde även där männen en majoritet

  När det då gäller könsbundet våld? Vi vet att kvinnor oftare faller offer för sexuellt våld, men där slutar kvinnorna att vara majoritet. Män blir också måltavlor pga. av kön. Civila män är de vanligaste måltavlorna för massmord, folkmord och övergrepp, inte kvinnor. I en rapport från OSCE framgår att i Kosovo så var en överväldigande majoritet av offren män, inte kvinnor. Vidare så visar det sig att män är i överväldigande majoritet när det gäller våld och övergrepp från stater och regimer.

  Just saying.... Det är lite märkligt att störst fokus oftast hanmnar på den grupp som är "minst" drabbad, fast alla drabbas självklart hemskt i konflikter. Men det är dags att använda könsperspektivet åt båda håll.

  Leif Nilsson, Mr, Förvaltning

  Jäv:

 • Allt fler våldtagna söker vård men hård kamp för finansiering

  2013-08-14 11:50 | Samtidigt som de brutala övergreppen fortsätter och allt fler våldtagna söker vård genom PMU:s projekt vid Panzisjukhuset, så är det svårt att hitta finansiärer till detta arbete. »Sjukhuset lyfts ständigt fram som ett gott exempel på vad som görs för dessa kvinnor, men samtidigt är det alltför få aktörer som går in med stöd« säger Maria Bard, påverkansansvarig hos PMU.
  Läs mer om detta här:
  http://www.pmu.se/viewNavMenu.do?menuID=341&oid=14987

  Noomi Lind, kommunikatör, PMU

  Jäv:

 • Leif Nilsson

  2013-08-16 22:04 | Tyvärr att det finns sådana som du som vill lägga energi och kraft på att bevisa att det minsann är synd om männen också.

  Försök begripa att det här inte handlar om flest utsatta för våld av ena eller andra könet.

  Det är vanligtvis inte män som blir utsatta för sexuellt våld, som föder barn som dom inte vet vem som är fadern efter våldtäkten.

  Försök åtminstone förstå att barnen som föds och blir drabbade ÄR både flickor och pojkar.

  Det enda du bidrar med är att ytterligare förvärra problemet.

  Ilona Karlsson, Fröken, Hemma

  Jäv:

 • Ojämnt könsperspektiv?

  2013-08-18 12:59 | Detta är fruktansvärd läsning, man vill som många andra nämnt helst sluta läsa och stanna i sin egen trygga medvetandesfär. Men detta händer, -nu, och de som lever i det kan aldrig fly undan..
  Angående Leif Nilssons inlägg om könsperspektiv kom en del tankar upp; En artikel om ett sjukhus för våldtagna kvinnor har ju naturligtvis ofrånkomligen fokus på just kvinnors utsatthet. Det ligger ju så att säga i sakens natur. Det är säkerligen så att fler män än kvinnor dör i krig, det är mest män som blir soldater och män ses ju många gånger som det största hotet, eller för den delen den största tillgången i ett patriarkaliskt samhälle som väl alla är överens om att de flesta samhällen är. Men, och detta är så otroligt viktigt, när man angriper kvinnor genom våldtäkt och förnedring så som man gör här så får det så långtgående verkningar som alltid kommer vara värre än att folk dödas, oavsett kön. Det skapar hat, det skapar likgiltighet och maktlöshet - hos de som utsätts och de som utsätter. De barn som föds till följd av dessa våldtäkter, som föds in till en hatfull värld, hur kommer de påverka världen? Jag kan inte undgå att undra hur många av dem som utför dessa våldshandlingar som själva är en produkt av detta våld. Födda till hat och får aldrig lära sig annat än hat. Som Dr Mukwege säger: »Om du planterar hat i folk kan du inte förvänta dig att få kärlek.« Mentalt och kroppsligt nedbrutna, förnedrade kvinnor som skäms för att hela samhället genom sina lagar och kulturella regler säger att de ska göra det, hur ska de kunna ge den kärlek och styrka till barn som är resultat av deras egen olycka? Den kärlek och styrka som skulle kunna skapa människor kapabla att vilja göra enbart gott? Som kan känna kärlek och förståelse för sin nästa?
  Män dör, liksom kvinnor på fruktansvärda sätt i krig men dessa övergrepp mot framförallt kvinnor skapar generationer efter generationer av liknande offer - och dess förövare.

  Helena Dackevall, Boendestödjare, lärarvikarie, Vansbro Kommun

  Jäv:

 • Fy vad hemskt att läsa, mår illa!!! Stackars människor :(((

  2013-08-19 13:17 | Kan man skicka ner saker till sjukhuset till alla barn och kvinnor?? Som t ex kläder, leksaker och kramdjur, hygienartiklar m m?

  Sofia Hammargren, vårdbiträde, Hemtjänst i båstad

  Jäv:

 • Fair Trade-märk mobilen

  2013-08-20 10:35 | Jag efterlyser mobiltelefoner och laptops med Fair Trade-markering.

  Det känns verkligen inte bra att min telefon sponsrat något så avskyvärt. Vi som konsumenter har mycket makt och här verkar våra västerländska produkter vara ett av de grundläggande problemen till att konflikten fortsätter med mer pengar och vapen!

  Maria Lärkefjord, läkare, Gävle

  Jäv:

 • Fler sätt att stödja kvinnorna i Kongo

  2013-08-20 14:47 | Tack Magda Gad för din viktiga artikel. Det du beskriver är helt fruktansvärt och ofattbart. Jag känner igen berättelserna från de kvinnoorganisationer som vi stödjer i landet.

  Jag jobbar på organisationen Kvinna till Kvinna. Vi stödjer för närvarande sju organisationer, som jobbar för ökad jämställdhet och mot våld mot kvinnor på olika sätt. En organisation utbildar till exempel traditionella ledare, som har stor makt att åstadkomma förändring i samhället i jämställdhetsfrågor. FADI, en annan organisation, håller ledarskapsutbildningar för kvinnoaktivister och använder sig av berättande teater för att förändra stereotypa och destruktiva beteenden.

  Ni är alla varmt välkomna att stödja det arbetet för förändring. Läs mer på vår hemsida: www.kvinnatillkvinna.se

  Catrin Söderberg, insamlingsansvarig, Kvinna till Kvinna

  Jäv:

 • Fair Trade-certifiering av elektronikprodukter

  2013-08-23 11:08 | Till er som redan i dag vill göra en liten insats som i framtiden kan vara avgörande rekommenderar jag att ni gör er röst hörd. Via länken nedan hittar ni info om hur ni kontaktar de största elektronikföretagen, men även handelsminister Ewa Björling, utrikeminister Carl Bildt och biståndsminister Gunilla Carlsson.

  Första länken är faktasida, andra sidan för att påverka (nås givetvis via första länken också).
  http://rattviselektronik.wordpress.com/fakta-om-elektronikindustrin/
  http://rattviselektronik.wordpress.com/paverka/

  Rikard Mauritzon, aukt redovisningskonsult, Novum Ekonomi AB

  Jäv:

 • Fairtrade-smartphone på gång

  2013-09-10 10:21 | Tack att ni publicerade artikeln om våldtagna kvinnor I krigets Kongo (Läkartidningen 32-33/2013, sidan 1390). Trots att det är ett av de största krigen i världen sedan 1945 är det sällan att det uppmärksammas i medierna.

  Doktor Denis Mukwege påpekar att kriget handlar om att kontrollera Kongos naturresurser. Det är också resultatet av en undersökning som publicerades av FN den 16 april 2001 i New York. Där skriver man att “konflikten i Kongo rör sig om kontrollen över och handeln med mineralresurser”. Det är framförallt olja, guld, koppar, kobolt, diamanter och tantal, en metall som upptäcktes av en svensk kemist 1802. Tantal är en metal som är extremt stadig mot hetta, rost och syra och därför väldigt lämplig för elektroniska komponenter. Tental finns i mobiltelefoner, Sonys “Playstaion”, Nintendos “Gameboy”, i datorer, vapen och medicinska apparater. Demokratiska republiken Kongo är, även om det låter absurt, ett av de rikaste länderna i hela världen. Det är säkerligen inte av en tillfällighet som krigets huvudstridslinjer förlöper längs de stora gruvorna. I gruvorna bryts till exempel tental av civilbefolkningen, delvis av barn, med blotta händerna eller enklaste verktyg för att sedan via skumma vägar hamna på världsmarknaden. “Här ligger den onda cirkeln av kriget”, analyserar den ovan nämnda FN-undersökningen.

  Upp till 80 procent av världsproduktionen av tental misstänks härstamma från Kongo, allt under strikt sekretess. Det är internationella företag som Bayer AG, dess dotterbolag HC Starck, Mitsui, Sony, Samsung, Siemens, Siemens dotterbolag Epcos och Nokia som misstänks spela en avgörande roll. Man kan inte lägga hela ansvaret för situationen i Kongo på internationella företag, men de gjuter olja på vågorna och värmer sina händerna på det. Och tjänar framförallt mycket pengar!

  Att till exempel Nokia och Motorola deklarerade ett embargo mot kongolesisk tental framstår som en tom fasad mot bakgrunden av att det inte finns några kontroller alls. Nödvändig vore en laglig förpliktelse för alla koncerner att offentliggöra alla råvaruimporter ur krisområden och finansieringen av dem (“publish what you pay”). Dock, även våra regeringar verkar stå koncernintressen närmare än ekonomiskt ansvar och humanitära plikter. Konsumenterna är dessutom mycket för okritiska och försummar den makt de skulle kunna ha mot globala koncerner. I det här sammanhanget kunde det vara av intresse att det är en Fairtrade smartphone på gång i Nederländerna. Det kunde vara ett alternativ att välja!


  Referens
  Werner-Lobo K, Weiss H. Das neue Schwarzbuch Markenfirmen. Die Machenschaften der Weltkonzerne. Ullstein, 2012.

  Ines Köhler, allmänläkare, ST-läkare , Hudkliniken i Norrköping

  Jäv:

 • Så fruktansvärt

  2013-09-29 10:17 | Jag ska genast bidra med pengar för att stödja dr Mukwege. Stackars människor som drabbas.

  Teresa Schieck Lennartsson, leg sjuksköterska, Landstinget Västmanland

  Jäv:

 • Svar på ojämnt könsperspektiv

  2013-11-29 11:33 | Jag vet inte varifrån alla personer får sin statistik och vet givetvis att all möjlig statistik går att få fram bara man vill. Det jag vet är att civila drabbas alltid värst i krig och katastrofer och att barn och kvinnor, särskilt flickor är den värst utsatta gruppen. Sedan kan vi ha långa diskussioner om vad som är rättvist och vem som deltar och vem som då borde drabbas osv, men med sådana diskussioner kommer vi ingenstans. Jag anser att det är viktigt, rättvist och korrekt att lyfta kvinnors och flickors utsatthet i dessa sammanhang.

  Irana Wilson, -, statlig myndighet

  Jäv:

 • Facebook

  2014-03-23 09:54 | Jag hade faktiskt inte en aning om situationen i Kongo-Kinshasa. Men sen jag läste en artikel i lokaltidningen har jag läst betydligt mer. och jag vill också hjälpa till. Jag har verkligen försökt att engagera folk på min fb-sida men det fungerar inte alls. Några enstaka har tryckt på gilla. Det verkar vara mer intressant att dela kakrecept. Jag har skickat mejl till Carl Bildt och till FN och ska försöka få folk att skänka pengar.

  Marie Svensson, städansvarig, Ästad Gård, Varberg

  Jäv:

Kommentera

Kommentera

Psykiatriska kliniker brister vid bältning

Patientsäkerhet | Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har nyligen konstaterat brister vid tre psykiatriska kliniker i ärenden som rör fastspänning med bälte. I ett fall spändes patienten fast i drygt åtta dygn utan att förnyade bedömningar gjordes inom gränsen på fyra timmar. () 26 AUG 2016

Nya råd ska förebygga kikhosta

Nyheter | Tre nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten till hälso- och sjukvården ska stärka åtgärderna mot kikhosta och förebygga svåra fall bland spädbarn. () 26 AUG 2016

bild

Ny plan mot narkotikadödlighet

Nyheter | Socialstyrelsen ska föreslå en åtgärdsplan med inriktning att motverka narkotikarelaterad dödlighet. () 26 AUG 2016

Kalcium kan öka risk för demens

Nya rön | Kvinnor som behandlades med kalciumtillskott hade dubbelt så hög risk att utveckla demens, jämfört med kvinnor som inte tog kalciumtillskott, enligt en studie i Neurology. (1 kommentar) 26 AUG 2016

bild

Missbruk, arbete, övergrepp – och vård – i »en av årets viktigaste böcker«

Recension | Novellsamlingen »Handbok för städerskor« är sjukvårdsaktuell skönlitteratur även i Sverige, trots att berättelserna utspelar sig i Amerika ett antal år tillbaka i tiden. Påpekar recensenten. () 26 AUG 2016

Proposition om donation på väg

Nyheter | En proposition om organdonation planeras att överlämnas till riksdagen under 2017. Det säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i sitt svar på en skriftlig fråga från Johan Hultberg (M). () 26 AUG 2016

Ännu ett visslarpris till KI-läkarna

Nyheter | De fyra läkare som anmälde kirurgen Paolo Macchiarini för forskningsfusk har fått ett pris för sitt agerande som visselblåsare av Svensk kirurgisk förening. (2 kommentarer) 25 AUG 2016

bild

Hela musiken kräver hela hjärnan

Recension | I boken »Hemisfärernas musik« får läsaren en redovisning av neuroforskning om musik och de delvis motsägelsefulla slutsatserna som olika studier kommer fram till Författaren är en både kliniskt och akademiskt verksam neurolog men också en välutbildad amatörmusiker. »Hela musiken kräver hela hjärnan« är en av insikterna han förmedlar. () 25 AUG 2016

bild

Apropå! Psykologer bör kunna sköta sjukskrivningar

Debatt | Bedömning av arbetsförmåga – och därmed sjukskrivningar av patienter med psykisk ohälsa utan farmakologisk behandling – bör kunna delegeras till psykologer och psykoterapeuter, skriver blivande allmänläkaren Faraidoun Moradi. (12 kommentarer) 25 AUG 2016

bild

Välskriven lärobok anpassad för svensk sjukvård

Recension | Läroboken »Gastroenterologi och hepatologi« är kortfattad men anpassad till den svenska hälso- och sjukvården. Väl värd att läsas av studenter och yngre läkare, skriver Läkartidningens anmälare.  () 25 AUG 2016

Avloppsvatten ska renas från rester av läkemedel med hjälp av enzymer

Nyheter | Akademiska sjukhuset i Uppsala blir först i världen att testa enzymrening av avloppsvatten i verklig miljö. () 25 AUG 2016

Oro inför skånskt hyrläkarstopp

Nyheter | Skånes psykiatri präglas redan av personalbrist, överbelastning och uppgivenhet. Och tidpunkten för hyrläkarstoppet är olämplig, det menar skyddsombudet Louise Lundberg. (1 kommentar) 24 AUG 2016

IVO kritiserar uteblivet ultraljud

Patientsäkerhet | Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar en förlossningsläkare som inte genomförde ett vaginalt ultraljud vid en planerad kontroll. Detta trots att undersökningen inte hade påverkat det senare förloppet. (1 kommentar) 24 AUG 2016

Nu är det tid för socialmedicinen

Nyheter | Läkarförbundets folkhälsopolitiska program efterlyser en satsning på socialmedicin, och regeringens prioritering av jämlik hälsa medför också att det behövs fler socialmedicinare. Men samtidigt är antalet aktiva socialmedicinare i Sverige färre än på mycket länge. (1 kommentar) 24 AUG 2016

Den gömda Kennedydottern och synen på funktionsnedsättningar

Kultur | Rosemary Kennedy, syster till president John F Kennedy, hade ett lätt begåvningshandikapp som hennes högpresterande, inflytelserika familj gjorde sitt yttersta för att dölja för omvärlden. En biografi över Rosemary berättar om ett liv i skymundan, försvårat av upprepade övergrepp på initiativ av familjens »friska« medlemmar. () 24 AUG 2016

»Underkänt för Sverige« med endast åtta ST-platser i landet

Nyheter | Landstingen har misslyckats med att utbilda specialister i socialmedicin. Därför behöver staten gå in med starkare styrning. Det säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren. () 24 AUG 2016

Jobb i fokus

134 lediga jobb på

Annonser
Annons Annons
Annons
Annons Annons
Annons
Annons
Annons Annons Annons Annons Annons Annons Annons