Annons

Annons
Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2014;111:CTPU Lakartidningen.se 2014-03-13

Läkaren som försökte stoppa Åkesson kritiseras av landstinget

Umeåläkaren blockerade vägen för Jimmie Åkesson och förklarade att han inte kunde besöka vårdavdelningen med hänvisning till patientsäkerheten. Agerandet får nu kraftig kritik av Västerbottens läns landsting, men möts med förståelse av läkarkollegor.

Fredrik Mårtensson

En läkare vid geriatriken på Norrlands universitetssjukhus blockerade i går vägen för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och förklarade att han inte kunde besöka vårdavdelningen med hänvisning till patientsäkerheten. Agerandet får nu kraftig kritik av Västerbottens läns landsting.

– Det rör sig om en enskild medarbetare som inte förstått sitt uppdrag och som gjorde sin arbetsplats till en politisk arena. Det är absolut inte acceptabelt, säger landstingsdirektör Anders Sylvan.

Läkaren har nu någon form av tillrättavisning eller reprimand att vänta och har blivit kallad till ett enskilt samtal med verksamhetschefen för Geriatriskt centrum vid Norrlands universitetssjukhus.

Yngve Gustafson, professor och överläkare i geriatrik, som är chef för universitetsdelen av Geriatriskt centrum, tycker att arbetsgivaren hanterat frågan mycket illa.

– Det finns ett regelverk mot politisk propaganda och vad händer då när partiledare för ett parti som i alla fall jag uppfattar som rasistiskt besöker sjukhuset? Jo, personalen hotas med avsked för att man protesterar mot propagandan. Det är extremt omdömeslöst av landstinget.

– Hela besöket är illa skött. Jag som har delat chefsansvar för Geriatriskt centrum har exempelvis inte blivit informerad. Och man kan ifrågasätta det vettiga i att låta en delegation med Säpo-följe besöka svårt sjuka patienter när landstinget är så restriktivt med att låta andra – exempelvis journalister – få tillträde.

Det var under Sverigedemokraternas studiebesök i onsdags som tumult uppstod i en korridor på sjukhuset.

Läkaren, som vill förbli anonym, har förklarat sitt agerande i en intervju med SVT:s Västerbottensnytt. Läkaren ger en bild av att oron för besöket byggdes upp under dagen och att personalen kände sig överkörd genom att få information först samma dag.

– Det som är absolut viktigast inom vården är patientsäkerheten och arbetsmiljön. Patienterna påverkas när personalen är orolig eftersom mindre tid och energi riktas mot patienterna.

– När jag ställde mig och sa ifrån var det inte på ideologisk basis utan helt och hållet för hur besöket påverkar vårdmiljön.  Nu hände det något som påverkar vården och då skyddar jag mina patienter och medarbetare, säger läkaren till Västerbottensnytt.

Verksamhetschefen Undis Englund, överläkare i geriatrik, fanns på plats och ordväxling uppstod.

– Det är jag som chef som är ansvarig för patientsäkerheten och därför bad jag läkaren att gå tillbaka till sitt arbete. Men det ville läkaren inte göra. Efter en stund kunde vi ändå genomföra studiebesöket som planerat.

Nino Bracin, ordförande i Västerbottens läns läkareförening, vill att landstinget ser över sina rutiner med anledning av det inträffade.

– Jag ser det som en brist att personalen inte fick tillräckligt med information om Åkessons besök. Det är heller inte lika oproblematiskt som landstinget vill göra det till.

– Här pratar man om värdet av mångfald och så kommer Sverigedemokraterna på besök mitt i vår kliniska vardag. Arbetsgivaren måste förstå att det sänder dubbla signaler.

Kommentarer (14)

 • Skämmes landstinget!

  2014-03-13 21:31 | Landstingsdirektören och ansvarig chef förstår uppenbarligen inte att SD inte är vilket parti som helst. Om det beror på att de inte vill eller helt enkelt saknar ryggrad låter jag vara osagt. All heder åt den läkare som stod på sig i en viktig principfråga.

  Per Holfve, jurist, -

  Jäv:

 • Jag skulle göra likadant

  2014-03-13 21:51 | Om en representant för det rasistiska (deras nu reviderade principprogram skrev tidigare att ett harmoniskt samhälle "förutsätter en hög grad av etnisk och kulturell likhet bland befolkningen") och fascistiska (DN Debatt 121115) riksdagspartiet SD kom till en avdelning där jag jobbade så skulle också jag ställa mig i vägen.
  Och, jag skulle göra det på ideologiska grunder!
  Såväl läkaretiken som svensk lag framhåller att vård skall ges på lika villkor. Vilket är en naturlig följd av alla människors okränkbara och lika människovärde. Det går alls inte ihop med rasism och fascism. SD gör ju nu vad det kan för att framstå som någorlunda rumsrent. Men i deras politik finns gott om exempel på en högst intolerant och närmast illvillig människosyn, såsom riksdagsmotionen om att begränsa rätten till tolk bl a vid vårdkontakter (expo.se)!

  Petter Öhman, ST-läkare, Röntgenavdelningen Sunderby Sjukhus

  Jäv:

 • Åkesson kritiseras

  2014-03-13 22:25 | Men om Reinfeldt hade kommit så hade det varit ok?

  L K, Ssk, Umeå

  Jäv:

 • Reprimand väntar läkaren som försökte stoppa Jimmie Åkesson

  2014-03-14 08:10 | Hans agerande gör att det är en fråga om man ska behöva vara rädd att lägga sig på ett sjukhus om en läkare som skall operera, på grund av att han inte är överens med mina värderingar, "slinter" med kniven? Jag blev nu väldigt fundersam, osäker och rädd.

  Jana Lund, leg arbetsterapeut, pensionerad

  Jäv:

 • Hedervärt !

  2014-03-14 09:06 | Ett hedersvärt agerande av kollegan som vågade ställa sig i vägen för en högerextrem politiker! Tack ska du ha!
  Tråkigt att ledningen inte vågar att stötta en medarbetare som visar civilkurage. Det kastar en mörk skugga över Västerbottens landsting.

  Lorenz Risk, dr, frilansare

  Jäv:

 • Konstigt agerande

  2014-03-14 12:07 | Äldrevården är viktig. Ett bra sätt för våra kommunal-, landstings- och rikspolitiker att själva se verksamheter man är satta att besluta om är ju bl a i form av dessa besök.

  Hur menar läkaren? Är det bara vissa politiker som är välkomna?
  Han bör hålla inne med sina egna åsikter och inte oroa sina patienter.

  Helena Larsson, sjuksköterska, SU

  Jäv:

 • Var går gränsen?

  2014-03-14 12:43 | Kan vi som ogillar vänsterpopulistiska förslag ställa oss i vägen för Jonas Sjöstedt också då? Eller kan vi enas om att om folkvalda (och därmed demokratiska) politiker vill besöka avdelningen så borde de alla behandlas lika?

  J P, dr, -

  Jäv:

 • Till Jana Lund

  2014-03-14 15:17 | Du måste väl ändå förstå att det är skillnad på att man som ansvarig läkare vill undvika publicitetssökande besök på en avdelning jämfört med en läkare som ändå har svurit en ed på att rädda liv? Det är inget att vara fundersam eller rädd för; kommunistiska läkare har operarat kapitalister, kristna har opererat muslimer utan några problem.

  Missförstå inte med flit är mitt råd Jana.

  Mary Karin, logoped, LIO

  Jäv:

 • Ta debatten istället

  2014-03-14 17:45 | Det finns omfattande belägg för att dagens svenska migrationspolitik är mycket kostsam. Samtidigt finns det en gräns för hur mycket man kan höja skatten innan ytterligare höjning leder till minskade intäkter. Detta påverkar självfallet finansieringen av bl a sjukvården.

  Man måste kunna diskutera detta utan att bli kallad rasist. Att man är kritisk till migrationspolitiken innebär inte att man ogillar människor från andra länder. Stigmatiseringen av SD är olycklig och leder till en polariserad debatt om debatten istället för att sprida ljus över sakfrågan. Jag blir oroad av beskrivningen av läkarens agerande mot en demokratiskt vald politiker.

  Vore det inte bättre om den läkare som har en annan uppfattning än Jimmie Åkesson engagerar sig och tar en saklig debatt med Sverigedemokraterna?

  I Andersson, ekonom, industrin

  Jäv:

 • Vad är demokrati?

  2014-03-14 19:54 | Beteendet är fullständigt oacceptabelt och visar att läkaren inte förstår vad demokrati är. Jag sympatiserar inte med SD, men partiledaren har samma rättigheter som andra demokratiskt valda personer.

  Magnus Larsson, pensionerad kirurg,

  Jäv:

 • Demokratiskt vald, inte allmänt accepterad

  2014-03-14 20:30 | Det finns i landet demokratiskt invalda små ultrahögerpartier, tex Svenskarnas parti, som kommit in i kommunfullmäktige på så lite som tre röster (cave!). Menar alltså Jana, Helena m fl att bl a deras öppet rasistiska och främlingsfientliga värdegrunder är något vi skall välkomna i vården? Nej tack, detta faller på sin egen tokighet. Alla har rätt till sina åsikter, men andra behöver inte acceptera dem bara för det, och att man är del av en minoritet betyder inte automatiskt att man skall ha fullständiga privilegier.

  Pasi Bauer, ST, KK Skaraborg

  Jäv:

 • Problemet var dålig planering

  2014-03-15 02:19 | Som jag förstod det utifrån artikeln var problemet att de inte blivit informerade förrän samma morgon och därför inte hunnit organisera och informera all personal i god tid. Läkaren gjorde helt rätt. Han är ansvarig för patienternas säkerhet och om han anser att ett oplanerat besök äventyrar det så är det hans ansvar att hindra det. Bra gjort!

  Josefin Norén, , student

  Jäv:

 • Demokratiskt vald, inte allmänt accepterad

  2014-03-20 06:56 | Passi Bauer - Du tolkar det som jag har uttryckt om min rädsla för att bli behandlad av en läkare som blandar sina åsikter med sin roll som läkare som den Svarte läser Bibeln. Jag undanber mig att du tar mitt namn i din mun i samband med politiska partier som du nämner i din insändare. Det har du inte rätt till.

  Jana Lund, leg. arbetsterapeut, pensionerad

  Jäv:

 • Du blir associerad med de åsikter du försvarar

  2014-03-28 22:43 | Janna Lundi - att som partiledare kliva in på en sjukhusavdelning är i sig en politisk handling, och det besöket kan aldrig vara neutralt. Med sig i besöket tar alltid politikern sina värderingar. Jag förstår inte riktigt vad du menar med svarta män och bibeln, men att du tror att en läkare skulle behandla dig illa på operationsbordet för att hon står upp för en mänsklig värdegrund, ja det har jag svårt att se logiken i ... Men du menar så klart egentligen att Åkesson skulle drabbas av ett "missöde" under operation, och det argumentet förvånar mig än mer då Åkesson inte besökte sjukhuset i egenskap av patient. Därav är jämförelsen löjlig. Hur många gånger tror du inte nämnd läkare har stött på senildementa rasister i sitt yrke? Har han förvägrat dem vård? Så klart inte ... I övrigt tycker jag att du skall bemöta mitt argument i stället - anser du (ni) att vilka åsikter som helst skall välkomnas inom vården, bara för att vi har åsiktsfrihet i samhället i allmänhet? (Märk väl att jag faktiskt undvikit att kommentera det aktuella partiet i fråga.)

  Pasi Bauer, läkare, KK Skaraborg

  Jäv:

Kommentera

Kommentera

Kan åtalas för uppgifter om patient på Facebook

Nyheter | En privatläkare som lade ut sekretessbelagda uppgifter om en patient på Facebook riskerar nu åtal för brott mot tystnadsplikten, rapporterar Sydsvenskan. () 26 MAJ 2016

Ja till att övertid ska kompenseras

Nyheter | Diskussionen om läkares rätt till övertidsersättning och att arbetsgivaren avtalar bort den blev lång och handlade till stor del om formuleringar. () 26 MAJ 2016

Annons Annons

Medlemskapet i Saco ifrågasatt

Nyheter | Förbundsstyrelsen fick av Läkarförbundets fullmäktige i uppdrag att utreda nyttan med Läkarförbundets medlemskap i Saco.  () 26 MAJ 2016

Bifall till motion om hot och våld

Nyheter | En av de motioner som väckte mest engagemang under fullmäktigemötet var den om hot och våld i arbetet. Diskussionerna visade tydligt att mer måste göras, och motionen bifölls av ett enigt fullmäktige. () 26 MAJ 2016

För dyrt utveckla e-receptsystem

Nyheter | Läkarförbundets fullmäktige avslog motionen om att förbundet ska utveckla ett e-receptsystem avsett för läkare med förskrivningsrätt som bedriver verksamhet i mindre omfattning på fritiden. () 26 MAJ 2016

Vägledning kring »medicinskt ansvarig läkare« ska tas fram

Nyheter | Det bör finnas en gemensam utgångspunkt för rådgivningen till läkare som är medicinskt ansvariga utan att ha formellt chefsansvar. Fullmäktige valde att bifalla förslaget om ett policydokument i frågan. () 26 MAJ 2016

Digitalt stöd till delföreningarna

Nyheter | Förbundsstyrelsen ska utreda hur förbundet kan utöka sitt stöd till delföreningarna när det gäller struktur, innehåll och utveckling för webbplatser och digitala tidningar.  () 26 MAJ 2016

Avslag för smart motionsmodell

Nyheter | Fullmäktige avslog motionen från Stockholms läkarförening om att skapa en mall, enligt en modell som kallas SMART, för att underlätta förbundsstyrelsens fortsatta arbete med motioner så att hanteringen kan gå snabbare. () 26 MAJ 2016

bild

Läkarförbundets fullmäktigemöte 2016 Alla valdes enhälligt om

Nyheter | Ordförande Heidi Stensmyren, andre vice ordförande Ove Andersson och övriga ledamöter i förbundsstyrelsen vars poster var uppe till val – alla valdes om. Allt enligt valberedningens förslag. () 25 MAJ 2016

Kontinuitet bör bli kvalitetsmått

Nyheter | Malmö läkareförening hade inga problem att få stöd för en motion om att Läkarförbundet ska verka för att kontinuitet i vården ska få status som kvalitetsindikator. () 26 MAJ 2016

Nej till förslag om momsfrihet

Nyheter | Malmö läkareförening fick inte gehör för sin motion att Läkarförbundet ska verka för momsbefrielse för frukt och grönt. () 26 MAJ 2016

Forskarutbildning ska kunna börja under grundutbildning

Nyheter | Fullmäktige beslutade att Läkarförbundet ska verka för att formaliserade program som möjliggör påbörjande av forskarutbildning under grundutbildningen införs vid samtliga lärosäten. () 26 MAJ 2016

Läkare ska slippa krav på att remittera till »alternativ« vård

Nyheter | Läkarförbundet ska verka för att huvudmän inte ska kunna kräva att läkare skriver remisser till vårdgivare där behandling med specifik terapeutisk indikation sker med substanser som inte genomgått vetenskaplig prövning. () 26 MAJ 2016

Ögonskador från innebandy – skyddsglasögon minimerar risken

Nya rön | Innebandy är fortfarande en vanlig orsak till ögonskador. En nyligen publicerad svensk studie talar för att skyddsglas har en god skyddande effekt. () 26 MAJ 2016

Problem att få randa inom gyn

Nyheter | Om ingenting görs kommer ett 30-tal ST-läkare i allmänmedicin i Stockholms län nästa år att få förlänga sin ST för att de inte kunnat randa sig i gynekologi. Läget är akut, enligt Eliya Syed, ST-läkare och ordförande i en grupp som arbetar för att få till en förändring. () 25 MAJ 2016

Gårdagens hearing: »Ersättnings-systemen motverkar kontinuitet«

Nyheter | Bättre ersättningssystem var en av nyckelfaktorerna som lyftes upp när den bristande kontinuiteten i vården diskuterades under en hearing som inledde årets förbundsfullmäktige. () 25 MAJ 2016

Annons Annons
Annons
Annons Annons Annons