Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2014;111:CTPU Lakartidningen.se 2014-03-13

Läkaren som försökte stoppa Åkesson kritiseras av landstinget

Umeåläkaren blockerade vägen för Jimmie Åkesson och förklarade att han inte kunde besöka vårdavdelningen med hänvisning till patientsäkerheten. Agerandet får nu kraftig kritik av Västerbottens läns landsting, men möts med förståelse av läkarkollegor.

Fredrik Mårtensson

En läkare vid geriatriken på Norrlands universitetssjukhus blockerade i går vägen för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och förklarade att han inte kunde besöka vårdavdelningen med hänvisning till patientsäkerheten. Agerandet får nu kraftig kritik av Västerbottens läns landsting.

– Det rör sig om en enskild medarbetare som inte förstått sitt uppdrag och som gjorde sin arbetsplats till en politisk arena. Det är absolut inte acceptabelt, säger landstingsdirektör Anders Sylvan.

Läkaren har nu någon form av tillrättavisning eller reprimand att vänta och har blivit kallad till ett enskilt samtal med verksamhetschefen för Geriatriskt centrum vid Norrlands universitetssjukhus.

Yngve Gustafson, professor och överläkare i geriatrik, som är chef för universitetsdelen av Geriatriskt centrum, tycker att arbetsgivaren hanterat frågan mycket illa.

– Det finns ett regelverk mot politisk propaganda och vad händer då när partiledare för ett parti som i alla fall jag uppfattar som rasistiskt besöker sjukhuset? Jo, personalen hotas med avsked för att man protesterar mot propagandan. Det är extremt omdömeslöst av landstinget.

– Hela besöket är illa skött. Jag som har delat chefsansvar för Geriatriskt centrum har exempelvis inte blivit informerad. Och man kan ifrågasätta det vettiga i att låta en delegation med Säpo-följe besöka svårt sjuka patienter när landstinget är så restriktivt med att låta andra – exempelvis journalister – få tillträde.

Det var under Sverigedemokraternas studiebesök i onsdags som tumult uppstod i en korridor på sjukhuset.

Läkaren, som vill förbli anonym, har förklarat sitt agerande i en intervju med SVT:s Västerbottensnytt. Läkaren ger en bild av att oron för besöket byggdes upp under dagen och att personalen kände sig överkörd genom att få information först samma dag.

– Det som är absolut viktigast inom vården är patientsäkerheten och arbetsmiljön. Patienterna påverkas när personalen är orolig eftersom mindre tid och energi riktas mot patienterna.

– När jag ställde mig och sa ifrån var det inte på ideologisk basis utan helt och hållet för hur besöket påverkar vårdmiljön.  Nu hände det något som påverkar vården och då skyddar jag mina patienter och medarbetare, säger läkaren till Västerbottensnytt.

Verksamhetschefen Undis Englund, överläkare i geriatrik, fanns på plats och ordväxling uppstod.

– Det är jag som chef som är ansvarig för patientsäkerheten och därför bad jag läkaren att gå tillbaka till sitt arbete. Men det ville läkaren inte göra. Efter en stund kunde vi ändå genomföra studiebesöket som planerat.

Nino Bracin, ordförande i Västerbottens läns läkareförening, vill att landstinget ser över sina rutiner med anledning av det inträffade.

– Jag ser det som en brist att personalen inte fick tillräckligt med information om Åkessons besök. Det är heller inte lika oproblematiskt som landstinget vill göra det till.

– Här pratar man om värdet av mångfald och så kommer Sverigedemokraterna på besök mitt i vår kliniska vardag. Arbetsgivaren måste förstå att det sänder dubbla signaler.

Kommentarer (14)

 • Skämmes landstinget!

  2014-03-13 21:31 | Landstingsdirektören och ansvarig chef förstår uppenbarligen inte att SD inte är vilket parti som helst. Om det beror på att de inte vill eller helt enkelt saknar ryggrad låter jag vara osagt. All heder åt den läkare som stod på sig i en viktig principfråga.

  Per Holfve, jurist, -

  Jäv:

 • Jag skulle göra likadant

  2014-03-13 21:51 | Om en representant för det rasistiska (deras nu reviderade principprogram skrev tidigare att ett harmoniskt samhälle "förutsätter en hög grad av etnisk och kulturell likhet bland befolkningen") och fascistiska (DN Debatt 121115) riksdagspartiet SD kom till en avdelning där jag jobbade så skulle också jag ställa mig i vägen.
  Och, jag skulle göra det på ideologiska grunder!
  Såväl läkaretiken som svensk lag framhåller att vård skall ges på lika villkor. Vilket är en naturlig följd av alla människors okränkbara och lika människovärde. Det går alls inte ihop med rasism och fascism. SD gör ju nu vad det kan för att framstå som någorlunda rumsrent. Men i deras politik finns gott om exempel på en högst intolerant och närmast illvillig människosyn, såsom riksdagsmotionen om att begränsa rätten till tolk bl a vid vårdkontakter (expo.se)!

  Petter Öhman, ST-läkare, Röntgenavdelningen Sunderby Sjukhus

  Jäv:

 • Åkesson kritiseras

  2014-03-13 22:25 | Men om Reinfeldt hade kommit så hade det varit ok?

  L K, Ssk, Umeå

  Jäv:

 • Reprimand väntar läkaren som försökte stoppa Jimmie Åkesson

  2014-03-14 08:10 | Hans agerande gör att det är en fråga om man ska behöva vara rädd att lägga sig på ett sjukhus om en läkare som skall operera, på grund av att han inte är överens med mina värderingar, "slinter" med kniven? Jag blev nu väldigt fundersam, osäker och rädd.

  Jana Lund, leg arbetsterapeut, pensionerad

  Jäv:

 • Hedervärt !

  2014-03-14 09:06 | Ett hedersvärt agerande av kollegan som vågade ställa sig i vägen för en högerextrem politiker! Tack ska du ha!
  Tråkigt att ledningen inte vågar att stötta en medarbetare som visar civilkurage. Det kastar en mörk skugga över Västerbottens landsting.

  Lorenz Risk, dr, frilansare

  Jäv:

 • Konstigt agerande

  2014-03-14 12:07 | Äldrevården är viktig. Ett bra sätt för våra kommunal-, landstings- och rikspolitiker att själva se verksamheter man är satta att besluta om är ju bl a i form av dessa besök.

  Hur menar läkaren? Är det bara vissa politiker som är välkomna?
  Han bör hålla inne med sina egna åsikter och inte oroa sina patienter.

  Helena Larsson, sjuksköterska, SU

  Jäv:

 • Var går gränsen?

  2014-03-14 12:43 | Kan vi som ogillar vänsterpopulistiska förslag ställa oss i vägen för Jonas Sjöstedt också då? Eller kan vi enas om att om folkvalda (och därmed demokratiska) politiker vill besöka avdelningen så borde de alla behandlas lika?

  J P, dr, -

  Jäv:

 • Till Jana Lund

  2014-03-14 15:17 | Du måste väl ändå förstå att det är skillnad på att man som ansvarig läkare vill undvika publicitetssökande besök på en avdelning jämfört med en läkare som ändå har svurit en ed på att rädda liv? Det är inget att vara fundersam eller rädd för; kommunistiska läkare har operarat kapitalister, kristna har opererat muslimer utan några problem.

  Missförstå inte med flit är mitt råd Jana.

  Mary Karin, logoped, LIO

  Jäv:

 • Ta debatten istället

  2014-03-14 17:45 | Det finns omfattande belägg för att dagens svenska migrationspolitik är mycket kostsam. Samtidigt finns det en gräns för hur mycket man kan höja skatten innan ytterligare höjning leder till minskade intäkter. Detta påverkar självfallet finansieringen av bl a sjukvården.

  Man måste kunna diskutera detta utan att bli kallad rasist. Att man är kritisk till migrationspolitiken innebär inte att man ogillar människor från andra länder. Stigmatiseringen av SD är olycklig och leder till en polariserad debatt om debatten istället för att sprida ljus över sakfrågan. Jag blir oroad av beskrivningen av läkarens agerande mot en demokratiskt vald politiker.

  Vore det inte bättre om den läkare som har en annan uppfattning än Jimmie Åkesson engagerar sig och tar en saklig debatt med Sverigedemokraterna?

  I Andersson, ekonom, industrin

  Jäv:

 • Vad är demokrati?

  2014-03-14 19:54 | Beteendet är fullständigt oacceptabelt och visar att läkaren inte förstår vad demokrati är. Jag sympatiserar inte med SD, men partiledaren har samma rättigheter som andra demokratiskt valda personer.

  Magnus Larsson, pensionerad kirurg,

  Jäv:

 • Demokratiskt vald, inte allmänt accepterad

  2014-03-14 20:30 | Det finns i landet demokratiskt invalda små ultrahögerpartier, tex Svenskarnas parti, som kommit in i kommunfullmäktige på så lite som tre röster (cave!). Menar alltså Jana, Helena m fl att bl a deras öppet rasistiska och främlingsfientliga värdegrunder är något vi skall välkomna i vården? Nej tack, detta faller på sin egen tokighet. Alla har rätt till sina åsikter, men andra behöver inte acceptera dem bara för det, och att man är del av en minoritet betyder inte automatiskt att man skall ha fullständiga privilegier.

  Pasi Bauer, ST, KK Skaraborg

  Jäv:

 • Problemet var dålig planering

  2014-03-15 02:19 | Som jag förstod det utifrån artikeln var problemet att de inte blivit informerade förrän samma morgon och därför inte hunnit organisera och informera all personal i god tid. Läkaren gjorde helt rätt. Han är ansvarig för patienternas säkerhet och om han anser att ett oplanerat besök äventyrar det så är det hans ansvar att hindra det. Bra gjort!

  Josefin Norén, , student

  Jäv:

 • Demokratiskt vald, inte allmänt accepterad

  2014-03-20 06:56 | Passi Bauer - Du tolkar det som jag har uttryckt om min rädsla för att bli behandlad av en läkare som blandar sina åsikter med sin roll som läkare som den Svarte läser Bibeln. Jag undanber mig att du tar mitt namn i din mun i samband med politiska partier som du nämner i din insändare. Det har du inte rätt till.

  Jana Lund, leg. arbetsterapeut, pensionerad

  Jäv:

 • Du blir associerad med de åsikter du försvarar

  2014-03-28 22:43 | Janna Lundi - att som partiledare kliva in på en sjukhusavdelning är i sig en politisk handling, och det besöket kan aldrig vara neutralt. Med sig i besöket tar alltid politikern sina värderingar. Jag förstår inte riktigt vad du menar med svarta män och bibeln, men att du tror att en läkare skulle behandla dig illa på operationsbordet för att hon står upp för en mänsklig värdegrund, ja det har jag svårt att se logiken i ... Men du menar så klart egentligen att Åkesson skulle drabbas av ett "missöde" under operation, och det argumentet förvånar mig än mer då Åkesson inte besökte sjukhuset i egenskap av patient. Därav är jämförelsen löjlig. Hur många gånger tror du inte nämnd läkare har stött på senildementa rasister i sitt yrke? Har han förvägrat dem vård? Så klart inte ... I övrigt tycker jag att du skall bemöta mitt argument i stället - anser du (ni) att vilka åsikter som helst skall välkomnas inom vården, bara för att vi har åsiktsfrihet i samhället i allmänhet? (Märk väl att jag faktiskt undvikit att kommentera det aktuella partiet i fråga.)

  Pasi Bauer, läkare, KK Skaraborg

  Jäv:

Kommentera

Kommentera
bild

Nu kommer patienten via videomötet

Nyheter | På avtalad tid klockan nio dyker en man upp i fönstret på min datorskärm och läkarbesöket börjar. Jag sitter hemma i soffan och träffar verksamhetschef Kjell Andersson på Råcksta Vällingby vårdcentral via videolänk. Allt fler vårdcentraler erbjuder virtuella besök. Men det är bara en av flera möjligheter som »andra generationens telemedicin« öppnar, menar primärvårdsläkare som Läkartidningen har talat med. () 28 JUN 2016

Cancervård koncentreras mer

Nyheter | Samtliga inblandade landsting och regioner väljer att följa RCC:s rekommendationer om att koncentrera ytterligare sex åtgärder inom cancervården till ett fåtal platser i landet. () 28 JUN 2016

bild

»Jag älskar landstingskaffe
i farten, sparkcykelfärder genom kulvertar...«

Krönika | Man älskar sitt jobb, sjukhusen, patienterna, och allt som läkaryrket bjuder på. Man jobbar konstant för att lära sig mer. Men ibland är den viktigaste kompetensutveckling man kan ägna sig åt är att lära sig konsten att ta ledigt. Nyblivna underläkaren Ulrika Nettelblads krönika förklarar. () 28 JUN 2016

ABC om Smärtlindring vid förlossning

Medicinens ABC | Förlossningssmärta skattas högre än flera svåra smärttillstånd, och förlossningssmärta har en rad negativa konsekvenser förutom det lidande det orsakar den födande. I en ABC-artikel beskrivs såväl farmakologiska som icke-farmakologiska metoder för smärtlindring vid förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Fem frågor till Maria Lengquist

Författarintervjun | Maria Lengquist har tillsammans med kollegor skrivit en ABC-artikel om smärtlindring vid vaginal förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Viktigast inom global hälsa är att göra något – även om det är litet

Människor & möten | Huvudsaken är att göra någonting, om än aldrig så litet – och att göra det nu. Den inställningen har barnläkaren Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa. Han är med i planeringskommittén för höstens konferens i global hälsa den 26–27 oktober i Umeå. () 28 JUN 2016

Kvalitet i forskning utvärderas

Nyheter | Vetenskapsrådet får av regeringen i uppdrag att utvärdera den kliniska forskningens vetenskapliga kvalitet vid de sju universitetslandstingen. Utvärderingen kommer vara en del i resursfördelningen enligt ALF-avtalet. () 27 JUN 2016

bild

Det är dags att se värdet av forskning som är patientnära

Debatt | Värdet av patientnära forskning är stort inom medicinska forskningsfält där sjukdomar utvecklas under lång tid, och där behandling och rehabilitering pågår under månader/år. Det är dags att se vårdens potential som kunskapskälla, skriver Anders Wallin (bilden). (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Läkare åtalas efter dataintrång

Nyheter | En läkare åtalas bland annat för grovt dataintrång efter att olovligen ha tagit del av patientjournaler för 392 patienter. () 27 JUN 2016

bild

Säkerheten vid omskärelse av pojkar måste kunna bli bättre

Debatt | Allvarliga komplikationer förekommer vid omskärelse av små pojkar, och vi föreslår åtgärder för att förbättra säkerheten för barnen, skriver Estelle Naumburg och medförfattare. (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Guide ska följa upp förskrivning

Nyheter | Nu finns en vägledning så att landsting och regioner kan följa upp hur antibiotika förskrivs i primärvården i relation till diagnos. () 27 JUN 2016

Primärvård vid bruk på 1870-talet

Kultur | Ägaren av Forsmarks bruk i Uppland i slutet av 1800-talet månade om arbetarnas hälsa. Fri sjukvård för arbetarfamiljerna inrättades, besök till badhusen var gratis och goda matvaror utgjorde en del av lönen. Hälsoläget hos bruksborna finns dokumenterat i provinsialläkaren doktor August Johan Brandts årliga rapporter till Medicinalverket i Stockholm. () 27 JUN 2016

Staten behöver ta ett större och tydligare ansvar för vården

Debatt | Jag ser inte att det behövs en statlig kriskommission för sjukvården, men ett omställningsarbete som leds av staten. Det skriver sjukvårdsminister Gabriel Wikström (bilden) som svar på inlägget »En sjukvårdspolitikers ansvar«. () 23 JUN 2016

Vårdköerna börjar att växa igen

Nyheter | Efter att kömiljarden avskaffades 2015 har vårdköerna börjat växa igen, enligt den öppna statistik som Sveriges kommuner och landsting, SKL, redovisar varje månad. () 23 JUN 2016

»Vi har inte nått upp till våra ambitioner«

Nyheter | Västerbotten är ett av de landsting där köerna växt mest de senaste åren. Men orsaken är inte den slopade kömiljarden utan en kärv ekonomi, enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Ann-Christin Sundberg. () 23 JUN 2016

Kritiskt läge för kirurgkliniken vid Mälarsjukhuset

Nyheter | Sjuksköterskeflykten fortsätter från Mälarsjukhusets kirurgklinik. Och om inget händer finns risken att verksamheten inte finns kvar efter sommaren. () 23 JUN 2016

Annons
Annons Annons Annons