Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2014;111:CTPU Lakartidningen.se 2014-03-13

Läkaren som försökte stoppa Åkesson kritiseras av landstinget

Umeåläkaren blockerade vägen för Jimmie Åkesson och förklarade att han inte kunde besöka vårdavdelningen med hänvisning till patientsäkerheten. Agerandet får nu kraftig kritik av Västerbottens läns landsting, men möts med förståelse av läkarkollegor.

Fredrik Mårtensson

En läkare vid geriatriken på Norrlands universitetssjukhus blockerade i går vägen för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och förklarade att han inte kunde besöka vårdavdelningen med hänvisning till patientsäkerheten. Agerandet får nu kraftig kritik av Västerbottens läns landsting.

– Det rör sig om en enskild medarbetare som inte förstått sitt uppdrag och som gjorde sin arbetsplats till en politisk arena. Det är absolut inte acceptabelt, säger landstingsdirektör Anders Sylvan.

Läkaren har nu någon form av tillrättavisning eller reprimand att vänta och har blivit kallad till ett enskilt samtal med verksamhetschefen för Geriatriskt centrum vid Norrlands universitetssjukhus.

Yngve Gustafson, professor och överläkare i geriatrik, som är chef för universitetsdelen av Geriatriskt centrum, tycker att arbetsgivaren hanterat frågan mycket illa.

– Det finns ett regelverk mot politisk propaganda och vad händer då när partiledare för ett parti som i alla fall jag uppfattar som rasistiskt besöker sjukhuset? Jo, personalen hotas med avsked för att man protesterar mot propagandan. Det är extremt omdömeslöst av landstinget.

– Hela besöket är illa skött. Jag som har delat chefsansvar för Geriatriskt centrum har exempelvis inte blivit informerad. Och man kan ifrågasätta det vettiga i att låta en delegation med Säpo-följe besöka svårt sjuka patienter när landstinget är så restriktivt med att låta andra – exempelvis journalister – få tillträde.

Det var under Sverigedemokraternas studiebesök i onsdags som tumult uppstod i en korridor på sjukhuset.

Läkaren, som vill förbli anonym, har förklarat sitt agerande i en intervju med SVT:s Västerbottensnytt. Läkaren ger en bild av att oron för besöket byggdes upp under dagen och att personalen kände sig överkörd genom att få information först samma dag.

– Det som är absolut viktigast inom vården är patientsäkerheten och arbetsmiljön. Patienterna påverkas när personalen är orolig eftersom mindre tid och energi riktas mot patienterna.

– När jag ställde mig och sa ifrån var det inte på ideologisk basis utan helt och hållet för hur besöket påverkar vårdmiljön.  Nu hände det något som påverkar vården och då skyddar jag mina patienter och medarbetare, säger läkaren till Västerbottensnytt.

Verksamhetschefen Undis Englund, överläkare i geriatrik, fanns på plats och ordväxling uppstod.

– Det är jag som chef som är ansvarig för patientsäkerheten och därför bad jag läkaren att gå tillbaka till sitt arbete. Men det ville läkaren inte göra. Efter en stund kunde vi ändå genomföra studiebesöket som planerat.

Nino Bracin, ordförande i Västerbottens läns läkareförening, vill att landstinget ser över sina rutiner med anledning av det inträffade.

– Jag ser det som en brist att personalen inte fick tillräckligt med information om Åkessons besök. Det är heller inte lika oproblematiskt som landstinget vill göra det till.

– Här pratar man om värdet av mångfald och så kommer Sverigedemokraterna på besök mitt i vår kliniska vardag. Arbetsgivaren måste förstå att det sänder dubbla signaler.

Kommentarer (14)

 • Skämmes landstinget!

  2014-03-13 21:31 | Landstingsdirektören och ansvarig chef förstår uppenbarligen inte att SD inte är vilket parti som helst. Om det beror på att de inte vill eller helt enkelt saknar ryggrad låter jag vara osagt. All heder åt den läkare som stod på sig i en viktig principfråga.

  Per Holfve, jurist, -

  Jäv:

 • Jag skulle göra likadant

  2014-03-13 21:51 | Om en representant för det rasistiska (deras nu reviderade principprogram skrev tidigare att ett harmoniskt samhälle "förutsätter en hög grad av etnisk och kulturell likhet bland befolkningen") och fascistiska (DN Debatt 121115) riksdagspartiet SD kom till en avdelning där jag jobbade så skulle också jag ställa mig i vägen.
  Och, jag skulle göra det på ideologiska grunder!
  Såväl läkaretiken som svensk lag framhåller att vård skall ges på lika villkor. Vilket är en naturlig följd av alla människors okränkbara och lika människovärde. Det går alls inte ihop med rasism och fascism. SD gör ju nu vad det kan för att framstå som någorlunda rumsrent. Men i deras politik finns gott om exempel på en högst intolerant och närmast illvillig människosyn, såsom riksdagsmotionen om att begränsa rätten till tolk bl a vid vårdkontakter (expo.se)!

  Petter Öhman, ST-läkare, Röntgenavdelningen Sunderby Sjukhus

  Jäv:

 • Åkesson kritiseras

  2014-03-13 22:25 | Men om Reinfeldt hade kommit så hade det varit ok?

  L K, Ssk, Umeå

  Jäv:

 • Reprimand väntar läkaren som försökte stoppa Jimmie Åkesson

  2014-03-14 08:10 | Hans agerande gör att det är en fråga om man ska behöva vara rädd att lägga sig på ett sjukhus om en läkare som skall operera, på grund av att han inte är överens med mina värderingar, "slinter" med kniven? Jag blev nu väldigt fundersam, osäker och rädd.

  Jana Lund, leg arbetsterapeut, pensionerad

  Jäv:

 • Hedervärt !

  2014-03-14 09:06 | Ett hedersvärt agerande av kollegan som vågade ställa sig i vägen för en högerextrem politiker! Tack ska du ha!
  Tråkigt att ledningen inte vågar att stötta en medarbetare som visar civilkurage. Det kastar en mörk skugga över Västerbottens landsting.

  Lorenz Risk, dr, frilansare

  Jäv:

 • Konstigt agerande

  2014-03-14 12:07 | Äldrevården är viktig. Ett bra sätt för våra kommunal-, landstings- och rikspolitiker att själva se verksamheter man är satta att besluta om är ju bl a i form av dessa besök.

  Hur menar läkaren? Är det bara vissa politiker som är välkomna?
  Han bör hålla inne med sina egna åsikter och inte oroa sina patienter.

  Helena Larsson, sjuksköterska, SU

  Jäv:

 • Var går gränsen?

  2014-03-14 12:43 | Kan vi som ogillar vänsterpopulistiska förslag ställa oss i vägen för Jonas Sjöstedt också då? Eller kan vi enas om att om folkvalda (och därmed demokratiska) politiker vill besöka avdelningen så borde de alla behandlas lika?

  J P, dr, -

  Jäv:

 • Till Jana Lund

  2014-03-14 15:17 | Du måste väl ändå förstå att det är skillnad på att man som ansvarig läkare vill undvika publicitetssökande besök på en avdelning jämfört med en läkare som ändå har svurit en ed på att rädda liv? Det är inget att vara fundersam eller rädd för; kommunistiska läkare har operarat kapitalister, kristna har opererat muslimer utan några problem.

  Missförstå inte med flit är mitt råd Jana.

  Mary Karin, logoped, LIO

  Jäv:

 • Ta debatten istället

  2014-03-14 17:45 | Det finns omfattande belägg för att dagens svenska migrationspolitik är mycket kostsam. Samtidigt finns det en gräns för hur mycket man kan höja skatten innan ytterligare höjning leder till minskade intäkter. Detta påverkar självfallet finansieringen av bl a sjukvården.

  Man måste kunna diskutera detta utan att bli kallad rasist. Att man är kritisk till migrationspolitiken innebär inte att man ogillar människor från andra länder. Stigmatiseringen av SD är olycklig och leder till en polariserad debatt om debatten istället för att sprida ljus över sakfrågan. Jag blir oroad av beskrivningen av läkarens agerande mot en demokratiskt vald politiker.

  Vore det inte bättre om den läkare som har en annan uppfattning än Jimmie Åkesson engagerar sig och tar en saklig debatt med Sverigedemokraterna?

  I Andersson, ekonom, industrin

  Jäv:

 • Vad är demokrati?

  2014-03-14 19:54 | Beteendet är fullständigt oacceptabelt och visar att läkaren inte förstår vad demokrati är. Jag sympatiserar inte med SD, men partiledaren har samma rättigheter som andra demokratiskt valda personer.

  Magnus Larsson, pensionerad kirurg,

  Jäv:

 • Demokratiskt vald, inte allmänt accepterad

  2014-03-14 20:30 | Det finns i landet demokratiskt invalda små ultrahögerpartier, tex Svenskarnas parti, som kommit in i kommunfullmäktige på så lite som tre röster (cave!). Menar alltså Jana, Helena m fl att bl a deras öppet rasistiska och främlingsfientliga värdegrunder är något vi skall välkomna i vården? Nej tack, detta faller på sin egen tokighet. Alla har rätt till sina åsikter, men andra behöver inte acceptera dem bara för det, och att man är del av en minoritet betyder inte automatiskt att man skall ha fullständiga privilegier.

  Pasi Bauer, ST, KK Skaraborg

  Jäv:

 • Problemet var dålig planering

  2014-03-15 02:19 | Som jag förstod det utifrån artikeln var problemet att de inte blivit informerade förrän samma morgon och därför inte hunnit organisera och informera all personal i god tid. Läkaren gjorde helt rätt. Han är ansvarig för patienternas säkerhet och om han anser att ett oplanerat besök äventyrar det så är det hans ansvar att hindra det. Bra gjort!

  Josefin Norén, , student

  Jäv:

 • Demokratiskt vald, inte allmänt accepterad

  2014-03-20 06:56 | Passi Bauer - Du tolkar det som jag har uttryckt om min rädsla för att bli behandlad av en läkare som blandar sina åsikter med sin roll som läkare som den Svarte läser Bibeln. Jag undanber mig att du tar mitt namn i din mun i samband med politiska partier som du nämner i din insändare. Det har du inte rätt till.

  Jana Lund, leg. arbetsterapeut, pensionerad

  Jäv:

 • Du blir associerad med de åsikter du försvarar

  2014-03-28 22:43 | Janna Lundi - att som partiledare kliva in på en sjukhusavdelning är i sig en politisk handling, och det besöket kan aldrig vara neutralt. Med sig i besöket tar alltid politikern sina värderingar. Jag förstår inte riktigt vad du menar med svarta män och bibeln, men att du tror att en läkare skulle behandla dig illa på operationsbordet för att hon står upp för en mänsklig värdegrund, ja det har jag svårt att se logiken i ... Men du menar så klart egentligen att Åkesson skulle drabbas av ett "missöde" under operation, och det argumentet förvånar mig än mer då Åkesson inte besökte sjukhuset i egenskap av patient. Därav är jämförelsen löjlig. Hur många gånger tror du inte nämnd läkare har stött på senildementa rasister i sitt yrke? Har han förvägrat dem vård? Så klart inte ... I övrigt tycker jag att du skall bemöta mitt argument i stället - anser du (ni) att vilka åsikter som helst skall välkomnas inom vården, bara för att vi har åsiktsfrihet i samhället i allmänhet? (Märk väl att jag faktiskt undvikit att kommentera det aktuella partiet i fråga.)

  Pasi Bauer, läkare, KK Skaraborg

  Jäv:

Kommentera

Kommentera

Läkare får minuter för besvärlig konsultation

Nyheter | The British Medical Association, BMA, varnar för att allmänläkarnas situation är ohållbar och leder till att patientsäkerheten hotas. () 30 AUG 2016

Rekommenderat blodtrycksmål vid typ 2-diabetes bör ifrågasättas

Nya rön | En mer intensiv blodtrycksbehandling vid diabetes än i nuvarande rekommendationer skulle ge ytterligare skydd mot allvarliga hjärt–kärlhändelser, visar resultaten i en ny svensk studie. () 30 AUG 2016

Annons Annons
bild

Migrän ligger bakom stor del
av den ökande sjukfrånvaron
Viktigt att kunskapen om migränsjukdomen ökar

Debatt | Kunskapen om migrän utan huvudvärk måste fördjupas så att man i tid kan sätta in profylaktisk behandling och preventiva åtgärder, skriver Håkan Enbom och Inga Malcus Enbom. () 30 AUG 2016

Vakt på akuten kan bli väktare

Nyheter | Väktare kan komma att ersätta ordningsvakter på akuten i Malmö. Tanken är att det ska ge färre konflikter, skriver Sydsvenskan. () 30 AUG 2016

Kostsamt avtal avslutas i förtid

Nyheter | Stockholms läns landstings avtal med leverantören Onemed upphör i förtid efter det att kostnaderna för förbrukningshjälpmedel skenat. Avtalsslutet innebär nu ett takpris på 450 miljoner kronor per år till dess att avtalet upphör 2018. () 30 AUG 2016

bild

Om vårt släktes upptäckter och utveckling framåt

Recension | Inte minst för läkare är boken om människosläktets upptäckter och utveckling intressant, framhåller Läkartidningens anmälare Torgny Svenberg, professor emeritus, kirurgi. () 30 AUG 2016

Flera läkare missade diagnos
– IVO pekar på kunskapsbrist

Patientsäkerhet | Flera av varandra oberoende läkare missade temporalisarterit (TA) hos en patient, vilket ledde till att patienten förlorade synen på ena ögat. I sin kritik menar IVO att det tyder på »generell brist på kunskap om TA« inom sjukvårdsorganisationen. (2 kommentarer) 29 AUG 2016

Två inriktningar på förslag
för arbetet med jämlik hälsa

Nyheter | Kommissionen för jämlik hälsa har i uppdrag att lämna förslag som kan bidra till att minska hälsoklyftorna i samhället. I sitt första delbetänkande, som lämnas till statsrådet Gabriel Wikström i dag, har den identifierat två inriktningar av förslag som kan åstadkomma detta. () 29 AUG 2016

bild

Läkarförbundet har läst »Effektiv vård« – men har inte förstått

Debatt | Läkarförbundets ordförande drar helt fel slutsatser av en statlig utredning. Det finns resurser till primärvården, men de måste omfördelas från sjukhusvården, skriver läkaren Håkan Borg. (2 kommentarer) 29 AUG 2016

bild

Läkarförbundet i replik till Håkan Borg: »Vi har läst, för-
stått och deltagit som experter i utredningen«

Debatt | Läkarförbundet är den aktör som mest enträget driver en stärkt primärvård till hela befolkningen, skriver Heidi Stensmyren, Karin Båtelson och Ove Andersson i en replik till Håkan Borg. () 29 AUG 2016

Skenande kostnader för förbrukningsvaror i SLL

Nyheter | Kostnaderna för förbrukningsmaterial inom vården i Stockholms läns landsting skenar. Efter ett år uppgår de till nästan hela beloppet för femårsperioden. Det rapporterar SVT. () 29 AUG 2016

Kliniker brister vid bältning

Patientsäkerhet | Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har nyligen konstaterat brister vid tre psykiatriska kliniker i ärenden som rör fastspänning med bälte. I ett fall spändes patienten fast i drygt åtta dygn utan att förnyade bedömningar gjordes inom gränsen på fyra timmar. () 26 AUG 2016

Nya råd ska förebygga kikhosta

Nyheter | Tre nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten till hälso- och sjukvården ska stärka åtgärderna mot kikhosta och förebygga svåra fall bland spädbarn. () 26 AUG 2016

Ny plan mot narkotikadödlighet

Nyheter | Socialstyrelsen ska föreslå en åtgärdsplan med inriktning att motverka narkotikarelaterad dödlighet. () 26 AUG 2016

Kalcium kan öka risk för demens

Nya rön | Kvinnor som behandlades med kalciumtillskott hade dubbelt så hög risk att utveckla demens, jämfört med kvinnor som inte tog kalciumtillskott, enligt en studie i Neurology. (1 kommentar) 26 AUG 2016

Missbruk, arbete, övergrepp – och vård – i »en av årets viktigaste böcker«

Recension | Novellsamlingen »Handbok för städerskor« är sjukvårdsaktuell skönlitteratur även i Sverige, trots att berättelserna utspelar sig i Amerika ett antal år tillbaka i tiden. Påpekar recensenten. () 26 AUG 2016

Jobb i fokus

127 lediga jobb på

Annonser
Annons Annons
Annons
Annons
Annons Annons Annons Annons Annons Annons Annons Annons