Under läkarkarriären har Pia Dellson gjort lustfyllda avstickare – som att skriva dikter. När hon var kandidat gav hon ut poesisamlingen »Klinisk blick«.

 

Runt 120 läkare och läkarstudenter hade samlats i Skånes universitetssjukhus aula den 26 mars för att mingla med kollegor och utställare och för att höra fyra inbjudna föreläsare berätta om sina karriärer. Kvällen kom bland annat att handla om mod, slumpens inverkan och hårt arbete men även vikten av att ha roligt.
– Det är roligt att vara nyfiken, säger Pia Dellson, specialist i onkologi och psykiatri. 

Hon hade egentligen tänkt bli etnolog. Samtidigt var hon fascinerad av kropp och skäl. Senare, efter att hon slagit in på läkarvägen, vacklade hon mellan onkologi och psykiatri. Det blev bägge. Mycket tack vare ett antal starka, drivna läkare som inspirerat henne och fungerat som förebilder.

I dag arbetar Pia Dellson med cancerrehabilitering i ett multiprofessionellt team på Skånes universitetssjukhus, SUS, i Malmö. Hon har också varit med och grundat Svensk förening för psykosocial onkologi och rehabilitering, Swedpos och är Balinthandledare.
– Im blessed with work, skrattar hon.

Ibland har det blivit för mycket jobb. Plötsligt drabbades hon av det som hon pratat med så många av sina patienter om. Hon blev utbränd.

– Det var alldeles otroligt jobbigt när hjärnan slutar fungera. Det var som att den splittrades i tusen fragment.

Radiologen Ola Björgell talade i sin tur om omgivningens påverkan. Som ung doktor hamnade han på röntgenkliniken i Malmö.

– Där fick jag tidigt chansen att ordna egna utbildningar. Allt beror på var man hamnar.

Nu är han docent vid Lunds universitet, regionöverläkare för AT och ST i Region Skåne och har en fast övertygelse: Undervisning och utbildning är den viktigaste formen av produktion.

Han är med i ett nätverk för studierektorer, är kongresspresident i Region Skånes kurs- och kongressakademi som har ordnat kongresser som »Framtidens specialistläkare« och »Seniorer i Centrum«.

Slumpens och omgivningens roll var något som även Karl Obrant framhöll. Flera av hans karriärsteg har varit ett resultat av erbjudanden som dykt upp längs vägen. Han är i dag FoU-chef vid Skånes universitetssjukhus och vice dekanus vid medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

Han berättar att han var något av en slarver som ung. Mest brydde han sig om handboll, fotboll och tjejer. Men det var också idrottsintresset som fick honom att bli ortoped.

– Det finns alltid en chans att komma tillbaka, säger Karl Obrant.

»Vilja, kunna, våga och ha kul«, är hans ledord genom yrkesbanan och livet. En händelse lyfter han upp som särskilt viktig: året som post doc i franska Lyon. Ett år som han finansierade genom att på egen hand skrapa ihop forskningsanslag från olika fonder. Året kom att forma honom som människa, forskare och läkare.

– Det är fortfarande en av höjdpunkterna i mitt liv. Att vi vågade sätta oss i Volvon, lämna allt och åka helt utan fallskärmar.

Lena Ekelius håller med honom om vikten av att vara modig, men inte med om slumpens roll.

– Slumpen är ingen tillfällighet, säger hon.

Hon inleder sin föreläsning genom att visa en bild av sig själv som 7-åring. Strax efter att bilden togs blev hon svårt sjuk.

– Det satte spår hos mig och påverkade mig i beslutet att bli läkare.

Hon blev specialist i allmänmedicin i augusti, efter en ST-tid som hon beskriver som spretig. Oftast har hon följt magkänslan, men ibland har hon gjort saker trots att det känts fel. Som när hon fick för sig att forska. Något som inte passade henne alls.

– Det går inte att hoppa över magkänslan. Det blir för tråkigt. Jag kan inte jobba om jag inte har kul.

En annan sidoväg som hon har tagit var den fackliga. Lena Ekelius har varit ordförande för Sveriges yngre läkares förening, Sylf, chefredaktör för föreningens tidning »Moderna läkare« och ledamot i Läkarförbundets centralstyrelse.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle bli något annat än kliniker. Mitt CV ser nog ganska spretigt ut, men den röda tråden för mig har varit påverkansmöjligheter och ledarskap, säger hon.

 

Karriärkväll i Malmö

 

Var: På Skånes universitetssjukhus (SUS) i Malmö

Vad: Läkartidningens och Sveriges läkarförbunds Karriärkväll

Vilka föreläste: Pia Dellson, specialist i onkologi och psykiatri. Ola Björgell, docent och regionöverläkare. Karl Obrant, FoU-chef och vice dekanus. Lena Ekelius, specialist i allmänmedicin och ledare.

Publik: Cirka 120 läkare och läkarstudenter