– Ja, varför inte? Jag såg inte att någon startat något liknande.

Så svarar Hanna Brus, legitimerad kiropraktor och bloggare, på frågan varför just hon har tagit initiativet till ett nätupprop för narkosläkaren. I förra veckan stod det klart att Justitiekanslern inte ansåg att narkosläkaren är berättigad till det skadestånd på två och halv miljon som hon yrkat på, utan endast ska ersättas med 20 000 kronor för de dagar hon satt frihetsberövad, se Läkartidningen. 2014;111:CWAC. »Bedrövligt«, säger Hanna Brus och fortsätter:

– Hon måste vara så nedslagen och ledsen. Jag har läst artiklar och böckerna och lyssnat på radio och tycker att hon har blivit bedrövligt behandlad. Jag funderade på om jag kunde göra något.

Så Hanna Brus startade ett upprop på internet.

– Jag tror att väldigt många tycker som jag och hoppades att många skulle visa det genom att sina underskrifter.

Genom sitt twitterkonto berättade Hanna Brus om uppropet. Vid lunchtid i dag tisdag lunch var det fler än 4 000 som hade gjort det.

– Jag är jätteglad och tycker att det är jättehäftigt att folk engagerar sig.

Hanna Brus berättar att narkosläkaren själv kontaktade henne och ville tacka för initiativet.

– Det fick den effekten jag hoppades på; att folk skulle skriva på och att hon skulle se det och känna sig stöttad. Hon har ju blivit så illa behandlad av folk hon inte känner, men det här kan visa att både folk hon inte känner och de hon känner också kan ge stöd.

Hanna Brus säger att hon i nuläget inte vet om listan kan användas till något mer än att just stärka narkosläkaren.

– Men kanske listan kan lämnas över till någon politiker eller JK. Om det kan göra någon skillnad så vore ju det också toppen!

Här ligger uppropet: http://upprop.nu/FIPF

Läs mer:

Fallet på Astrid Lindgrens barnsjukhus – samlingssida!