I  radioprogrammet Kaliber i P1 som sändes i påskhelgen redovisades en genomgång av alla vårdskador och dödsfall på sjukhus (utom inom psykiatrin) som anmälts enligt lex Maria förra året. I 585 lex Maria-beslut fann Kaliber 35 dödsfall och 24 allvarliga skador som bland annat – helt eller delvis – orsakats av plats- eller personalbrist. Det handlar alltså om vart tionde fall. Dock framgår inte hur stor andel som hänförs till vårdplatsbrist respektive personalbrist, eller hur förhållandet mellan »helt« eller »delvis« såg ut.

‑ Om patienter dör på grund av brist på vårdplatser, då har sjukvården inte klarat sitt uppdrag. Men det är inte säkert att sambanden är så enkla som det framställs, kommenterar Mats Eriksson, ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation, i ett nyhetsbrev med anledning av programmet.

Mats Eriksson hänvisar samtidigt till de mätningar av överbeläggningar som nu görs i alla landsting och som ska göra det möjligt att förbättra vårdplatsläget.

Pelle Gustafson är chefläkare vid Patientförsäkringen LÖF, där han arbetar med vårdskadeförebyggande arbete, samt medicinsk redaktör i Läkartidningen, med ansvar för bl a patientsäkerhet. Han säger att för att råda bot på problemen är det viktigt att satsa på rätt saker.

– Jag är inte säker på att vi behöver fler vårdplatser om man med det menar sängar, säger han. Vad vi definitivt behöver är mer kompetens och ofta i ett tidigare skede.

– Menar vi att det med sängen också medföljer handhavande av kompetent personal för den som ligger i sängen är det en annan sak.

Pelle Gustafson säger att i några av de händelser som han känner till där det sagts att brist på vårdplatser orsakat vårdskador är det enligt honom snarare kompetensen som brustit.

Brister i kompetensförsörjning är också en av tre viktiga iakttagelser inom sjukvården som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, lyfter fram i sin årliga rapport till regeringen (Tillsynens viktigaste iakttagelser verksamhetsåret 2013). De övriga två iakttagelserna är att kommunikationsbrist är en vanlig orsak till lex Maria-fall och att samma typ av händelser kommer tillbaka gång på gång i anmälningarna, vilket enligt IVO visar att vårdgivarna måste bli bättre på att arbeta riskförebyggande och på att följa upp om åtgärderna fungerar.

IVO beskriver kompetensförsörjningen i sjukvården som ett stort problemområde. Tillsynsmyndigheten nämner svårigheten att rekrytera specialistutbildade sjuksköterskor och läkare i delar av landet och tar som exempel att cancerdiagnoser fördröjs på grund av brist på patologer. Det framgår också, enligt IVO, att AT-läkare ibland får för stort ansvar utan tillräcklig handledning.

I de fall IVO riktat kritik mot vårdgivare inom den somatiska specialistsjukvården beror det ofta på att åtgärder inte följts upp, brister i journalföring och felaktigt ställda diagnoser.

Vid närmare granskning är det dock ofta brister i rutiner och organisation som ligger bakom inträffade händelser, konstaterar IVO.