Det som framför allt fick Olga Romero Sevilla och José Munoz Villanueva – som till skillnad från många andra spanska läkare båda hade jobb – att lämna hemlandet var möjligheten till nya erfarenheter.

– Vi ville ge våra döttrar en chans att leva i ett annat land och lära känna en annan kultur och lära sig ett annat språk, förklarar Olga Romero Sevilla.

Hon tror också att Sverige, som de besökt flera gånger tidigare, passar deras livsstil.

– Vi älskar naturen. Och Sverige är tystare än Spanien. Vi gillar ett lugnt liv.

Samtidigt framhåller de att villkoren för läkare i Spanien försämrats mycket de senaste åren. Den ekonomiska krisen har lett till att det saknas pengar, vilket gjort att lönerna släpar efter och att många nya specialister har svårt att få jobb. Och de som har ett arbete pressas allt hårdare.

– När jag arbetade som allmänläkare i Spanien hade jag bara fem minuter för varje patient. Att undersöka 50 patienter på en dag är för mycket för att det ska bli bra, säger Olga Romero Sevilla.

När en vän, en annan spansk läkare som redan bodde i Sverige, berättade att Västra Götalandsregionen på nytt sökte allmänläkare från Spanien bestämde de sig därför att söka. Via den europeiska arbetsförmedlingen EURES skickade de in sina CV och blev därefter kallade till en intervju i Valencia i april i fjol med företrädare för regionen.

Intervjun gick bra, och i juni blev de inbjudna till Sverige på ett studiebesök.

– Det var en jätteviktig resa, vi fick lära känna vårdcentralerna och cheferna och kunde ställa frågor direkt, säger Olga Romero Sevilla.

– Det var efter det som vi bestämde oss, säger José Munoz Villanueva.

Nu bor de i Lidköping, där döttrarna går på dagis och där Olga Romero Sevilla ska jobba på vårdcentralen. José Munoz Villanueva har fått en tjänst på Kärnsjukhuset i Skövde. Att man lyckades hitta en tjänst till honom också var viktigt, säger de.

– Om man vill att folk ska stanna tror jag att det är viktigt att båda arbetar. Annars finns risken att man bestämmer sig för att flytta tillbaka efter ett år, säger José Munoz Villanueva.

Just nu tillbringar de dagarna i Skövde där de bedriver intensivstudier i svenska tillsammans med fyra andra allmänläkare från Spanien samt en make till en av dem som är ingenjör. Från och med i augusti ska de arbeta halva tiden och studera halva tiden, med fokus på medicinskt språk. Med start i oktober ska de arbeta kliniskt på heltid.

Än känner de sig dock inte riktigt redo att börja möta patienter. Inte för att de tvivlar på sin medicinska kompetens, utan på grund av språket. Det trots att Läkartidningens intervju genomförs på svenska utan större hinder.

– Svenska är ett mycket svårt språk för oss, det är så väldigt annorlunda, säger Olga Romero Sevilla.

Samtidigt tror de att samtalet med patienterna underlättas av att medicinen är ett område de behärskar.

– Andra spanska läkare som bor här i Sverige säger att det inte tar så mycket tid att förklara för patienterna. Det kan vara svårare att konversera med sin granne, säger José Munoz Villanueva.

Hur länge tänker ni stanna?

– Vi funderar inte på hur länge vi ska stanna. Det beror på hur det känns, men i princip kan vi tänka oss att stanna i många år, säger José Munoz Villanueva.