Antalet läkare med utländsk utbildning ökar i Sverige. Lisa Salomonsson, doktorand vid sociologiska institutionen, har intresserat sig för gruppen. I sin avhandling har hon intervjuat femton läkare med utländsk utbildning om deras erfarenheter och deras känsla av tillhörighet inom den svenska läkarprofessionen.

– Studien visar att läkarna verkar uppleva att de ses som en typ av outsider within, en position som de till viss del gör motstånd mot men som de också använder för att skapa sig en plats inom den svenska läkarkåren, säger Lisa Salomonsson om resultatet i ett pressmeddelande.

De intervjuade läkarna upplever att deras egen invandrarbakgrund är till fördel i kontakten med patienter med invandrarbakgrund. Samtidigt berättar läkarna i intervjuerna att de försöker bete sig så »svenskt« som möjligt.

– Det visar sig att det är viktigt för dessa läkare att hitta rätt personer för att »komma in«. Det handlar om att få en svensk läkarlegitimation, men har också att göra med att känna tillhörighet. Det här är något som det saknas en struktur för vilket gör att ansvaret ofta hamnar på den enskilda läkaren, säger Lisa Salomonsson.