Enligt SVT:s vallokalsundersökning får inget av de två blocken majoritet. Vänstern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna får tillsammans 44,8 procent, medan allianspartierna får 39,7 procent. Även om Feministiskt initiativs siffra på 4,0 procent skulle stå sig räcker det inte för att ge vänsterblocket egen majoritet.

Heidi Stensmyren konstaterar att resultatet var ganska förväntat, och menar att det kommer att ha konsekvenser för vårdpolitiken om resultatet står sig när rösterna är räknade.

‑ Det blir en ny regering, men det kan bli en svag regering som kan få svårt att få igenom reformer i riksdagen, särskilt i ideologiskt laddade frågor som till exempel vinstförbud.

För att få igenom sina förslag kan en sådan regering behöva söka stöd över blockgränsen, vilket innebär att politiken troligen blir mer pragmatiskt inriktad, tror Heidi Stensmyren.

– Socialdemokraterna har en tradition av pragmatisk politik på hälso- och sjukvårdsområdet. När det gäller mer nationell kunskapsstyrning, mer nationell samordning av högspecialiserad vård och att stärka den professionella yrkesrollen tror jag att reformer kan komma under mandatperioden.

Och så hoppas hon få gehör för Läkarförbundets förslag om att varje patient ska ha en namngiven läkare med ansvar för patienten, något som hittills bara Miljöpartiet stöder bland de rödgröna.

– Det var ju Socialdemokraterna som drev igenom patientansvarig läkare på 90-talet.