Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2014;111:C9A3 Läkartidningen 48/2014
Lakartidningen.se 2014-11-20

Toppolitikern i Jönköping ser inget fel i mejlet till ST-läkaren

»Man har gjort en höna av en fjäder«. Det säger Håkan Jansson (M), landstingsstyrelsens ordförande i Jönköping, om mejlet som han och fyra andra ledande politiker skickade till en ST-läkare på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Marie Ström

Två dagar efter att ST-läkaren uttalade sig i lokalradion om en planerad omorganisation i Landstinget i Jönköpings län, fick hon ett mejl från fem ledande landstingspolitiker.

I brevet – som är riktat till ST-läkaren – nämns radiointervjun och politikerna skriver angående den: »Vi tar gärna emot frågor och synpunkter från invånare och medarbetare, men ser allvarligt på när enskilda medarbetare sprider vilseledande och osaklig information«.

Enligt landstingsstyrelsens ordförande Håkan Jansson (M) var mejlet ett svar på en skrivelse med synpunkter på omorganisationen som en grupp läkare på Höglandssjukhuset, där ST-läkaren ingår, tidigare hade skickat.

– Hon ville ha svar på ett antal frågor om omorganisationen. Och då är vi så jädrans hyggliga att vi bestämmer oss för att det där ska vi svara på. Vi har svarat på ett mycket snyggt och prydligt sätt. Hur man kan tolka det som någon form av censur eller hot är för mig fullständigt främmande.

Hur ska man tolka det ni skriver då, menar du? 

– Att man ska ha saklig grund i sin kritik. Vi tycker att läkaren blandar ihop en utredning om opererande verksamheter och en om länsgemensamma kliniker.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har läst det ni har skrivit och säger i Sveriges Radio P4 Jönköping att han anser att ni har gått över gränsen för vad man i egenskap av myndighetsföreträdare får säga.

– Vi är fem gruppledare för politiska partier som har skrivit detta. Är vi myndighetspersoner? Vi är ju politiker, vi är inte ens anställda av landstinget. Vi har bara undertecknat brevet med våra namn, det står inte ens att vi är landstingsråd.

Men ni är ju det även om ni inte skriver det i brevet. Ni tillhör landstingets högsta politiska ledning.

– Det skulle aldrig föresväva den här landstingsledningen att sätta munkavle på någon. Men har man som politiker inte rätt att överhuvudtaget ifrågasätta vad som sägs eller görs? Är det bara de ena parterna som har rätt till det? Om du säger »jorden är fyrkantig«, måste väl jag få säga «nej, den är rund».

Det här handlar ju inte om att ni inte får bemöta kritik, utan om att det – som ni formulerat er i ert mejl – kan tolkas som att ni vill hindra landstingsanställda som inte delar era åsikter från att uttala sig i medierna?

– Jag trodde inte att en sådan här sak skulle kunna få så stora konsekvenser. Jag tycker att man har gjort en höna av en fjäder. Ni i medierna är ute och fiskar i väl djupa vatten. Vi har låtit många utomstående läsa brevet, och ingen av dem ser hotet.

Tycker du att ni har gjort något fel?

– Nej. Jag tycker att det har blivit väldigt mycket övertoner här. Läkarföreningens ordförande säger att det här är det värsta han sett på 20 år – ja säger man så har man väl haft ett ganska innehållslöst liv.

Kommer ni att be ST-läkaren om ursäkt?

– Jag beklagar att hon missförstått detta och ska ta ett resonemang med henne. Men för mig är det fullständigt obegripligt hur människan i fråga har tolkat det så här. 

Läs mer:

Läkare uttalade sig i media – varnades av landstingspolitikerna

ST-läkaren: »Jag blev väldigt skakad«

Läkarföreningen i Jönköping riktar hård kritik mot politikermejl

Politikernas brev till ST-läkaren

Kommentarer (2)

 • Häpnadsväckande brist på kunskaper om grundlagar och myndighetsutövning

  2014-11-21 06:36 | Att en toppolitiker i en landstingskommun inte vet att han är en myndighetsperson är ju rent häpnadsväckande! Att dessutom inte känna till en av Sveriges viktigaste grundlagar, Yttrandefrihetsgrundlagen och vad som står i 1 kap. §§1- 4 i denna lag är lika förvånande.

  Ulf Brettstam, Överläkare, Höglandssjukhuset Eksjö-Nässjö klinikerna

  Jäv: Haft ansvar för delar av flera kollegors utbildning och handledning under deras AT tjänstgöring. Anställd i samma landsting.

 • Yttrandefriheten är helig

  2014-11-21 16:18 | Att politiska ledningen i Jönköping yttrar sig och tar direkt kontakt med en läkare som uttalat sig i radion är långt bort om det acceptabla. Vi offentligt anställda måste till det yttersta försvara vår rätt att debattera sjukvården och fritt ifrågasätta landstingspolitiker.
  Erik Campbell, överläkare. Region Skåne

  Erik Campbell, överläkare, Helsingborgs lasarett

  Jäv:

Kommentera

Kommentera

Läkarförening oroas av vårdköer på Karolinska

Nyheter | Köerna till neurokirurgiska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset är en försmak av Framtidens hälso- och sjukvård, en omorganisation av vården i Stockholm. Det menar läkarföreningen och pekar på en rad problem som måste lösas i hela länet. () 29 JUN 2016

bild

Stärkt evidens finns nu för interventionell smärtbehandling

Debatt | Smärta är en av våra största folksjukdomar och kostar samhället 87,5 miljarder kronor årligen. Det är dags att börja utreda och behandla patienter interventionellt som i resten av den utvecklade världen, skriver Johan Hambraeus. () 29 JUN 2016

bild

Nu kommer patienten via video

Nyheter | På avtalad tid klockan nio dyker en man upp i fönstret på min datorskärm och läkarbesöket börjar. Jag sitter hemma i soffan och träffar verksamhetschef Kjell Andersson på Råcksta Vällingby vårdcentral via videolänk. Allt fler vårdcentraler erbjuder virtuella besök. Men det är bara en av flera möjligheter som »andra generationens telemedicin« öppnar, menar primärvårdsläkare som Läkartidningen har talat med. () 28 JUN 2016

Cancervård koncentreras mer

Nyheter | Samtliga inblandade landsting och regioner väljer att följa RCC:s rekommendationer om att koncentrera ytterligare sex åtgärder inom cancervården till ett fåtal platser i landet. (1 kommentar) 28 JUN 2016

bild

»Jag älskar landstingskaffe
i farten, sparkcykelfärder genom kulvertar...«

Krönika | Man älskar sitt jobb, sjukhusen, patienterna, och allt som läkaryrket bjuder på. Man jobbar konstant för att lära sig mer. Men ibland är den viktigaste kompetensutveckling man kan ägna sig åt är att lära sig konsten att ta ledigt. Nyblivna underläkaren Ulrika Nettelblads krönika förklarar. () 28 JUN 2016

ABC om Smärtlindring vid förlossning

Medicinens ABC | Förlossningssmärta skattas högre än flera svåra smärttillstånd, och förlossningssmärta har en rad negativa konsekvenser förutom det lidande det orsakar den födande. I en ABC-artikel beskrivs såväl farmakologiska som icke-farmakologiska metoder för smärtlindring vid förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Fem frågor till Maria Lengquist

Författarintervjun | Maria Lengquist har tillsammans med kollegor skrivit en ABC-artikel om smärtlindring vid vaginal förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Viktigast inom global hälsa är att göra något – även om det är litet

Människor & möten | Huvudsaken är att göra någonting, om än aldrig så litet – och att göra det nu. Den inställningen har barnläkaren Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa. Han är med i planeringskommittén för höstens konferens i global hälsa den 26–27 oktober i Umeå. () 28 JUN 2016

Kvalitet i forskning utvärderas

Nyheter | Vetenskapsrådet får av regeringen i uppdrag att utvärdera den kliniska forskningens vetenskapliga kvalitet vid de sju universitetslandstingen. Utvärderingen kommer vara en del i resursfördelningen enligt ALF-avtalet. () 27 JUN 2016

bild

Det är dags att se värdet av forskning som är patientnära

Debatt | Värdet av patientnära forskning är stort inom medicinska forskningsfält där sjukdomar utvecklas under lång tid, och där behandling och rehabilitering pågår under månader/år. Det är dags att se vårdens potential som kunskapskälla, skriver Anders Wallin (bilden). (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Läkare åtalas efter dataintrång

Nyheter | En läkare åtalas bland annat för grovt dataintrång efter att olovligen ha tagit del av patientjournaler för 392 patienter. () 27 JUN 2016

Säkerheten vid omskärelse av pojkar måste kunna bli bättre

Debatt | Allvarliga komplikationer förekommer vid omskärelse av små pojkar, och vi föreslår åtgärder för att förbättra säkerheten för barnen, skriver Estelle Naumburg och medförfattare. (5 kommentarer) 27 JUN 2016

Guide ska följa upp förskrivning

Nyheter | Nu finns en vägledning så att landsting och regioner kan följa upp hur antibiotika förskrivs i primärvården i relation till diagnos. () 27 JUN 2016

Primärvård vid bruk på 1870-talet

Kultur | Ägaren av Forsmarks bruk i Uppland i slutet av 1800-talet månade om arbetarnas hälsa. Fri sjukvård för arbetarfamiljerna inrättades, besök till badhusen var gratis och goda matvaror utgjorde en del av lönen. Hälsoläget hos bruksborna finns dokumenterat i provinsialläkaren doktor August Johan Brandts årliga rapporter till Medicinalverket i Stockholm. () 27 JUN 2016

Staten behöver ta ett större och tydligare ansvar för vården

Debatt | Jag ser inte att det behövs en statlig kriskommission för sjukvården, men ett omställningsarbete som leds av staten. Det skriver sjukvårdsminister Gabriel Wikström (bilden) som svar på inlägget »En sjukvårdspolitikers ansvar«. () 23 JUN 2016

Vårdköerna börjar att växa igen

Nyheter | Efter att kömiljarden avskaffades 2015 har vårdköerna börjat växa igen, enligt den öppna statistik som Sveriges kommuner och landsting, SKL, redovisar varje månad. () 23 JUN 2016

Jobb i fokus

145 lediga jobb på

Annons
Annons Annons
Annons Annons Annons