En dryg vecka återstår av barnläkaren Irada Lundgrens tre veckor långa praktik på Husby Akalla vårdcentral i Stockholm.

– Det är så roligt här. Jag vill inte sluta, säger hon där hon sitter bredvid sin handledare, distriktsläkaren Jawed Memon. Tårar stiger upp i hennes ögon.

– Jag älskar mitt yrke och saknar det. 

2007 kom Irada Lundgren till Sverige som politisk flykting tillsammans med sin son. Hon hamnade i den jämtländska kommunen Strömsund, där hon fortfarande bor. I Azerbajdzjan hade hon arbetat 20 år i sjukvården, först som sjuksköterska och sedan som barnläkare.

Hon trodde att hennes erfarenheter skulle vara attraktiva även i Sverige. Men så blev det inte. Hon fick varken jobb eller praktik i vården. I stället satte Arbetsförmedlingen henne i ett storkök.

– Jag är jätteledsen. Jag tappar mitt liv, säger Irada Lundgren som har skrivit flera brev till regeringen för att öppna politikernas ögon för problemet. 

Hon har läst sjukvårdssvenska, försöker hålla sig à jour med den medicinska utvecklingen genom att läsa relevanta tidskrifter, böcker och ny forskning. Hon har arbetat som undersköterska på ett äldreboende och vikarierat som underläkare på hälso-centralen i Strömsund.

– Jag är en stark kvinna. Jag har inte suttit hemma och väntat, utan kämpat. Men jag har förlorat mycket erfarenhet de här åtta åren.

Irada Lundgren berättar om en vän, som också är läkare, som flyttade till Amerika. Där fick hon genast en sex månaders praktik som underläkare, samtidigt som hon lärde sig språket. Efter ett år fick hon jobb som läkare. 

– Hon förstår inte hur det är möjligt att jag efter åtta år i Sverige fortfarande inte jobbar som läkare.

Jawed Memon nickar.

– Vi har ett rum, men det finns ingen dörr att ta sig in genom. Många utländska läkare ringer runt överallt men får ingen praktik, säger han om den tuffa vägen mot en svensk läkarlegitimation som tredjelandsutbildade läkare möter.

Jawed Memon kom till Sverige från Pakistan 1996 och har själv gjort samma resa. Det var den erfarenheten som fick honom att anmäla sig till Läkarförbundets praktiknätverk.

Nu är han specialist i allmänmedicin, akademisk klinisk adjunkt, medicinskt ansvarig läkare och en nyckelperson på Husby Akalla vårdcentral. 

– Jag vill visa andra att det går. Vi här på Husby Akalla vårdcentral vill bli en symbol och inspirera andra att också öppna dörrarna.

Jawed Memon tycker att det saknas en bra struktur för att integrera utländska läkare. Han säger att han gärna skulle ställa upp som mentor för en nyanländ läkare.

– Jag tycker att de skulle fångas upp redan på Arlanda. De ska känna att de är högutbildade personer, att de har ett värde och att vi välkomnar dem.

Husby Akalla vårdcentral är en akademisk vårdcentral och har stor erfarenhet av läkare med utländska utbildningar. Irada Lundgren är den tredje läkaren som gör praktik på vårdcentralen via praktiknätverket. Tidigare har en läkare från Pakistan och en läkare från Sudan praktiserat på vårdcentralen. 

Verksamhetschefen Erik Lucht är inte förvånad över Irada Lundgrens öde. Han har hört många liknande hi-storier om specialistkunskap som går till spillo. Han berättar om en undersköterska på vårdcentralen som var med om en trafikolycka. En taxichaufför stannade och hjälpte henne. Hans agerande var så proffsigt att undersköters-kan frågade hur det kom sig att han var så kunnig. Den iranske taxichauffören svarade att han var kirurg.

– När jag hörde det, tänkte jag: »Han borde jobba här.« –
Så jag rekryterade honom till vårdcentralen. Han var fantastiskt duktig och stannade till pensionen, säger Erik Lucht.

Irada Lundgren vågar inte tro på en ljus framtid efter alla motgångar. Men det gör Jawed Memon. Hans plan är att hon ska få en av de 16  åtråvärda platserna på Karolins-ka institutets ettåriga kompletterande utbildning för läkare med examen från ett land utanför EU/EES.

– Det är ett slags mini-AT. Efter det kommer hon att få en svensk legitimation. Det kommer att gå, säger han beslutsamt.