Göteborgs läkarförenings motion »Arbetsgivaren lovar tunt när doktorn reser runt« mötte applåder och jubel.

»Ann Gina är nybliven specialist i kirurgi och jobbar på länssjukhuset i Rotlösa. Hon trivs med det och trots att hon har ensam vårdnad om två barn lyckas hon får ihop tillvaron«, inleds den.

Ann stöter dock snart på problem, när det efter flera plötsliga avhopp och en pensionering saknas läkare på kirurgkliniken i Gränslösa.

»Anns chef, verksamhetschefen Sigvard Baneman, vill att hon ska jobba i Nödlöse en månad. Han påpekar att hon faktiskt är anställd i Region Gränslösa och hävdar arbetsledningsrätten enligt OB (Onödiga bestämmelser)«, fortsätter historien.

Det här är en dystopi som kommer att bli allt vanligare i framtiden, befarar Göteborgs läkarförening.

– Det är inte så roligt det här. Det är egentligen djupaste allvar. Det handlar om en förändring. Vi måste bevaka de här människornas arbetsmiljö och de ekonomiska villkoren, sa Nils Ekvall, ordförande i Göteborgs läkarförening.

Han gav Skandionkliniken i Uppsala som ett annat exempel på den pågående trenden.

­ – Den förväntas bemannas av läkare från alla landsting.

Föreningen yrkade på att Läkarförbundet ska verka för att läkares villkor och arbetsmiljö värnas när tjänstgöring inom samma tjänst förläggs till flera olika arbetsplatser. Yrkandet vann starkt bifall.

Motionen vann också det nyinstiftade priset »Årets bästa motion« som delades ut av förbundsordförande Heidi Stensmyren vid fullmäktigemötets avslutning.

– En välformulerad motion med snärt. Den var ju klockren också, sa hon.

Läs mer:
»Skapa rimliga villkor för läkare som arbetar på flera sjukhus«