Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2015;112:DTPF Lakartidningen.se 2015-11-26

Intermountain Healthcare i Utah förebild för ny ledarutbildning

bild Foto: Wollertz/Fotolia/IBL

En ny svensk ledarutbildning vill ta ett helhetsgrepp på sjukvården. Förebild och samarbetspartner är Intermountain Healthcare, en stor sjukvårdsorganisation i delstaten Utah i USA.

Miki Agerberg

Intermountain Healthcare är en av de amerikanska sjukvårdsorganisationer som brukar nämnas som förebilder för Sverige. Den är en non-profitorganisation och sköter både sjukförsäkringar, sjukhus och primärvård för omkring hälften av delstaten Utahs 2,5 miljoner invånare (se LT nr 38/2014).

Peter Daneryd, en av de ansvariga för den nya kursen, har under flera år studerat Intermountain Healthcare och skrivit en rapport om detta på uppdrag av SKL, Sveriges kommuner och landsting. Peter Daneryd är från början kirurg, och är bland annat verksam i Forum for Health Policy.

Han tycker att svensk sjukvård har mycket att lära från Intermountain Healthcare:

– I svensk sjukvård fokuserar man ofta hårt på några få pusselbitar; det kan vara Lean eller Sex Sigma eller någon annan metod. Vad vi vill göra är att ge en sammanhängande bild, och arbeta med hur man bygger upp en kultur för kontinuerlig förbättring på arbetsplatsen.

Målgruppen för kursen är personer i högre eller lägre chefsställning inom sjukvård eller omsorg. Man bör själv ha haft erfarenhet av att leda förändringsarbete.

Den svenska utbildningen är en bearbetning och anpassning av en utbildning som utvecklats av doktor Brent James, chef för Institute for Healthcare Delivery Research vid Intermountain Healthcare. I USA har sådana utbildningar hållits under drygt 25 år, och fler än tretusen personer har gått utbildningen.

Till den första svenska utbildningen är mellan 20 och 25 personer anmälda. Kursen startar i januari, och är uppdelad på fyra kurstillfällen under våren på en knapp vecka var. Den andra kursveckan utgörs av en studieresa till Intermountain Healthcare i Salt Lake City.

– Det är ett jättestort intresse för studieresor, säger Peter Daneryd. Enskilda studiebesök på amerikanska sjukhus har ofta ganska begränsat värde. Men när det som här ingår i en utbildning blir det en värdefull fördjupning.

Kommentarer (4)

 • Intermountain Healthcare i Utah

  2015-11-26 21:12 | Kan vi i Sverige lära oss av det stora landet i väster om hur man får fram bra ledare på olika chefsnivåer vore det bra. Däremot ifrågasätter jag om en organisation som erbjuder försäkring, sjukhusvård och primärvård till bara hälften av befolkningen är en förebild för Sverige.
  Ett stort problem i USA är avsaknad av kontinuiteten mellan sjukvård och omvårdnad, som innebär att klinikfärdiga patienter kan vägra låta sig skrivas ut från sjukhus då ingen ansvarar för omsorgen.
  Ett annat problem är sjukförsäkringar som lovar tak på egenutgifter men när vårdbehovet överskrider taket anser bolaget att vården är onödig och vägrar betala.
  Ett tredje problem är att folk kan bli tvungna att skaffa sig extra jobb då alltflera arbetsgivare inte betalar sjukförsäkringspremier.
  Vi kanske ska ordna ett utbyte med USA som lär oss att leda och fördela arbetet bättre och lär dem fördelar med heltäckande sjukvård och omsorg.
  Den nationella sjukförsäkring som introducerats i USA är ett steg i rätt riktning men har många restriktioner.

  Terry Judkins, Överläkare, Charles Anestesi AB

  Jäv: Amerikan. Utbildad och verksam i Sverige.

 • "Äntligen!"

  2015-11-27 05:54 | Denna insikt/kunskap är inget nytt i Sverige utan tydligen bara svårt för många inom ledande positioner på alla nivåer att förstå (inte lärt sig). Det har praktiserats/faciliterats bla på Qulturum, Jönköping och Capio S:t Görans förbättringstransformation sedan 10 år tillbaka bygger bla på detta lärandeperspektiv. En aktuell beskrivning av systemtänkandet på CStG kommer att presenteras på Lean Healthcare i Borås mars 2016. Fler utbildningar liknande den beskrivna vore välinvesterade skattepengar för att skapa värde i vården och patientsäkerhet.

  Jonas Leo, Kirurg/Överläkare/Flödesägare akut kirurgi, Akutsektionen/Kirurgkliniken/Capio S:t Görans sjukhus

  Jäv:

 • Nu är vi igång! Välkomna till kursomgång två med start i höst

  2016-03-03 22:59 | Utbildningen är igång och vi hoppas att alla deltagarna är nöjda. Jonas, Capio har varit väl framme länge och du har helt rätt, man vet hur man skall göra men gör det inte. Det är lite som kirurgi (jag är inte kirurg) man måste öva för att bli bra på något. Terry pekar på en del problem som finns i vissa delar av de 50 staterna i USA, men just Utah och Intermountain har många likheter med Sverige och de allra flesta har ett försäkringsskydd och en god sjukvård.

  Robert Kristiansson, chefläkare, Hälsa och Habilitering

  Jäv: medarrangör av kursen

 • Bra!

  2016-03-04 18:08 | Ju fler på alla nivåer som förstår att det är förbättringskunskap/ledning som kan utveckla sjukvården i en mer värdeskapande riktning desto bättre. Menade inte att vara respektlös genom min kommentar men jag är förvånad att så många ledande inom vården inte vågar gå i denna riktning. Jag vill förtydliga att min erfarenhet kommer från Capio S:t Görans lärandetransformation och att jag kan inte uttala mig om att det är lika på hela Capio. Det tar tid och det måste få ta tid-det är ju ett nytt lärande förhållningssätt inte bara för medarbetare utan för att fungera måste klinik- och sjukhusledningar också ändra sina beteenden.

  Jonas Leo, Överläkare/Kirurg/Flödesägare akut kirurgi, Kirurgkliniken Capio S:t Görans sjukhus

  Jäv:

Kommentera

Kommentera
bild

Nu kommer patienten på besök via videolänk

Nyheter | På avtalad tid klockan nio dyker en man upp i fönstret på min datorskärm och läkarbesöket börjar. Jag sitter hemma i soffan och träffar verksamhetschef Kjell Andersson på Råcksta Vällingby vårdcentral via videolänk. Allt fler vårdcentraler erbjuder virtuella besök. Men det är bara en av flera möjligheter som »andra generationens telemedicin« öppnar, menar primärvårdsläkare som Läkartidningen har talat med. () 28 JUN 2016

Cancervård koncentreras mer

Nyheter | Samtliga inblandade landsting och regioner väljer att följa RCC:s rekommendationer om att koncentrera ytterligare sex åtgärder inom cancervården till ett fåtal platser i landet. () 28 JUN 2016

bild

»Jag älskar landstingskaffe
i farten, sparkcykelfärder genom kulvertar...«

Krönika | Man älskar sitt jobb, sjukhusen, patienterna, och allt som läkaryrket bjuder på. Man jobbar konstant för att lära sig mer. Men ibland är den viktigaste kompetensutveckling man kan ägna sig åt är att lära sig konsten att ta ledigt. Nyblivna underläkaren Ulrika Nettelblads krönika förklarar. () 28 JUN 2016

ABC om Smärtlindring vid förlossning

Medicinens ABC | Förlossningssmärta skattas högre än flera svåra smärttillstånd, och förlossningssmärta har en rad negativa konsekvenser förutom det lidande det orsakar den födande. I en ABC-artikel beskrivs såväl farmakologiska som icke-farmakologiska metoder för smärtlindring vid förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Fem frågor till Maria Lengquist

Författarintervjun | Maria Lengquist har tillsammans med kollegor skrivit en ABC-artikel om smärtlindring vid vaginal förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Viktigast inom global hälsa är att göra något – även om det är litet

Människor & möten | Huvudsaken är att göra någonting, om än aldrig så litet – och att göra det nu. Den inställningen har barnläkaren Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa. Han är med i planeringskommittén för höstens konferens i global hälsa den 26–27 oktober i Umeå. () 28 JUN 2016

Kvalitet i forskning utvärderas

Nyheter | Vetenskapsrådet får av regeringen i uppdrag att utvärdera den kliniska forskningens vetenskapliga kvalitet vid de sju universitetslandstingen. Utvärderingen kommer vara en del i resursfördelningen enligt ALF-avtalet. () 27 JUN 2016

bild

Det är dags att se värdet av forskning som är patientnära

Debatt | Värdet av patientnära forskning är stort inom medicinska forskningsfält där sjukdomar utvecklas under lång tid, och där behandling och rehabilitering pågår under månader/år. Det är dags att se vårdens potential som kunskapskälla, skriver Anders Wallin (bilden). (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Läkare åtalas efter dataintrång

Nyheter | En läkare åtalas bland annat för grovt dataintrång efter att olovligen ha tagit del av patientjournaler för 392 patienter. () 27 JUN 2016

bild

Säkerheten vid omskärelse av pojkar måste kunna bli bättre

Debatt | Allvarliga komplikationer förekommer vid omskärelse av små pojkar, och vi föreslår åtgärder för att förbättra säkerheten för barnen, skriver Estelle Naumburg och medförfattare. (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Guide ska följa upp förskrivning

Nyheter | Nu finns en vägledning så att landsting och regioner kan följa upp hur antibiotika förskrivs i primärvården i relation till diagnos. () 27 JUN 2016

Primärvård vid bruk på 1870-talet

Kultur | Ägaren av Forsmarks bruk i Uppland i slutet av 1800-talet månade om arbetarnas hälsa. Fri sjukvård för arbetarfamiljerna inrättades, besök till badhusen var gratis och goda matvaror utgjorde en del av lönen. Hälsoläget hos bruksborna finns dokumenterat i provinsialläkaren doktor August Johan Brandts årliga rapporter till Medicinalverket i Stockholm. () 27 JUN 2016

Staten behöver ta ett större och tydligare ansvar för vården

Debatt | Jag ser inte att det behövs en statlig kriskommission för sjukvården, men ett omställningsarbete som leds av staten. Det skriver sjukvårdsminister Gabriel Wikström (bilden) som svar på inlägget »En sjukvårdspolitikers ansvar«. () 23 JUN 2016

Vårdköerna börjar att växa igen

Nyheter | Efter att kömiljarden avskaffades 2015 har vårdköerna börjat växa igen, enligt den öppna statistik som Sveriges kommuner och landsting, SKL, redovisar varje månad. () 23 JUN 2016

»Vi har inte nått upp till våra ambitioner«

Nyheter | Västerbotten är ett av de landsting där köerna växt mest de senaste åren. Men orsaken är inte den slopade kömiljarden utan en kärv ekonomi, enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Ann-Christin Sundberg. () 23 JUN 2016

Kritiskt läge för kirurgkliniken vid Mälarsjukhuset

Nyheter | Sjuksköterskeflykten fortsätter från Mälarsjukhusets kirurgklinik. Och om inget händer finns risken att verksamheten inte finns kvar efter sommaren. () 23 JUN 2016

Annons
Annons Annons Annons