Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2015;112:DT4L Läkartidningen 50/2015
Lakartidningen.se 2015-12-04

Medicinska riksstämman 2015Äta hälsosamt ger en hållbar värld

Dra ner på köttet och byt till fullkorn. Kost som är bra för hälsan är också bra för miljön, var ett av budskapen på ett seminarium ordnat av Läkare för miljön.

Karin Bergqvist

Inte bara de senaste nordiska näringsrekommendationerna utan också hänsyn till miljön ligger till grund för Livsmedelsverkets nya råd om bra matvanor.

– Som myndighet har vi också ett uppdrag att följa de nationella miljömålen, förklarade Monika Pearson från Livsmedelsverket, under seminariet »Kost för en hållbar hälsa och värld« arrangerat av Läkare för miljön.

För den som vill både minska miljöbelastningen och sin risk för typ 2-diabetes, hjärt–kärl- och cancersjukdomar gäller, i kortversion:

Mer av grönsaker, frukt och bär, fisk och skaldjur, nötter och frön (samt rörelse i vardagen).

Byt till fullkorn, nyttiga matfetter, magra mejeriprodukter.

Mindre av rött kött och charkuteriprodukter, salt, socker, alkohol.

Miljöbelastningen relaterad till frukt och grönt varierar dock med typ av odling och transporter. Monika Pearson underströk till exempel att speciellt känsliga frukter ofta produceras med stora mängder bekämpningsmedel, ofta transporteras med flyg och ofta är föremål för stort svinn i livsmedelskedjan. Dessutom finns risker för överfiske, och produktionen av vegetabiliska oljor, särskilt palmolja, kan medföra både minskad biologisk mångfald och utsläpp av växthusgaser. Raps och olivolja är därför bättre än palmolja. Fisken bör vara miljömärkt.

Äta mindre kött är tveklöst bra för både hälsa och miljö. Köttproduktion leder till utsläpp av växthusgaser och övergödning. Men i Sverige kan viss köttproduktion också ge miljöfördelar, som ett rikare odlingslandskap och ökad biologisk mångfald.

Livsmedelsverket har räknat på hur stora miljöeffekter det kan bli av att äta hälsosamt.

– Om alla följde Livmedelsverkets råd skulle det ge 25 procent mindre klimatpåverkan, sa Monika Pearson.

Men det går att göra mycket mer, tillade hon.

Folke Tersman från filosofiska institutionen, Uppsala, konstaterade att det är tur att det som är bra för hälsan också är bra för miljön.

Eftersom det är försumbart vad en enskild individ gör krävs en viss abstraktionsförmåga för att agera efter vad som är moraliskt riktigt enligt den kollektiva bedömningen, förklarade han.

– Alla har inte den abstraktionsförmågan.

Därför bör det, enligt Folke Tersman, lyftas fram att det finns många skäl för att äta så här: klimat, djuretik, hälsa. Det är bra att betona samspelet mellan egenintresse och till exempel klimat.

– Då suddas motsättningen ut som talet om uppoffringar väcker, sa han.

Eftersom inte bara kost, utan all konsumtion, påverkar klimatet ville Folke Tersman ge läkarna på seminariet en hemuppgift.

Han hänvisade till forskningen. Den säger att statusjakt och fina bilar inte ökar välbefinnandet. Och att det som påverkar oss positivt är delaktighet i ett meningsfullt sammanhang. Det ligger inom ramen för hälsa.

– Det kan läkare informera om, sa Folke Tersman.

Läs mer:

Om miljö och matvanor på Livsmedelsverkets webbplats

Det som är bra för klimatet är också bra för hälsan

Kommentarer (1)

  • Är korna verkligen några miljöbovar?

    2015-12-14 11:16 | Det sägs överallt att korna bidrar till miljöproblemen genom att släppa ut CO2 och metan, men är det sant? Om inte korna och andra växtätare äter det gröna, vissnar det och komposterar. Det är gammal kunskap att det utvecklas CO2 och metan när växter komposterar. Bildar korna mer av dessa gaser än komposteringen? I så fall, var finns detta dokumenterat?

    Uffe Ravnskov, med dr, docent, Mitt hem

    Jäv:

Kommentera

Kommentera

Tillverkaren överger Macchiarini-metoden

Nyheter | Det företag som tillverkade Paolo Macchiarinis syntetiska luftstrupar har övergivit metoden och lanserar nu »andra generationens« syntetiska strupar, som bara ska sitta inne under en kortare tid. () 29 JUN 2016

bild

Läkarföreningen
på Karolinska oroas
av långa vårdköer

Nyheter | Köerna till neurokirurgiska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset är en försmak av Framtidens hälso- och sjukvård, en omorganisation av vården i Stockholm. Det menar läkarföreningen med ordförande Yvonne Dellmark och pekar på en rad problem som måste lösas i hela länet. () 29 JUN 2016

Gonorré och syfilis ökar kraftigt

Nyheter | Antalet inrapporterade fall av gonorré och syfilis ökade kraftigt under 2015, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. () 29 JUN 2016

bild

Stärkt evidens finns nu för interventionell smärtbehandling

Debatt | Smärta är en av våra största folksjukdomar och kostar samhället 87,5 miljarder kronor årligen. Det är dags att börja utreda och behandla patienter interventionellt som i resten av den utvecklade världen, skriver Johan Hambraeus. () 29 JUN 2016

Gentest för Lynch syndrom ett billigt sätt att förebygga cancer

Nyheter | Ett gentest för Lynch syndrom av den som får tjocktarmscancer före 50 års ålder är en låg kostnad för att förebygga cancer hos nära släktingar, skriver SBU. () 29 JUN 2016

bild

Nu kommer patienten via video

Nyheter | På avtalad tid klockan nio dyker en man upp i fönstret på min datorskärm och läkarbesöket börjar. Jag sitter hemma i soffan och träffar verksamhetschef Kjell Andersson på Råcksta Vällingby vårdcentral via videolänk. Allt fler vårdcentraler erbjuder virtuella besök. Men det är bara en av flera möjligheter som »andra generationens telemedicin« öppnar, menar primärvårdsläkare som Läkartidningen har talat med. () 28 JUN 2016

Cancervård koncentreras mer

Nyheter | Samtliga inblandade landsting och regioner väljer att följa RCC:s rekommendationer om att koncentrera ytterligare sex åtgärder inom cancervården till ett fåtal platser i landet. (1 kommentar) 28 JUN 2016

bild

»Jag älskar landstingskaffe
i farten, sparkcykelfärder genom kulvertar...«

Krönika | Man älskar sitt jobb, sjukhusen, patienterna, och allt som läkaryrket bjuder på. Man jobbar konstant för att lära sig mer. Men att lära sig konsten att ta ledigt ibland är ändå den viktigaste kompetensutveckling man kan ägna sig åt. Nyblivna underläkaren Ulrika Nettelblads krönika förklarar. () 28 JUN 2016

ABC om Smärtlindring vid förlossning

Medicinens ABC | Förlossningssmärta skattas högre än flera svåra smärttillstånd, och förlossningssmärta har en rad negativa konsekvenser förutom det lidande det orsakar den födande. I en ABC-artikel beskrivs såväl farmakologiska som icke-farmakologiska metoder för smärtlindring vid förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Fem frågor till Maria Lengquist

Författarintervjun | Maria Lengquist har tillsammans med kollegor skrivit en ABC-artikel om smärtlindring vid vaginal förlossning. () 28 JUN 2016

Viktigast inom global hälsa är att göra något – även om det är litet

Människor & möten | Huvudsaken är att göra någonting, om än aldrig så litet – och att göra det nu. Den inställningen har barnläkaren Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa. Han är med i planeringskommittén för höstens konferens i global hälsa den 26–27 oktober i Umeå. () 28 JUN 2016

Kvalitet i forskning utvärderas

Nyheter | Vetenskapsrådet får av regeringen i uppdrag att utvärdera den kliniska forskningens vetenskapliga kvalitet vid de sju universitetslandstingen. Utvärderingen kommer vara en del i resursfördelningen enligt ALF-avtalet. () 27 JUN 2016

Det är dags att se värdet av forskning som är patientnära

Debatt | Värdet av patientnära forskning är stort inom medicinska forskningsfält där sjukdomar utvecklas under lång tid, och där behandling och rehabilitering pågår under månader/år. Det är dags att se vårdens potential som kunskapskälla, skriver Anders Wallin (bilden). (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Läkare åtalas efter dataintrång

Nyheter | En läkare åtalas bland annat för grovt dataintrång efter att olovligen ha tagit del av patientjournaler för 392 patienter. () 27 JUN 2016

Säkerheten vid omskärelse av pojkar måste kunna bli bättre

Debatt | Allvarliga komplikationer förekommer vid omskärelse av små pojkar, och vi föreslår åtgärder för att förbättra säkerheten för barnen, skriver Estelle Naumburg och medförfattare. (6 kommentarer) 27 JUN 2016

Guide ska följa upp förskrivning

Nyheter | Nu finns en vägledning så att landsting och regioner kan följa upp hur antibiotika förskrivs i primärvården i relation till diagnos. () 27 JUN 2016

Jobb i fokus

146 lediga jobb på

Annons
Annons Annons
Annons Annons Annons Annons