Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2015;112:DUHF Läkartidningen 51-53/2015
Lakartidningen.se 2015-12-14

Julfika för möten med utländska läkare»Vi är redan kolleger – det är viktigt att komma ihåg«

bild Ingemar Persson, pensionerad gynekolog från Uppsala, får kontaktuppgifter från kirurgen Wesam Al Bunni (t h), från Syrien som bor i Nässjö och studerar svenska. Till vänster Omar Dribi. Foto: Rebecka Uhlin

En julfika kolleger emellan. Ett sätt att skapa nya kontakter och lära av varand­ra. Svenska Läkaresällskapets och Sveriges läkarförbunds gemensamma tanke om ett »faddersystem« fick en första start i förra veckan.

Anna Sofia Dahl

Över huvudet på dem som samlats i den anrika salen i Svenska Läkaresällskapets hus löper en rad av gyllene bokstäver. »Till vetenskapens fullkomnande genom inbördes meddelande af kunskaper och samlad erfarenhet, till främjande af det vänskapliga förtroendet läkare emellan«. Orden är lika aktuella i dag som för tvåhundra år sedan.

– Välkomna, kolleger!

Tobias Alfvén tittar ut över de nästan 60 läkarna, både etablerade och nyanlända, som satt sig tillrätta på de blåa stolarna. Han är ordförande för Svenska Läkaresällskapets (SLS) kommitté för global hälsa och en av dem som ansvarar för »faddersy-stemet« – den idé som ligger bakom att så mån-ga trotsat decemberregnet för en julfika i förra veckan.

Evenemanget, som anordnas gemensamt av Läkaresällskapet och Läkarförbundet, har sin bakgrund i seminariet om flyktingsituationen som SLS höll i oktober. Syftet är att nyanlända läkare ska kunna behålla sin yrkesanknytning i väntan på en svensk legitimation, men också att ge en möjlighet till att knyta kontakter, som sedan kan leva vidare på egen hand. Det är kortfattat ett sätt att gå från ord till handling.

– Det är på individnivå som man verkligen kan göra skillnad. Samtidigt krävs det att de stora systemen fungerar, så att jobba på de två nivåerna känns både bra och viktigt från vår sida, säger Tobias Alfvén.

Ute i foajén har lussekatter, pepparkakor, knäck och polkagrisar dukats fram. Doften av kaffe sprider sig, och samtalen fyller snabbt lokalen. Ett av dem står Tobias Alfvén och Wael Salman för. De har precis bytt nummer för att kunna planera in en framtida fika.

Wael Salman berättar att han är barnkirurg. Att han ibland glömmer av att sjukhuset där han tidigare arbetade nu är sönderbombat. Hur han kom till Sverige från Irak för drygt ett år sedan tillsammans med sin fru och deras tre döttrar. Att en av dem är sjuk och att hennes speciella behov i den situation de befinner sig är svåra att tillgodose. Att familjen nu bor i ett rum och väntar på Migrationsverkets beslut. Och att de hoppas på att få stanna kvar här.

Han tar en klunk av kaffet. Initiativet till julfika menar han är fantastiskt, inte bara för möjligheten att få en inblick i systemet.

– För mig har det varit fantastiskt att möta alla trevliga människor. Det är viktigt att visa att vi finns och att vi kan vara potentiella framtida kolleger, säger han.

– Vi är redan kolleger, bryter Tobias Alfvén in.

– Det är viktigt att komma ihåg.

Wael Salman ler stort.

– Vi behöver det här, att bli välkomnade. Den moraliska biten är betydligt tyngre än vad man kan föreställa sig, men det här har tagit mig ur min nerperiod för första gången på länge. Och den känslan ska jag ta med mig hem till min fru.

Hon är tandläkare och väntar precis som han på att få börja arbeta igen.

– Jag är kirurg och det är ett hantverk. För mig är det en katastrof att inte kunna arbeta på ett år, ett svart tomrum inombords där det saknas något. 

Julfikat lider mot sitt slut och de flesta av deltagarnas telefonböcker har fått nya kontakter. Men framför allt säger många av de nyanlända läkarna samma sak som Wael Salman: att de för första gången sen de kom till Sverige har fått en känsla av att ha blivit sedda som läkare.

Idén med »julfikat« har Tobias Alfvén arbetat fram tillsammans med Läkaresällskapets Filippa Nyberg, Annie Melin och Jaana Loogren samt Åsa Leufven från Läkaresällskapets kommitté för global hälsa och Elin Karlsson och Milla Järvelin från Läkarförbundet. Förhoppningen är nu att en uppföljande träff med fokus på det mer konkreta, både hur etablerade kolleger kan hjälpa till och hur nyanländas väg in i svensk sjukvård kan underlättas, ska kunna ordnas. Tanken är också att Läkaresällskapet och Läkarförbundet tillsammans kan utveckla »faddersystemet«, med ett danskt nationellt system som möjlig förebild.

– Det finns olika modeller att jobba utifrån, men innan man kan lova något här måste vi se och lära. Det krävs att det här görs på ett bra sätt, och förhoppningen är att få något hållbart och långsiktigt, säger Tobias Alfvén.

Här kan du engagera dig för dina utländska kolleger

  • Föreningen Framtida vårdpersonal vill hjälpa nyanlända läkare. Facebookgruppen med samma namn har i dagsläget över 1 200 medlemmar, av vilka 400–500 är läkare, spridda över hela Sverige. Enligt Hussam Shihadeh, överläkare vid geriatriska kliniken på Danderyds sjukhus och en av de som startade föreningen, är tanken att de ska fungera som ett stöd genom processen mot en svensk legitimation. De har också startat ett faddersystem, där nyanlända läkare kan möta kolleger som varit i Sverige under en längre tid. Den som är intresserad av att komma i kontakt med föreningen kan göra det genom ett meddelande på Facebook eller att mejla till framtida.vardpersonal@gmail.com.
  • Läkarförbundet har ett praktiknätverk som den som är medlem och samtidigt inskriven hos Arbetsförmedlingen kan vara med i. Mer information finns på www.slf.se/praktik där du även kan anmäla dig som handledare.
  • Läkare i Världen har en klinik i Stockholm, där man som läkare kan volontärarbeta. Organisationen planerar också att under 2016 starta verksamheter i Uppsala, Göteborg, Skåneregionen och Umeå. För mer information, se http://lakareivarlden.se.
  • Sveriges yngre läkares förening har startat språkkafé i Stockholm. Nästa träff blir den 16 december i sjukhusbiblioteket på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Vill du delta, eller vill du veta hur man som läkare på annan ort kan plocka upp konceptet lokalt, kontakta Kajsa Holmberg på Sylfs kansli, kajsa.holmberg@sylf.se

Kommentera

Kommentera

Karolinska institutet ber patienter om ursäkt

Nyheter | Karin Dahlman-Wright, rektor vid Karolinska institutet, KI, beklagar nu om Karolinska institutet utövat påtryckningar i rekryteringen av Paolo Macchiarini och framför en ursäkt till patienter och anhöriga. () 31 AUG 2016

Två verksamhetschefer
på Karolinska tar timeout

Nyheter | Som en följd av den kritik som Kjell Asplund riktat mot operationerna med syntetiska luftstrupar på Karolinska universitetssjukhuset har två chefer på sjukhuset nu tagit timeout. Det meddelade sjukhusdirektören Melvin Samsom vid en pressträff på onsdagen. (1 kommentar) 31 AUG 2016

Annons Annons

Sjukhusdirektören: »Det som
har inträffat är helt oacceptabelt«

Nyheter | »Vi tar utredningens resultat på största allvar.« Det säger Karolinska universitetssjukhusets sjukhusdirektör Melvin Samsom i en kommentar till den svidande kritik som sjukhuset får i Kjell Asplunds utredning av Macchiarini-fallet. (3 kommentarer) 31 AUG 2016

bild

Sjukhuset får svidande kritik i Asplunds Macchiarini-utredning

Nyheter | Karolinska universitetssjukhusets utredning av Macchiarini-fallet, som letts av professor emeritus Kjell Asplund, visar på en lång rad brister. (1 kommentar) 31 AUG 2016

Fel att psykiatrer »jagas bort«

Debatt | Är IVO:s förfarande etiskt och rimligt, undrar Anders Elverfors, utifrån egna erfarenheter av myndighetens sätt att handlägga ärenden.  (1 kommentar) 31 AUG 2016

Vinsttak på 8 procent förs fram

Nyheter | Nu diskuteras ett tak på 8 procent för vinster i välfärden, uppger SVT Nyheter. Regeringens utredare, det tidigare socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalu, ska presentera sitt förslag senaste den 1 november. (1 kommentar) 31 AUG 2016

bild

HPV-vaccin ökade inte förekomst av ännu en autoimmun sjukdom

Nya rön | HPV-vaccination av svenska flickor och kvinnor med befintlig autoimmun sjukdom ökade inte förekomsten av ny autoimmun sjukdom, enligt en svensk kohortstudie. () 31 AUG 2016

Läkare får göra kort konsultation

Nyheter | The British Medical Association, BMA, varnar för att allmänläkarnas situation är ohållbar och leder till att patientsäkerheten hotas. () 30 AUG 2016

Rekommenderat blodtrycksmål vid typ 2-diabetes bör ifrågasättas

Nya rön | En mer intensiv blodtrycksbehandling vid diabetes än i nuvarande rekommendationer skulle ge ytterligare skydd mot allvarliga hjärt–kärlhändelser, visar resultaten i en ny svensk studie. (2 kommentarer) 30 AUG 2016

bild

Migrän ligger bakom stor del
av den ökande sjukfrånvaron
Viktigt att kunskapen om migränsjukdomen ökar

Debatt | Kunskapen om migrän utan huvudvärk måste fördjupas så att man i tid kan sätta in profylaktisk behandling och preventiva åtgärder, skriver Håkan Enbom och Inga Malcus Enbom. (1 kommentar) 30 AUG 2016

Vakt på akuten kan bli väktare

Nyheter | Väktare kan komma att ersätta ordningsvakter på akuten i Malmö. Tanken är att det ska ge färre konflikter, skriver Sydsvenskan. () 30 AUG 2016

Kostsamt avtal avslutas i förtid

Nyheter | Stockholms läns landstings avtal med leverantören Onemed upphör i förtid efter det att kostnaderna för förbrukningshjälpmedel skenat. Avtalsslutet innebär nu ett takpris på 450 miljoner kronor per år till dess att avtalet upphör 2018. () 30 AUG 2016

Om vårt släktes upptäckter och utveckling framåt

Recension | Inte minst för läkare är boken om människosläktets upptäckter och utveckling intressant, framhåller Läkartidningens anmälare Torgny Svenberg, professor emeritus, kirurgi. () 30 AUG 2016

Flera läkare missade diagnos
– IVO pekar på kunskapsbrist

Patientsäkerhet | Flera av varandra oberoende läkare missade temporalisarterit (TA) hos en patient, vilket ledde till att patienten förlorade synen på ena ögat. I sin kritik menar IVO att det tyder på »generell brist på kunskap om TA« inom sjukvårdsorganisationen. (2 kommentarer) 29 AUG 2016

Två inriktningar på förslag
för arbetet med jämlik hälsa

Nyheter | Kommissionen för jämlik hälsa har i uppdrag att lämna förslag som kan bidra till att minska hälsoklyftorna i samhället. I sitt första delbetänkande, som lämnas till statsrådet Gabriel Wikström i dag, har den identifierat två inriktningar av förslag som kan åstadkomma detta. () 29 AUG 2016

Läkarförbundet har läst »Effektiv vård« – men har inte förstått

Debatt | Läkarförbundets ordförande drar helt fel slutsatser av en statlig utredning. Det finns resurser till primärvården, men de måste omfördelas från sjukhusvården, skriver läkaren Håkan Borg. (3 kommentarer) 29 AUG 2016

Jobb i fokus

127 lediga jobb på

Annonser
Annons Annons
Annons
Annons
Annons Annons Annons Annons Annons Annons Annons