Annons

Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2015;112:DUHF Läkartidningen 51-53/2015
Lakartidningen.se 2015-12-14

Julfika för möten med utländska läkare»Vi är redan kolleger – det är viktigt att komma ihåg«

bild Ingemar Persson, pensionerad gynekolog från Uppsala, får kontaktuppgifter från kirurgen Wesam Al Bunni (t h), från Syrien som bor i Nässjö och studerar svenska. Till vänster Omar Dribi. Foto: Rebecka Uhlin

En julfika kolleger emellan. Ett sätt att skapa nya kontakter och lära av varand­ra. Svenska Läkaresällskapets och Sveriges läkarförbunds gemensamma tanke om ett »faddersystem« fick en första start i förra veckan.

Anna Sofia Dahl

Över huvudet på dem som samlats i den anrika salen i Svenska Läkaresällskapets hus löper en rad av gyllene bokstäver. »Till vetenskapens fullkomnande genom inbördes meddelande af kunskaper och samlad erfarenhet, till främjande af det vänskapliga förtroendet läkare emellan«. Orden är lika aktuella i dag som för tvåhundra år sedan.

– Välkomna, kolleger!

Tobias Alfvén tittar ut över de nästan 60 läkarna, både etablerade och nyanlända, som satt sig tillrätta på de blåa stolarna. Han är ordförande för Svenska Läkaresällskapets (SLS) kommitté för global hälsa och en av dem som ansvarar för »faddersy-stemet« – den idé som ligger bakom att så mån-ga trotsat decemberregnet för en julfika i förra veckan.

Evenemanget, som anordnas gemensamt av Läkaresällskapet och Läkarförbundet, har sin bakgrund i seminariet om flyktingsituationen som SLS höll i oktober. Syftet är att nyanlända läkare ska kunna behålla sin yrkesanknytning i väntan på en svensk legitimation, men också att ge en möjlighet till att knyta kontakter, som sedan kan leva vidare på egen hand. Det är kortfattat ett sätt att gå från ord till handling.

– Det är på individnivå som man verkligen kan göra skillnad. Samtidigt krävs det att de stora systemen fungerar, så att jobba på de två nivåerna känns både bra och viktigt från vår sida, säger Tobias Alfvén.

Ute i foajén har lussekatter, pepparkakor, knäck och polkagrisar dukats fram. Doften av kaffe sprider sig, och samtalen fyller snabbt lokalen. Ett av dem står Tobias Alfvén och Wael Salman för. De har precis bytt nummer för att kunna planera in en framtida fika.

Wael Salman berättar att han är barnkirurg. Att han ibland glömmer av att sjukhuset där han tidigare arbetade nu är sönderbombat. Hur han kom till Sverige från Irak för drygt ett år sedan tillsammans med sin fru och deras tre döttrar. Att en av dem är sjuk och att hennes speciella behov i den situation de befinner sig är svåra att tillgodose. Att familjen nu bor i ett rum och väntar på Migrationsverkets beslut. Och att de hoppas på att få stanna kvar här.

Han tar en klunk av kaffet. Initiativet till julfika menar han är fantastiskt, inte bara för möjligheten att få en inblick i systemet.

– För mig har det varit fantastiskt att möta alla trevliga människor. Det är viktigt att visa att vi finns och att vi kan vara potentiella framtida kolleger, säger han.

– Vi är redan kolleger, bryter Tobias Alfvén in.

– Det är viktigt att komma ihåg.

Wael Salman ler stort.

– Vi behöver det här, att bli välkomnade. Den moraliska biten är betydligt tyngre än vad man kan föreställa sig, men det här har tagit mig ur min nerperiod för första gången på länge. Och den känslan ska jag ta med mig hem till min fru.

Hon är tandläkare och väntar precis som han på att få börja arbeta igen.

– Jag är kirurg och det är ett hantverk. För mig är det en katastrof att inte kunna arbeta på ett år, ett svart tomrum inombords där det saknas något. 

Julfikat lider mot sitt slut och de flesta av deltagarnas telefonböcker har fått nya kontakter. Men framför allt säger många av de nyanlända läkarna samma sak som Wael Salman: att de för första gången sen de kom till Sverige har fått en känsla av att ha blivit sedda som läkare.

Idén med »julfikat« har Tobias Alfvén arbetat fram tillsammans med Läkaresällskapets Filippa Nyberg, Annie Melin och Jaana Loogren samt Åsa Leufven från Läkaresällskapets kommitté för global hälsa och Elin Karlsson och Milla Järvelin från Läkarförbundet. Förhoppningen är nu att en uppföljande träff med fokus på det mer konkreta, både hur etablerade kolleger kan hjälpa till och hur nyanländas väg in i svensk sjukvård kan underlättas, ska kunna ordnas. Tanken är också att Läkaresällskapet och Läkarförbundet tillsammans kan utveckla »faddersystemet«, med ett danskt nationellt system som möjlig förebild.

– Det finns olika modeller att jobba utifrån, men innan man kan lova något här måste vi se och lära. Det krävs att det här görs på ett bra sätt, och förhoppningen är att få något hållbart och långsiktigt, säger Tobias Alfvén.

Här kan du engagera dig för dina utländska kolleger

  • Föreningen Framtida vårdpersonal vill hjälpa nyanlända läkare. Facebookgruppen med samma namn har i dagsläget över 1 200 medlemmar, av vilka 400–500 är läkare, spridda över hela Sverige. Enligt Hussam Shihadeh, överläkare vid geriatriska kliniken på Danderyds sjukhus och en av de som startade föreningen, är tanken att de ska fungera som ett stöd genom processen mot en svensk legitimation. De har också startat ett faddersystem, där nyanlända läkare kan möta kolleger som varit i Sverige under en längre tid. Den som är intresserad av att komma i kontakt med föreningen kan göra det genom ett meddelande på Facebook eller att mejla till framtida.vardpersonal@gmail.com.
  • Läkarförbundet har ett praktiknätverk som den som är medlem och samtidigt inskriven hos Arbetsförmedlingen kan vara med i. Mer information finns på www.slf.se/praktik där du även kan anmäla dig som handledare.
  • Läkare i Världen har en klinik i Stockholm, där man som läkare kan volontärarbeta. Organisationen planerar också att under 2016 starta verksamheter i Uppsala, Göteborg, Skåneregionen och Umeå. För mer information, se http://lakareivarlden.se.
  • Sveriges yngre läkares förening har startat språkkafé i Stockholm. Nästa träff blir den 16 december i sjukhusbiblioteket på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Vill du delta, eller vill du veta hur man som läkare på annan ort kan plocka upp konceptet lokalt, kontakta Kajsa Holmberg på Sylfs kansli, kajsa.holmberg@sylf.se

Kommentera

Kommentera
bild

Vårdköerna växer igen

Nyheter | Efter att kömiljarden avskaffades 2015 har vårdköerna börjat växa igen, enligt den öppna statistik som Sveriges kommuner och landsting, SKL, redovisar varje månad. () 23 JUN 2016

bild

»Vi har inte nått upp till våra ambitioner«

Nyheter | Västerbotten är ett av de landsting där köerna växt mest de senaste åren. Men orsaken är inte den slopade kömiljarden utan en kärv ekonomi, enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Ann-Christin Sundberg. () 23 JUN 2016

Annons Annons
bild

Kritiskt läge för kirurgkliniken vid Mälarsjukhuset

Nyheter | Sjuksköterskeflykten fortsätter från Mälarsjukhusets kirurgklinik. Och om inget händer finns risken att verksamheten inte finns kvar efter sommaren. () 23 JUN 2016

Tre års arbete i Norge krävs för att få del av norska tjänstepensionen

Nyheter | Svenska läkare som arbetar i Norge berörs av förändrade pensionsregler. Att det krävs tre års tjänstgöring för att omfattas av tjänstepensionssystemet är okänt för många. () 23 JUN 2016

bild

Sju av tio oroliga för antibiotikaresistens

Nyheter | Sju av tio svenskar är mycket oroliga eller ganska oroliga för antibiotikaresistens. Oron är störst bland kvinnor och äldre samt bland personer med hög utbildning, särskilt om den är hälsoinriktad. Det visar en undersökning från SOM-institutet. () 23 JUN 2016

Kammaråklagare: »Vi tycker att vi har skäl att delge misstanke«

Nyheter | Åklagarna väljer att delge Paolo Macchiarini misstanke om allvarliga brott trots att Socialstyrelsens yttrande om hans metod inte är klar. () 22 JUN 2016

Macchiarini misstänkt för brott

Nyheter | Artikeln är uppdaterad. Kirurgen Paolo Macchiarini har formellt delgivits misstanke om brott i samband med de tre operationerna med syntetiska luftstrupar på Karolinska universitetssjukhuset. Paolo Macchiarini nekar till brott på alla punkter. (2 kommentarer) 22 JUN 2016

bild

Gemensamma mål och team kan ge bättre arbetsmiljö

Nyheter | Flerprofessionella team kan definitivt vara en del av det som gör att det blir en bättre arbetsmiljö, men då behövs det bra ledarskap och en organisation som klarar av att bära upp teamet. Det säger Gudbjörg Erlingsdóttir, som lett ett projekt om teamarbete och läkares arbetsmiljö. (1 kommentar) 22 JUN 2016

Beslut att schemalägga läkare får kritik av läkarförening

Nyheter | Stockholms läkarförening protesterar mot ett beslut att mer av läkarnas arbetstid ska schemaläggas, rapporterar Dagens Medicin. () 22 JUN 2016

bild

Samband mellan kost och akut pankreatit

Nya rön | Resultaten i en ny avhandling tyder på att kostvanor i linje med de svenska kostrekommendationerna kan bidra till att primärt förebygga icke-gallstensrelaterad akut pankreatit. (1 kommentar) 22 JUN 2016

IVO-kritik för nödöppning
av Läkemedelsförteckning

Nyheter | Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar en läkare för att utan patientens samtycke ha öppnat patientens läkemedelsförteckning och makulerat ett recept. IVO har anmält ärendet till åtal och läkaren riskerar nu att dömas för dataintrång. (4 kommentarer) 21 JUN 2016

Varningar kring Primolut-Nor naturlig del av säkerhetsarbetet

Debatt | Införandet av varningar gällande Primolut-Nor (noretisteronacetat) har följt gällande rutiner, skriver Läkemedelsverket i en replik till Jan Brynhildsen och Kristina Gemzell Danielsson. () 21 JUN 2016

Ny teknik hittade fler patogener i blodet vid hematologisk cancer

Nya rön | I en avhandling om bakteriemier vid hematologisk cancer och cellgiftsbehandling studerades bland annat blodprov från patienterna med NGS (next generation sequencing). Många fler potentiella patogener kunde identifieras med NGS än med traditionell odlingsteknik. () 21 JUN 2016

Identiska läkemedel kostar olika mycket för olika landsting

Nyheter | Prisvariationen är ofta 6–9 procent för ett och samma rekvisitionsläkemedel, visar en kartläggning av Konkurrensverket som menar att priserna borde kunna pressas med effektivare upphandlingar. () 21 JUN 2016

Män stod bakom många inlägg i Macchiariniaffären

Nyheter | Det var mest män som snyntes i kommentarsfälten till artiklar om den så kallade Macchiariniaffären. Det framgår av Jörgen Lundälvs genomgång av 314 kommentarer till 55 artiklar i Läkartidningen, Sjukhusläkaren och Dagens Medicin. I de fall där den kommenterades specialitet framgick var psykiatri vanligast. Ämnen som oftast kommenterades var KI-ledningens agerande, granskningsprocessen och etik. (2 kommentarer) 21 JUN 2016

Något färre fall av invasiva grupp A-streptokockinfektioner

Nyheter | Säsongen 2014–2015 minskade antalet invasiva infektioner med grupp A-streptokocker (GAS) något jämfört med säsongen innan. Det framgår av Folkhälsomyndigheten säsongsrapport. () 20 JUN 2016

Annonser
Annons Annons
Annons
Annons Annons