Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DWMI Lakartidningen.se 2016-01-22

KI tar avstånd från Macchiarinis operationer i Ryssland

Efter SVT:s dokumentär om Paolo Macchiarinis verksamhet tar nu Karolinska institutet avstånd från dennes verksamhet i Ryssland. »Det som visas är oacceptabelt«, säger KI i ett uttalande.

Michael Lövtrup

I onsdags visades andra delen i SVT:s dokumentär »Experimenten« om den tidigare fuskanklagade forskaren Paolo Macchiarini vid Karolinska institutet. Huvuddelen av avsnittet beskrev Macchiarinis verksamhet i ryska Krasnodar. Bland annat visades hur en rysk kvinna som inte var livshotande sjuk fick en konstgjord luftstrupe inopererad. Trots en reoperation kunde kvinnans liv inte räddas och hon avled efter drygt två år. 

Det är omständigheterna kring de operationerna som KI nu tar avstånd från.

»Detaljerna kring de operationer i Ryssland som av SVT beskrevs i dokumentären i onsdags har hittills varit helt okända för KI. Det agerande och de förutsättningar för operationen som visas i programmet är oacceptabelt och något som Karolinska Institutet tar bestämt avstånd från«, säger KI via sin pressekreterare till Läkartidningen.

KI kommenterar även saken på sin internwebb. Där skriver man att Macchiarinis uppdrag vid Kuban State University i Krasnodar är en bisyssla som KI tidigare har godkänt, men inte förrän nu känt till detaljerna kring. KI kommer att granska dessa uppgifter för att se om man på något sätt brustit i sin kontroll, skriver man. 

»Vi tillåter inte bisysslor som är förtroendeskadliga för KI och så som Macchiarinis verksamhet i Ryssland beskrivs i programmet hade en sådan bisyssla sannolikt inte godkänts.«

Senaste artiklarna i Läkartidningen:

Om forskning, kärlek och svek

Lärosäten bekräftar felaktigheter i Macchiarinis CV

Stark kritik från sakkunnig i Macchiarini-utredningen

Läs alla tidigare artiklar under rubriken  Oredlighetsärendet på KI

Kommentarer (12)

 • Bra att KI tar avstånd, men ni måste även göra rent i den egna byken.

  2016-01-22 15:02 | Utmärkt att KI tar avstånd från Macchiarinis verksamhet i Ryssland. Men detta räcker inte på långa vägar, det krävs mycket mer. Jag är tyvärr helt övertygad om att om KI hade granskat kirurgens CV, forskning och ringt referenser så hade han aldrig anställts, och då hade åtminstone ingen patient kommit till skada i Sverige, och kanske inte heller i Ryssland eller annorstädes. Ansvariga för detta bör rakryggat ta konsekvenserna för dessa oförlåtliga misstag.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • Klinisk forskning i gråzonen !?

  2016-01-22 15:49 | Jag har sett båda avsnitten av SVT:s Experimenten. Blir intressant att se det sista avsnittet på onsdag. Det känns som det är viktigt att skilja på om man opererar en person, som har en dödlig sjukdom där det inte finns någon annan behandling och en person, som den ryska kvinnan, som har besvär efter en olycka. Jag tycker det är bra att KI går ut och tar avstånd från den typen av klinisk forskning, som bedrivits på det ryska sjukhuset. Hur det gått till i Stockholm får väl framtida utredningar bedöma.

  Helena Klette, Barnläkare, BUM Gamlestaden, Göteborg

  Jäv:

 • Ryggradslöst!

  2016-01-22 15:57 | Ett billigt sätt för KI att ta avstånd från Macchiarini, utan att själva behöva ställa sig i skamvrån. Beklämmande!

  Hannes Qvarfordt, brukarföreträdare, Ombud för föreningarna RSMH-Livet/-Näckrosen, Göteborg

  Jäv:

 • Även det som hänt på Karolinska Sjukhuset bör granskas!

  2016-01-22 16:18 | Självklart bör man granska de djurexperiment som utförts på människa på Thoraxkirurgiska Kliniken på Karolinska Sjukhuset. Macchiarinis läromästare Axel Haverich professor i Hannover och hos vilken Macchiarini uppgett sig ha varit gästprofessor fick inte tillåtelse att utföra sina stamcellsexperiment på människa i Tyskland utan göra det i Makedonien.Och då gällde betydligt enklare försök dvs implantation av hjärtklaffar i steril miljö.Observera att den stackars ryska kvinnan dog av en svår infektion .Och att trachea aldrig är steril! Således förbjöd tyska myndigheter sådana experiment även i sterilmiljö(hjärtklaffar) med man i Sverige tillät tracheaoperationer. Vittnar om en enastående inkompetens hos beslutsfattare i Sverige och bör enligt min mening leda till åtal!Jag har tidigare 1984 arbetat ihop med Axel Haverich med lungtransplantationer vid Stanford University och nyligen skrivit till honom och frågat om hans inställning till Macchiarinis verksamhet men han har inte svarat på mitt mail!

  Leif Bergdahl, Docent,Privatläkare, Medgoldkliniken,Juoksengi

  Jäv:

 • Ju mer man hoppas, desto mer lättlurad är man

  2016-01-22 17:13 | Om bara hälften av vad som påstås i TV är sant, så har KI gjort bort sig med sin rekrytering. Det är lätt att låta sig förföras av samvetslösa charmörer, särskilt om man är svag för nya trender, såsom idén med regenerativ medicin. Var och varannat universitet i världen har ett center för regenerativ medicin och alla tycks tro att de ska bli berömda. Här finns utrymme för folk som kan konsten att spela på andras förhoppningar: ju mer man hoppas, desto mer lättlurad är man. Universiteten borde lägga sin kraft på tålmodig vardagsforskning och hederliga forskare, istället för att lägga dyra pengar på sina förhoppningar om snabb berömmelse.

  Per Aspenberg, professor, Linköpings universitet

  Jäv:

 • Oetiska operationer

  2016-01-22 17:50 | Det räcker väl med att erinra sig den medicinska eden "Alltid trösta, ofta lindra, ibland bota. Aldrig skada" för att förstå hur stolliga dessa operationer var.

  Kai Knudsen, Överläkare, Anestesikliniken Sahlgrenska

  Jäv:

 • Ryggradslöst var ordet!

  2016-01-22 19:57 | Ja, beklämmande. I detta fall borde KI:s involverade ledning få löpa gatlopp längs hela Solnavägen i sällskap med Macchiarini.

  Göran Lundgren, pensionerad psykiater, Hemmet i Stockholm

  Jäv:

 • Ja lögnen är ju genomskådad vad trodde ni

  2016-01-23 00:32 | Känns som läkartidningens artikel om att Macchiarinis CV. Är detta ett rent journalistiskt beställningsjobb från KI. Det är nog rätt klart att KI har ett mycket stort ansvar i denna historia, även vad som hänt i Ryssland. Läkartidningen måste nog sluta rapportera vad som Macchiarini eller KI säger i detta ärende utan att faktagranska. Bådas trovärdighet är nämligen väldigt skamfilad. "Who is the fool the fool or the fools followers" http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/01/KI-utreder-gastprofessorns-bakgrund/

  Göran Larson, Läkare, Umeå

  Jäv:

 • Ethics of bioengineering organs and tissues

  2016-01-24 20:22 | Paradoxalt att ovanstående rubrik dyker upp när man söker på "Paolo Macchiarini" i Pubmed. http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1517/14712598.2014.915308

  Anna Fornarve, ST-läkare, Infektionskliniken Jönköping

  Jäv:

 • Macchiarinis immunologi

  2016-01-24 20:31 | Gruppen som föreslog Macchiarini till gästprofessor, kontaktade dessa - innan Macchiarini kallades - immunologerna på KI för att kontrollera om Macchiarinis metod är rimlig? Immunologerna kunde t.ex. tillfrågas om Macchiarinis rosa bad för plast-trachea kan få ny slemhinna att växa in i plast-trachean!

  Gerhard Kjellén, Öl, ÖNH-kliniken, Kalmar

  Jäv:

 • Mer om Macchiarini

  2016-01-27 14:21 | I dag sänds den tredje och sista delen i SVT:s dokumentär. Expressen (http://www.pressen.se/5484078.html) avslöjar att Macchiarini ljög när han sa till den första patienten som skulle opereras i Sverige att transplantation med konstgjord strupe hade utförts på djur, bl a grisar, och med lyckat resultat. Patienten ville först inte opereras, men kirurgens försäkran gjorde att han ändrade ståndpunkt. I själva verket hade inga djurförsök utförts. Det är också tveksamt om patienten var livshotande sjuk, han hade en långsamt växande cancer, och före operationen kunde han bl a gå långa promenader och gå på restaurang. Patienten dog 2,5 år efter ingreppet, efter att ha plågats mycket under sina sista år i livet.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • En dag då man skäms som läkare

  2016-01-27 21:08 | Det är djupt obehagligt det hela. När jag blev läkare så blev jag det utifrån en humanistisk synvinkel. En värdig död är mer värd än vad dessa män tycks ana vilket skrämmer mig.

  Pernilla Gullander, Psykiatriker och rättspsykiatriker, Psykiatriska kliniken Malmö

  Jäv:

Kommentera

Kommentera

Nu utreds behovet av introduktion till ST

Nyheter | Professor Jens Schollin ska på regeringens uppdrag analysera behovet av att införa en obligatorisk introduktion innan läkares specialiseringstjänstgöring. Detta som en del i en förnyad läkarutbildning. () 28 JUL 2016

bild

Landsomfattande demonstrationer planeras mot en försämrad vård

Nyheter | Den 4 september arrangeras aktiviteter och demonstrationer över hela landet för att protestera mot försämringarna inom vården. Protesterna är ett privat initiativ från tre sjuksköterskor och går under parollen »Slut på rean – en annan vård är möjlig«. () 28 JUL 2016

Annons Annons

Tre substanser narkotikaklassas

Nyheter | Tiletamin, som liknar ketamin, samt bensodiazepinerna Nifoxipam och 3-hydroxifenazepam klassas som narkotika från och med den 6 september. Det beslutade regeringen i dag, efter rekommendation från Läkemedelsverket. () 28 JUL 2016

bild

Läkaren Gunhild Stordalen bland de mest lyssnade sommarpratarna

Nyheter | Av årets sommarpratare hittills är det läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalen som har fått flest lyssnare via efterhandslyssning på webben, enligt Sveriges radios mätning. () 28 JUL 2016

Kardiella förändringar vanliga hos barn med njursjukdom

Nya rön | Kardiella förändringar är vanliga hos barn med kronisk njursjukdom, och de kan kvarstå efter njurtransplantation, visar en avhandling. Strikt blodtryckskontroll med målblodtryck vid 50:e percentilen bör eftersträvas. () 28 JUL 2016

Liraglutid minskade mortalitet i högriskgrupp av typ 2-diabetiker

Nya rön | I en patientgrupp med typ 2-diabetes och hög risk för kardiovaskulära händelser minskade injektionsbehandling med GLP-1-analogen liraglutid både kardiovaskulärt relaterade dödsfall och totalmortalitet jämfört med placebo. () 27 JUL 2016

bild

Depression, höft-fraktur och låg muskelstyrka före parkinsondebut

Nya rön | Den absoluta risken för Parkinsons sjukdom var 1,1 procent hos personer med depression och 0,7 procent hos dem som sökt vård för en fallskada, visar en ny avhandling. Män med Parkinsons sjukdom hade i genomsnitt cirka 2 procent lägre muskelstyrka vid mönstring. Det handlar om subtila, men signifikanta, skillnader. (1 kommentar) 27 JUL 2016

bild

»Hitintills förskonad ... blir jag plötsligt Anhörig Till Någon Som Är Svårt Sjuk.«

Krönika | En ytterst ovanlig diagnos, utan bot eller behandling, med snabb progress och dödlig utgång – ingenting ovanligt för en kliniskt arbetande doktor. Ovanligt blir det först när den som får diagnosen inte är ens patient, utan en anhörig remitterad till andra specialister. (3 kommentarer) 27 JUL 2016

Fyndplatsundersökning behövs vid plötslig död hos spädbarn

Debatt | Sverige har en lång tradition av förebyggande av olycksfall. Det är nu tid att ytterligare utveckla detta arbete med rutinmässig undersökning av barnets sovmiljö och övriga omständigheter när ett spädbarn har avlidit plötsligt och oväntat, skriver Per Möllborg och medförfattare i en debattartikel. () 27 JUL 2016

bild

Kvinnor med urinvägsinfektion
i barndomen
följdes upp

Nya rön | Bevakning av blodtryck och njurfunktion – liksom extra kontroller av blodtryck under graviditet – bör övervägas hos kvinnor med bilateral eller svår unilateral njurskada. Det är en slutsats av en långtidsuppföljning av kvinnor med urinvägsinfektioner i barndomen. () 27 JUL 2016

Wikström svarar läkare

Nyheter | Sjukvårdsminister Gabriel Wikström välkomnar debatten om bästa sättet att styra hälso- och sjukvården så att den blir bättre, mer jämlik och tillgänglig. På regeringens webbplats svarar han på tio läkares inlägg i Svenska Dagbladet. (1 kommentar) 26 JUL 2016

Läkarförbundet för tredje året på Pridefestivalen i Stockholm

Nyheter | Fem frågor till Jonas Ålebring, ledamot i Läkarförbundets förbundsstyrelse, som på torsdag är moderator för ett seminarium som Läkarförbundet arrangerar under Prideveckan i Stockholm. () 26 JUL 2016

Fler hiv-test vid möte öga mot öga

Nyheter | Gratis kondomer, prat med en informatör på en festival eller annan mötesplats och vetskap om att det går att testa sig med kort varsel ökar motivationen att göra ett hiv-test, enligt en enkätundersökning från Folkhälsomyndigheten. Förebyggande information på nätet eller i broschyrer har inte samma effekt. () 26 JUL 2016

Första fallet i Europa av zika-
virusrelaterad mikrocefali

Nyheter | En spansk kvinna som blivit infekterad av zikavirus utomlands har fött ett barn som uppges lida av mikrocefali. Det är det första fallet i Europa, rapporterar BBC. () 26 JUL 2016

Samtal i grupp
kan förbättra arbetsmiljö

Nyheter | Samtalsgrupper kan leda till bättre arbetsmiljö och hälsa för läkare, det menar forskare vid Karolinska institutet. Samtidigt förvånades David Bergman, som lett studien, över hur svår arbetssituation läkarna har. () 26 JUL 2016

Inspektion visade på brister i arbetsmiljö på Mälarsjukhuset

Nyheter | Arbetsmiljöverket pekar på en rad brister i arbetsmiljön vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna som man menar måste åtgärdas.Bland annat handlar det om bristande hantering av tillbud. () 26 JUL 2016