Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DWMI Lakartidningen.se 2016-01-22

KI tar avstånd från Macchiarinis operationer i Ryssland

Efter SVT:s dokumentär om Paolo Macchiarinis verksamhet tar nu Karolinska institutet avstånd från dennes verksamhet i Ryssland. »Det som visas är oacceptabelt«, säger KI i ett uttalande.

Michael Lövtrup

I onsdags visades andra delen i SVT:s dokumentär »Experimenten« om den tidigare fuskanklagade forskaren Paolo Macchiarini vid Karolinska institutet. Huvuddelen av avsnittet beskrev Macchiarinis verksamhet i ryska Krasnodar. Bland annat visades hur en rysk kvinna som inte var livshotande sjuk fick en konstgjord luftstrupe inopererad. Trots en reoperation kunde kvinnans liv inte räddas och hon avled efter drygt två år. 

Det är omständigheterna kring de operationerna som KI nu tar avstånd från.

»Detaljerna kring de operationer i Ryssland som av SVT beskrevs i dokumentären i onsdags har hittills varit helt okända för KI. Det agerande och de förutsättningar för operationen som visas i programmet är oacceptabelt och något som Karolinska Institutet tar bestämt avstånd från«, säger KI via sin pressekreterare till Läkartidningen.

KI kommenterar även saken på sin internwebb. Där skriver man att Macchiarinis uppdrag vid Kuban State University i Krasnodar är en bisyssla som KI tidigare har godkänt, men inte förrän nu känt till detaljerna kring. KI kommer att granska dessa uppgifter för att se om man på något sätt brustit i sin kontroll, skriver man. 

»Vi tillåter inte bisysslor som är förtroendeskadliga för KI och så som Macchiarinis verksamhet i Ryssland beskrivs i programmet hade en sådan bisyssla sannolikt inte godkänts.«

Senaste artiklarna i Läkartidningen:

Om forskning, kärlek och svek

Lärosäten bekräftar felaktigheter i Macchiarinis CV

Stark kritik från sakkunnig i Macchiarini-utredningen

Läs alla tidigare artiklar under rubriken  Oredlighetsärendet på KI

Kommentarer (12)

 • Bra att KI tar avstånd, men ni måste även göra rent i den egna byken.

  2016-01-22 15:02 | Utmärkt att KI tar avstånd från Macchiarinis verksamhet i Ryssland. Men detta räcker inte på långa vägar, det krävs mycket mer. Jag är tyvärr helt övertygad om att om KI hade granskat kirurgens CV, forskning och ringt referenser så hade han aldrig anställts, och då hade åtminstone ingen patient kommit till skada i Sverige, och kanske inte heller i Ryssland eller annorstädes. Ansvariga för detta bör rakryggat ta konsekvenserna för dessa oförlåtliga misstag.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • Klinisk forskning i gråzonen !?

  2016-01-22 15:49 | Jag har sett båda avsnitten av SVT:s Experimenten. Blir intressant att se det sista avsnittet på onsdag. Det känns som det är viktigt att skilja på om man opererar en person, som har en dödlig sjukdom där det inte finns någon annan behandling och en person, som den ryska kvinnan, som har besvär efter en olycka. Jag tycker det är bra att KI går ut och tar avstånd från den typen av klinisk forskning, som bedrivits på det ryska sjukhuset. Hur det gått till i Stockholm får väl framtida utredningar bedöma.

  Helena Klette, Barnläkare, BUM Gamlestaden, Göteborg

  Jäv:

 • Ryggradslöst!

  2016-01-22 15:57 | Ett billigt sätt för KI att ta avstånd från Macchiarini, utan att själva behöva ställa sig i skamvrån. Beklämmande!

  Hannes Qvarfordt, brukarföreträdare, Ombud för föreningarna RSMH-Livet/-Näckrosen, Göteborg

  Jäv:

 • Även det som hänt på Karolinska Sjukhuset bör granskas!

  2016-01-22 16:18 | Självklart bör man granska de djurexperiment som utförts på människa på Thoraxkirurgiska Kliniken på Karolinska Sjukhuset. Macchiarinis läromästare Axel Haverich professor i Hannover och hos vilken Macchiarini uppgett sig ha varit gästprofessor fick inte tillåtelse att utföra sina stamcellsexperiment på människa i Tyskland utan göra det i Makedonien.Och då gällde betydligt enklare försök dvs implantation av hjärtklaffar i steril miljö.Observera att den stackars ryska kvinnan dog av en svår infektion .Och att trachea aldrig är steril! Således förbjöd tyska myndigheter sådana experiment även i sterilmiljö(hjärtklaffar) med man i Sverige tillät tracheaoperationer. Vittnar om en enastående inkompetens hos beslutsfattare i Sverige och bör enligt min mening leda till åtal!Jag har tidigare 1984 arbetat ihop med Axel Haverich med lungtransplantationer vid Stanford University och nyligen skrivit till honom och frågat om hans inställning till Macchiarinis verksamhet men han har inte svarat på mitt mail!

  Leif Bergdahl, Docent,Privatläkare, Medgoldkliniken,Juoksengi

  Jäv:

 • Ju mer man hoppas, desto mer lättlurad är man

  2016-01-22 17:13 | Om bara hälften av vad som påstås i TV är sant, så har KI gjort bort sig med sin rekrytering. Det är lätt att låta sig förföras av samvetslösa charmörer, särskilt om man är svag för nya trender, såsom idén med regenerativ medicin. Var och varannat universitet i världen har ett center för regenerativ medicin och alla tycks tro att de ska bli berömda. Här finns utrymme för folk som kan konsten att spela på andras förhoppningar: ju mer man hoppas, desto mer lättlurad är man. Universiteten borde lägga sin kraft på tålmodig vardagsforskning och hederliga forskare, istället för att lägga dyra pengar på sina förhoppningar om snabb berömmelse.

  Per Aspenberg, professor, Linköpings universitet

  Jäv:

 • Oetiska operationer

  2016-01-22 17:50 | Det räcker väl med att erinra sig den medicinska eden "Alltid trösta, ofta lindra, ibland bota. Aldrig skada" för att förstå hur stolliga dessa operationer var.

  Kai Knudsen, Överläkare, Anestesikliniken Sahlgrenska

  Jäv:

 • Ryggradslöst var ordet!

  2016-01-22 19:57 | Ja, beklämmande. I detta fall borde KI:s involverade ledning få löpa gatlopp längs hela Solnavägen i sällskap med Macchiarini.

  Göran Lundgren, pensionerad psykiater, Hemmet i Stockholm

  Jäv:

 • Ja lögnen är ju genomskådad vad trodde ni

  2016-01-23 00:32 | Känns som läkartidningens artikel om att Macchiarinis CV. Är detta ett rent journalistiskt beställningsjobb från KI. Det är nog rätt klart att KI har ett mycket stort ansvar i denna historia, även vad som hänt i Ryssland. Läkartidningen måste nog sluta rapportera vad som Macchiarini eller KI säger i detta ärende utan att faktagranska. Bådas trovärdighet är nämligen väldigt skamfilad. "Who is the fool the fool or the fools followers" http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/01/KI-utreder-gastprofessorns-bakgrund/

  Göran Larson, Läkare, Umeå

  Jäv:

 • Ethics of bioengineering organs and tissues

  2016-01-24 20:22 | Paradoxalt att ovanstående rubrik dyker upp när man söker på "Paolo Macchiarini" i Pubmed. http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1517/14712598.2014.915308

  Anna Fornarve, ST-läkare, Infektionskliniken Jönköping

  Jäv:

 • Macchiarinis immunologi

  2016-01-24 20:31 | Gruppen som föreslog Macchiarini till gästprofessor, kontaktade dessa - innan Macchiarini kallades - immunologerna på KI för att kontrollera om Macchiarinis metod är rimlig? Immunologerna kunde t.ex. tillfrågas om Macchiarinis rosa bad för plast-trachea kan få ny slemhinna att växa in i plast-trachean!

  Gerhard Kjellén, Öl, ÖNH-kliniken, Kalmar

  Jäv:

 • Mer om Macchiarini

  2016-01-27 14:21 | I dag sänds den tredje och sista delen i SVT:s dokumentär. Expressen (http://www.pressen.se/5484078.html) avslöjar att Macchiarini ljög när han sa till den första patienten som skulle opereras i Sverige att transplantation med konstgjord strupe hade utförts på djur, bl a grisar, och med lyckat resultat. Patienten ville först inte opereras, men kirurgens försäkran gjorde att han ändrade ståndpunkt. I själva verket hade inga djurförsök utförts. Det är också tveksamt om patienten var livshotande sjuk, han hade en långsamt växande cancer, och före operationen kunde han bl a gå långa promenader och gå på restaurang. Patienten dog 2,5 år efter ingreppet, efter att ha plågats mycket under sina sista år i livet.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • En dag då man skäms som läkare

  2016-01-27 21:08 | Det är djupt obehagligt det hela. När jag blev läkare så blev jag det utifrån en humanistisk synvinkel. En värdig död är mer värd än vad dessa män tycks ana vilket skrämmer mig.

  Pernilla Gullander, Psykiatriker och rättspsykiatriker, Psykiatriska kliniken Malmö

  Jäv:

Kommentera

Kommentera

Psykiatriska kliniker brister vid bältning

Patientsäkerhet | Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har nyligen konstaterat brister vid tre psykiatriska kliniker i ärenden som rör fastspänning med bälte. I ett fall spändes patienten fast i drygt åtta dygn utan att förnyade bedömningar gjordes inom gränsen på fyra timmar. () 26 AUG 2016

Nya råd ska förebygga kikhosta

Nyheter | Tre nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten till hälso- och sjukvården ska stärka åtgärderna mot kikhosta och förebygga svåra fall bland spädbarn. () 26 AUG 2016

bild

Ny plan mot narkotikadödlighet

Nyheter | Socialstyrelsen ska föreslå en åtgärdsplan med inriktning att motverka narkotikarelaterad dödlighet. () 26 AUG 2016

Kalcium kan öka risk för demens

Nya rön | Kvinnor som behandlades med kalciumtillskott hade dubbelt så hög risk att utveckla demens, jämfört med kvinnor som inte tog kalciumtillskott, enligt en studie i Neurology. () 26 AUG 2016

bild

Missbruk, arbete, övergrepp – och vård – i »en av årets viktigaste böcker«

Recension | Novellsamlingen »Handbok för städerskor« är sjukvårdsaktuell skönlitteratur även i Sverige, trots att berättelserna utspelar sig i Amerika ett antal år tillbaka i tiden. Påpekar recensenten. () 26 AUG 2016

Proposition om donation på väg

Nyheter | En proposition om organdonation planeras att överlämnas till riksdagen under 2017. Det säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i sitt svar på en skriftlig fråga från Johan Hultberg (M). () 26 AUG 2016

Ännu ett visslarpris till KI-läkarna

Nyheter | De fyra läkare som anmälde kirurgen Paolo Macchiarini för forskningsfusk har fått ett pris för sitt agerande som visselblåsare av Svensk kirurgisk förening. (2 kommentarer) 25 AUG 2016

bild

Hela musiken kräver hela hjärnan

Recension | I boken »Hemisfärernas musik« får läsaren en redovisning av neuroforskning om musik och de delvis motsägelsefulla slutsatserna som olika studier kommer fram till Författaren är en både kliniskt och akademiskt verksam neurolog men också en välutbildad amatörmusiker. »Hela musiken kräver hela hjärnan« är en av insikterna han förmedlar. () 25 AUG 2016

bild

Apropå! Psykologer bör kunna sköta sjukskrivningar

Debatt | Bedömning av arbetsförmåga – och därmed sjukskrivningar av patienter med psykisk ohälsa utan farmakologisk behandling – bör kunna delegeras till psykologer och psykoterapeuter, skriver blivande allmänläkaren Faraidoun Moradi. (8 kommentarer) 25 AUG 2016

bild

Välskriven lärobok anpassad för svensk sjukvård

Recension | Läroboken »Gastroenterologi och hepatologi« är kortfattad men anpassad till den svenska hälso- och sjukvården. Väl värd att läsas av studenter och yngre läkare, skriver Läkartidningens anmälare.  () 25 AUG 2016

Avloppsvatten ska renas från rester av läkemedel med hjälp av enzymer

Nyheter | Akademiska sjukhuset i Uppsala blir först i världen att testa enzymrening av avloppsvatten i verklig miljö. () 25 AUG 2016

Oro inför skånskt hyrläkarstopp

Nyheter | Skånes psykiatri präglas redan av personalbrist, överbelastning och uppgivenhet. Och tidpunkten för hyrläkarstoppet är olämplig, det menar skyddsombudet Louise Lundberg. (1 kommentar) 24 AUG 2016

IVO kritiserar uteblivet ultraljud

Patientsäkerhet | Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar en förlossningsläkare som inte genomförde ett vaginalt ultraljud vid en planerad kontroll. Detta trots att undersökningen inte hade påverkat det senare förloppet. (1 kommentar) 24 AUG 2016

Nu är det tid för socialmedicinen

Nyheter | Läkarförbundets folkhälsopolitiska program efterlyser en satsning på socialmedicin, och regeringens prioritering av jämlik hälsa medför också att det behövs fler socialmedicinare. Men samtidigt är antalet aktiva socialmedicinare i Sverige färre än på mycket länge. (1 kommentar) 24 AUG 2016

Den gömda Kennedydottern och synen på funktionsnedsättningar

Kultur | Rosemary Kennedy, syster till president John F Kennedy, hade ett lätt begåvningshandikapp som hennes högpresterande, inflytelserika familj gjorde sitt yttersta för att dölja för omvärlden. En biografi över Rosemary berättar om ett liv i skymundan, försvårat av upprepade övergrepp på initiativ av familjens »friska« medlemmar. () 24 AUG 2016

»Underkänt för Sverige« med endast åtta ST-platser i landet

Nyheter | Landstingen har misslyckats med att utbilda specialister i socialmedicin. Därför behöver staten gå in med starkare styrning. Det säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren. () 24 AUG 2016

Jobb i fokus

137 lediga jobb på

Annonser
Annons Annons
Annons
Annons Annons
Annons
Annons
Annons Annons Annons Annons Annons Annons Annons