Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DU7L Läkartidningen 03-04/2016
Lakartidningen.se 2016-01-11

Gästprofessorn nekar till att ha förfalskat CV

Den fuskanklagade gästprofessorn vid Karolinska institutet, Paolo Macchiarini, säger till Läkartidningen att uppgifterna i den amerikanska tidskriften Vanity Fair om att han ska ha förfalskat sitt CV är »fullständigt falska«. Uppgifterna utreds just nu av Karolinska institutet.

Michael Lövtrup

Den internationellt kände kirurgen Paolo Macchiarini är sedan 2010 knuten till Karolinska institutet och är i dag föreståndare för dess centrum för regenerativ medicin, ACTREM. Han anklagades 2014 för oredlighet i forskning i samband med redovisningen av resultaten av sina transplantationer av syntetiska luftstrupar. Han friades dock i en intern utredning på Karolinska institutet i augusti 2015.

Den artikel i Vanity Fair som publicerades i början av januari fokuserar på den relation som Paolo Macchiarini inledde 2013 med en amerikansk journalist som arbetade med en dokumentär om honom. Paolo Macchiarini ska bland annat ha intalat journalisten att han var påvens läkare och att påven sagt ja till att låta viga de båda vid sitt sommarresidens Castel Gandolfo.

I samband med detta redovisar Vanity Fair även uppgifter som tyder på att Paolo Macchiarini kan ha lämnat felaktiga uppgifter om sina meriter.

Tidningen har varit i kontakt med flera lärosäten där gästprofessorn studerat eller arbetat och redovisar två fall där uppgifter i hans CV ska ha förnekats av de berörda lärosätena. Det gäller dels att Paolo Macchiarini 1990–1991 skulle ha genomgått en masterutbildning i biostatistik vid universitetet i Birmingham, Alabama, dels att han skulle ha varit professor i kirurgi vid universitetet i Hannover. Enligt Vanity Fair ska Paolo Macchiarini vidare ha nekats en professorstjänst i Italien, som tillskapats enkom för honom, för att man inte kunnat styrka hans tidigare professorsmeriter.

Vanity Fair refererar till olika CV:n utan att ange källa. Läkartidningen har dock jämfört uppgifterna i artikeln med det CV som Paolo Macchiarini lämnade in till Karolinska institutet 2010. I detta finns både masterutbildningen från det amerikanska universitet och professorstjänsten i Tyskland upptagna.

Karolinska institutet har med anledning av uppgifterna i Vanity Fair meddelat att man påbörjat en utredning för att granska riktigheten i de uppgifter som Paolo Macchiarini lämnat till lärosätet i samband med sin anställning 2010. »KI kommer bland annat att kontakta de lärosäten där forskaren tidigare verkat. Utredningen kommer att bedrivas skyndsamt, men när [den] kan vara färdig går inte att säga i nuläget«, skriver man i ett uttalande.

Paolo Macchiarini skriver i ett mejl till Läkartidningen att anklagelserna är allvarliga och »fullständigt falska«. »Jag kommer att försvara mig med alla nödvändiga medel, då de utan tvivel är extremt skadliga«, skriver Paolo Macchiarini. För att motbevisa påståendena i Vanity Fair bifogar han två dokument. Det ena är ett intyg från medicinska fakulteten i Hannover, enlig vilket han belönades med professors grad 2001. Det andra, från universitetet i Birmingham, intygar att Paolo Macchiarini våren 1989 godkänts på en kurs i statistiska metoder vid lärosätet.

Kommentarer (8)

 • En sanslös historia

  2016-01-11 19:11 | Det ska bli utomordentligt intressant att få ta del av KI.s utredning gällande Macchiarinis CV. En sak som redan på detta stadium borde redovisas är hur och på vilket sätt han kom att knytas till KI.

  Björn Öjerskog, öl, kir.klin. Uddevalla sjukhus

  Jäv:

 • Skärpning

  2016-01-11 22:33 | Vad är nyhetsvärdet i detta? Att en misstänkt bedragare får visa sina dokument utan att journalisten gör någon källgranskning. Vem som helst kan tydligen bli journalist idag. Det är som att säga att Frank Abagnale har tydligen skrivit under att allt Macchiarini säger stämmer, ja då måste det vara sant.

  Göran Larson, Läkare, Umeå

  Jäv:

 • Redbar forskning

  2016-01-13 08:17 | Att rektor Hamsten skulle finna oredlighet hos en man som bjuder in sina vänner/patienter Barack Obama, Bill och Hilary Clinton , Vladimir Putin, m.fl. till sitt bröllop med påven som tänkt vigselförrättare är väl inte att förvänta. Storhet föder respekt.

  Jan Medin, ÖL, BLS Karlskrona

  Jäv:

 • Socialstyrelsen bör utreda !

  2016-01-14 08:00 | Arbetade som hjärtkirurg på Thoraxkirurgen för drygt 20 år sedan då svensk sjukvårds största skandal (Sembaffären) ägde rum. Och så detta igen. Här bör Socialstyrelsen utreda hur det gick till att att djurexperiment fick utföras på människa!!!!Vem var ansvarig klinikchef som tillät detta??? Här bör man givetvis ta kontakt med Europas ledande forskare på området hjärtkirurgen Axel Haverich i Hannover. Att vederbörande varit adjungerad professor hos honom tidigare betvivlas starkt!!!

  Leif Bergdahl, Docent, Medgoldkliniken Juoksengi

  Jäv:

 • Bör prövas rättsligt

  2016-01-21 17:13 | Sedan nu två av tre program sänts i TV beträffande Macchiarinis verksamhet, jämte vad som i övrigt framkommit, konstaterar jag att KI har mycket att förklara. Häpnadsväckande, oroväckande, ja, rent vämjelig är denna historia. En rättslig process bör inledas snarast.

  Björn Öjerskog, öl, kir.klin. Uddevalla sjukhus

  Jäv:

 • Instämmer helt, Björn Öjerskog

  2016-01-21 20:40 | Jag har precis sett del 2 och kan bara instämma, detta är helt avskyvärt. Det är en gigantisk skandal. Denna kirurg har fått experimentera helt fritt och faktiskt tagit livet av unga friska personer som sannolikt hade flera decennier kvar att leva (den ryska kvinnan och sannolikt den ryska mannen, vars öde nog bibringas oss i det sista programmet). Och KI:s rektor får en rapport på 400 sidor om oegentligheter med Macchiarinis forskning, men reagerar i snigelfart och helt uddlöst medan de som skrivit rapporten straffas! Vad är detta? Här måste göras en helt oberoende granskning, kanske från personer utanför Sverige och som inte har tillstymmelse till samröre med Macchiarinis aktiviteter, och det måste vändas på precis varenda sten, så vi kan lära oss något av detta och undvika en upprepning. Detta är f ö en upprepning (Semb på 80-talet, läs om detta i SvD).

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • Oseriös forskning

  2016-01-21 23:25 | Utifrån SVT:s dokumentär så är det sjukt att en sådan man kan utföra sådana allvarliga operationer och utan noggranna säkerhetsprinciper. Från cancersjuka patienter till någolunda friska människa på rullande band.

  Mohamed Salah, Thoraxläkare, lycksele lasarett

  Jäv:

 • Björnarna Öjeskog och Román har rätt

  2016-01-22 19:34 | Macchiarinis och hans kollegers uppträdande gentemot den ryska småbarnsmamman i del 2 av Macchiarini-serien på tv avgjorde saken. Här behövs ingen stjärnpsykiater för att ställa diagnosen psykopati. Hoppas nu att KI:s ledning får sina fiskar varma med besked. Vämjeligt sa Bill, sanslöst sa Bull.

  Göran Lundgren, pensionerad psykiater, pensionär

  Jäv:

Kommentera

Kommentera
bild

Nu kommer patienten via videomötet

Nyheter | På avtalad tid klockan nio dyker en man upp i fönstret på min datorskärm och läkarbesöket börjar. Jag sitter hemma i soffan och träffar verksamhetschef Kjell Andersson på Råcksta Vällingby vårdcentral via videolänk. Allt fler vårdcentraler erbjuder virtuella besök. Men det är bara en av flera möjligheter som »andra generationens telemedicin« öppnar, menar primärvårdsläkare som Läkartidningen har talat med. () 28 JUN 2016

Cancervård koncentreras mer

Nyheter | Samtliga inblandade landsting och regioner väljer att följa RCC:s rekommendationer om att koncentrera ytterligare sex åtgärder inom cancervården till ett fåtal platser i landet. () 28 JUN 2016

bild

»Jag älskar landstingskaffe
i farten, sparkcykelfärder genom kulvertar...«

Krönika | Man älskar sitt jobb, sjukhusen, patienterna, och allt som läkaryrket bjuder på. Man jobbar konstant för att lära sig mer. Men ibland är den viktigaste kompetensutveckling man kan ägna sig åt är att lära sig konsten att ta ledigt. Nyblivna underläkaren Ulrika Nettelblads krönika förklarar. () 28 JUN 2016

ABC om Smärtlindring vid förlossning

Medicinens ABC | Förlossningssmärta skattas högre än flera svåra smärttillstånd, och förlossningssmärta har en rad negativa konsekvenser förutom det lidande det orsakar den födande. I en ABC-artikel beskrivs såväl farmakologiska som icke-farmakologiska metoder för smärtlindring vid förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Fem frågor till Maria Lengquist

Författarintervjun | Maria Lengquist har tillsammans med kollegor skrivit en ABC-artikel om smärtlindring vid vaginal förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Viktigast inom global hälsa är att göra något – även om det är litet

Människor & möten | Huvudsaken är att göra någonting, om än aldrig så litet – och att göra det nu. Den inställningen har barnläkaren Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa. Han är med i planeringskommittén för höstens konferens i global hälsa den 26–27 oktober i Umeå. () 28 JUN 2016

Kvalitet i forskning utvärderas

Nyheter | Vetenskapsrådet får av regeringen i uppdrag att utvärdera den kliniska forskningens vetenskapliga kvalitet vid de sju universitetslandstingen. Utvärderingen kommer vara en del i resursfördelningen enligt ALF-avtalet. () 27 JUN 2016

bild

Det är dags att se värdet av forskning som är patientnära

Debatt | Värdet av patientnära forskning är stort inom medicinska forskningsfält där sjukdomar utvecklas under lång tid, och där behandling och rehabilitering pågår under månader/år. Det är dags att se vårdens potential som kunskapskälla, skriver Anders Wallin (bilden). (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Läkare åtalas efter dataintrång

Nyheter | En läkare åtalas bland annat för grovt dataintrång efter att olovligen ha tagit del av patientjournaler för 392 patienter. () 27 JUN 2016

bild

Säkerheten vid omskärelse av pojkar måste kunna bli bättre

Debatt | Allvarliga komplikationer förekommer vid omskärelse av små pojkar, och vi föreslår åtgärder för att förbättra säkerheten för barnen, skriver Estelle Naumburg och medförfattare. (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Guide ska följa upp förskrivning

Nyheter | Nu finns en vägledning så att landsting och regioner kan följa upp hur antibiotika förskrivs i primärvården i relation till diagnos. () 27 JUN 2016

Primärvård vid bruk på 1870-talet

Kultur | Ägaren av Forsmarks bruk i Uppland i slutet av 1800-talet månade om arbetarnas hälsa. Fri sjukvård för arbetarfamiljerna inrättades, besök till badhusen var gratis och goda matvaror utgjorde en del av lönen. Hälsoläget hos bruksborna finns dokumenterat i provinsialläkaren doktor August Johan Brandts årliga rapporter till Medicinalverket i Stockholm. () 27 JUN 2016

Staten behöver ta ett större och tydligare ansvar för vården

Debatt | Jag ser inte att det behövs en statlig kriskommission för sjukvården, men ett omställningsarbete som leds av staten. Det skriver sjukvårdsminister Gabriel Wikström (bilden) som svar på inlägget »En sjukvårdspolitikers ansvar«. () 23 JUN 2016

Vårdköerna börjar att växa igen

Nyheter | Efter att kömiljarden avskaffades 2015 har vårdköerna börjat växa igen, enligt den öppna statistik som Sveriges kommuner och landsting, SKL, redovisar varje månad. () 23 JUN 2016

»Vi har inte nått upp till våra ambitioner«

Nyheter | Västerbotten är ett av de landsting där köerna växt mest de senaste åren. Men orsaken är inte den slopade kömiljarden utan en kärv ekonomi, enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Ann-Christin Sundberg. () 23 JUN 2016

Kritiskt läge för kirurgkliniken vid Mälarsjukhuset

Nyheter | Sjuksköterskeflykten fortsätter från Mälarsjukhusets kirurgklinik. Och om inget händer finns risken att verksamheten inte finns kvar efter sommaren. () 23 JUN 2016

Annons
Annons Annons Annons