Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DU7L Läkartidningen 03-04/2016
Lakartidningen.se 2016-01-11

Gästprofessorn nekar till att ha förfalskat CV

Den fuskanklagade gästprofessorn vid Karolinska institutet, Paolo Macchiarini, säger till Läkartidningen att uppgifterna i den amerikanska tidskriften Vanity Fair om att han ska ha förfalskat sitt CV är »fullständigt falska«. Uppgifterna utreds just nu av Karolinska institutet.

Michael Lövtrup

Den internationellt kände kirurgen Paolo Macchiarini är sedan 2010 knuten till Karolinska institutet och är i dag föreståndare för dess centrum för regenerativ medicin, ACTREM. Han anklagades 2014 för oredlighet i forskning i samband med redovisningen av resultaten av sina transplantationer av syntetiska luftstrupar. Han friades dock i en intern utredning på Karolinska institutet i augusti 2015.

Den artikel i Vanity Fair som publicerades i början av januari fokuserar på den relation som Paolo Macchiarini inledde 2013 med en amerikansk journalist som arbetade med en dokumentär om honom. Paolo Macchiarini ska bland annat ha intalat journalisten att han var påvens läkare och att påven sagt ja till att låta viga de båda vid sitt sommarresidens Castel Gandolfo.

I samband med detta redovisar Vanity Fair även uppgifter som tyder på att Paolo Macchiarini kan ha lämnat felaktiga uppgifter om sina meriter.

Tidningen har varit i kontakt med flera lärosäten där gästprofessorn studerat eller arbetat och redovisar två fall där uppgifter i hans CV ska ha förnekats av de berörda lärosätena. Det gäller dels att Paolo Macchiarini 1990–1991 skulle ha genomgått en masterutbildning i biostatistik vid universitetet i Birmingham, Alabama, dels att han skulle ha varit professor i kirurgi vid universitetet i Hannover. Enligt Vanity Fair ska Paolo Macchiarini vidare ha nekats en professorstjänst i Italien, som tillskapats enkom för honom, för att man inte kunnat styrka hans tidigare professorsmeriter.

Vanity Fair refererar till olika CV:n utan att ange källa. Läkartidningen har dock jämfört uppgifterna i artikeln med det CV som Paolo Macchiarini lämnade in till Karolinska institutet 2010. I detta finns både masterutbildningen från det amerikanska universitet och professorstjänsten i Tyskland upptagna.

Karolinska institutet har med anledning av uppgifterna i Vanity Fair meddelat att man påbörjat en utredning för att granska riktigheten i de uppgifter som Paolo Macchiarini lämnat till lärosätet i samband med sin anställning 2010. »KI kommer bland annat att kontakta de lärosäten där forskaren tidigare verkat. Utredningen kommer att bedrivas skyndsamt, men när [den] kan vara färdig går inte att säga i nuläget«, skriver man i ett uttalande.

Paolo Macchiarini skriver i ett mejl till Läkartidningen att anklagelserna är allvarliga och »fullständigt falska«. »Jag kommer att försvara mig med alla nödvändiga medel, då de utan tvivel är extremt skadliga«, skriver Paolo Macchiarini. För att motbevisa påståendena i Vanity Fair bifogar han två dokument. Det ena är ett intyg från medicinska fakulteten i Hannover, enlig vilket han belönades med professors grad 2001. Det andra, från universitetet i Birmingham, intygar att Paolo Macchiarini våren 1989 godkänts på en kurs i statistiska metoder vid lärosätet.

Kommentarer (8)

 • En sanslös historia

  2016-01-11 19:11 | Det ska bli utomordentligt intressant att få ta del av KI.s utredning gällande Macchiarinis CV. En sak som redan på detta stadium borde redovisas är hur och på vilket sätt han kom att knytas till KI.

  Björn Öjerskog, öl, kir.klin. Uddevalla sjukhus

  Jäv:

 • Skärpning

  2016-01-11 22:33 | Vad är nyhetsvärdet i detta? Att en misstänkt bedragare får visa sina dokument utan att journalisten gör någon källgranskning. Vem som helst kan tydligen bli journalist idag. Det är som att säga att Frank Abagnale har tydligen skrivit under att allt Macchiarini säger stämmer, ja då måste det vara sant.

  Göran Larson, Läkare, Umeå

  Jäv:

 • Redbar forskning

  2016-01-13 08:17 | Att rektor Hamsten skulle finna oredlighet hos en man som bjuder in sina vänner/patienter Barack Obama, Bill och Hilary Clinton , Vladimir Putin, m.fl. till sitt bröllop med påven som tänkt vigselförrättare är väl inte att förvänta. Storhet föder respekt.

  Jan Medin, ÖL, BLS Karlskrona

  Jäv:

 • Socialstyrelsen bör utreda !

  2016-01-14 08:00 | Arbetade som hjärtkirurg på Thoraxkirurgen för drygt 20 år sedan då svensk sjukvårds största skandal (Sembaffären) ägde rum. Och så detta igen. Här bör Socialstyrelsen utreda hur det gick till att att djurexperiment fick utföras på människa!!!!Vem var ansvarig klinikchef som tillät detta??? Här bör man givetvis ta kontakt med Europas ledande forskare på området hjärtkirurgen Axel Haverich i Hannover. Att vederbörande varit adjungerad professor hos honom tidigare betvivlas starkt!!!

  Leif Bergdahl, Docent, Medgoldkliniken Juoksengi

  Jäv:

 • Bör prövas rättsligt

  2016-01-21 17:13 | Sedan nu två av tre program sänts i TV beträffande Macchiarinis verksamhet, jämte vad som i övrigt framkommit, konstaterar jag att KI har mycket att förklara. Häpnadsväckande, oroväckande, ja, rent vämjelig är denna historia. En rättslig process bör inledas snarast.

  Björn Öjerskog, öl, kir.klin. Uddevalla sjukhus

  Jäv:

 • Instämmer helt, Björn Öjerskog

  2016-01-21 20:40 | Jag har precis sett del 2 och kan bara instämma, detta är helt avskyvärt. Det är en gigantisk skandal. Denna kirurg har fått experimentera helt fritt och faktiskt tagit livet av unga friska personer som sannolikt hade flera decennier kvar att leva (den ryska kvinnan och sannolikt den ryska mannen, vars öde nog bibringas oss i det sista programmet). Och KI:s rektor får en rapport på 400 sidor om oegentligheter med Macchiarinis forskning, men reagerar i snigelfart och helt uddlöst medan de som skrivit rapporten straffas! Vad är detta? Här måste göras en helt oberoende granskning, kanske från personer utanför Sverige och som inte har tillstymmelse till samröre med Macchiarinis aktiviteter, och det måste vändas på precis varenda sten, så vi kan lära oss något av detta och undvika en upprepning. Detta är f ö en upprepning (Semb på 80-talet, läs om detta i SvD).

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • Oseriös forskning

  2016-01-21 23:25 | Utifrån SVT:s dokumentär så är det sjukt att en sådan man kan utföra sådana allvarliga operationer och utan noggranna säkerhetsprinciper. Från cancersjuka patienter till någolunda friska människa på rullande band.

  Mohamed Salah, Thoraxläkare, lycksele lasarett

  Jäv:

 • Björnarna Öjeskog och Román har rätt

  2016-01-22 19:34 | Macchiarinis och hans kollegers uppträdande gentemot den ryska småbarnsmamman i del 2 av Macchiarini-serien på tv avgjorde saken. Här behövs ingen stjärnpsykiater för att ställa diagnosen psykopati. Hoppas nu att KI:s ledning får sina fiskar varma med besked. Vämjeligt sa Bill, sanslöst sa Bull.

  Göran Lundgren, pensionerad psykiater, pensionär

  Jäv:

Kommentera

Kommentera
bild

Läkarförbundet på Pride: Både utbildning och attityder bör ändras

Nyheter | Läkarkåren har dålig kunskap om hbtq-personers liv och leverne. Men enbart utbildning räcker inte för ett bättre bemötande. Även attityderna måste förändras. Det konstaterade panelen på Läkarförbundets seminarium på Stockholm Pride i går. () 29 JUL 2016

Förbundet positivt till att ge IVF-behandling vid fler vårdenheter

Nyheter | Läkarförbundet ställer sig bakom Socialstyrelsens förslag om att assisterad befruktning utanför kroppen med donerade könsceller ska kunna utföras vid andra vårdenheter än universitetssjukhusen. () 29 JUL 2016

Annons Annons

Svenskarnas sexvanor studeras

Nyheter | Svenskarnas sexvanor ska kartläggas för att förbättra förutsättningarna för ett effektivt folkhälsoarbete. Det meddelade regeringen i dag. () 29 JUL 2016

Myndigheter ska hitta former för samverkan om bemanning

Nyheter | Socialstyrelsen och Universitetskanslersämbetet ska på uppdrag av regeringen föreslå hur utbildningsväsendet och vårdens olika aktörer ska samverka för att trygga kompetensförsörjningen i vården. () 29 JUL 2016

bild

Baljväxt orsakar förgiftning med antikolinergt syndrom

Fallbeskrivning | En tidigare frisk man inkom med misstänkt stroke till Skånes universitetssjukhus i Malmö. Patienten visade sig ha ätit av dåligt preparerade lupinfrön och hade symtom överensstämmande med ett antikolinergt syndrom.  () 29 JUL 2016

Behovet av introduktion till ST utreds som del i läkarutbildning

Nyheter | Professor Jens Schollin ska på regeringens uppdrag analysera behovet av att införa en obligatorisk introduktion innan läkares specialiseringstjänstgöring. Något som välkomnas av Läkarförbundet. (2 kommentarer) 28 JUL 2016

bild

Landsomfattande demonstrationer planeras mot en försämrad vård

Nyheter | Den 4 september arrangeras aktiviteter och demonstrationer över hela landet för att protestera mot försämringarna inom vården. Protesterna är ett privat initiativ från tre sjuksköterskor och går under parollen »Slut på rean – en annan vård är möjlig«. (4 kommentarer) 28 JUL 2016

Tre substanser narkotikaklassas

Nyheter | Tiletamin, som liknar ketamin, samt bensodiazepinerna Nifoxipam och 3-hydroxifenazepam klassas som narkotika från och med den 6 september. Det beslutade regeringen i dag, efter rekommendation från Läkemedelsverket. () 28 JUL 2016

bild

Läkaren Gunhild Stordalen bland de mest lyssnade sommarpratarna

Nyheter | Av årets sommarpratare hittills är det läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalen som har fått flest lyssnare via efterhandslyssning på webben, enligt Sveriges radios mätning. () 28 JUL 2016

Kardiella förändringar vanliga hos barn med njursjukdom

Nya rön | Kardiella förändringar är vanliga hos barn med kronisk njursjukdom, och de kan kvarstå efter njurtransplantation, visar en avhandling. Strikt blodtryckskontroll med målblodtryck vid 50:e percentilen bör eftersträvas. () 28 JUL 2016

Liraglutid minskade mortalitet i högriskgrupp av typ 2-diabetiker

Nya rön | I en patientgrupp med typ 2-diabetes och hög risk för kardiovaskulära händelser minskade injektionsbehandling med GLP-1-analogen liraglutid både kardiovaskulärt relaterade dödsfall och totalmortalitet jämfört med placebo. () 27 JUL 2016

Depression, höft-fraktur och låg muskelstyrka före parkinsondebut

Nya rön | Den absoluta risken för Parkinsons sjukdom var 1,1 procent hos personer med depression och 0,7 procent hos dem som sökt vård för en fallskada, visar en ny avhandling. Män med Parkinsons sjukdom hade i genomsnitt cirka 2 procent lägre muskelstyrka vid mönstring. Det handlar om subtila, men signifikanta, skillnader. (1 kommentar) 27 JUL 2016

»Hitintills förskonad ... blir jag plötsligt Anhörig Till Någon Som Är Svårt Sjuk.«

Krönika | En ytterst ovanlig diagnos, utan bot eller behandling, med snabb progress och dödlig utgång – ingenting ovanligt för en kliniskt arbetande doktor. Ovanligt blir det först när den som får diagnosen inte är ens patient, utan en anhörig remitterad till andra specialister. (3 kommentarer) 27 JUL 2016

Fyndplatsundersökning behövs vid plötslig död hos spädbarn

Debatt | Sverige har en lång tradition av förebyggande av olycksfall. Det är nu tid att ytterligare utveckla detta arbete med rutinmässig undersökning av barnets sovmiljö och övriga omständigheter när ett spädbarn har avlidit plötsligt och oväntat, skriver Per Möllborg och medförfattare i en debattartikel. () 27 JUL 2016

Kvinnor med urinvägsinfektion i barndomen följdes upp

Nya rön | Bevakning av blodtryck och njurfunktion – liksom extra kontroller av blodtryck under graviditet – bör övervägas hos kvinnor med bilateral eller svår unilateral njurskada. Det är en slutsats av en långtidsuppföljning av kvinnor med urinvägsinfektioner i barndomen. () 27 JUL 2016

Wikström svarar läkare

Nyheter | Sjukvårdsminister Gabriel Wikström välkomnar debatten om bästa sättet att styra hälso- och sjukvården så att den blir bättre, mer jämlik och tillgänglig. På regeringens webbplats svarar han på tio läkares inlägg i Svenska Dagbladet. (2 kommentarer) 26 JUL 2016