Annons

Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DU9T Läkartidningen 03-04/2016
Lakartidningen.se 2016-01-12

Läkare åtalas för människorov

En läkare åtalas misstänkt för människorov och grov våldtäkt. Enligt åtalet ska mannen ha drogat kvinnan, våldtagit henne och hållit henne inspärrad i en bunker under nästan en vecka.

Anna Sofia Dahl

Mannen, som är läkare, ska enligt åtalet ha byggt en »maskinhall« i anslutning till sin bostad någon gång mellan 2010 och september 2015. I byggnaden ska han ha konstruerat en bunker, med ett ljud- och ljusisolerat cellutrymme bakom två säkerhetsdörrar av metall med elektroniska kodlås. Enligt åtalet misstänks mannen för att under flera år ha planerat att kunna hålla människor inspärrade i utrymmet under en längre period.

I september förra året ska mannen ha tagit kontakt med en för honom okänd kvinna. Vid mannens andra besök i kvinnans bostad ska han ha bjudit henne på chokladdoppade jordgubbar preparerade med flunitrazepam som han haft med sig. Efter att kvinnan förlorat medvetandet ska mannen ha våldtagit henne och med hjälp av en rullstol fört henne från hemmet och till hans bil. Under färden mot mannens bostad ska han även ha gett midazolam via en perifer venkateter ansluten till doseringsutrustning för att kvinnan skulle förbli medvetslös.

Enligt åtalet hölls kvinnan sedan inlåst i mannens bunker i nästan en vecka. Under den tiden ska mannen ha sagt att avsikten var att hålla henne inlåst i flera år samt att han skulle hämta fler människor att spärra in.

Mannen ska också ha tagit blod- och vaginalprover på kvinnan som lämnats för analys till den vårdcentral där han arbetade. Enligt åtalet ska syftet med proverna ha varit att kontrollera om kvinnan bar på några sjukdomar, eftersom han planerade att ha oskyddat sex med henne. Mannen ska också ha införskaffat p-piller som kvinnan tagit.

Fem dagar efter bortförandet återvände mannen och kvinnan tillsammans till Stockholm. Syftet var att hämta några av kvinnans tillhörigheter från hennes bostad. Enligt åtalet ska mannen tidigare på egen hand ha försökt hämta sakerna, men då upptäckt att låset till dörren bytts ut. I syfte att dels hämta den nya nyckeln, dels visa att kvinnan, som eftersöktes av polisen, var välbehållen besökte de båda en polisstation i Stockholm. Där fattade polisen misstankar, och efter att ha pratat med kvinnan i enrum kunde mannen gripas.

Kommentarer (2)

 • Om allt detta stämmer

  2016-01-17 12:08 | Plastikkirurgen Carl Troilius blev tack och lov dömd för sina övergrepp, hoppas denna galning också blir det. Problemet är att läkare är en yrkesgrupp som man litar extra mycket på och att man kollegialt inte kritiserar en kollega. Detta gör att undermåliga läkare kan få härja fritt länge innan de anmäls och då av en patient och inte av en kollega.

  Lisen Jonsson, Admin, SÖS

  Jäv:

 • Ursäkta för en irrelevant info!

  2016-01-19 10:34 | Om detta nu visar sig stämma är det naturligtvis förfärligt. Men jag ser att vederbörande läkare har fått inspiration från en känd bok av John Fowles "Collector". Bunker, tillvägagång mm stämmer in i detaljer med bokens innehåll.

  Haiat Noori, Öl., MSE

  Jäv:

Kommentera

Kommentera
bild

Vårdköerna växer igen

Nyheter | Efter att kömiljarden avskaffades 2015 har vårdköerna börjat växa igen, enligt den öppna statistik som Sveriges kommuner och landsting, SKL, redovisar varje månad. () 23 JUN 2016

bild

»Vi har inte nått upp till våra ambitioner«

Nyheter | Västerbotten är ett av de landsting där köerna växt mest de senaste åren. Men orsaken är inte den slopade kömiljarden utan en kärv ekonomi, enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Ann-Christin Sundberg. () 23 JUN 2016

Annons Annons
bild

Kritiskt läge för kirurgkliniken vid Mälarsjukhuset

Nyheter | Sjuksköterskeflykten fortsätter från Mälarsjukhusets kirurgklinik. Och om inget händer finns risken att verksamheten inte finns kvar efter sommaren. () 23 JUN 2016

Tre års arbete i Norge krävs för att få del av norska tjänstepensionen

Nyheter | Svenska läkare som arbetar i Norge berörs av förändrade pensionsregler. Att det krävs tre års tjänstgöring för att omfattas av tjänstepensionssystemet är okänt för många. () 23 JUN 2016

bild

Sju av tio oroliga för antibiotikaresistens

Nyheter | Sju av tio svenskar är mycket oroliga eller ganska oroliga för antibiotikaresistens. Oron är störst bland kvinnor och äldre samt bland personer med hög utbildning, särskilt om den är hälsoinriktad. Det visar en undersökning från SOM-institutet. () 23 JUN 2016

Kammaråklagare: »Vi tycker att vi har skäl att delge misstanke«

Nyheter | Åklagarna väljer att delge Paolo Macchiarini misstanke om allvarliga brott trots att Socialstyrelsens yttrande om hans metod inte är klar. () 22 JUN 2016

Macchiarini misstänkt för brott

Nyheter | Artikeln är uppdaterad. Kirurgen Paolo Macchiarini har formellt delgivits misstanke om brott i samband med de tre operationerna med syntetiska luftstrupar på Karolinska universitetssjukhuset. Paolo Macchiarini nekar till brott på alla punkter. (2 kommentarer) 22 JUN 2016

bild

Gemensamma mål och team kan ge bättre arbetsmiljö

Nyheter | Flerprofessionella team kan definitivt vara en del av det som gör att det blir en bättre arbetsmiljö, men då behövs det bra ledarskap och en organisation som klarar av att bära upp teamet. Det säger Gudbjörg Erlingsdóttir, som lett ett projekt om teamarbete och läkares arbetsmiljö. (1 kommentar) 22 JUN 2016

Beslut att schemalägga läkare får kritik av läkarförening

Nyheter | Stockholms läkarförening protesterar mot ett beslut att mer av läkarnas arbetstid ska schemaläggas, rapporterar Dagens Medicin. () 22 JUN 2016

bild

Samband mellan kost och akut pankreatit

Nya rön | Resultaten i en ny avhandling tyder på att kostvanor i linje med de svenska kostrekommendationerna kan bidra till att primärt förebygga icke-gallstensrelaterad akut pankreatit. (1 kommentar) 22 JUN 2016

IVO-kritik för nödöppning
av Läkemedelsförteckning

Nyheter | Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar en läkare för att utan patientens samtycke ha öppnat patientens läkemedelsförteckning och makulerat ett recept. IVO har anmält ärendet till åtal och läkaren riskerar nu att dömas för dataintrång. (4 kommentarer) 21 JUN 2016

Varningar kring Primolut-Nor naturlig del av säkerhetsarbetet

Debatt | Införandet av varningar gällande Primolut-Nor (noretisteronacetat) har följt gällande rutiner, skriver Läkemedelsverket i en replik till Jan Brynhildsen och Kristina Gemzell Danielsson. () 21 JUN 2016

Ny teknik hittade fler patogener i blodet vid hematologisk cancer

Nya rön | I en avhandling om bakteriemier vid hematologisk cancer och cellgiftsbehandling studerades bland annat blodprov från patienterna med NGS (next generation sequencing). Många fler potentiella patogener kunde identifieras med NGS än med traditionell odlingsteknik. () 21 JUN 2016

Identiska läkemedel kostar olika mycket för olika landsting

Nyheter | Prisvariationen är ofta 6–9 procent för ett och samma rekvisitionsläkemedel, visar en kartläggning av Konkurrensverket som menar att priserna borde kunna pressas med effektivare upphandlingar. () 21 JUN 2016

Män stod bakom många inlägg i Macchiariniaffären

Nyheter | Det var mest män som snyntes i kommentarsfälten till artiklar om den så kallade Macchiariniaffären. Det framgår av Jörgen Lundälvs genomgång av 314 kommentarer till 55 artiklar i Läkartidningen, Sjukhusläkaren och Dagens Medicin. I de fall där den kommenterades specialitet framgick var psykiatri vanligast. Ämnen som oftast kommenterades var KI-ledningens agerande, granskningsprocessen och etik. (2 kommentarer) 21 JUN 2016

Något färre fall av invasiva grupp A-streptokockinfektioner

Nyheter | Säsongen 2014–2015 minskade antalet invasiva infektioner med grupp A-streptokocker (GAS) något jämfört med säsongen innan. Det framgår av Folkhälsomyndigheten säsongsrapport. () 20 JUN 2016

Annonser
Annons Annons
Annons
Annons Annons