Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DU9T Läkartidningen 03-04/2016
Lakartidningen.se 2016-01-12

Läkare åtalas för människorov

En läkare åtalas misstänkt för människorov och grov våldtäkt. Enligt åtalet ska mannen ha drogat kvinnan, våldtagit henne och hållit henne inspärrad i en bunker under nästan en vecka.

Anna Sofia Dahl

Mannen, som är läkare, ska enligt åtalet ha byggt en »maskinhall« i anslutning till sin bostad någon gång mellan 2010 och september 2015. I byggnaden ska han ha konstruerat en bunker, med ett ljud- och ljusisolerat cellutrymme bakom två säkerhetsdörrar av metall med elektroniska kodlås. Enligt åtalet misstänks mannen för att under flera år ha planerat att kunna hålla människor inspärrade i utrymmet under en längre period.

I september förra året ska mannen ha tagit kontakt med en för honom okänd kvinna. Vid mannens andra besök i kvinnans bostad ska han ha bjudit henne på chokladdoppade jordgubbar preparerade med flunitrazepam som han haft med sig. Efter att kvinnan förlorat medvetandet ska mannen ha våldtagit henne och med hjälp av en rullstol fört henne från hemmet och till hans bil. Under färden mot mannens bostad ska han även ha gett midazolam via en perifer venkateter ansluten till doseringsutrustning för att kvinnan skulle förbli medvetslös.

Enligt åtalet hölls kvinnan sedan inlåst i mannens bunker i nästan en vecka. Under den tiden ska mannen ha sagt att avsikten var att hålla henne inlåst i flera år samt att han skulle hämta fler människor att spärra in.

Mannen ska också ha tagit blod- och vaginalprover på kvinnan som lämnats för analys till den vårdcentral där han arbetade. Enligt åtalet ska syftet med proverna ha varit att kontrollera om kvinnan bar på några sjukdomar, eftersom han planerade att ha oskyddat sex med henne. Mannen ska också ha införskaffat p-piller som kvinnan tagit.

Fem dagar efter bortförandet återvände mannen och kvinnan tillsammans till Stockholm. Syftet var att hämta några av kvinnans tillhörigheter från hennes bostad. Enligt åtalet ska mannen tidigare på egen hand ha försökt hämta sakerna, men då upptäckt att låset till dörren bytts ut. I syfte att dels hämta den nya nyckeln, dels visa att kvinnan, som eftersöktes av polisen, var välbehållen besökte de båda en polisstation i Stockholm. Där fattade polisen misstankar, och efter att ha pratat med kvinnan i enrum kunde mannen gripas.

Kommentarer (2)

 • Om allt detta stämmer

  2016-01-17 12:08 | Plastikkirurgen Carl Troilius blev tack och lov dömd för sina övergrepp, hoppas denna galning också blir det. Problemet är att läkare är en yrkesgrupp som man litar extra mycket på och att man kollegialt inte kritiserar en kollega. Detta gör att undermåliga läkare kan få härja fritt länge innan de anmäls och då av en patient och inte av en kollega.

  Lisen Jonsson, Admin, SÖS

  Jäv:

 • Ursäkta för en irrelevant info!

  2016-01-19 10:34 | Om detta nu visar sig stämma är det naturligtvis förfärligt. Men jag ser att vederbörande läkare har fått inspiration från en känd bok av John Fowles "Collector". Bunker, tillvägagång mm stämmer in i detaljer med bokens innehåll.

  Haiat Noori, Öl., MSE

  Jäv:

Kommentera

Kommentera
bild

Prognosen sämre för rökare med aromatas-hämmare

Nya rön | Rökare som behandlades med aromatashämmare för bröstcancer hade sämre prognos än icke-rökare som fick samma behandling, visar en studie vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Vid behandling med tamoxifen sågs inte samma association mellan rökning och prognos.  () 25 JUL 2016

Tio läkare skriver i Svenska Dagbladet: »Kontraproduktiv styrning skapar stress i vårdsystemet«

Nyheter | Byråkratisk och kontraproduktiv styrning utan kontakt med den praktiska verksamheten är en stor del av orsaken till de strukturella problem som finns i den svenska hälso- och sjukvården i dag. Det skriver tio kliniskt verksamma läkare i en debattartikel i Svenska Dagbladet. () 25 JUL 2016

Annons Annons
bild

Tillåt tak för nylistningar

Debatt | Var finns den politiska viljan att följa riksdagens rekommendation om 1 500 patienter per listad doktor? Vi behöver ett tak för nylistningar i primärvården, menar Kim Syding i en debattartikel. () 25 JUL 2016

Planerade behandling med medium – får IVO-kritik igen

Patientsäkerhet | Att planera vård och behandling med ett medium är inte att handla i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver IVO i ett beslut där en läkare får kritik för ha gjort precis det. () 25 JUL 2016

bild

Markör för hjärtsvikt kunde mätas i urinen

Nya rön | Att kunna mäta NT-proBNP i urinen öppnar för att patienten själv kan utföra analysen i sin hemmiljö. Kontroll av hjärtsvikt skulle då kunna ske oftare och under bekvämare former. () 25 JUL 2016

bild

Extremvärme ett ökande problem för globala folkhälsan Klimatförändringarnas negativa hälsoeffekter drabbar även Sverige

Översikt | Sjukdomsbördan förväntas öka i världen som en följd av klimatförändringar. Särskilt i fattiga länder är extrem värme ett mycket stort hot mot arbetsförmåga, försörjning och hälsa. Men även i Sverige medför värmeböljor ökad mortalitetsrisk för sårbara grupper. () 22 JUL 2016

bild

5 frågor till
Björn Fagerberg

Författarintervjun | Björn Fagerberg, professor emeritus, Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är en av författarna till en artikel om hur klimatförändringarna påverkar den globala folkhälsan. () 22 JUL 2016

bild

Läkarförbundet fördömer häxjakt på turkiska akademiker

Nyheter | Saco och fyra av Sacoförbunden, däribland Läkarförbundet, kommenterar de turkiska akademikernas situation i en gemensam debattartikel. () 22 JUL 2016

Barnmorska vägrar abort och nekades tjänst – prövas i domstol

Nyheter | En kvinna som inte fått anställning som barnmorska stämmer Landstinget Sörmland, enligt Vårdfokus. Anledningen är att hon inte ville utföra aborter med hänvisning till sin religions- och samvetsfrihet. () 22 JUL 2016

bild

Ny mer detaljrik hjärnkarta

Nya rön | Nästan 100 regioner i kortex, som inte beskrivits tidigare, har identifierats och ingår i den nya karta över hjärnan, som presenterades i Nature den här veckan. () 22 JUL 2016

Karolinska kan få böta för otillåten direktupphandling

Nyheter | Konkurrensverket kräver Karolinska universitetssjukhuset på 200 000 kronor i böter för en otillåten direktupphandling av en autofrys. Ärendet är en del i ett pågående projekt där upphandlingar av medicinteknik särskilt granskas. () 22 JUL 2016

Överbeläggningarna ökade

Nyheter | Landstinget Sörmland hade flest överbeläggningar under årets första halvår. Samtidigt syns en ökning bland ett flertal andra landsting under samma period, jämfört med motsvarande period tidigare år. () 21 JUL 2016

Flertalet, men inte alla, dementa får sin körlämplighet bedömd

Nya rön | Anmälan till Transportstyrelsen för återkallelse av körkort hade gjorts för 9 procent av patienterna med nyligen diagnostiserad demens, enligt en registerstudie. () 21 JUL 2016

IVO-kritik för ute-bliven behandling efter fästingbett

Patientsäkerhet | En läkare avvaktade med behandling vid en 8 × 8 cm stor hudrodnad efter ett fästingbett och tog i stället borreliaprov. För detta får läkaren kritik av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. (IVO 8.2-27680/2014-15) (3 kommentarer) 21 JUL 2016

Nya åtgärder för att få stopp
på fusk vid högskoleprovet

Nyheter | Att fuska på högskoleprovet ska få allvarligare följder, bland annat avstängning från provet i två år, enligt ett regeringsbeslut i dag. () 21 JUL 2016

Vill att Jordanien öppnar gränsen för skadade syrier

Nyheter | Läkare utan gränser kräver att Jordanien ska öppna gränsen mot Syrien så att krigsskadade syrier kan få vård. () 21 JUL 2016