Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DU9T Läkartidningen 03-04/2016
Lakartidningen.se 2016-01-12

Läkare åtalas för människorov

En läkare åtalas misstänkt för människorov och grov våldtäkt. Enligt åtalet ska mannen ha drogat kvinnan, våldtagit henne och hållit henne inspärrad i en bunker under nästan en vecka.

Anna Sofia Dahl

Mannen, som är läkare, ska enligt åtalet ha byggt en »maskinhall« i anslutning till sin bostad någon gång mellan 2010 och september 2015. I byggnaden ska han ha konstruerat en bunker, med ett ljud- och ljusisolerat cellutrymme bakom två säkerhetsdörrar av metall med elektroniska kodlås. Enligt åtalet misstänks mannen för att under flera år ha planerat att kunna hålla människor inspärrade i utrymmet under en längre period.

I september förra året ska mannen ha tagit kontakt med en för honom okänd kvinna. Vid mannens andra besök i kvinnans bostad ska han ha bjudit henne på chokladdoppade jordgubbar preparerade med flunitrazepam som han haft med sig. Efter att kvinnan förlorat medvetandet ska mannen ha våldtagit henne och med hjälp av en rullstol fört henne från hemmet och till hans bil. Under färden mot mannens bostad ska han även ha gett midazolam via en perifer venkateter ansluten till doseringsutrustning för att kvinnan skulle förbli medvetslös.

Enligt åtalet hölls kvinnan sedan inlåst i mannens bunker i nästan en vecka. Under den tiden ska mannen ha sagt att avsikten var att hålla henne inlåst i flera år samt att han skulle hämta fler människor att spärra in.

Mannen ska också ha tagit blod- och vaginalprover på kvinnan som lämnats för analys till den vårdcentral där han arbetade. Enligt åtalet ska syftet med proverna ha varit att kontrollera om kvinnan bar på några sjukdomar, eftersom han planerade att ha oskyddat sex med henne. Mannen ska också ha införskaffat p-piller som kvinnan tagit.

Fem dagar efter bortförandet återvände mannen och kvinnan tillsammans till Stockholm. Syftet var att hämta några av kvinnans tillhörigheter från hennes bostad. Enligt åtalet ska mannen tidigare på egen hand ha försökt hämta sakerna, men då upptäckt att låset till dörren bytts ut. I syfte att dels hämta den nya nyckeln, dels visa att kvinnan, som eftersöktes av polisen, var välbehållen besökte de båda en polisstation i Stockholm. Där fattade polisen misstankar, och efter att ha pratat med kvinnan i enrum kunde mannen gripas.

Kommentarer (2)

 • Om allt detta stämmer

  2016-01-17 12:08 | Plastikkirurgen Carl Troilius blev tack och lov dömd för sina övergrepp, hoppas denna galning också blir det. Problemet är att läkare är en yrkesgrupp som man litar extra mycket på och att man kollegialt inte kritiserar en kollega. Detta gör att undermåliga läkare kan få härja fritt länge innan de anmäls och då av en patient och inte av en kollega.

  Lisen Jonsson, Admin, SÖS

  Jäv:

 • Ursäkta för en irrelevant info!

  2016-01-19 10:34 | Om detta nu visar sig stämma är det naturligtvis förfärligt. Men jag ser att vederbörande läkare har fått inspiration från en känd bok av John Fowles "Collector". Bunker, tillvägagång mm stämmer in i detaljer med bokens innehåll.

  Haiat Noori, Öl., MSE

  Jäv:

Kommentera

Kommentera
bild

NIPT är ett genombrott i fosterdiagnostiken Träffsäker metod ger färre invasiva provtagningar – men gamla etiska frågor blir åter aktuella

Översikt | Genom att analysera foster-DNA i den gravida kvinnans blod (NIPT) kan man med mycket stor träffsäkerhet upptäcka kromosomavvikelser. NIPT är ett genombrott, men den övergripande bilden av det fosterdiagnostiska området är komplicerad, och flera kunskapsområden utvecklas parallellt. (1 kommentar) 31 MAJ 2016

bild

3 frågor till
Bo Jacobsson

Författarintervjun | Bo Jacobsson beskriver tillsammans med kollegor det nya, icke-invasiva fosterdiagnostiska testet NIPT som ett genombrott. Genom att analysera foster-DNA i den gravida kvinnans blod kan man med stor träffsäkerhet upptäcka kromosomavvikelser.  () 31 MAJ 2016

Annons Annons
bild

Samarbete behövs för snabbt ordnat införande av ny teknik

Debatt | Hälso- och sjukvården behöver snabbare kunna introducera innovativa behandlingsmetoder och ny medicinsk teknik. Vi vill ge vården bra beslutsunderlag. () 31 MAJ 2016

bild

»Finns det ingenting som du kan ge oss som gör att vi bara kan somna in tillsammans?«

Krönika | Det är inte svårt för en underläkare att förstå att man som doktor jobbar med livet, inte döden. Svårt blir det först när en terminalt sjuk 90-åring ber att få »någonting« som gör att hon och jämnårige maken kan somna in tillsammans. Olivia Marsh Landen, underläkare, berättar.   () 31 MAJ 2016

Elbehandlade kan få ökat stöd

Nyheter | Patienter kan få minnesstörningar i samband med elbehandling, ECT. Därför framhåller nu Socialstyrelsen vikten av ökat stöd till dessa patienter. () 31 MAJ 2016

bild

Sommaren är här – och huggormen

Kultur | Nu på sommaren kan det hända att man råkar huggormen, den enda giftiga av Sveriges tre ormarter. Dan-Axel Hallbäck, överläkare på Karlskoga lasarett, berättar om den sicksack-mönstrade reptilen, lär oss hur man känner igen symtomen efter ormbett och tipsar om sätt att behandla det. (1 kommentar) 31 MAJ 2016

Nu förbjuds Uppsala län vid vite att överskrida övertidstaket

Nyheter | Läkare i Landstinget i Uppsala län har jobbat mer övertid än vad arbetstidslagen tillåter. Nu har Arbetsmiljöverket beslutat om ett förbud mot övertidsuttag. () 30 MAJ 2016

Ökad kontroll på apoteken ska minska felaktiga förskrivningar

Nyheter | Det ska bli lättare för apoteken att kontrollera förskrivare och exakt hur deras förskrivningsrätt eventuellt är begränsad, enligt ett regeringsbeslut. () 30 MAJ 2016

bild

Apropå! Arbetsför men inte möjlig att försäkra

Debatt | Ska den som har Citalopram mot PMS eller IBS inte heller få teckna sjukförsäkring, undrar ST-läkare Teresa Algård, som fick nej från Folksam när hon ville teckna sjukförsäkring via Läkarförbundet. (5 kommentarer) 30 MAJ 2016

bild

Landstinget vägrade bekosta färdigcentrifugerade urinprov

Människor & möten | Rickard Fuchs har varit både läkare och författare i många år. Nu återpubliceras hans bok »Visst är Ni Sjuk!«, tillsammans med den nyare boken »Deppig? 50 ovanliga (men bra!) råd till deppiga«, lagom för att fira de 40 år som gått sedan första succéboken skrevs. () 30 MAJ 2016

Val av suturmaterial kan påverka resultatet av framfallskirurgi

Nya rön | Långsamt absorberande suturmaterial gav mindre risk för symtomgivande recidiv och högre patientnöjdhet efter främre kolporafi än snabbt absorberande sutur, enligt en ny svensk studie. Valet av suturmaterial påverkade inte utfallet vid bakre kolporafi. () 30 MAJ 2016

Inte ovanligt med hjärtinfarkt utan kranskärls-förträngningar

Kommentaren | Prevalensen av hjärtinfarkt utan kranskärlsförträngningar är 6–8 procent av alla hjärtinfarkter. Förutom kranskärlsröntgen är magnet­kameraundersökning av hjärtat den viktigaste undersökningen. Tillståndet bör i möjligaste mån behandlas utifrån orsak, men det föreligger stora kunskapsluckor kring behandling av framför allt takotsubo-kardiomyopati. () 30 MAJ 2016

Bygga bort själva verksamheten

Debatt | Det verkar vara en obalans mellan allt byggande och satsningar på själva verksamheten. Någon måste ju ändå bota, lindra eller trösta, skriver Ingmar Fagerlund.  (1 kommentar) 30 MAJ 2016

Operationspersonal på NÄL drabbade av luftvägsproblem

Nyheter | Ännu är det oklart vad som orsakade att 17 anställda på operationsavdelningen på Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan blev akut sjuka och fick andningsproblem den 24 maj. En mängd åtgärder har vidtagits för att undersöka orsakerna. Arbetsgivaren tar händelsen på stort allvar, enligt Emelie Hultberg, Nordvästra Götalands läkarförening. () 27 MAJ 2016

Unga läkare missnöjda med IT

Nyheter | Unga läkare är positiva till ny teknik och vill arbeta med digitala verktyg. De är däremot missnöjda med den IT-miljö de möter i sitt arbete inom vården. Det visar en undersökning som Sveriges yngre läkares förening gjort tillsammans med mjukvaruföretaget Tieto. (1 kommentar) 27 MAJ 2016

Biobankslagen ska ses över

Nyheter | En särskild utredare har fått i uppdrag att lämna förslag på hur biobankslagen kan göras mer ändamålsenlig. Bland annat ska utredaren se över de snäva tidsgränserna, som leder till onödig administration i vården. () 27 MAJ 2016

Annonser
Annons Annons
Annons Annons