Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DWDM Lakartidningen.se 2016-01-14

Ökad läkarbrist senaste fem åren

79 procent av tillfrågade arbetsgivare har 2015 uppgett att de har brist på läkare, en höjning med 9 procentenheter sedan 2010, enligt SCB:s arbetskraftsbarometer och Dagens Samhälle.

Elisabet Ohlin

Tidningen Dagens Samhälle har jämfört siffror från SCB:s arbetskraftsbarometer för åren 2010 och 2015 vad gäller brist på personal i välfärdsyrken. Bristen har inom många av yrkena ökat rejält under de senaste fem åren. År 2010 var siffran för läkaryrket den näst högsta; 70 procent av de tillfrågade arbetsgivarna uppgav 2010 brist på läkare. Endast bristen på fritidspedagoger var då högre.

År 2015 angav 79 procent av arbetsgivarna brist på läkare. Och även om andelen ökat med nio procentenheter så hade övriga yrken i Dagens Samhälles jämförelse ökat mer. I alla yrken utom läkare och socionomer var bristen 80 procent eller mer. Störst var bristen på grundskollärare. Och näst störst var bristen på sjuksköterskor. 88 procent av arbetsgivarna uppgav att de saknade sjuksköterskor, en dubblering på fem år.

Se grafik på Dagens Samhälle här.

Kommentarer (1)

 • Ökat läkarbrist

  2016-01-15 13:31 | Läkarbrist har funnits i Sverige sedan 70 talet! På den tid hyrde man in läkare från Danmark, Polen osv. Det kan finnas tre totalt olika orsaker till detta fenomen.

  1 Man tog bort det ekonomiska incitament på 60-talet, vilket kan ha delvis varit bra, men därmed försvann också att de, som kunde något från att göra jobbet och man överlämnade det till otränade nyutexaminerade, som var nöjda med slanten dem fick. Det alltid finns människor, också bland läkare som vill helst ha obegränsat med pengar, vilket som tur, är mer sällan, måste det finnas en viss reglering men inte på det sätt det gjordes. Dessutom gick regeringen ut att berätta för befolkningen att om du har problem kan du för en billig peng söker läkare. Till en början med sökte människor som tidigare när de hade verkliga problem fysisk eller psykisk, som de inte kunde mästra själv.Detta ändrade sig rask, då med ökat skatt, ökat avgifter för FK människor menade att jag betala så mycket då måste staten göra något för mig. Ansvaret gick från patienten till staten.

  2 Dålig planering. Man kan räkna ut hur många år en utbildat läkare kommer att arbeta, om man ser på de senaste 50 åren med naturlig bortfall, som immigration i andra länder, sjukdom, död etc. Motsvarande borde då antalet läkare utbildas. Kan man räkna, då blir det inte en överraskning att " plötsligt" går så och så många kirurger i pension som det skedde på 80-90 talet! Vissa specialiteter är mer ansträngande än andra med ökat jourbelastning pga pkt 1, fysisk belastning och psykisk belastning. Det kommer naturligtvis alltid vara ett visst felmarginal, men det skulle aldrig finnas en brist om arbetsplatsen är attraktiv. Då Landstingen med sina styrproblem och ökad inkompetens i ledningar inte har varit en attraktiv arbetsplats har många säkert av besvikelse också sökt sig andra yrken eller länder.

  3 Att läkarbristen är egentligen ingen realitet så till vida att det finns tillräckligt med läkare , men de räcker inte för antalet patienter som söker vård, då dessa har blivit många fler. Där borde man applicera mer ingående funderingar än att befolkningen är äldre och därmed sjukare. Är det inte så, att regeringen och de ansvariga har brustit i att ge befolkningen den relevanta informationen om hur man kan bibehålla hälsan, istället för att understödja vinst orienterad industri. De flesta media lever av sensationsrapporter över vad en annan kan fixa och glömmer vad man själv kan fixa. Som tur börjar befolkningen vakna och blir mer ansvarig för sig själv och söker inte lycka genom någon annan, kanske en naturlig följd av dålig landstingsvård. Sverige skulle titta lite hur andra länder gör med information av sitt folk i hälsofrågor. Medicin har gjort stora framgånger inom vissa områden, men inte i alla och det blir lätt bortglömd, men sold som om det skulle vara sant. Skulle sjukvården vara verkligen angelägen att hjälpa människor till hälsa, istället för att underhåller sin egen industri, skulle bred folkupplysning sker, vilket måste upprepas tills den gamla föreställningen av människan avhängighet från sjukvården har nöts ur hjärnan. Information och forskning finns, men industrin verkar vara starkare och många läkare följer tyvärr okritisk den vägen.

  Birgit Sjölander, Dr.med, Pensionär

  Jäv:

Kommentera

Kommentera

Tillverkaren överger Macchiarini-metoden

Nyheter | Det företag som tillverkade Paolo Macchiarinis syntetiska luftstrupar har övergivit metoden och lanserar nu »andra generationens« syntetiska strupar, som bara ska sitta inne under en kortare tid. () 29 JUN 2016

bild

Läkarföreningen
på Karolinska oroas
av långa vårdköer

Nyheter | Köerna till neurokirurgiska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset är en försmak av Framtidens hälso- och sjukvård, en omorganisation av vården i Stockholm. Det menar läkarföreningen med ordförande Yvonne Dellmark och pekar på en rad problem som måste lösas i hela länet. () 29 JUN 2016

Gonorré och syfilis ökar kraftigt

Nyheter | Antalet inrapporterade fall av gonorré och syfilis ökade kraftigt under 2015, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. () 29 JUN 2016

bild

Stärkt evidens finns nu för interventionell smärtbehandling

Debatt | Smärta är en av våra största folksjukdomar och kostar samhället 87,5 miljarder kronor årligen. Det är dags att börja utreda och behandla patienter interventionellt som i resten av den utvecklade världen, skriver Johan Hambraeus. (1 kommentar) 29 JUN 2016

Gentest för Lynch syndrom ett billigt sätt att förebygga cancer

Nyheter | Ett gentest för Lynch syndrom av den som får tjocktarmscancer före 50 års ålder är en låg kostnad för att förebygga cancer hos nära släktingar, skriver SBU. () 29 JUN 2016

bild

Nu kommer patienten via video

Nyheter | På avtalad tid klockan nio dyker en man upp i fönstret på min datorskärm och läkarbesöket börjar. Jag sitter hemma i soffan och träffar verksamhetschef Kjell Andersson på Råcksta Vällingby vårdcentral via videolänk. Allt fler vårdcentraler erbjuder virtuella besök. Men det är bara en av flera möjligheter som »andra generationens telemedicin« öppnar, menar primärvårdsläkare som Läkartidningen har talat med. (1 kommentar) 28 JUN 2016

Cancervård koncentreras mer

Nyheter | Samtliga inblandade landsting och regioner väljer att följa RCC:s rekommendationer om att koncentrera ytterligare sex åtgärder inom cancervården till ett fåtal platser i landet. (1 kommentar) 28 JUN 2016

bild

»Jag älskar landstingskaffe
i farten, sparkcykelfärder genom kulvertar...«

Krönika | Man älskar sitt jobb, sjukhusen, patienterna, och allt som läkaryrket bjuder på. Man jobbar konstant för att lära sig mer. Men att lära sig konsten att ta ledigt ibland är ändå den viktigaste kompetensutveckling man kan ägna sig åt. Nyblivna underläkaren Ulrika Nettelblads krönika förklarar. () 28 JUN 2016

ABC om Smärtlindring vid förlossning

Medicinens ABC | Förlossningssmärta skattas högre än flera svåra smärttillstånd, och förlossningssmärta har en rad negativa konsekvenser förutom det lidande det orsakar den födande. I en ABC-artikel beskrivs såväl farmakologiska som icke-farmakologiska metoder för smärtlindring vid förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Fem frågor till Maria Lengquist

Författarintervjun | Maria Lengquist har tillsammans med kollegor skrivit en ABC-artikel om smärtlindring vid vaginal förlossning. () 28 JUN 2016

Viktigast inom global hälsa är att göra något – även om det är litet

Människor & möten | Huvudsaken är att göra någonting, om än aldrig så litet – och att göra det nu. Den inställningen har barnläkaren Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa. Han är med i planeringskommittén för höstens konferens i global hälsa den 26–27 oktober i Umeå. () 28 JUN 2016

Kvalitet i forskning utvärderas

Nyheter | Vetenskapsrådet får av regeringen i uppdrag att utvärdera den kliniska forskningens vetenskapliga kvalitet vid de sju universitetslandstingen. Utvärderingen kommer vara en del i resursfördelningen enligt ALF-avtalet. () 27 JUN 2016

Det är dags att se värdet av forskning som är patientnära

Debatt | Värdet av patientnära forskning är stort inom medicinska forskningsfält där sjukdomar utvecklas under lång tid, och där behandling och rehabilitering pågår under månader/år. Det är dags att se vårdens potential som kunskapskälla, skriver Anders Wallin (bilden). (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Läkare åtalas efter dataintrång

Nyheter | En läkare åtalas bland annat för grovt dataintrång efter att olovligen ha tagit del av patientjournaler för 392 patienter. () 27 JUN 2016

Säkerheten vid omskärelse av pojkar måste kunna bli bättre

Debatt | Allvarliga komplikationer förekommer vid omskärelse av små pojkar, och vi föreslår åtgärder för att förbättra säkerheten för barnen, skriver Estelle Naumburg och medförfattare. (6 kommentarer) 27 JUN 2016

Guide ska följa upp förskrivning

Nyheter | Nu finns en vägledning så att landsting och regioner kan följa upp hur antibiotika förskrivs i primärvården i relation till diagnos. () 27 JUN 2016

Jobb i fokus

143 lediga jobb på

Annons
Annons Annons
Annons Annons Annons Annons