Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DU77 Lakartidningen.se 2016-01-11

RCC föreslår ytterligare centralisering av cancerbehandlingar

Regionala cancercentrum har nu lämnat sina rekommendationer för hur nivåstruktureringen av sju cancerbehandlingar ska se ut. Dessutom föreslår man att ytterligare sex åtgärder centraliseras.

Anna Sofia Dahl

Läkartidningen har tidigare berättat att Regionala cancercentrum i samverkan, RCC, föreslagit centralisering av sju cancerbehandlingar – analcancer, vulvacancer, cytoreduktiv kirurgi med intraperitoneal kemoterapi (CRS/HIPEC), isolerad hyperterm perfusion, kurativt syftande kirurgi vid matstrups- och övre magmunscancer, muskulo–skeletala sarkom samt buksarkom.

Landstingen lämnade under hösten in sina svar och arbetet med att ta fram rekommendationer från RCC:s sida har pågått sedan dess. RCC har ännu inte avslöjat vilka vårdenheter som rekommenderas, utan inväntar att landstingsledningarna ska informeras i slutet av januari.

Dock står det klart hur många vårdenheter som RCC rekommenderar för varje behandling samt vilka vårdenheter som sökt.

 • Analcancer: Radiokemoterapi ska utföras vid fyra nationella vårdenheter och kirurgisk behandling vid två. Sökande är Akademiska sjukhuset Uppsala, Karolinska Universitetssjukhuset, Norrlands Universitetssjukhus (enbart radiokemoterapi), Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Skånes Universitetssjukhus samt Universitetssjukhuset Linköping.
 • Vulvacancer: Behandling ska ges vid fyra nationella vårdenheter. Sökande är Akademiska sjukhuset Uppsala, Karolinska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Skånes Universitetssjukhus samt Universitetssjukhuset Linköping.
 • Cytoreduktiv kirurgi med intraperitoneal kemoterapi (CRS/HIPEC): Behandling av cancer i bukhinnan ska ges vid fyra nationella vårdenheter. Sökande är Akademiska sjukhuset Uppsala, Karolinska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt Skånes Universitetssjukhus.
 • Isolerad hyperterm perfusion: Behandling ska ges vid en nationell vårdenhet. Sökande är Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
 • Kurativt syftande kirurgi vid matstrups- och magsäckscancer: Ska utföras vid högst sex sjukhus i landet, ett i varje sjukvårdsregion. Ett antal ovanliga och komplicerade ingrepp ska dock utföras vid två nationella vårdenheter. Sökande är Akademiska sjukhuset Uppsala, Karolinska Universitetssjukhuset, Norrlands universitetssjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Skånes Universitetssjukhus samt Universitetssjukhuset Linköping.
 • Muskulo–skeletala sarkom och buksarkom: Ärendet bordläggs och ska gå tillbaka till sakkunniggrupperna.

Regionalt cancercentrum föreslår även ytterligare sex åtgärder för regional och nationell nivåstrukturering. De områden som nu landsting och regioner ska ta ställning till är:

 • Kirurgisk behandling vid lever- och gallvägscancer
 • Kurativt syftande kirurgi vid pankreas- och periampullär cancer
 • Retroperitoneal lymfkörtelutrymning vid testikelcancer
 • Behandling av äggstockscancer
 • Kirurgisk behandling vid njurcancer
 • Cystektomi vid urinblåsecancer

Senast den 1 juni 2016 ska landstingen ha lämnat sina remissvar samt beslut gällande nivåstruktureringen för de tidigare nämnda cancerdiagnoserna.

Läs tidigare artiklar:

RCC föreslår centralisering av ytterligare sju cancerbehandlingar

Peniscancer modell för centralisering i cancervården

Kommentera

Kommentera

Läkarförening oroas av vårdköer på Karolinska

Nyheter | Köerna till neurokirurgiska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset är en försmak av Framtidens hälso- och sjukvård, en omorganisation av vården i Stockholm. Det menar läkarföreningen och pekar på en rad problem som måste lösas i hela länet. () 29 JUN 2016

Gonorré och syfilis ökar kraftigt

Nyheter | Antalet inrapporterade fall av gonorré och syfilis ökade kraftigt under 2015, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. () 29 JUN 2016

bild

Stärkt evidens finns nu för interventionell smärtbehandling

Debatt | Smärta är en av våra största folksjukdomar och kostar samhället 87,5 miljarder kronor årligen. Det är dags att börja utreda och behandla patienter interventionellt som i resten av den utvecklade världen, skriver Johan Hambraeus. () 29 JUN 2016

bild

Nu kommer patienten via video

Nyheter | På avtalad tid klockan nio dyker en man upp i fönstret på min datorskärm och läkarbesöket börjar. Jag sitter hemma i soffan och träffar verksamhetschef Kjell Andersson på Råcksta Vällingby vårdcentral via videolänk. Allt fler vårdcentraler erbjuder virtuella besök. Men det är bara en av flera möjligheter som »andra generationens telemedicin« öppnar, menar primärvårdsläkare som Läkartidningen har talat med. () 28 JUN 2016

Cancervård koncentreras mer

Nyheter | Samtliga inblandade landsting och regioner väljer att följa RCC:s rekommendationer om att koncentrera ytterligare sex åtgärder inom cancervården till ett fåtal platser i landet. (1 kommentar) 28 JUN 2016

bild

»Jag älskar landstingskaffe
i farten, sparkcykelfärder genom kulvertar...«

Krönika | Man älskar sitt jobb, sjukhusen, patienterna, och allt som läkaryrket bjuder på. Man jobbar konstant för att lära sig mer. Men ibland är den viktigaste kompetensutveckling man kan ägna sig åt är att lära sig konsten att ta ledigt. Nyblivna underläkaren Ulrika Nettelblads krönika förklarar. () 28 JUN 2016

ABC om Smärtlindring vid förlossning

Medicinens ABC | Förlossningssmärta skattas högre än flera svåra smärttillstånd, och förlossningssmärta har en rad negativa konsekvenser förutom det lidande det orsakar den födande. I en ABC-artikel beskrivs såväl farmakologiska som icke-farmakologiska metoder för smärtlindring vid förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Fem frågor till Maria Lengquist

Författarintervjun | Maria Lengquist har tillsammans med kollegor skrivit en ABC-artikel om smärtlindring vid vaginal förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Viktigast inom global hälsa är att göra något – även om det är litet

Människor & möten | Huvudsaken är att göra någonting, om än aldrig så litet – och att göra det nu. Den inställningen har barnläkaren Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa. Han är med i planeringskommittén för höstens konferens i global hälsa den 26–27 oktober i Umeå. () 28 JUN 2016

Kvalitet i forskning utvärderas

Nyheter | Vetenskapsrådet får av regeringen i uppdrag att utvärdera den kliniska forskningens vetenskapliga kvalitet vid de sju universitetslandstingen. Utvärderingen kommer vara en del i resursfördelningen enligt ALF-avtalet. () 27 JUN 2016

Det är dags att se värdet av forskning som är patientnära

Debatt | Värdet av patientnära forskning är stort inom medicinska forskningsfält där sjukdomar utvecklas under lång tid, och där behandling och rehabilitering pågår under månader/år. Det är dags att se vårdens potential som kunskapskälla, skriver Anders Wallin (bilden). (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Läkare åtalas efter dataintrång

Nyheter | En läkare åtalas bland annat för grovt dataintrång efter att olovligen ha tagit del av patientjournaler för 392 patienter. () 27 JUN 2016

Säkerheten vid omskärelse av pojkar måste kunna bli bättre

Debatt | Allvarliga komplikationer förekommer vid omskärelse av små pojkar, och vi föreslår åtgärder för att förbättra säkerheten för barnen, skriver Estelle Naumburg och medförfattare. (5 kommentarer) 27 JUN 2016

Guide ska följa upp förskrivning

Nyheter | Nu finns en vägledning så att landsting och regioner kan följa upp hur antibiotika förskrivs i primärvården i relation till diagnos. () 27 JUN 2016

Primärvård vid bruk på 1870-talet

Kultur | Ägaren av Forsmarks bruk i Uppland i slutet av 1800-talet månade om arbetarnas hälsa. Fri sjukvård för arbetarfamiljerna inrättades, besök till badhusen var gratis och goda matvaror utgjorde en del av lönen. Hälsoläget hos bruksborna finns dokumenterat i provinsialläkaren doktor August Johan Brandts årliga rapporter till Medicinalverket i Stockholm. () 27 JUN 2016

Staten behöver ta ett större och tydligare ansvar för vården

Debatt | Jag ser inte att det behövs en statlig kriskommission för sjukvården, men ett omställningsarbete som leds av staten. Det skriver sjukvårdsminister Gabriel Wikström (bilden) som svar på inlägget »En sjukvårdspolitikers ansvar«. () 23 JUN 2016

Jobb i fokus

145 lediga jobb på

Annons
Annons Annons
Annons Annons Annons Annons