Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DXMI Läkartidningen 07/2016
Lakartidningen.se 2016-02-13

Hamsten: »Jag har totalt felbedömt situationen«

KI:s rektor Anders Hamsten medger att man agerat fel i oredlighetsärendet och inte på rätt sätt hanterat de signaler man fick om att Macchiarinis metod inte fungerade. Nu ställer Anders Hamsten sin plats till förfogande.

Michael Lövtrup

Till slut blev kritikstormen mot hur Karolinska institutet, KI, och Anders Hamsten hanterat kirurgen Paolo Macchiarini och dennes operationer med konstgjorda luftstrupar omöjlig att bortse ifrån. I en debattartikel i Dagens Nyheter meddelar Anders Hamsten att han avgår.

– Med anledning av den kritik som följt på den så kallade Macchiarini-affären har jag kommit till slutsatsen att det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor. Därför ställer jag min plats till förfogande, säger Anders Hamsten i ett pressmeddelande från KI.

I debattartikeln i DN skriver Anders Hamsten att KI borde ha skiljts från Macchiarini långt tidigare, och att så inte skett är »en närmast total felbedömning« från hans sida.

Anders Hamsten medger nu också att KI inte varit tillräckligt kritiskt mot Paolo Macchiarinis metod. Som Läkartidningen kunnat klarlägga informerades Hamsten redan hösten 2013 om att Karolinska universitetssjukhusets beslutat stoppa Paolo Macchiarini från att utföra fler operationer då metoden dömdes ut. Detta förmedlades dock inte vidare vare sig av sjukhuset eller KI, vilket ledde till att Paolo Macchiarini kunde fortsätta sin verksamhet utomlands. »Många har menat att jag som rektor tillsammans med ledningen för Karolinska universitetssjukhuset borde ha agerat för att föra varningarna vidare till det forskningsprojekt Paolo Macchiarini drev i Ryssland och med facit i hand kan jag se att vi naturligtvis borde ha gjort det«, säger Anders Hamsten i debattartikeln i DN.

KI har enligt Anders Hamsten inte heller lyssnat tillräckligt på varningssignalerna från de läkare som arbetade nära Paolo Macchiarini, vilket kan tolkas som en upprättelse av de fyra läkare som i augusti 2014 anmälde Macchiarini för forskningsfusk. Dessa hade då i flera månader försökt fästa Anders Hamstens uppmärksamhet på hur illa Paolo Macchiarinis patienter for och på att bilden av utfallet i hans artiklar var felaktig.

Anders Hamsten meddelar också att oredlighetsutredningen mot Paolo Macchiarini ska återupptas efter att man analyserat bilder som visades i SVT:s dokumentär Experimenten. Analysen har lett till att man fått en annan bild av det postoperativa förloppet gällande den första patienten, som vårdades på Island efter operationen. 

– I vårt ställningstagande tillmätte vi stor betydelse åt de isländska läkarnas beskrivning av det postoperativa förloppet. Men i SVT:s dokumentär har det tillkommit uppgifter från de anhöriga och från bronkoskopier. Vi har även fått nya uppgifter från Island om patientens tillstånd efter operationen, säger rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke, som medverkade i oredlighetsutredningen, till Läkartidningen.

Dessutom har det inkommit en ny oredlighetsanmälan som pekar på fler felaktigheter än de som utredningen granskade i två av artiklarna. »Så här i efterhand konstaterar jag att vi borde ha sökt efter dessa sannolika felaktigheter redan i den utredning som ledde fram till det beslut KI fattade i oredlighetsfrågan i augusti 2015. Vi borde helt enkelt ha varit ännu noggrannare«, skriver Anders Hamsten i DN.

En process för att utse en ny rektor för KI kommer nu att inledas. Under tiden kommer rektors uppgifter att fullgöras av prorektor Karin Dahlman-Wright.

Kommentarer (8)

 • Hedervärt

  2016-02-13 14:07 | Det är hedervärt av Hamsten att avgå, men faktum kvarstår. Han anställde ej Macchiarini. Den rektor som var med i denna process bör framträda och förklara sina ställningstaganden. Det är dags nu. Hamsten kan ej enbart ta detta ansvar!!

  Lennart Wilhelmsson, Med. Dr . Docent, Pensionär

  Jäv:

 • Du har rätt, Lennart Wilhelmsson, Harriet Wallberg bör träda fram!

  2016-02-13 20:08 | Professor Johan Thyberg skriver en bok i ämnet, och har redan lagt ut några kapitel på nätet. Där framgår med all önskvärd tydlighet att förre rektorn Harriet Wallberg samt flera prominenta professorer värvade Macchiarini och har ett stort ansvar för vad som sedan hände. Se https://newsvoice.se/2016/02/07/extrakt-ur-kommande-bok-om-karolinska-regenerativ-medicin-pa-avvagar-prof-johan-thyberg/.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater , BUP Mora

  Jäv:

 • Men Newsvoice är väl knappaste en trovärdig källa, Sven?

  2016-02-14 22:45 | Bland alla sidor som sprider pseudovetenskap på svenska så är Newsvoice en av de största. I Newsvoice finns artiklar som tar upp olika alternativa metoder som påstås bota cancer till exempel gurkmeja, hampaolja, aprikoskärnor, ananas, grönt te och C-vitamin är några exempel på påstådda undermedel. Skrämmande varningstexter mot vaccinering i artikelformat med lögner om orsakerna till varför myndigheter uppmuntrar de som kan att vaccinera sig. Och chemtrails, homeopati och massor av annat dravel.

  Annika Englund, Digitalstrateg, Konversera

  Jäv:

 • Men Newsvoice är väl knappast en trovärdig källa?

  2016-02-15 11:32 | Håller med dig i sak, Annika Englund. Men nu är det så, att det inte är NewsVoice som Sven Román i första hand åsyftar i sin kommentar, utan Johan Thyborgs artiklar i nämnda medium. Och att Johan Thyberg nog måste tillmätas stort sanningsförtroende i det han skriver, får var och en klart för sig som läser de två inledande kapitlen från hans snart utkommande bok om Macchiarini-ärendet i NewsVoice. Vad du gör, Annika, är att fullständigt felaktigt sikta in dig på den i sammanhanget oviktiga budbäraren.

  Göran Lundgren, Pensionerad psykiater, Stockholm

  Jäv:

 • Newsvoice är delvis obskyr, men Johan Thyberg verkar trovärdig

  2016-02-15 12:04 | @Annika Englund: Jag håller med dig, Newsvoice är inte alltid en tillförlitlig källa. Den kan jämföras med Wikipedia, båda drivs ideellt och en hel del som skrivs är ytterst tveksamt, annat mycket bra. Men jag har läst professor Johan Thybergs två artiklar, och de förefaller vederhäftiga. Han ter sig insatt, uttrycker sig exakt och noggrant och har gott om referenser, till det första kapitlet 17 stycken. Om du inte har läst det han skrivit, gör gärna det och återkom med dina kommentarer.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • Kan man lugnt säga

  2016-02-15 22:21 | "Jag har totalt felbedömt situationen". Anders Hamsten står för årets understatement.

  Bengt Larsson, Läkare, Landet

  Jäv:

 • Om källgranskning...

  2016-02-16 11:38 | Thyberg "måste tillmätas stort sanningsförtroende". Thybergs artiklar "förefaller vederhäftiga". Han "ter sig insatt, uttrycker sig exakt och noggrant och har gott om referenser". Jag frågar mig om det inte var exakt så KI tänkte om Macchiarini...

  Carina MacDougall, AT-läkare, SUS Malmö

  Jäv:

 • Har du läst artiklarna, Carina MacDougall?

  2016-02-16 15:16 | Carina MacDougall, du kan ha helt rätt i att det var så som KI tänkte om Macchiarini. Det behöver inte vara sant, det som Thyberg skriver. Har du läst hans två artiklar? Om inte, så gör gärna det. Vad tycker du? Verkar det finnas substans bakom det han för fram? Jag tycker det.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

Kommentera

Kommentera
bild

NIPT är ett genombrott i fosterdiagnostiken Träffsäker metod ger färre invasiva provtagningar – men gamla etiska frågor blir åter aktuella

Översikt | Genom att analysera foster-DNA i den gravida kvinnans blod (NIPT) kan man med mycket stor träffsäkerhet upptäcka kromosomavvikelser. NIPT är ett genombrott, men den övergripande bilden av det fosterdiagnostiska området är komplicerad, och flera kunskapsområden utvecklas parallellt. (1 kommentar) 31 MAJ 2016

bild

3 frågor till
Bo Jacobsson

Författarintervjun | Bo Jacobsson beskriver tillsammans med kollegor det nya, icke-invasiva fosterdiagnostiska testet NIPT som ett genombrott. Genom att analysera foster-DNA i den gravida kvinnans blod kan man med stor träffsäkerhet upptäcka kromosomavvikelser.  () 31 MAJ 2016

Annons Annons
bild

Samarbete behövs för snabbt ordnat införande av ny teknik

Debatt | Hälso- och sjukvården behöver snabbare kunna introducera innovativa behandlingsmetoder och ny medicinsk teknik. Vi vill ge vården bra beslutsunderlag. () 31 MAJ 2016

bild

»Finns det ingenting som du kan ge oss som gör att vi bara kan somna in tillsammans?«

Krönika | Det är inte svårt för en underläkare att förstå att man som doktor jobbar med livet, inte döden. Svårt blir det först när en terminalt sjuk 90-åring ber att få »någonting« som gör att hon och jämnårige maken kan somna in tillsammans. Olivia Marsh Landen, underläkare, berättar.   () 31 MAJ 2016

Elbehandlade kan få ökat stöd

Nyheter | Patienter kan få minnesstörningar i samband med elbehandling, ECT. Därför framhåller nu Socialstyrelsen vikten av ökat stöd till dessa patienter. () 31 MAJ 2016

bild

Sommaren är här – och huggormen

Kultur | Nu på sommaren kan det hända att man råkar huggormen, den enda giftiga av Sveriges tre ormarter. Dan-Axel Hallbäck, överläkare på Karlskoga lasarett, berättar om den sicksack-mönstrade reptilen, lär oss hur man känner igen symtomen efter ormbett och tipsar om sätt att behandla det. (1 kommentar) 31 MAJ 2016

Nu förbjuds Uppsala län vid vite att överskrida övertidstaket

Nyheter | Läkare i Landstinget i Uppsala län har jobbat mer övertid än vad arbetstidslagen tillåter. Nu har Arbetsmiljöverket beslutat om ett förbud mot övertidsuttag. () 30 MAJ 2016

Ökad kontroll på apoteken ska minska felaktiga förskrivningar

Nyheter | Det ska bli lättare för apoteken att kontrollera förskrivare och exakt hur deras förskrivningsrätt eventuellt är begränsad, enligt ett regeringsbeslut. () 30 MAJ 2016

bild

Apropå! Arbetsför men inte möjlig att försäkra

Debatt | Ska den som har Citalopram mot PMS eller IBS inte heller få teckna sjukförsäkring, undrar ST-läkare Teresa Algård, som fick nej från Folksam när hon ville teckna sjukförsäkring via Läkarförbundet. (5 kommentarer) 30 MAJ 2016

bild

Landstinget vägrade bekosta färdigcentrifugerade urinprov

Människor & möten | Rickard Fuchs har varit både läkare och författare i många år. Nu återpubliceras hans bok »Visst är Ni Sjuk!«, tillsammans med den nyare boken »Deppig? 50 ovanliga (men bra!) råd till deppiga«, lagom för att fira de 40 år som gått sedan första succéboken skrevs. () 30 MAJ 2016

Val av suturmaterial kan påverka resultatet av framfallskirurgi

Nya rön | Långsamt absorberande suturmaterial gav mindre risk för symtomgivande recidiv och högre patientnöjdhet efter främre kolporafi än snabbt absorberande sutur, enligt en ny svensk studie. Valet av suturmaterial påverkade inte utfallet vid bakre kolporafi. () 30 MAJ 2016

Inte ovanligt med hjärtinfarkt utan kranskärls-förträngningar

Kommentaren | Prevalensen av hjärtinfarkt utan kranskärlsförträngningar är 6–8 procent av alla hjärtinfarkter. Förutom kranskärlsröntgen är magnet­kameraundersökning av hjärtat den viktigaste undersökningen. Tillståndet bör i möjligaste mån behandlas utifrån orsak, men det föreligger stora kunskapsluckor kring behandling av framför allt takotsubo-kardiomyopati. () 30 MAJ 2016

Bygga bort själva verksamheten

Debatt | Det verkar vara en obalans mellan allt byggande och satsningar på själva verksamheten. Någon måste ju ändå bota, lindra eller trösta, skriver Ingmar Fagerlund.  (1 kommentar) 30 MAJ 2016

Operationspersonal på NÄL drabbade av luftvägsproblem

Nyheter | Ännu är det oklart vad som orsakade att 17 anställda på operationsavdelningen på Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan blev akut sjuka och fick andningsproblem den 24 maj. En mängd åtgärder har vidtagits för att undersöka orsakerna. Arbetsgivaren tar händelsen på stort allvar, enligt Emelie Hultberg, Nordvästra Götalands läkarförening. () 27 MAJ 2016

Unga läkare missnöjda med IT

Nyheter | Unga läkare är positiva till ny teknik och vill arbeta med digitala verktyg. De är däremot missnöjda med den IT-miljö de möter i sitt arbete inom vården. Det visar en undersökning som Sveriges yngre läkares förening gjort tillsammans med mjukvaruföretaget Tieto. (1 kommentar) 27 MAJ 2016

Biobankslagen ska ses över

Nyheter | En särskild utredare har fått i uppdrag att lämna förslag på hur biobankslagen kan göras mer ändamålsenlig. Bland annat ska utredaren se över de snäva tidsgränserna, som leder till onödig administration i vården. () 27 MAJ 2016

Annonser
Annons Annons
Annons Annons