Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DXMI Läkartidningen 07/2016
Lakartidningen.se 2016-02-13

Hamsten: »Jag har totalt felbedömt situationen«

KI:s rektor Anders Hamsten medger att man agerat fel i oredlighetsärendet och inte på rätt sätt hanterat de signaler man fick om att Macchiarinis metod inte fungerade. Nu ställer Anders Hamsten sin plats till förfogande.

Michael Lövtrup

Till slut blev kritikstormen mot hur Karolinska institutet, KI, och Anders Hamsten hanterat kirurgen Paolo Macchiarini och dennes operationer med konstgjorda luftstrupar omöjlig att bortse ifrån. I en debattartikel i Dagens Nyheter meddelar Anders Hamsten att han avgår.

– Med anledning av den kritik som följt på den så kallade Macchiarini-affären har jag kommit till slutsatsen att det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor. Därför ställer jag min plats till förfogande, säger Anders Hamsten i ett pressmeddelande från KI.

I debattartikeln i DN skriver Anders Hamsten att KI borde ha skiljts från Macchiarini långt tidigare, och att så inte skett är »en närmast total felbedömning« från hans sida.

Anders Hamsten medger nu också att KI inte varit tillräckligt kritiskt mot Paolo Macchiarinis metod. Som Läkartidningen kunnat klarlägga informerades Hamsten redan hösten 2013 om att Karolinska universitetssjukhusets beslutat stoppa Paolo Macchiarini från att utföra fler operationer då metoden dömdes ut. Detta förmedlades dock inte vidare vare sig av sjukhuset eller KI, vilket ledde till att Paolo Macchiarini kunde fortsätta sin verksamhet utomlands. »Många har menat att jag som rektor tillsammans med ledningen för Karolinska universitetssjukhuset borde ha agerat för att föra varningarna vidare till det forskningsprojekt Paolo Macchiarini drev i Ryssland och med facit i hand kan jag se att vi naturligtvis borde ha gjort det«, säger Anders Hamsten i debattartikeln i DN.

KI har enligt Anders Hamsten inte heller lyssnat tillräckligt på varningssignalerna från de läkare som arbetade nära Paolo Macchiarini, vilket kan tolkas som en upprättelse av de fyra läkare som i augusti 2014 anmälde Macchiarini för forskningsfusk. Dessa hade då i flera månader försökt fästa Anders Hamstens uppmärksamhet på hur illa Paolo Macchiarinis patienter for och på att bilden av utfallet i hans artiklar var felaktig.

Anders Hamsten meddelar också att oredlighetsutredningen mot Paolo Macchiarini ska återupptas efter att man analyserat bilder som visades i SVT:s dokumentär Experimenten. Analysen har lett till att man fått en annan bild av det postoperativa förloppet gällande den första patienten, som vårdades på Island efter operationen. 

– I vårt ställningstagande tillmätte vi stor betydelse åt de isländska läkarnas beskrivning av det postoperativa förloppet. Men i SVT:s dokumentär har det tillkommit uppgifter från de anhöriga och från bronkoskopier. Vi har även fått nya uppgifter från Island om patientens tillstånd efter operationen, säger rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke, som medverkade i oredlighetsutredningen, till Läkartidningen.

Dessutom har det inkommit en ny oredlighetsanmälan som pekar på fler felaktigheter än de som utredningen granskade i två av artiklarna. »Så här i efterhand konstaterar jag att vi borde ha sökt efter dessa sannolika felaktigheter redan i den utredning som ledde fram till det beslut KI fattade i oredlighetsfrågan i augusti 2015. Vi borde helt enkelt ha varit ännu noggrannare«, skriver Anders Hamsten i DN.

En process för att utse en ny rektor för KI kommer nu att inledas. Under tiden kommer rektors uppgifter att fullgöras av prorektor Karin Dahlman-Wright.

Kommentarer (8)

 • Hedervärt

  2016-02-13 14:07 | Det är hedervärt av Hamsten att avgå, men faktum kvarstår. Han anställde ej Macchiarini. Den rektor som var med i denna process bör framträda och förklara sina ställningstaganden. Det är dags nu. Hamsten kan ej enbart ta detta ansvar!!

  Lennart Wilhelmsson, Med. Dr . Docent, Pensionär

  Jäv:

 • Du har rätt, Lennart Wilhelmsson, Harriet Wallberg bör träda fram!

  2016-02-13 20:08 | Professor Johan Thyberg skriver en bok i ämnet, och har redan lagt ut några kapitel på nätet. Där framgår med all önskvärd tydlighet att förre rektorn Harriet Wallberg samt flera prominenta professorer värvade Macchiarini och har ett stort ansvar för vad som sedan hände. Se https://newsvoice.se/2016/02/07/extrakt-ur-kommande-bok-om-karolinska-regenerativ-medicin-pa-avvagar-prof-johan-thyberg/.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater , BUP Mora

  Jäv:

 • Men Newsvoice är väl knappaste en trovärdig källa, Sven?

  2016-02-14 22:45 | Bland alla sidor som sprider pseudovetenskap på svenska så är Newsvoice en av de största. I Newsvoice finns artiklar som tar upp olika alternativa metoder som påstås bota cancer till exempel gurkmeja, hampaolja, aprikoskärnor, ananas, grönt te och C-vitamin är några exempel på påstådda undermedel. Skrämmande varningstexter mot vaccinering i artikelformat med lögner om orsakerna till varför myndigheter uppmuntrar de som kan att vaccinera sig. Och chemtrails, homeopati och massor av annat dravel.

  Annika Englund, Digitalstrateg, Konversera

  Jäv:

 • Men Newsvoice är väl knappast en trovärdig källa?

  2016-02-15 11:32 | Håller med dig i sak, Annika Englund. Men nu är det så, att det inte är NewsVoice som Sven Román i första hand åsyftar i sin kommentar, utan Johan Thyborgs artiklar i nämnda medium. Och att Johan Thyberg nog måste tillmätas stort sanningsförtroende i det han skriver, får var och en klart för sig som läser de två inledande kapitlen från hans snart utkommande bok om Macchiarini-ärendet i NewsVoice. Vad du gör, Annika, är att fullständigt felaktigt sikta in dig på den i sammanhanget oviktiga budbäraren.

  Göran Lundgren, Pensionerad psykiater, Stockholm

  Jäv:

 • Newsvoice är delvis obskyr, men Johan Thyberg verkar trovärdig

  2016-02-15 12:04 | @Annika Englund: Jag håller med dig, Newsvoice är inte alltid en tillförlitlig källa. Den kan jämföras med Wikipedia, båda drivs ideellt och en hel del som skrivs är ytterst tveksamt, annat mycket bra. Men jag har läst professor Johan Thybergs två artiklar, och de förefaller vederhäftiga. Han ter sig insatt, uttrycker sig exakt och noggrant och har gott om referenser, till det första kapitlet 17 stycken. Om du inte har läst det han skrivit, gör gärna det och återkom med dina kommentarer.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • Kan man lugnt säga

  2016-02-15 22:21 | "Jag har totalt felbedömt situationen". Anders Hamsten står för årets understatement.

  Bengt Larsson, Läkare, Landet

  Jäv:

 • Om källgranskning...

  2016-02-16 11:38 | Thyberg "måste tillmätas stort sanningsförtroende". Thybergs artiklar "förefaller vederhäftiga". Han "ter sig insatt, uttrycker sig exakt och noggrant och har gott om referenser". Jag frågar mig om det inte var exakt så KI tänkte om Macchiarini...

  Carina MacDougall, AT-läkare, SUS Malmö

  Jäv:

 • Har du läst artiklarna, Carina MacDougall?

  2016-02-16 15:16 | Carina MacDougall, du kan ha helt rätt i att det var så som KI tänkte om Macchiarini. Det behöver inte vara sant, det som Thyberg skriver. Har du läst hans två artiklar? Om inte, så gör gärna det. Vad tycker du? Verkar det finnas substans bakom det han för fram? Jag tycker det.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

Kommentera

Kommentera
bild

Nu kommer patienten på besök via videolänk

Nyheter | På avtalad tid klockan nio dyker en man upp i fönstret på min datorskärm och läkarbesöket börjar. Jag sitter hemma i soffan och träffar verksamhetschef Kjell Andersson på Råcksta Vällingby vårdcentral via videolänk. Allt fler vårdcentraler erbjuder virtuella besök. Men det är bara en av flera möjligheter som »andra generationens telemedicin« öppnar, menar primärvårdsläkare som Läkartidningen har talat med. () 28 JUN 2016

Cancervård koncentreras mer

Nyheter | Samtliga inblandade landsting och regioner väljer att följa RCC:s rekommendationer om att koncentrera ytterligare sex åtgärder inom cancervården till ett fåtal platser i landet. () 28 JUN 2016

bild

»Jag älskar landstingskaffe
i farten, sparkcykelfärder genom kulvertar...«

Krönika | Man älskar sitt jobb, sjukhusen, patienterna, och allt som läkaryrket bjuder på. Man jobbar konstant för att lära sig mer. Men ibland är den viktigaste kompetensutveckling man kan ägna sig åt är att lära sig konsten att ta ledigt. Nyblivna underläkaren Ulrika Nettelblads krönika förklarar. () 28 JUN 2016

ABC om Smärtlindring vid förlossning

Medicinens ABC | Förlossningssmärta skattas högre än flera svåra smärttillstånd, och förlossningssmärta har en rad negativa konsekvenser förutom det lidande det orsakar den födande. I en ABC-artikel beskrivs såväl farmakologiska som icke-farmakologiska metoder för smärtlindring vid förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Fem frågor till Maria Lengquist

Författarintervjun | Maria Lengquist har tillsammans med kollegor skrivit en ABC-artikel om smärtlindring vid vaginal förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Viktigast inom global hälsa är att göra något – även om det är litet

Människor & möten | Huvudsaken är att göra någonting, om än aldrig så litet – och att göra det nu. Den inställningen har barnläkaren Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa. Han är med i planeringskommittén för höstens konferens i global hälsa den 26–27 oktober i Umeå. () 28 JUN 2016

Kvalitet i forskning utvärderas

Nyheter | Vetenskapsrådet får av regeringen i uppdrag att utvärdera den kliniska forskningens vetenskapliga kvalitet vid de sju universitetslandstingen. Utvärderingen kommer vara en del i resursfördelningen enligt ALF-avtalet. () 27 JUN 2016

bild

Det är dags att se värdet av forskning som är patientnära

Debatt | Värdet av patientnära forskning är stort inom medicinska forskningsfält där sjukdomar utvecklas under lång tid, och där behandling och rehabilitering pågår under månader/år. Det är dags att se vårdens potential som kunskapskälla, skriver Anders Wallin (bilden). (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Läkare åtalas efter dataintrång

Nyheter | En läkare åtalas bland annat för grovt dataintrång efter att olovligen ha tagit del av patientjournaler för 392 patienter. () 27 JUN 2016

bild

Säkerheten vid omskärelse av pojkar måste kunna bli bättre

Debatt | Allvarliga komplikationer förekommer vid omskärelse av små pojkar, och vi föreslår åtgärder för att förbättra säkerheten för barnen, skriver Estelle Naumburg och medförfattare. (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Guide ska följa upp förskrivning

Nyheter | Nu finns en vägledning så att landsting och regioner kan följa upp hur antibiotika förskrivs i primärvården i relation till diagnos. () 27 JUN 2016

Primärvård vid bruk på 1870-talet

Kultur | Ägaren av Forsmarks bruk i Uppland i slutet av 1800-talet månade om arbetarnas hälsa. Fri sjukvård för arbetarfamiljerna inrättades, besök till badhusen var gratis och goda matvaror utgjorde en del av lönen. Hälsoläget hos bruksborna finns dokumenterat i provinsialläkaren doktor August Johan Brandts årliga rapporter till Medicinalverket i Stockholm. () 27 JUN 2016

Staten behöver ta ett större och tydligare ansvar för vården

Debatt | Jag ser inte att det behövs en statlig kriskommission för sjukvården, men ett omställningsarbete som leds av staten. Det skriver sjukvårdsminister Gabriel Wikström (bilden) som svar på inlägget »En sjukvårdspolitikers ansvar«. () 23 JUN 2016

Vårdköerna börjar att växa igen

Nyheter | Efter att kömiljarden avskaffades 2015 har vårdköerna börjat växa igen, enligt den öppna statistik som Sveriges kommuner och landsting, SKL, redovisar varje månad. () 23 JUN 2016

»Vi har inte nått upp till våra ambitioner«

Nyheter | Västerbotten är ett av de landsting där köerna växt mest de senaste åren. Men orsaken är inte den slopade kömiljarden utan en kärv ekonomi, enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Ann-Christin Sundberg. () 23 JUN 2016

Kritiskt läge för kirurgkliniken vid Mälarsjukhuset

Nyheter | Sjuksköterskeflykten fortsätter från Mälarsjukhusets kirurgklinik. Och om inget händer finns risken att verksamheten inte finns kvar efter sommaren. () 23 JUN 2016

Annons
Annons Annons Annons