Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DW73 Lakartidningen.se 2016-02-04

KI: klart med ny granskning

Karolinska institutets styrelse har nu fattat beslut om en extern granskning av »Macchiarini-ärendet«. Det skriver institutet i ett pressmeddelande.

Pär Gunnarsson

Styrelsen, kallad konsistoriet, uppgav nyligen att ett beslut som detta var på väg. I pressmeddelandet heter det att »Granskningen ska omfatta vad som förevarit inom Karolinska Institutet (KI) sedan kirurgen Paolo Macchiarini rekryterades som gästprofessor 2010 fram till idag, då han av Rektor meddelats att hans anställning inte kommer att förlängas.«

Granskningen kommer att ledas av en jurist, uppger KI och skriver »Välmeriterad medicinsk forskningskompetens, sannolikt inte från Sverige, bör biträda i arbetet.«

Vilka personer som kommer att arbeta med detta tros bli klart under nästa vecka.

I pressmeddelandet påpekas att granskningen omfattar det som styrelsen är ansvarig för. Därför ingår inte medicinska sakfrågor. Exempel på frågor som ska tas upp är:

 • Har några lagöverträdelser eller andra formella fel begåtts vid rekryteringen av Macchiarini eller senare under hans anställningstid?
 • Gjordes tillräckliga efterforskningar i samband med rekryteringen?

Förhoppningen är att granskningen ska vara klar till sommaren. 

KI:s rektor Anders Hamsten har av konsistoriet uppmanats att sitta kvar under utredningstiden.

Läs övriga artiklar om Macchiarini-fallet här.

Kommentarer (9)

 • KI försöker nästla sig ut ur detta

  2016-02-04 23:00 | KI har valt att välja två mycket snäva områden att granska för att ta sig ut ur detta. Det här är ingalunda någon oberoende granskning. Så länge styrelse och ledning sitter kvar blir det ingen oberoende granskning.

  Bengt Svensson, Läkare, Östersund

  Jäv:

 • Spektaklet fortsätter

  2016-02-05 07:13 | Det här visar på att KI har mycket att dölja. Genom att snäva ner utredningen försöker KI undvika ansvar. Leijonborg har nog fingrarna i syltburken. Hela ledningen och styrelsen måste avgå. Innan dess finns inget förtroende för KI och dess utredningar.

  Lars Nilsson , Läkare, Örebro

  Jäv:

 • Bengt Svensson har rätt

  2016-02-05 10:39 | Så länge styrelsen (konstitoriet) överhuvudtaget tillåts ha ett finger med i spelet kring den "oberoende granskningen", är denna varken opartisk eller oberoende. Så här skriver Leijonborg & Co: "Den som uppdras att leda arbetet kommer själv att fatta beslut om övriga personer som ska medverka i granskningen och vilka andra resurser som behövs för uppdragets fullgörande." Jaha, och om nu "den som uppdras att leda arbetet" är handplockad av KI:s konstitorium, kommer i förlängningen naturligtvis hela granskningskommissionen att stå i ett visst beroendeförhållande till konstitoriet. Nej, bättre är att KI:s personal/personalorganisationer, forskarkollektivet inkluderat, ges den direkta rätten att fritt tillsätta och organisera utredningen. Först då kan den bli oberoende och vinna ett brett förtroende. Som Bengt Svensson konstaterar, kan Leijonborgs beslut omöjligt skapa den saken. Det är bara ett ytterligare trixande.

  Göran Lundgren, Pensionerad psykiater, Stockholm

  Jäv:

 • Som sagt, det handlar om ett fortsatt trixande

  2016-02-05 11:57 | Så länge KI:s styrelse tillåts utse de som ska granska, direkt och indirekt, är det de som ska granskas som själva utser sina granskare. Ty inget säger att styrelsen själv helt och hållet går fri i slutänden.

  Göran Lundgren, Pensionerad psykiater, Stockholm

  Jäv:

 • Här måste läkarkåren och forskarsamhället mobiliseras och säga ifrån!

  2016-02-05 13:18 | Om Leijonborg & Co får igenom sitt beslut, blir det aldrig ett förtroendefullt avslut i Macchiarini-ärendet, åtminstone inte beträffande KI:s del i detta. I så fall slutar det hela i ett antiklimax, en halvmesyr, som kommer att skada svensk medicinsk forskning och KI:s trovärdighet lång tid framöver.

  Göran Lundgren, Pensionerad psykiater, Stockholm

  Jäv:

 • Att inte "lagöverträdelser eller andra formella fel begåtts" räcker inte !

  2016-02-05 18:26 | KI slingrar sig! Man sa upp Machiarini inte pga att han fuskat eller gjort fruktansvärda medicinska misstag, utan officiellt för att han fifflat med sitt CV. Således vidhåller KIs ledning att man inte gjort någon felbedömning förutom att man missade att kontrollera CV. Pinsamt sätt att försöka glida undan ansvar! Att inte "lagöverträdelser eller andra formella fel begåtts" räcker inte för att återupprätta förtroendet för KIs ledning. KI har råkat ut för en etisk "härdsmälta", som dessutom förefaller vara del av en kultur. Prof Stig Linder beskrev i sin artikel "Hantering av oredlighet i svensk forskning måste förbättras, Läkartidningen 2015;112:DSAR ", flera uppenbara fall av forskningsfusk som tystats ner. Och att sopa Bengt Gerdins utredning, som klart påvisade forskningsfusk, under mattan är kanske ingen lagöverträdelse eller ens något "formellt" fel, men det är så klandervärt att KI inte kan återfå förtroendet så länge ledningen sitter kvar, lika lite som Macchiarini kan återfå förtroendet även om han inte fälls för lagöverträdelse! Nu krävs det att man går till botten!

  Johnny Ludvigsson, Senior professor, Linköpings universitet

  Jäv:

 • Förut var jag stolt.....

  2016-02-07 16:59 | ..... att kunna säga att jag gått min utbildning på KI - hädanefter kommer jag att mörka det....

  Mikael Svanström, Överläkare, Thoraxanestesi, Umeå

  Jäv:

 • Nya pinsamheter

  2016-02-08 10:12 | KI fortsätter att tricksa. Att utredningen inte ska omfatta medicinska sakfrågor utan bara juridiska är ju att bakbinda för att inte säga dödförklara den från början. Frågan om oredlighet i forskning hamnar på sidan. Det mest flagranta exemplet (av hittills kända), den grova diskrepansen mellan Macchiarinis påstående i publikationen om den isländske patienten att luftstrupen var i stort sett normal och de upprörande bilderna från den kliniska undersökning 1 år efter ingreppet som utgjorde grunden för påståendet är en typisk medicinsk sakfråga och ska exv alltså inte granskas. Och att KI:s rekryteringsgrupp fallit för den utomordentligt primitiva idén att hälla benmärgsceller på en plastbit och hoppas på utveckling av en luftstrupe som dömts ut av internationell och svensk expertis på forskningsområdet (Se Bo Risbergs artikel) ska uppenbarligen inte heller få några konsekvenser. KI:s styrelse fortsätter att svärta ned KI:s rykte med sina manipulationer. Det är för en utomstående obegripligt att ännu ingen behövt avgå.

  Gunnar Birgegård, Prof em, Akademiska sjukhuset, Uppsala

  Jäv:

 • Krävs en namninsamling från hela läkarkåren?

  2016-02-08 16:24 | Vad krävs för att KI:s styrelse och de ansvariga i denna skandal ska avgå? Nu har även Nobelpristagaren Arvid Carlsson tydligt uttryckt att detta bör ske (i gårdagens Agenda på SVT). Krävs det en namninsamling från oss i läkarkåren? Och/eller från allmänheten? Måste New York Times skriva en ny kritisk artikel? Om Leif GW tar upp detta i Veckans Brott, kommer något att ske då? Denna eländiga fars måste få ett slut. Det är inte precis en mobb som ropar, det är en bildad och klok allmänhet och enormt många skickliga kliniker och forskare från den egna yrkeskåren.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

Kommentera

Kommentera

Tillverkaren överger Macchiarini-metoden

Nyheter | Det företag som tillverkade Paolo Macchiarinis syntetiska luftstrupar har övergivit metoden och lanserar nu »andra generationens« syntetiska strupar, som bara ska sitta inne under en kortare tid. () 29 JUN 2016

bild

Läkarföreningen
på Karolinska oroas
av långa vårdköer

Nyheter | Köerna till neurokirurgiska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset är en försmak av Framtidens hälso- och sjukvård, en omorganisation av vården i Stockholm. Det menar läkarföreningen med ordförande Yvonne Dellmark och pekar på en rad problem som måste lösas i hela länet. () 29 JUN 2016

Gonorré och syfilis ökar kraftigt

Nyheter | Antalet inrapporterade fall av gonorré och syfilis ökade kraftigt under 2015, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. () 29 JUN 2016

bild

Stärkt evidens finns nu för interventionell smärtbehandling

Debatt | Smärta är en av våra största folksjukdomar och kostar samhället 87,5 miljarder kronor årligen. Det är dags att börja utreda och behandla patienter interventionellt som i resten av den utvecklade världen, skriver Johan Hambraeus. (1 kommentar) 29 JUN 2016

Gentest för Lynch syndrom ett billigt sätt att förebygga cancer

Nyheter | Ett gentest för Lynch syndrom av den som får tjocktarmscancer före 50 års ålder är en låg kostnad för att förebygga cancer hos nära släktingar, skriver SBU. () 29 JUN 2016

bild

Nu kommer patienten via video

Nyheter | På avtalad tid klockan nio dyker en man upp i fönstret på min datorskärm och läkarbesöket börjar. Jag sitter hemma i soffan och träffar verksamhetschef Kjell Andersson på Råcksta Vällingby vårdcentral via videolänk. Allt fler vårdcentraler erbjuder virtuella besök. Men det är bara en av flera möjligheter som »andra generationens telemedicin« öppnar, menar primärvårdsläkare som Läkartidningen har talat med. (1 kommentar) 28 JUN 2016

Cancervård koncentreras mer

Nyheter | Samtliga inblandade landsting och regioner väljer att följa RCC:s rekommendationer om att koncentrera ytterligare sex åtgärder inom cancervården till ett fåtal platser i landet. (1 kommentar) 28 JUN 2016

bild

»Jag älskar landstingskaffe
i farten, sparkcykelfärder genom kulvertar...«

Krönika | Man älskar sitt jobb, sjukhusen, patienterna, och allt som läkaryrket bjuder på. Man jobbar konstant för att lära sig mer. Men att lära sig konsten att ta ledigt ibland är ändå den viktigaste kompetensutveckling man kan ägna sig åt. Nyblivna underläkaren Ulrika Nettelblads krönika förklarar. () 28 JUN 2016

ABC om Smärtlindring vid förlossning

Medicinens ABC | Förlossningssmärta skattas högre än flera svåra smärttillstånd, och förlossningssmärta har en rad negativa konsekvenser förutom det lidande det orsakar den födande. I en ABC-artikel beskrivs såväl farmakologiska som icke-farmakologiska metoder för smärtlindring vid förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Fem frågor till Maria Lengquist

Författarintervjun | Maria Lengquist har tillsammans med kollegor skrivit en ABC-artikel om smärtlindring vid vaginal förlossning. () 28 JUN 2016

Viktigast inom global hälsa är att göra något – även om det är litet

Människor & möten | Huvudsaken är att göra någonting, om än aldrig så litet – och att göra det nu. Den inställningen har barnläkaren Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa. Han är med i planeringskommittén för höstens konferens i global hälsa den 26–27 oktober i Umeå. () 28 JUN 2016

Kvalitet i forskning utvärderas

Nyheter | Vetenskapsrådet får av regeringen i uppdrag att utvärdera den kliniska forskningens vetenskapliga kvalitet vid de sju universitetslandstingen. Utvärderingen kommer vara en del i resursfördelningen enligt ALF-avtalet. () 27 JUN 2016

Det är dags att se värdet av forskning som är patientnära

Debatt | Värdet av patientnära forskning är stort inom medicinska forskningsfält där sjukdomar utvecklas under lång tid, och där behandling och rehabilitering pågår under månader/år. Det är dags att se vårdens potential som kunskapskälla, skriver Anders Wallin (bilden). (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Läkare åtalas efter dataintrång

Nyheter | En läkare åtalas bland annat för grovt dataintrång efter att olovligen ha tagit del av patientjournaler för 392 patienter. () 27 JUN 2016

Säkerheten vid omskärelse av pojkar måste kunna bli bättre

Debatt | Allvarliga komplikationer förekommer vid omskärelse av små pojkar, och vi föreslår åtgärder för att förbättra säkerheten för barnen, skriver Estelle Naumburg och medförfattare. (6 kommentarer) 27 JUN 2016

Guide ska följa upp förskrivning

Nyheter | Nu finns en vägledning så att landsting och regioner kan följa upp hur antibiotika förskrivs i primärvården i relation till diagnos. () 27 JUN 2016

Jobb i fokus

143 lediga jobb på

Annons
Annons Annons
Annons Annons Annons Annons