Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DXUY Läkartidningen 08/2016
Lakartidningen.se 2016-02-18

Lisbeth Sjöström slutar i protest

Lisbeth Sjöströmm förflyttades mot sin vilja, fick rätt i Arbetsdomstolen och säger nu upp sig. Anledningen är att hon tappat allt förtroende för arbetsgivaren Region Skåne.

Anna Sofia Dahl

Överläkaren Lisbeth Sjöström, som i förra veckan fick rätt i Arbetsdomstolen mot Region Skåne, har nu sagt upp sig. »Jag vill inte arbeta för en arbetsgivare som aktivt har förnedrat och förtalat mig i ett år och nio månader«, skriver hon som orsak till sin uppsägning i sin avgångsanmälan till Region Skåne.

– Det känns jätteskönt nu när jag har tagit det här beslutet. Det har varit tufft bitvis under den här processen, men samtidigt har jag känt »varför ska jag ge mig när de beter sig så«, säger hon.

Framtiden är inget som oroar henne, och redan nu har andra erbjudanden dykt upp. Det centrala, menar hon, är att inte längre ha en arbetsgivare som, enligt hennes upplevelse, medvetet förnedrat och förminskat henne – bland annat genom att placera henne under en annan enhetschef än de andra i Lund.

– De har ändrat motivering till varför jag stängts av och förflyttats hela tiden, och kommit med nytt efter att jag har bemött argumenten, säger hon.

Hon ger också Läkarförbundets chefsjurist Johan Magnusson en stor eloge.

– Han har varit underbar, och jag har fått väldigt bra hjälp av honom, säger hon.

Region Skåne har fått möjlighet att kommentera uppgifterna, men valt att avstå.

Läs tidigare artikel:

Hon förflyttades mot sin vilja – nu får hon rätt i Arbetsdomstolen

Kommentarer (2)

 • Du har gjort helt rätt och varit mycket modig, Lisbeth Sjöström!

  2016-02-18 18:18 | Jag har följt din "kamp", och är mycket imponerad av det du gjort, Lisbeth Sjöström! Du har varit mycket modig, och stått upp mot en arbetsgivare som betett sig fullständigt bedrövligt. Du borde fått ett mångdubbelt skadestånd. Klokt av dig att lämna en dysfunktionell arbetsgivare, du kommer sannolikt känna att du nu får luft under vi vingarna och modig och rakryggad som du är lär du vars attraktiv för många arbetsgivare.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater , BUP Mora

  Jäv:

 • Lisbeth lämnar Region Stalin-Grattis!

  2016-02-20 11:21 | Region Skåne kallas Region Stalin. Det finns en orsak.....För att attrahera duktig arbetskraft krävs ett mer demokratiskt och lyssnande ledarskap samt förmåga att erkänna att man gjort fel! Hur ska Regionen kunna rekrytera personal i framtiden ????

  Marianne Eriksson-Mjöberg, Med dr, Prosit AB

  Jäv:

Kommentera

Kommentera
bild

Nu kommer patienten på besök via videolänk

Nyheter | På avtalad tid klockan nio dyker en man upp i fönstret på min datorskärm och läkarbesöket börjar. Jag sitter hemma i soffan och träffar verksamhetschef Kjell Andersson på Råcksta Vällingby vårdcentral via videolänk. Allt fler vårdcentraler erbjuder virtuella besök. Men det är bara en av flera möjligheter som »andra generationens telemedicin« öppnar, menar primärvårdsläkare som Läkartidningen har talat med. () 28 JUN 2016

Cancervård koncentreras mer

Nyheter | Samtliga inblandade landsting och regioner väljer att följa RCC:s rekommendationer om att koncentrera ytterligare sex åtgärder inom cancervården till ett fåtal platser i landet. () 28 JUN 2016

bild

»Jag älskar landstingskaffe
i farten, sparkcykelfärder genom kulvertar...«

Krönika | Man älskar sitt jobb, sjukhusen, patienterna, och allt som läkaryrket bjuder på. Man jobbar konstant för att lära sig mer. Men ibland är den viktigaste kompetensutveckling man kan ägna sig åt är att lära sig konsten att ta ledigt. Nyblivna underläkaren Ulrika Nettelblads krönika förklarar. () 28 JUN 2016

ABC om Smärtlindring vid förlossning

Medicinens ABC | Förlossningssmärta skattas högre än flera svåra smärttillstånd, och förlossningssmärta har en rad negativa konsekvenser förutom det lidande det orsakar den födande. I en ABC-artikel beskrivs såväl farmakologiska som icke-farmakologiska metoder för smärtlindring vid förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Fem frågor till Maria Lengquist

Författarintervjun | Maria Lengquist har tillsammans med kollegor skrivit en ABC-artikel om smärtlindring vid vaginal förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Viktigast inom global hälsa är att göra något – även om det är litet

Människor & möten | Huvudsaken är att göra någonting, om än aldrig så litet – och att göra det nu. Den inställningen har barnläkaren Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa. Han är med i planeringskommittén för höstens konferens i global hälsa den 26–27 oktober i Umeå. () 28 JUN 2016

Kvalitet i forskning utvärderas

Nyheter | Vetenskapsrådet får av regeringen i uppdrag att utvärdera den kliniska forskningens vetenskapliga kvalitet vid de sju universitetslandstingen. Utvärderingen kommer vara en del i resursfördelningen enligt ALF-avtalet. () 27 JUN 2016

bild

Det är dags att se värdet av forskning som är patientnära

Debatt | Värdet av patientnära forskning är stort inom medicinska forskningsfält där sjukdomar utvecklas under lång tid, och där behandling och rehabilitering pågår under månader/år. Det är dags att se vårdens potential som kunskapskälla, skriver Anders Wallin (bilden). (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Läkare åtalas efter dataintrång

Nyheter | En läkare åtalas bland annat för grovt dataintrång efter att olovligen ha tagit del av patientjournaler för 392 patienter. () 27 JUN 2016

bild

Säkerheten vid omskärelse av pojkar måste kunna bli bättre

Debatt | Allvarliga komplikationer förekommer vid omskärelse av små pojkar, och vi föreslår åtgärder för att förbättra säkerheten för barnen, skriver Estelle Naumburg och medförfattare. (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Guide ska följa upp förskrivning

Nyheter | Nu finns en vägledning så att landsting och regioner kan följa upp hur antibiotika förskrivs i primärvården i relation till diagnos. () 27 JUN 2016

Primärvård vid bruk på 1870-talet

Kultur | Ägaren av Forsmarks bruk i Uppland i slutet av 1800-talet månade om arbetarnas hälsa. Fri sjukvård för arbetarfamiljerna inrättades, besök till badhusen var gratis och goda matvaror utgjorde en del av lönen. Hälsoläget hos bruksborna finns dokumenterat i provinsialläkaren doktor August Johan Brandts årliga rapporter till Medicinalverket i Stockholm. () 27 JUN 2016

Staten behöver ta ett större och tydligare ansvar för vården

Debatt | Jag ser inte att det behövs en statlig kriskommission för sjukvården, men ett omställningsarbete som leds av staten. Det skriver sjukvårdsminister Gabriel Wikström (bilden) som svar på inlägget »En sjukvårdspolitikers ansvar«. () 23 JUN 2016

Vårdköerna börjar att växa igen

Nyheter | Efter att kömiljarden avskaffades 2015 har vårdköerna börjat växa igen, enligt den öppna statistik som Sveriges kommuner och landsting, SKL, redovisar varje månad. () 23 JUN 2016

»Vi har inte nått upp till våra ambitioner«

Nyheter | Västerbotten är ett av de landsting där köerna växt mest de senaste åren. Men orsaken är inte den slopade kömiljarden utan en kärv ekonomi, enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Ann-Christin Sundberg. () 23 JUN 2016

Kritiskt läge för kirurgkliniken vid Mälarsjukhuset

Nyheter | Sjuksköterskeflykten fortsätter från Mälarsjukhusets kirurgklinik. Och om inget händer finns risken att verksamheten inte finns kvar efter sommaren. () 23 JUN 2016

Annons
Annons Annons Annons