Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DXUY Läkartidningen 08/2016
Lakartidningen.se 2016-02-18

Lisbeth Sjöström slutar i protest

Lisbeth Sjöströmm förflyttades mot sin vilja, fick rätt i Arbetsdomstolen och säger nu upp sig. Anledningen är att hon tappat allt förtroende för arbetsgivaren Region Skåne.

Anna Sofia Dahl

Överläkaren Lisbeth Sjöström, som i förra veckan fick rätt i Arbetsdomstolen mot Region Skåne, har nu sagt upp sig. »Jag vill inte arbeta för en arbetsgivare som aktivt har förnedrat och förtalat mig i ett år och nio månader«, skriver hon som orsak till sin uppsägning i sin avgångsanmälan till Region Skåne.

– Det känns jätteskönt nu när jag har tagit det här beslutet. Det har varit tufft bitvis under den här processen, men samtidigt har jag känt »varför ska jag ge mig när de beter sig så«, säger hon.

Framtiden är inget som oroar henne, och redan nu har andra erbjudanden dykt upp. Det centrala, menar hon, är att inte längre ha en arbetsgivare som, enligt hennes upplevelse, medvetet förnedrat och förminskat henne – bland annat genom att placera henne under en annan enhetschef än de andra i Lund.

– De har ändrat motivering till varför jag stängts av och förflyttats hela tiden, och kommit med nytt efter att jag har bemött argumenten, säger hon.

Hon ger också Läkarförbundets chefsjurist Johan Magnusson en stor eloge.

– Han har varit underbar, och jag har fått väldigt bra hjälp av honom, säger hon.

Region Skåne har fått möjlighet att kommentera uppgifterna, men valt att avstå.

Läs tidigare artikel:

Hon förflyttades mot sin vilja – nu får hon rätt i Arbetsdomstolen

Kommentarer (2)

 • Du har gjort helt rätt och varit mycket modig, Lisbeth Sjöström!

  2016-02-18 18:18 | Jag har följt din "kamp", och är mycket imponerad av det du gjort, Lisbeth Sjöström! Du har varit mycket modig, och stått upp mot en arbetsgivare som betett sig fullständigt bedrövligt. Du borde fått ett mångdubbelt skadestånd. Klokt av dig att lämna en dysfunktionell arbetsgivare, du kommer sannolikt känna att du nu får luft under vi vingarna och modig och rakryggad som du är lär du vars attraktiv för många arbetsgivare.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater , BUP Mora

  Jäv:

 • Lisbeth lämnar Region Stalin-Grattis!

  2016-02-20 11:21 | Region Skåne kallas Region Stalin. Det finns en orsak.....För att attrahera duktig arbetskraft krävs ett mer demokratiskt och lyssnande ledarskap samt förmåga att erkänna att man gjort fel! Hur ska Regionen kunna rekrytera personal i framtiden ????

  Marianne Eriksson-Mjöberg, Med dr, Prosit AB

  Jäv:

Kommentera

Kommentera
bild

Extremvärme ökande problem för folkhälsan Klimatförändringarnas negativa hälsoeffekter drabbar även Sverige

Översikt | Sjukdomsbördan förväntas öka i världen som en följd av klimatförändringar. Särskilt i fattiga länder är extrem värme ett mycket stort hot mot arbetsförmåga, försörjning och hälsa. Men även i Sverige medför värmeböljor ökad mortalitetsrisk för sårbara grupper. () 22 JUL 2016

bild

5 frågor till
Björn Fagerberg

Författarintervjun | Björn Fagerberg, professor emeritus, Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är en av författarna till en artikel om hur klimatförändringarna påverkar den globala folkhälsan. () 22 JUL 2016

Annons Annons
bild

Läkarförbundet fördömer häxjakt på turkiska akademiker

Nyheter | Saco och fyra av Sacoförbunden, däribland Läkarförbundet, kommenterar de turkiska akademikernas situation i en gemensam debattartikel. () 22 JUL 2016

Barnmorska vägrar abort och nekades tjänst – prövas i domtol

Nyheter | En kvinna som inte fått anställning som barnmorska stämmer Landstinget Sörmland, enligt Vårdfokus. Anledningen är att hon inte ville utföra aborter med hänvisning till sin religions- och samvetsfrihet. () 22 JUL 2016

bild

Ny mer detaljrik hjärnkarta

Nya rön | Nästan 100 regioner i kortex, som inte beskrivits tidigare, har identifierats och ingår i den nya karta över hjärnan, som presenterades i Nature den här veckan. () 22 JUL 2016

bild

Karolinska kan få böta för otillåten direktupphandling

Nyheter | Konkurrensverket kräver Karolinska universitetssjukhuset på 200 000 kronor i böter för en otillåten direktupphandling av en autofrys. Ärendet är en del i ett pågående projekt där upphandlingar av medicinteknik särskilt granskas. () 22 JUL 2016

Överbeläggningarna ökade

Nyheter | Landstinget Sörmland hade flest överbeläggningar under årets första halvår. Samtidigt syns en ökning bland ett flertal andra landsting under samma period, jämfört med motsvarande period tidigare år. () 21 JUL 2016

bild

Flertalet, men inte alla, dementa får sin körlämplighet bedömd

Nya rön | Anmälan till Transportstyrelsen för återkallelse av körkort hade gjorts för 9 procent av patienterna med nyligen diagnostiserad demens, enligt en registerstudie. () 21 JUL 2016

bild

IVO-kritik för ute-bliven behandling efter fästingbett

Patientsäkerhet | En läkare avvaktade med behandling vid en 8 × 8 cm stor hudrodnad efter ett fästingbett och tog i stället borreliaprov. För detta får läkaren kritik av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. (IVO 8.2-27680/2014-15) (3 kommentarer) 21 JUL 2016

Nya åtgärder för att få stopp
på fusk vid högskoleprovet

Nyheter | Att fuska på högskoleprovet ska få allvarligare följder, bland annat avstängning från provet i två år, enligt ett regeringsbeslut i dag. () 21 JUL 2016

Vill att Jordanien öppnar gränsen för skadade syrier

Nyheter | Läkare utan gränser kräver att Jordanien ska öppna gränsen mot Syrien så att krigsskadade syrier kan få vård. () 21 JUL 2016

Hiv-incidensen
ökade i 74 länder

Nyheter | Andelen hiv-smittade som får behandling ökar och dödligheten minskar globalt. Men incidensen går bara långsamt nedåt, och i 74 länder ökade den mellan 2005 och 2015, visar en nyligen publicerad artikel i Lancet HIV. (1 kommentar) 20 JUL 2016

Kontaktallergi mot metallimplantat
är svårbedömd

Kommentaren | Komplikationer vid kontaktallergi mot metaller i ortopediska implantat förekommer men är sannolikt ovanliga. Vissa patienter bör utredas för kontakt­allergi mot metaller, och vissa bör få implantat av titan utan kobolt, krom eller nickel. Bedömning bör göras i samråd mellan dermatolog och ortoped. () 20 JUL 2016

Intorkning gav högre dödlighet hos geriatriska patienter

Nya rön | Hos patienter inom akut geriatrisk vård var dödligheten högre för dem som uppfyllde idrottsmedicinens kriterium för intorkning, enligt en studie gjord på Södertälje sjukhus. () 20 JUL 2016

Satsningar på språkkunskaper hos utlandsutbildade läkare bör öka

Debatt | Sverige bör ställa höga krav på och erbjuda ökade resurser till utlandsutbildade läkare. Bättre språkkunskaper och pedagogik kan leda till ökad patientsäkerhet, ökad ordinationsföljsamhet och minskad vårdkonsumtion, menar Viktor Madsen i en debattartikel. (3 kommentarer) 20 JUL 2016

Domen uppskjuten ännu
en gång för Fikru Maru

Nyheter | Kardiologen Fikru Maru sitter fortfarande fängslad i Etiopien. Och ännu en gång har domen mot honom skjutits upp. () 20 JUL 2016