Annons

Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DW7T Lakartidningen.se 2016-02-04

Macchiarini får sluta på KI

Paolo Macchiarini kommer inte att få förlängd anställning när den upphör och hans forskargrupp ska avvecklas, enligt ett beslut av Karolinska institutets rektor.

Michael Lövtrup

Beskedet innebär att Paolo Macchiarini kommer att få lämna Karolinska institutet den 30 november då hans nuvarande forskartjänst upphör. Prefekten vid den institution Macchiarini tillhör har fått i uppdrag att se till att hans arbetstid under tiden fram till dess används till att avveckla den forskning han bedrivit vid Karolinska institutet.

Kommentarer (5)

 • Hur avvecklar man forskning som inte förekommit enligt KIs rektor?

  2016-02-04 15:00 | När Hamsten på falska grunder friade Macchiarini påstod han att det inte behövdes etiska tillstånd för operationerna eftersom det inte rörde sig om forskning enligt Hamsten, trots att Lancetartikeln om den första (dödliga) operationen var undertecknad av ett stort antal läkare och forskare vid KI/KUS. Jag citerar den externa utredaren, Gerdin: ”Hur trovärdigt är det att hävda att ett vetenskapligt arbete med hela 16 författare från KI, varav endast 3 även tillhör KS, och totalt endast sex författare från KS, inte utgör forskning som genomförts på KI?". Nu har Hamsten alltså beslutat att denna forskning, som inte är forskning skall avvecklas! Hamsten saknar all trovärdighet. För att inte ytterligare skada svensk forskning och sjukvård måste han snarast lämna sin post.

  Ola Stenqvist, Överläkare, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

  Jäv:

 • Förstår inte...

  2016-02-04 15:57 | Finns det inte tillräckliga skäl att säga upp personen i fråga omedelbart? För mindre förseelser har jag sett omedelbara uppsägningar av både sjuksköterskor och läkare. Finns det något civilkurage bland ansvariga på KI? Om man läser artikeln i Vanity Fair och ser "Experimentet" framstår han som den moderne Cazanova i all sin prakt!

  Haiat Noori, Överläkare, MSE

  Jäv:

 • Hamsten i klaveret

  2016-02-04 16:07 | Lysande Ola.Hamstens agerande påminner osökt om en tidigare borgerlig ministers råd i liknande situationer : "Om man trampat i klaveret är det lika bra att ha foten kvar för det låter lika illa när man drar ur den" Jag stöder Således Olas uppfattning

  Anders Åberg, Med Dr, Pensionerad öl/ med chef

  Jäv:

 • Borde få sparken

  2016-02-04 21:28 | Varför ska han få fortsätta forska och ta upp en plats på KI i flera månader, tills hans förordnande går ut? Är KI:s ledning rädda för Macchiarini eller bara fortfarande i förnekelse? Det är skrämmande.

  Lina Boethius, Leg läkare, ...

  Jäv:

 • Kejsarens nya kläder

  2016-02-05 16:08 | Fallet Manchiarini visar tyvärr hur blåögt svenska akademin/KI och KS är i dagsläget. Ingen riktig utredning och kontroll har utförts angående erfarenheter och meriter av personen har gjorts, vilket är brukligt i de flesta andra länder. Hela KI's ledning skulle visa karaktär och dra konsekvenserna. Kejsarens nya kläder har synats.

  Ragner Liedman, Dr med, Frilansare

  Jäv:

Kommentera

Kommentera
bild

Vårdköerna växer igen

Nyheter | Efter att kömiljarden avskaffades 2015 har vårdköerna börjat växa igen, enligt den öppna statistik som Sveriges kommuner och landsting, SKL, redovisar varje månad. () 23 JUN 2016

bild

»Vi har inte nått upp till våra ambitioner«

Nyheter | Västerbotten är ett av de landsting där köerna växt mest de senaste åren. Men orsaken är inte den slopade kömiljarden utan en kärv ekonomi, enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Ann-Christin Sundberg. () 23 JUN 2016

Annons Annons
bild

Kritiskt läge för kirurgkliniken vid Mälarsjukhuset

Nyheter | Sjuksköterskeflykten fortsätter från Mälarsjukhusets kirurgklinik. Och om inget händer finns risken att verksamheten inte finns kvar efter sommaren. () 23 JUN 2016

Tre års arbete i Norge krävs för att få del av norska tjänstepensionen

Nyheter | Svenska läkare som arbetar i Norge berörs av förändrade pensionsregler. Att det krävs tre års tjänstgöring för att omfattas av tjänstepensionssystemet är okänt för många. () 23 JUN 2016

bild

Sju av tio oroliga för antibiotikaresistens

Nyheter | Sju av tio svenskar är mycket oroliga eller ganska oroliga för antibiotikaresistens. Oron är störst bland kvinnor och äldre samt bland personer med hög utbildning, särskilt om den är hälsoinriktad. Det visar en undersökning från SOM-institutet. () 23 JUN 2016

Kammaråklagare: »Vi tycker att vi har skäl att delge misstanke«

Nyheter | Åklagarna väljer att delge Paolo Macchiarini misstanke om allvarliga brott trots att Socialstyrelsens yttrande om hans metod inte är klar. () 22 JUN 2016

Macchiarini misstänkt för brott

Nyheter | Artikeln är uppdaterad. Kirurgen Paolo Macchiarini har formellt delgivits misstanke om brott i samband med de tre operationerna med syntetiska luftstrupar på Karolinska universitetssjukhuset. Paolo Macchiarini nekar till brott på alla punkter. (2 kommentarer) 22 JUN 2016

bild

Gemensamma mål och team kan ge bättre arbetsmiljö

Nyheter | Flerprofessionella team kan definitivt vara en del av det som gör att det blir en bättre arbetsmiljö, men då behövs det bra ledarskap och en organisation som klarar av att bära upp teamet. Det säger Gudbjörg Erlingsdóttir, som lett ett projekt om teamarbete och läkares arbetsmiljö. (1 kommentar) 22 JUN 2016

Beslut att schemalägga läkare får kritik av läkarförening

Nyheter | Stockholms läkarförening protesterar mot ett beslut att mer av läkarnas arbetstid ska schemaläggas, rapporterar Dagens Medicin. () 22 JUN 2016

bild

Samband mellan kost och akut pankreatit

Nya rön | Resultaten i en ny avhandling tyder på att kostvanor i linje med de svenska kostrekommendationerna kan bidra till att primärt förebygga icke-gallstensrelaterad akut pankreatit. (1 kommentar) 22 JUN 2016

IVO-kritik för nödöppning
av Läkemedelsförteckning

Nyheter | Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar en läkare för att utan patientens samtycke ha öppnat patientens läkemedelsförteckning och makulerat ett recept. IVO har anmält ärendet till åtal och läkaren riskerar nu att dömas för dataintrång. (4 kommentarer) 21 JUN 2016

Varningar kring Primolut-Nor naturlig del av säkerhetsarbetet

Debatt | Införandet av varningar gällande Primolut-Nor (noretisteronacetat) har följt gällande rutiner, skriver Läkemedelsverket i en replik till Jan Brynhildsen och Kristina Gemzell Danielsson. () 21 JUN 2016

Ny teknik hittade fler patogener i blodet vid hematologisk cancer

Nya rön | I en avhandling om bakteriemier vid hematologisk cancer och cellgiftsbehandling studerades bland annat blodprov från patienterna med NGS (next generation sequencing). Många fler potentiella patogener kunde identifieras med NGS än med traditionell odlingsteknik. () 21 JUN 2016

Identiska läkemedel kostar olika mycket för olika landsting

Nyheter | Prisvariationen är ofta 6–9 procent för ett och samma rekvisitionsläkemedel, visar en kartläggning av Konkurrensverket som menar att priserna borde kunna pressas med effektivare upphandlingar. () 21 JUN 2016

Män stod bakom många inlägg i Macchiariniaffären

Nyheter | Det var mest män som snyntes i kommentarsfälten till artiklar om den så kallade Macchiariniaffären. Det framgår av Jörgen Lundälvs genomgång av 314 kommentarer till 55 artiklar i Läkartidningen, Sjukhusläkaren och Dagens Medicin. I de fall där den kommenterades specialitet framgick var psykiatri vanligast. Ämnen som oftast kommenterades var KI-ledningens agerande, granskningsprocessen och etik. (2 kommentarer) 21 JUN 2016

Något färre fall av invasiva grupp A-streptokockinfektioner

Nyheter | Säsongen 2014–2015 minskade antalet invasiva infektioner med grupp A-streptokocker (GAS) något jämfört med säsongen innan. Det framgår av Folkhälsomyndigheten säsongsrapport. () 20 JUN 2016

Annonser
Annons Annons
Annons
Annons Annons