Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DXZT Lakartidningen.se 2016-02-22

Paolo Macchiarini hotas med avskedande

Karolinska institutet överväger att avskeda kirurgen Paolo Macchiarini, enligt beslut i dag av KI:s personaldirektör Mats Engelbrektsson.

Elisabet Ohlin

KI:s pressekreterare Claes Keisu bekräftar att Macchiarini hotas med avskedande och skriver till Läkartidningen:

»Paolo Macchiarini har i dag underrättats om att KI överväger att avskeda honom. Anledningen är att KI inte längre har förtroende för honom som medarbetare. Han och hans fackliga organisation har en vecka på sig att begära överläggning om den åtgärd som KI nu överväger. Beslut om avsked tas av KI:s personalansvarsnämnd, det kan ske tidigast om ett par veckor.«

Paolo Macchiarinis fackförbund är Naturvetarna, enligt Claes Keisu.

För några veckor sedan fick Micchiarini besked av KI:s förra rektor om att hans forskartjänst inte kommer att förlängas när den upphör den 30 november.

Läs även:

Nu avgår Karolinskas dekanus för forskning

Kommentarer (3)

 • Lagbrott

  2016-02-22 22:25 | Hur kan man ha ett förtroende för KI:s ledning när den synes inte bry sig om lagbrott från Macchiarinis sida? Macchiarini har enligt uppgifter i pressen tagit upp falska meriter i sin CV. Det brukar benämnas grovt bedrägeri i 9 kapitlet 1 och 3 §§ Brottsbalken och kan rendera upp till sex års fängelse. Varför synes KI:s ledning vilja underlåta att anmäla Macciarini till polis/åklagare?

  Björn Hammarskjöld, Assisterande professor, Landstinget Dalarna

  Jäv:

 • Lagbrottet och Leijonborg

  2016-02-23 12:49 | Instämmer i Björn Hammarskjölds funderingar. Och lika förvånande är det att Lars Leijonborg, i egenskap av att vara ordförande för denna ledning, ges fritt spelrum att utse den som ska granska KI, inklusive Leijonborgs eget fögderi. Att Leijonborg inte förstår den saken på förhand, är rent häpnadsväckande.

  Göran Lundgren, Pensionerad psykiater, Stockholm

  Jäv:

 • Näringslivet i ohelig allians med forskningsvärlden!

  2016-02-23 14:32 | I Sjukhusläkaren intervjuas professor Johan Thyberg, som tidigt varnade för att näringslivet fått en alldeles för stark maktposition för KI:s forskning (http://www.sjukhuslakaren.se/det-handlade-bara-om-business-redan-fran-borjan/). Han menar att det var rektor Hans Wigzell som började med detta, och att Harriet Wallberg och Anders Hamsten "förvaltade" hans politik. Thyberg skrev redan 2010 om problematiken i boken "Forskning till salu". Han beskriver också hur han tidigt påtalade detta, men ingen velat lyssna. Jag är övertygad om att denna påverkan från näringslivet inte på något sätt är unik för KI. Vi vet att läkemedelsindustrin har ett oerhört inflytande idag och använder mycket tveksamma metoder som faktiskt många gånger ligger i linje med Macchiarinis bedrägeri (läs professorn Peter C. Gøtzsches bok "Dödliga mediciner och organiserad brottslighet"). Macchiariniskandalen är ett symtom på att det råder riktigt stora problem inom sjukvården. Det är inte specifikt för Stockholm. Det berör sjukvården i hela västvärlden.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

Kommentera

Kommentera

Karolinska institutet ber patienter om ursäkt

Nyheter | Karin Dahlman-Wright, rektor vid Karolinska institutet, KI, beklagar nu om Karolinska institutet utövat påtryckningar i rekryteringen av Paolo Macchiarini och framför en ursäkt till patienter och anhöriga. () 31 AUG 2016

Två verksamhetschefer
på Karolinska tar timeout

Nyheter | Som en följd av den kritik som Kjell Asplund riktat mot operationerna med syntetiska luftstrupar på Karolinska universitetssjukhuset har två chefer på sjukhuset nu tagit timeout. Det meddelade sjukhusdirektören Melvin Samsom vid en pressträff på onsdagen. (1 kommentar) 31 AUG 2016

Annons Annons

Sjukhusdirektören: »Det som
har inträffat är helt oacceptabelt«

Nyheter | »Vi tar utredningens resultat på största allvar.« Det säger Karolinska universitetssjukhusets sjukhusdirektör Melvin Samsom i en kommentar till den svidande kritik som sjukhuset får i Kjell Asplunds utredning av Macchiarini-fallet. (3 kommentarer) 31 AUG 2016

bild

Sjukhuset får svidande kritik i Asplunds Macchiarini-utredning

Nyheter | Karolinska universitetssjukhusets utredning av Macchiarini-fallet, som letts av professor emeritus Kjell Asplund, visar på en lång rad brister. (1 kommentar) 31 AUG 2016

Fel att psykiatrer »jagas bort«

Debatt | Är IVO:s förfarande etiskt och rimligt, undrar Anders Elverfors, utifrån egna erfarenheter av myndighetens sätt att handlägga ärenden.  (1 kommentar) 31 AUG 2016

Vinsttak på 8 procent förs fram

Nyheter | Nu diskuteras ett tak på 8 procent för vinster i välfärden, uppger SVT Nyheter. Regeringens utredare, det tidigare socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalu, ska presentera sitt förslag senaste den 1 november. (1 kommentar) 31 AUG 2016

bild

HPV-vaccin ökade inte förekomst av ännu en autoimmun sjukdom

Nya rön | HPV-vaccination av svenska flickor och kvinnor med befintlig autoimmun sjukdom ökade inte förekomsten av ny autoimmun sjukdom, enligt en svensk kohortstudie. () 31 AUG 2016

Läkare får göra kort konsultation

Nyheter | The British Medical Association, BMA, varnar för att allmänläkarnas situation är ohållbar och leder till att patientsäkerheten hotas. () 30 AUG 2016

Rekommenderat blodtrycksmål vid typ 2-diabetes bör ifrågasättas

Nya rön | En mer intensiv blodtrycksbehandling vid diabetes än i nuvarande rekommendationer skulle ge ytterligare skydd mot allvarliga hjärt–kärlhändelser, visar resultaten i en ny svensk studie. (2 kommentarer) 30 AUG 2016

bild

Migrän ligger bakom stor del
av den ökande sjukfrånvaron
Viktigt att kunskapen om migränsjukdomen ökar

Debatt | Kunskapen om migrän utan huvudvärk måste fördjupas så att man i tid kan sätta in profylaktisk behandling och preventiva åtgärder, skriver Håkan Enbom och Inga Malcus Enbom. (1 kommentar) 30 AUG 2016

Vakt på akuten kan bli väktare

Nyheter | Väktare kan komma att ersätta ordningsvakter på akuten i Malmö. Tanken är att det ska ge färre konflikter, skriver Sydsvenskan. () 30 AUG 2016

Kostsamt avtal avslutas i förtid

Nyheter | Stockholms läns landstings avtal med leverantören Onemed upphör i förtid efter det att kostnaderna för förbrukningshjälpmedel skenat. Avtalsslutet innebär nu ett takpris på 450 miljoner kronor per år till dess att avtalet upphör 2018. () 30 AUG 2016

Om vårt släktes upptäckter och utveckling framåt

Recension | Inte minst för läkare är boken om människosläktets upptäckter och utveckling intressant, framhåller Läkartidningens anmälare Torgny Svenberg, professor emeritus, kirurgi. () 30 AUG 2016

Flera läkare missade diagnos
– IVO pekar på kunskapsbrist

Patientsäkerhet | Flera av varandra oberoende läkare missade temporalisarterit (TA) hos en patient, vilket ledde till att patienten förlorade synen på ena ögat. I sin kritik menar IVO att det tyder på »generell brist på kunskap om TA« inom sjukvårdsorganisationen. (2 kommentarer) 29 AUG 2016

Två inriktningar på förslag
för arbetet med jämlik hälsa

Nyheter | Kommissionen för jämlik hälsa har i uppdrag att lämna förslag som kan bidra till att minska hälsoklyftorna i samhället. I sitt första delbetänkande, som lämnas till statsrådet Gabriel Wikström i dag, har den identifierat två inriktningar av förslag som kan åstadkomma detta. () 29 AUG 2016

Läkarförbundet har läst »Effektiv vård« – men har inte förstått

Debatt | Läkarförbundets ordförande drar helt fel slutsatser av en statlig utredning. Det finns resurser till primärvården, men de måste omfördelas från sjukhusvården, skriver läkaren Håkan Borg. (3 kommentarer) 29 AUG 2016

Annonser
Annons Annons
Annons
Annons
Annons Annons Annons Annons Annons Annons Annons