Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DYSH Läkartidningen 11/2016
Lakartidningen.se 2016-03-09

Lancet tar bort svensk författare

En svensk läkare har fått sitt namn borttaget från en artikel i Lancet. Orsaken är det så kallade Macchiarini-ärendet.

Pär Gunnarsson

Dagens Medicin rapporterar i dag att Lancet har tagit bort läkaren Karl-Henrik Grinnemos namn från en artikel om Paolo Macchiarinis första operation i Sverige med en syntetisk luftstrupe. Borttagandet sker efter begäran av Karl-Henrik Grinnemo.

Den 3 mars fick han besked om att namnet skulle tas bort från webbversionen av artikeln.

– Det är extraordinärt att de tar bort namn på det här sättet. Nu erbjuder de även andra författare att ta bort sina namn, och nu kommer nog fler att göra det, säger han till Dagens Medicin.

Bakgrunden är den nu hårt kritiserade kirurgen Paolo Macchiarinis forskning kring och operationer med syntetiska luftstrupar vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. Karl-Henrik Grinnemo och tre kollegor har anmält Paolo Macchiarini för forskningsfusk. Enligt Dagens Medicin har de nyligen kompletterat sin anmälan mot Paolo Macchiarini.

Läs här om ett tidigare ställningstagande från Lancet.

Kommentarer (12)

 • Det här känns inte rätt.

  2016-03-10 10:10 | Om man i bästa tro deltagit i forskning eller fall som senare publicerats bör man inte i efterskott kunna redigera sin verklighet. Stå för vad du trodde var rätt då - försök inte förändra ditt förflutna! Det förflutna går inte att ta bort, bara att lära sig av.

  Catarina Bitkover, Bitr öl, Barnkirurgen, Astrid Lindgrens Sjukhus

  Jäv:

 • Om nya omständigheter framkommer måste man kunna ta bort sitt namn

  2016-03-10 11:42 | Jag håller inte med dig, Catarina Bitkover. (...) Macchiarini (...) välkomnades som en frälsare till KI och KUS 2010. Människor är flockdjur och de flesta sjöng med i Hallelujakören, även Karl-Henrik Grinnemo. Nu har nya omständigheter framkommit, och jag är helt övertygad om att Grinnemo inte hade varit medförfattare till artikeln om han hade känt till dem. För övrigt borde naturligtvis artikeln i Lancet omedelbart dras tillbaka tillsammans med en förklaring från redaktionen. Obegripligt att de inte agerar. Vill de inte att forskare ska publicera sig i deras tidskrift längre?

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • Svårt att förstå...

  2016-03-12 00:09 | Från Lancets hemsida: "An Author Agreement is a statement to certify that all authors have seen and approved the final version of the manuscript being submitted." En sådan måste ju Grinnemo ha skrivit på. Menar han att han inte förstått vad en sådan deklaration innebär?

  Bengt Novik, kirurg, frilans

  Jäv:

 • Att stå för det man gjort...

  2016-03-14 13:58 | Sven, som anställd på KS-Solna (och därmed forskningsanknuten), och som student vid KI (också på avancerad nivå) är det två saker som slagit mig.
  1. Mycket av det som kallas forskning är skräp.
  2. Det engagemang som många "författare" till vetenskapliga artiklar gäller i första hand att få sitt namn i tryck (inte sällan inget annat).
  Om Grinnemo personligen kan i det här fallet sägas att han verkligen agerat. Men det är tyvärr inte så vanligt ("skandalen" här är inte fusket i sig, utan hur mitt före detta institut, min regering och mitt sjukhus handlagt saken). Att författarnas namn också står kvar på usla artiklar ur dålig projekt kan kanske i bästa fall stävja skräpet. Om din "flockursäkt" (som väl också får antas gälla tillbakadraganden?) upphöjs till princip är det fritt fram att sätta sitt namn på vad som helst -- ingen behöver någonsin kolla någonting. Det är inte ett steg mot det vi behöver nu: mindre men bättre forskning.

  Jörgen Hassler, Leg. Sjukgymnast, Karolinska Universitetsjukhuset Solna

  Jäv:

 • Grinnemo får för alltid leva med detta, men han måste kunna plocka bort sitt namn, liksom artikeln måste plockas bort

  2016-03-14 15:56 | Jörgen Hassler, jag påstår inte att det var rätt av Grinnemo att skriva under artikeln. Men av det som framkommit var han vilseledd. Han gjorde fel som skrev under artikeln, och det får han leva med. Nu när det finns nya fakta har han insett sin felbedömning, och då vill han stryka sitt namn. Jag ser absolut inget konstigt med det. Jag tror nämligen att han står för att han när artikeln skrevs helt och fullt stod bakom den. En parallell: om Christer van der Kwast, Quicks/Bergwalls åklagare, idag hade kunnat förstå och erkänna att det var fel att väcka åtal mot Quick/Bergwall, vore det ett stort framsteg och i mina ögon skulle han växa som person och vara mig förlåten. Eller om Göran Lambertz gjorde detsamma. Det är mänskligt att fela, och ingen ska vara brännmärkt för tid och evighet.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • Det är mänskligt att fela!

  2016-03-15 10:32 | Precis som du gör i dina kommentarer. Dock detta: 1 om van der Kwast och Lambertz: inte alls! Läs deras böcker! 2 skandalen i detta (än en gång) är inte felandet i sig, sånt här kommer alltid att hända, utan mörkandet och svågerpolitiken (vi gillar inte att kalla sånt här för korruption, som vi skulle kallat det om det skett i tillexempel Indien) efteråt. Nu vill du upphöja mörkandet till något slags humanistisk princip. Det är fel, men jag lovar att inte brännmärka dig för tid och evighet på grund av det.

  Jörgen Hassler, Leg. Sjukgymnast., Karolinska Universitetssjukhuset Solna

  Jäv:

 • Håller helt med om att det rör sig om korruption

  2016-03-15 12:52 | Nä, Jörgen Hassler, jag hyllar absolut inte mörkandet. Begriper faktiskt inte hur du kan läsa in något sådant. Jag håller helt med dig om att KI:s och KUS m fl agerande är en lika stor skandal, kanske t o m större. Och kan du utveckla vad du menar angående van der Kwast och Lambertz?

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • En kvick!

  2016-03-15 13:33 | Eftersom både Dan Josefsson och Hannes Råstam är från kretsarna hängde jag med i Quickdebatten ett ta (jag är före detta journalist, men skrev inget själv). Varken Kwast eller Lambertz har ändra åsikt eller omvärderat sina handlingar efter det som hänt, varken i sina böcker eller i den offentliga debatten, se till exempel det här: http://www.dn.se/nyheter/sverige/lambertz-skillnaden-ar-att-jag-har-ratt/ .
  (...) Vore förresten intressant om någon grävde i det där som en vård- snarare än en rättsskandal (nej, jag har för mycket annat att göra).

  Jörgen Hassler, Leg. Sjukgymnast, Karolinska Universitetssjukhuset Solna

  Jäv:

 • Stå för vad man gjort.

  2016-03-17 11:18 | Det är lite skrämmande att läsa Sven Romans kommentar. Visst är det mänskligt att fela men sedan bör man ur moraliskt och etiskt perspektiv stå för vad man gjort eller varit med om och erkänna att man gjort fel. Om man skriver på som medförfattare och ger godkännande att publicera kan man inte senare vända kappan efter vinden och dra tillbaka sitt namn. Underskriften måste gälla om man inte skrivit under under pistolhot vilket jag förutsätter att Dr Grinnemo inte gjorde.

  Catarina Bitkover, Bitr öl, Barnkirurgiska kliniken, ALB

  Jäv:

 • Tycker ditt resonemang är skrämmande, Catarina Bitkover!

  2016-03-17 14:29 | Var hamnar vi om människor ska brännmärkas för att de någon gång gjort fel? Hur många människor som aldrig har gjort fel och är helt obefläckade finns det? I mina ögon blir din morallära i förlängningen riktigt otäck. Personer som har gjort fel och sedan inser det, ber om ursäkt och ändrar sitt beteende, är i mina ögon hedervärda. Ett exempel Oskar Schindler. Han var nazist och utnyttjade polska judar som billig arbetskraft, blev stenrik men insåg att det som gjordes mot judarna var förfärligt, och använde sedan hela sin förmögenhet för att rädda så många judar som möjligt (över 1200). Han har hedrats av Israel, bl a genom att vara den enda f d nazist som blivit begravd på den katolska kyrkogården i Jerusalem. Det är bra att Grinnemo markerar och tar bort sitt namn, Lancet borde enligt mig omedelbart dra in hela artikeln och förklara varför. Tyvärr inte första gången som just den tidningen presenterar förfalskad forskning.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • Gjort är gjort!

  2016-03-17 21:37 | Jag håller med Catarina. Man ska väl lära av det som händer. Att i stället dölja det låter som ett väldigt underligt resonemang.

  Ulf Ergander, bitr öl, Barnkardiologen ALB

  Jäv:

 • Har Grinnemo hävdat att han inte varit medförfattare till artikeln och att han inte har ett medansvar?

  2016-03-18 08:38 | Ulf Ergander, är det inte precis vad Grinnemo har gjort, alltså lärt sig av vad som hänt? Och har han försökt dölja det han gjort? Jag har faktiskt väldigt svårt att förstå er som tycks mena att Grinnemo m fl ska stå vid skamspålen för evärdlig tid för att de varit medförfattare till Macchiarinis artiklar. Och när forskningsfusk upptäcks så är det ju legio att medförfattare offentligt tar avstånd från studierna och att artiklarna dras in. Så skedde till exempel med den studie som den brittiske kirurgen Andrew Wakefield och tolv medförfattare publicerade 1998, för övrigt också i The Lancet, om att vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund ökade risken för autism. Epidemiologiska studier ­visade snart att detta var fel, förekomsten av autism var i själva verket lägre hos de vaccinerade barnen. Wakefield hade hemlighållit att han var konsult åt en advokatbyrå som planerade en process mot vaccinbolagen, att han inte hade etikprövningsnämndens godkännande för en del av hans invasiva studier på barn, samt att han utan föräldrarnas godkännande tagit blodprov på barnen vid ett barnkalas. Wakefield blev av med sin läkarlegitimation. Tio av de tretton författarna till autismstudien har offentligt tagit tillbaka sin slutsats om vaccin och mässling, The Lancet har dragit in artikeln. Så vad väntar övriga författare till Macchiarinis artiklar samt The Lancet på?

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

Kommentera

Kommentera

Tillverkaren överger Macchiarini-metoden

Nyheter | Det företag som tillverkade Paolo Macchiarinis syntetiska luftstrupar har övergivit metoden och lanserar nu »andra generationens« syntetiska strupar, som bara ska sitta inne under en kortare tid. () 29 JUN 2016

bild

Läkarföreningen
på Karolinska oroas
av långa vårdköer

Nyheter | Köerna till neurokirurgiska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset är en försmak av Framtidens hälso- och sjukvård, en omorganisation av vården i Stockholm. Det menar läkarföreningen med ordförande Yvonne Dellmark och pekar på en rad problem som måste lösas i hela länet. () 29 JUN 2016

Gonorré och syfilis ökar kraftigt

Nyheter | Antalet inrapporterade fall av gonorré och syfilis ökade kraftigt under 2015, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. () 29 JUN 2016

bild

Stärkt evidens finns nu för interventionell smärtbehandling

Debatt | Smärta är en av våra största folksjukdomar och kostar samhället 87,5 miljarder kronor årligen. Det är dags att börja utreda och behandla patienter interventionellt som i resten av den utvecklade världen, skriver Johan Hambraeus. (1 kommentar) 29 JUN 2016

Gentest för Lynch syndrom ett billigt sätt att förebygga cancer

Nyheter | Ett gentest för Lynch syndrom av den som får tjocktarmscancer före 50 års ålder är en låg kostnad för att förebygga cancer hos nära släktingar, skriver SBU. () 29 JUN 2016

bild

Nu kommer patienten via video

Nyheter | På avtalad tid klockan nio dyker en man upp i fönstret på min datorskärm och läkarbesöket börjar. Jag sitter hemma i soffan och träffar verksamhetschef Kjell Andersson på Råcksta Vällingby vårdcentral via videolänk. Allt fler vårdcentraler erbjuder virtuella besök. Men det är bara en av flera möjligheter som »andra generationens telemedicin« öppnar, menar primärvårdsläkare som Läkartidningen har talat med. (1 kommentar) 28 JUN 2016

Cancervård koncentreras mer

Nyheter | Samtliga inblandade landsting och regioner väljer att följa RCC:s rekommendationer om att koncentrera ytterligare sex åtgärder inom cancervården till ett fåtal platser i landet. (1 kommentar) 28 JUN 2016

bild

»Jag älskar landstingskaffe
i farten, sparkcykelfärder genom kulvertar...«

Krönika | Man älskar sitt jobb, sjukhusen, patienterna, och allt som läkaryrket bjuder på. Man jobbar konstant för att lära sig mer. Men att lära sig konsten att ta ledigt ibland är ändå den viktigaste kompetensutveckling man kan ägna sig åt. Nyblivna underläkaren Ulrika Nettelblads krönika förklarar. () 28 JUN 2016

ABC om Smärtlindring vid förlossning

Medicinens ABC | Förlossningssmärta skattas högre än flera svåra smärttillstånd, och förlossningssmärta har en rad negativa konsekvenser förutom det lidande det orsakar den födande. I en ABC-artikel beskrivs såväl farmakologiska som icke-farmakologiska metoder för smärtlindring vid förlossning. () 28 JUN 2016

bild

Fem frågor till Maria Lengquist

Författarintervjun | Maria Lengquist har tillsammans med kollegor skrivit en ABC-artikel om smärtlindring vid vaginal förlossning. () 28 JUN 2016

Viktigast inom global hälsa är att göra något – även om det är litet

Människor & möten | Huvudsaken är att göra någonting, om än aldrig så litet – och att göra det nu. Den inställningen har barnläkaren Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa. Han är med i planeringskommittén för höstens konferens i global hälsa den 26–27 oktober i Umeå. () 28 JUN 2016

Kvalitet i forskning utvärderas

Nyheter | Vetenskapsrådet får av regeringen i uppdrag att utvärdera den kliniska forskningens vetenskapliga kvalitet vid de sju universitetslandstingen. Utvärderingen kommer vara en del i resursfördelningen enligt ALF-avtalet. () 27 JUN 2016

Det är dags att se värdet av forskning som är patientnära

Debatt | Värdet av patientnära forskning är stort inom medicinska forskningsfält där sjukdomar utvecklas under lång tid, och där behandling och rehabilitering pågår under månader/år. Det är dags att se vårdens potential som kunskapskälla, skriver Anders Wallin (bilden). (3 kommentarer) 27 JUN 2016

Läkare åtalas efter dataintrång

Nyheter | En läkare åtalas bland annat för grovt dataintrång efter att olovligen ha tagit del av patientjournaler för 392 patienter. () 27 JUN 2016

Säkerheten vid omskärelse av pojkar måste kunna bli bättre

Debatt | Allvarliga komplikationer förekommer vid omskärelse av små pojkar, och vi föreslår åtgärder för att förbättra säkerheten för barnen, skriver Estelle Naumburg och medförfattare. (6 kommentarer) 27 JUN 2016

Guide ska följa upp förskrivning

Nyheter | Nu finns en vägledning så att landsting och regioner kan följa upp hur antibiotika förskrivs i primärvården i relation till diagnos. () 27 JUN 2016

Jobb i fokus

146 lediga jobb på

Annons
Annons Annons
Annons Annons Annons Annons