Annons

Annons
Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DYSH Läkartidningen 11/2016
Lakartidningen.se 2016-03-09

Lancet tar bort svensk författare

En svensk läkare har fått sitt namn borttaget från en artikel i Lancet. Orsaken är det så kallade Macchiarini-ärendet.

Pär Gunnarsson

Dagens Medicin rapporterar i dag att Lancet har tagit bort läkaren Karl-Henrik Grinnemos namn från en artikel om Paolo Macchiarinis första operation i Sverige med en syntetisk luftstrupe. Borttagandet sker efter begäran av Karl-Henrik Grinnemo.

Den 3 mars fick han besked om att namnet skulle tas bort från webbversionen av artikeln.

– Det är extraordinärt att de tar bort namn på det här sättet. Nu erbjuder de även andra författare att ta bort sina namn, och nu kommer nog fler att göra det, säger han till Dagens Medicin.

Bakgrunden är den nu hårt kritiserade kirurgen Paolo Macchiarinis forskning kring och operationer med syntetiska luftstrupar vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. Karl-Henrik Grinnemo och tre kollegor har anmält Paolo Macchiarini för forskningsfusk. Enligt Dagens Medicin har de nyligen kompletterat sin anmälan mot Paolo Macchiarini.

Läs här om ett tidigare ställningstagande från Lancet.

Kommentarer (12)

 • Det här känns inte rätt.

  2016-03-10 10:10 | Om man i bästa tro deltagit i forskning eller fall som senare publicerats bör man inte i efterskott kunna redigera sin verklighet. Stå för vad du trodde var rätt då - försök inte förändra ditt förflutna! Det förflutna går inte att ta bort, bara att lära sig av.

  Catarina Bitkover, Bitr öl, Barnkirurgen, Astrid Lindgrens Sjukhus

  Jäv:

 • Om nya omständigheter framkommer måste man kunna ta bort sitt namn

  2016-03-10 11:42 | Jag håller inte med dig, Catarina Bitkover. (...) Macchiarini (...) välkomnades som en frälsare till KI och KUS 2010. Människor är flockdjur och de flesta sjöng med i Hallelujakören, även Karl-Henrik Grinnemo. Nu har nya omständigheter framkommit, och jag är helt övertygad om att Grinnemo inte hade varit medförfattare till artikeln om han hade känt till dem. För övrigt borde naturligtvis artikeln i Lancet omedelbart dras tillbaka tillsammans med en förklaring från redaktionen. Obegripligt att de inte agerar. Vill de inte att forskare ska publicera sig i deras tidskrift längre?

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • Svårt att förstå...

  2016-03-12 00:09 | Från Lancets hemsida: "An Author Agreement is a statement to certify that all authors have seen and approved the final version of the manuscript being submitted." En sådan måste ju Grinnemo ha skrivit på. Menar han att han inte förstått vad en sådan deklaration innebär?

  Bengt Novik, kirurg, frilans

  Jäv:

 • Att stå för det man gjort...

  2016-03-14 13:58 | Sven, som anställd på KS-Solna (och därmed forskningsanknuten), och som student vid KI (också på avancerad nivå) är det två saker som slagit mig.
  1. Mycket av det som kallas forskning är skräp.
  2. Det engagemang som många "författare" till vetenskapliga artiklar gäller i första hand att få sitt namn i tryck (inte sällan inget annat).
  Om Grinnemo personligen kan i det här fallet sägas att han verkligen agerat. Men det är tyvärr inte så vanligt ("skandalen" här är inte fusket i sig, utan hur mitt före detta institut, min regering och mitt sjukhus handlagt saken). Att författarnas namn också står kvar på usla artiklar ur dålig projekt kan kanske i bästa fall stävja skräpet. Om din "flockursäkt" (som väl också får antas gälla tillbakadraganden?) upphöjs till princip är det fritt fram att sätta sitt namn på vad som helst -- ingen behöver någonsin kolla någonting. Det är inte ett steg mot det vi behöver nu: mindre men bättre forskning.

  Jörgen Hassler, Leg. Sjukgymnast, Karolinska Universitetsjukhuset Solna

  Jäv:

 • Grinnemo får för alltid leva med detta, men han måste kunna plocka bort sitt namn, liksom artikeln måste plockas bort

  2016-03-14 15:56 | Jörgen Hassler, jag påstår inte att det var rätt av Grinnemo att skriva under artikeln. Men av det som framkommit var han vilseledd. Han gjorde fel som skrev under artikeln, och det får han leva med. Nu när det finns nya fakta har han insett sin felbedömning, och då vill han stryka sitt namn. Jag ser absolut inget konstigt med det. Jag tror nämligen att han står för att han när artikeln skrevs helt och fullt stod bakom den. En parallell: om Christer van der Kwast, Quicks/Bergwalls åklagare, idag hade kunnat förstå och erkänna att det var fel att väcka åtal mot Quick/Bergwall, vore det ett stort framsteg och i mina ögon skulle han växa som person och vara mig förlåten. Eller om Göran Lambertz gjorde detsamma. Det är mänskligt att fela, och ingen ska vara brännmärkt för tid och evighet.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • Det är mänskligt att fela!

  2016-03-15 10:32 | Precis som du gör i dina kommentarer. Dock detta: 1 om van der Kwast och Lambertz: inte alls! Läs deras böcker! 2 skandalen i detta (än en gång) är inte felandet i sig, sånt här kommer alltid att hända, utan mörkandet och svågerpolitiken (vi gillar inte att kalla sånt här för korruption, som vi skulle kallat det om det skett i tillexempel Indien) efteråt. Nu vill du upphöja mörkandet till något slags humanistisk princip. Det är fel, men jag lovar att inte brännmärka dig för tid och evighet på grund av det.

  Jörgen Hassler, Leg. Sjukgymnast., Karolinska Universitetssjukhuset Solna

  Jäv:

 • Håller helt med om att det rör sig om korruption

  2016-03-15 12:52 | Nä, Jörgen Hassler, jag hyllar absolut inte mörkandet. Begriper faktiskt inte hur du kan läsa in något sådant. Jag håller helt med dig om att KI:s och KUS m fl agerande är en lika stor skandal, kanske t o m större. Och kan du utveckla vad du menar angående van der Kwast och Lambertz?

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • En kvick!

  2016-03-15 13:33 | Eftersom både Dan Josefsson och Hannes Råstam är från kretsarna hängde jag med i Quickdebatten ett ta (jag är före detta journalist, men skrev inget själv). Varken Kwast eller Lambertz har ändra åsikt eller omvärderat sina handlingar efter det som hänt, varken i sina böcker eller i den offentliga debatten, se till exempel det här: http://www.dn.se/nyheter/sverige/lambertz-skillnaden-ar-att-jag-har-ratt/ .
  (...) Vore förresten intressant om någon grävde i det där som en vård- snarare än en rättsskandal (nej, jag har för mycket annat att göra).

  Jörgen Hassler, Leg. Sjukgymnast, Karolinska Universitetssjukhuset Solna

  Jäv:

 • Stå för vad man gjort.

  2016-03-17 11:18 | Det är lite skrämmande att läsa Sven Romans kommentar. Visst är det mänskligt att fela men sedan bör man ur moraliskt och etiskt perspektiv stå för vad man gjort eller varit med om och erkänna att man gjort fel. Om man skriver på som medförfattare och ger godkännande att publicera kan man inte senare vända kappan efter vinden och dra tillbaka sitt namn. Underskriften måste gälla om man inte skrivit under under pistolhot vilket jag förutsätter att Dr Grinnemo inte gjorde.

  Catarina Bitkover, Bitr öl, Barnkirurgiska kliniken, ALB

  Jäv:

 • Tycker ditt resonemang är skrämmande, Catarina Bitkover!

  2016-03-17 14:29 | Var hamnar vi om människor ska brännmärkas för att de någon gång gjort fel? Hur många människor som aldrig har gjort fel och är helt obefläckade finns det? I mina ögon blir din morallära i förlängningen riktigt otäck. Personer som har gjort fel och sedan inser det, ber om ursäkt och ändrar sitt beteende, är i mina ögon hedervärda. Ett exempel Oskar Schindler. Han var nazist och utnyttjade polska judar som billig arbetskraft, blev stenrik men insåg att det som gjordes mot judarna var förfärligt, och använde sedan hela sin förmögenhet för att rädda så många judar som möjligt (över 1200). Han har hedrats av Israel, bl a genom att vara den enda f d nazist som blivit begravd på den katolska kyrkogården i Jerusalem. Det är bra att Grinnemo markerar och tar bort sitt namn, Lancet borde enligt mig omedelbart dra in hela artikeln och förklara varför. Tyvärr inte första gången som just den tidningen presenterar förfalskad forskning.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • Gjort är gjort!

  2016-03-17 21:37 | Jag håller med Catarina. Man ska väl lära av det som händer. Att i stället dölja det låter som ett väldigt underligt resonemang.

  Ulf Ergander, bitr öl, Barnkardiologen ALB

  Jäv:

 • Har Grinnemo hävdat att han inte varit medförfattare till artikeln och att han inte har ett medansvar?

  2016-03-18 08:38 | Ulf Ergander, är det inte precis vad Grinnemo har gjort, alltså lärt sig av vad som hänt? Och har han försökt dölja det han gjort? Jag har faktiskt väldigt svårt att förstå er som tycks mena att Grinnemo m fl ska stå vid skamspålen för evärdlig tid för att de varit medförfattare till Macchiarinis artiklar. Och när forskningsfusk upptäcks så är det ju legio att medförfattare offentligt tar avstånd från studierna och att artiklarna dras in. Så skedde till exempel med den studie som den brittiske kirurgen Andrew Wakefield och tolv medförfattare publicerade 1998, för övrigt också i The Lancet, om att vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund ökade risken för autism. Epidemiologiska studier ­visade snart att detta var fel, förekomsten av autism var i själva verket lägre hos de vaccinerade barnen. Wakefield hade hemlighållit att han var konsult åt en advokatbyrå som planerade en process mot vaccinbolagen, att han inte hade etikprövningsnämndens godkännande för en del av hans invasiva studier på barn, samt att han utan föräldrarnas godkännande tagit blodprov på barnen vid ett barnkalas. Wakefield blev av med sin läkarlegitimation. Tio av de tretton författarna till autismstudien har offentligt tagit tillbaka sin slutsats om vaccin och mässling, The Lancet har dragit in artikeln. Så vad väntar övriga författare till Macchiarinis artiklar samt The Lancet på?

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

Kommentera

Kommentera
bild

Alvedon har orsakat svår-behandlad förgiftning Nya rekommendationer ska förhindra leverskador

Debatt | Det har skett en påtaglig ökning av antalet förgiftningar av depåberedningen Alvedon 665 mg. Giftinformationscentralen har därför förändrat sina behandlingsrekommendationer gällande överdoser med depåpreparatet. () 27 MAJ 2016

bild

Hjärnskadade missgynnas – se över tillämpning av LSS

Debatt | I dag bedöms personer med kognitiv funktionsnedsättning i många fall inte ha rätt till insatser enligt LSS. Vi rekommenderar en översyn av tillämpningen av lagstiftningen, skriver Karin Rudling och medförfattare. () 27 MAJ 2016

Annons Annons
bild

Inte fossila bränslen, alkohol eller tobak i förbundets placeringar

Nyheter | Läkarförbundet följer sina brittiska kolleger och kommer att arbeta för att förbundets kapital inte placeras i företag vars huvudinriktning är fossila bränslen. Förbundet ska inte heller investera i tobaks- eller alkoholindustri. () 26 MAJ 2016

Läkare riskerar åtal för att ha spridit uppgifter på Facebook

Nyheter | En privatläkare som lade ut sekretessbelagda uppgifter om en patient på Facebook riskerar nu åtal för brott mot tystnadsplikten, rapporterar Sydsvenskan. () 26 MAJ 2016

Ny verksamhetsplan antagen

Nyheter | Med några mindre ändringar antog förbundsfullmäktige den nya femåriga verksamhetsplanen, Strategi 2020. () 26 MAJ 2016

bild

Privat vårds utbildningsansvar måste förtydligas i vårdvalet

Nyheter | Efter larm från Stockholms läkarförening om att vårdvalet gjort det svårare att hitta sidoutbildningar ska Läkarförbundet verka för ett tydligare utbildningsuppdrag inom privatiserad vård. () 26 MAJ 2016

bild

Ja till att övertid ska kompenseras

Nyheter | Diskussionen om läkares rätt till övertidsersättning och att arbetsgivaren avtalar bort den blev lång och handlade till stor del om formuleringar.  () 26 MAJ 2016

Medlemskapet i Saco ifrågasatt

Nyheter | Förbundsstyrelsen fick av Läkarförbundets fullmäktige i uppdrag att utreda nyttan med Läkarförbundets medlemskap i Saco. () 26 MAJ 2016

Bifall till motion om hot och våld

Nyheter | En av de motioner som väckte mest engagemang under fullmäktigemötet var den om hot och våld i arbetet. Diskussionerna visade tydligt att mer måste göras, och motionen bifölls av ett enigt fullmäktige. () 26 MAJ 2016

För dyrt utveckla e-receptsystem

Nyheter | Läkarförbundets fullmäktige avslog motionen om att förbundet ska utveckla ett e-receptsystem avsett för läkare med förskrivningsrätt som bedriver verksamhet i mindre omfattning på fritiden. () 26 MAJ 2016

Vägledning kring »medicinskt ansvarig läkare« ska tas fram

Nyheter | Det bör finnas en gemensam utgångspunkt för rådgivningen till läkare som är medicinskt ansvariga utan att ha formellt chefsansvar. Fullmäktige valde att bifalla förslaget om ett policydokument i frågan. () 26 MAJ 2016

Digitalt stöd till delföreningarna

Nyheter | Förbundsstyrelsen ska utreda hur förbundet kan utöka sitt stöd till delföreningarna när det gäller struktur, innehåll och utveckling för webbplatser och digitala tidningar.  () 26 MAJ 2016

Avslag för smart motionsmodell

Nyheter | Fullmäktige avslog motionen från Stockholms läkarförening om att skapa en mall, enligt en modell som kallas SMART, för att underlätta förbundsstyrelsens fortsatta arbete med motioner så att hanteringen kan gå snabbare. () 26 MAJ 2016

Alla valdes enhälligt om

Nyheter | Ordförande Heidi Stensmyren, andre vice ordförande Ove Andersson och övriga ledamöter i förbundsstyrelsen vars poster var uppe till val – alla valdes om. Allt enligt valberedningens förslag. () 25 MAJ 2016

Kontinuitet bör bli kvalitetsmått

Nyheter | Malmö läkareförening hade inga problem att få stöd för en motion om att Läkarförbundet ska verka för att kontinuitet i vården ska få status som kvalitetsindikator. () 26 MAJ 2016

Nej till förslag om momsfrihet

Nyheter | Malmö läkareförening fick inte gehör för sin motion att Läkarförbundet ska verka för momsbefrielse för frukt och grönt. () 26 MAJ 2016

Annons Annons
Annons
Annons Annons Annons