Annons

Citeras som: Läkartidningen. 2016;113:DYSH Läkartidningen 11/2016
Lakartidningen.se 2016-03-09

Lancet tar bort svensk författare

En svensk läkare har fått sitt namn borttaget från en artikel i Lancet. Orsaken är det så kallade Macchiarini-ärendet.

Pär Gunnarsson

Dagens Medicin rapporterar i dag att Lancet har tagit bort läkaren Karl-Henrik Grinnemos namn från en artikel om Paolo Macchiarinis första operation i Sverige med en syntetisk luftstrupe. Borttagandet sker efter begäran av Karl-Henrik Grinnemo.

Den 3 mars fick han besked om att namnet skulle tas bort från webbversionen av artikeln.

– Det är extraordinärt att de tar bort namn på det här sättet. Nu erbjuder de även andra författare att ta bort sina namn, och nu kommer nog fler att göra det, säger han till Dagens Medicin.

Bakgrunden är den nu hårt kritiserade kirurgen Paolo Macchiarinis forskning kring och operationer med syntetiska luftstrupar vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. Karl-Henrik Grinnemo och tre kollegor har anmält Paolo Macchiarini för forskningsfusk. Enligt Dagens Medicin har de nyligen kompletterat sin anmälan mot Paolo Macchiarini.

Läs här om ett tidigare ställningstagande från Lancet.

Kommentarer (12)

 • Det här känns inte rätt.

  2016-03-10 10:10 | Om man i bästa tro deltagit i forskning eller fall som senare publicerats bör man inte i efterskott kunna redigera sin verklighet. Stå för vad du trodde var rätt då - försök inte förändra ditt förflutna! Det förflutna går inte att ta bort, bara att lära sig av.

  Catarina Bitkover, Bitr öl, Barnkirurgen, Astrid Lindgrens Sjukhus

  Jäv:

 • Om nya omständigheter framkommer måste man kunna ta bort sitt namn

  2016-03-10 11:42 | Jag håller inte med dig, Catarina Bitkover. (...) Macchiarini (...) välkomnades som en frälsare till KI och KUS 2010. Människor är flockdjur och de flesta sjöng med i Hallelujakören, även Karl-Henrik Grinnemo. Nu har nya omständigheter framkommit, och jag är helt övertygad om att Grinnemo inte hade varit medförfattare till artikeln om han hade känt till dem. För övrigt borde naturligtvis artikeln i Lancet omedelbart dras tillbaka tillsammans med en förklaring från redaktionen. Obegripligt att de inte agerar. Vill de inte att forskare ska publicera sig i deras tidskrift längre?

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • Svårt att förstå...

  2016-03-12 00:09 | Från Lancets hemsida: "An Author Agreement is a statement to certify that all authors have seen and approved the final version of the manuscript being submitted." En sådan måste ju Grinnemo ha skrivit på. Menar han att han inte förstått vad en sådan deklaration innebär?

  Bengt Novik, kirurg, frilans

  Jäv:

 • Att stå för det man gjort...

  2016-03-14 13:58 | Sven, som anställd på KS-Solna (och därmed forskningsanknuten), och som student vid KI (också på avancerad nivå) är det två saker som slagit mig.
  1. Mycket av det som kallas forskning är skräp.
  2. Det engagemang som många "författare" till vetenskapliga artiklar gäller i första hand att få sitt namn i tryck (inte sällan inget annat).
  Om Grinnemo personligen kan i det här fallet sägas att han verkligen agerat. Men det är tyvärr inte så vanligt ("skandalen" här är inte fusket i sig, utan hur mitt före detta institut, min regering och mitt sjukhus handlagt saken). Att författarnas namn också står kvar på usla artiklar ur dålig projekt kan kanske i bästa fall stävja skräpet. Om din "flockursäkt" (som väl också får antas gälla tillbakadraganden?) upphöjs till princip är det fritt fram att sätta sitt namn på vad som helst -- ingen behöver någonsin kolla någonting. Det är inte ett steg mot det vi behöver nu: mindre men bättre forskning.

  Jörgen Hassler, Leg. Sjukgymnast, Karolinska Universitetsjukhuset Solna

  Jäv:

 • Grinnemo får för alltid leva med detta, men han måste kunna plocka bort sitt namn, liksom artikeln måste plockas bort

  2016-03-14 15:56 | Jörgen Hassler, jag påstår inte att det var rätt av Grinnemo att skriva under artikeln. Men av det som framkommit var han vilseledd. Han gjorde fel som skrev under artikeln, och det får han leva med. Nu när det finns nya fakta har han insett sin felbedömning, och då vill han stryka sitt namn. Jag ser absolut inget konstigt med det. Jag tror nämligen att han står för att han när artikeln skrevs helt och fullt stod bakom den. En parallell: om Christer van der Kwast, Quicks/Bergwalls åklagare, idag hade kunnat förstå och erkänna att det var fel att väcka åtal mot Quick/Bergwall, vore det ett stort framsteg och i mina ögon skulle han växa som person och vara mig förlåten. Eller om Göran Lambertz gjorde detsamma. Det är mänskligt att fela, och ingen ska vara brännmärkt för tid och evighet.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • Det är mänskligt att fela!

  2016-03-15 10:32 | Precis som du gör i dina kommentarer. Dock detta: 1 om van der Kwast och Lambertz: inte alls! Läs deras böcker! 2 skandalen i detta (än en gång) är inte felandet i sig, sånt här kommer alltid att hända, utan mörkandet och svågerpolitiken (vi gillar inte att kalla sånt här för korruption, som vi skulle kallat det om det skett i tillexempel Indien) efteråt. Nu vill du upphöja mörkandet till något slags humanistisk princip. Det är fel, men jag lovar att inte brännmärka dig för tid och evighet på grund av det.

  Jörgen Hassler, Leg. Sjukgymnast., Karolinska Universitetssjukhuset Solna

  Jäv:

 • Håller helt med om att det rör sig om korruption

  2016-03-15 12:52 | Nä, Jörgen Hassler, jag hyllar absolut inte mörkandet. Begriper faktiskt inte hur du kan läsa in något sådant. Jag håller helt med dig om att KI:s och KUS m fl agerande är en lika stor skandal, kanske t o m större. Och kan du utveckla vad du menar angående van der Kwast och Lambertz?

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • En kvick!

  2016-03-15 13:33 | Eftersom både Dan Josefsson och Hannes Råstam är från kretsarna hängde jag med i Quickdebatten ett ta (jag är före detta journalist, men skrev inget själv). Varken Kwast eller Lambertz har ändra åsikt eller omvärderat sina handlingar efter det som hänt, varken i sina böcker eller i den offentliga debatten, se till exempel det här: http://www.dn.se/nyheter/sverige/lambertz-skillnaden-ar-att-jag-har-ratt/ .
  (...) Vore förresten intressant om någon grävde i det där som en vård- snarare än en rättsskandal (nej, jag har för mycket annat att göra).

  Jörgen Hassler, Leg. Sjukgymnast, Karolinska Universitetssjukhuset Solna

  Jäv:

 • Stå för vad man gjort.

  2016-03-17 11:18 | Det är lite skrämmande att läsa Sven Romans kommentar. Visst är det mänskligt att fela men sedan bör man ur moraliskt och etiskt perspektiv stå för vad man gjort eller varit med om och erkänna att man gjort fel. Om man skriver på som medförfattare och ger godkännande att publicera kan man inte senare vända kappan efter vinden och dra tillbaka sitt namn. Underskriften måste gälla om man inte skrivit under under pistolhot vilket jag förutsätter att Dr Grinnemo inte gjorde.

  Catarina Bitkover, Bitr öl, Barnkirurgiska kliniken, ALB

  Jäv:

 • Tycker ditt resonemang är skrämmande, Catarina Bitkover!

  2016-03-17 14:29 | Var hamnar vi om människor ska brännmärkas för att de någon gång gjort fel? Hur många människor som aldrig har gjort fel och är helt obefläckade finns det? I mina ögon blir din morallära i förlängningen riktigt otäck. Personer som har gjort fel och sedan inser det, ber om ursäkt och ändrar sitt beteende, är i mina ögon hedervärda. Ett exempel Oskar Schindler. Han var nazist och utnyttjade polska judar som billig arbetskraft, blev stenrik men insåg att det som gjordes mot judarna var förfärligt, och använde sedan hela sin förmögenhet för att rädda så många judar som möjligt (över 1200). Han har hedrats av Israel, bl a genom att vara den enda f d nazist som blivit begravd på den katolska kyrkogården i Jerusalem. Det är bra att Grinnemo markerar och tar bort sitt namn, Lancet borde enligt mig omedelbart dra in hela artikeln och förklara varför. Tyvärr inte första gången som just den tidningen presenterar förfalskad forskning.

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

 • Gjort är gjort!

  2016-03-17 21:37 | Jag håller med Catarina. Man ska väl lära av det som händer. Att i stället dölja det låter som ett väldigt underligt resonemang.

  Ulf Ergander, bitr öl, Barnkardiologen ALB

  Jäv:

 • Har Grinnemo hävdat att han inte varit medförfattare till artikeln och att han inte har ett medansvar?

  2016-03-18 08:38 | Ulf Ergander, är det inte precis vad Grinnemo har gjort, alltså lärt sig av vad som hänt? Och har han försökt dölja det han gjort? Jag har faktiskt väldigt svårt att förstå er som tycks mena att Grinnemo m fl ska stå vid skamspålen för evärdlig tid för att de varit medförfattare till Macchiarinis artiklar. Och när forskningsfusk upptäcks så är det ju legio att medförfattare offentligt tar avstånd från studierna och att artiklarna dras in. Så skedde till exempel med den studie som den brittiske kirurgen Andrew Wakefield och tolv medförfattare publicerade 1998, för övrigt också i The Lancet, om att vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund ökade risken för autism. Epidemiologiska studier ­visade snart att detta var fel, förekomsten av autism var i själva verket lägre hos de vaccinerade barnen. Wakefield hade hemlighållit att han var konsult åt en advokatbyrå som planerade en process mot vaccinbolagen, att han inte hade etikprövningsnämndens godkännande för en del av hans invasiva studier på barn, samt att han utan föräldrarnas godkännande tagit blodprov på barnen vid ett barnkalas. Wakefield blev av med sin läkarlegitimation. Tio av de tretton författarna till autismstudien har offentligt tagit tillbaka sin slutsats om vaccin och mässling, The Lancet har dragit in artikeln. Så vad väntar övriga författare till Macchiarinis artiklar samt The Lancet på?

  Sven Román, Barn och ungdomspsykiater, BUP Mora

  Jäv:

Kommentera

Kommentera
bild

ATLS – om hur tragedin vändes till framgång Genomslaget för detta traumavårdskoncept förbluffande stort, trots att mycket talade emot

Kommentaren | ATLS, som är ett strukturerat sätt att omhänderta och behandla patienter med trauma, har funnits i Sverige i 20 år och har kommit att helt förändra arbetssätten i traumarummet. Troligen finns mycket att lära av hur konceptet infördes och spreds. () 23 AUG 2016

Datainspektionen överklagar på nytt anhörigas tillgång till journal

Nyheter | Datainspektionen vill att Högsta förvaltningsdomstolen prövar om patienter ska kunna låta anhöriga ta del av nätjournalen.  () 23 AUG 2016

bild

Far och dotter, båda läkare – då föddes »Medicinpodden«

Människor & möten | Rebecca Levi, 27, och Richard Levi, 57, är båda läkare. De har startat den medicinska podcasten »Medicinpodden« som redan hörts av över 25 000 lyssnare. Målgruppen är främst medicinstuderande och unga läkare. () 23 AUG 2016

Ny stopplag föreslås

Nyheter | Ett förslag till ny stopplag som ska hindra privatiseringar av universitetssjukhus skickas ut på remiss i dag, tisdag. (1 kommentar) 23 AUG 2016

bild

»Jag föreslår att vi respekterar patientens sätt att hantera sin situation ...«

Krönika | En kollega inom den palliativa hemsjukvården vill att onkologen tar sitt ansvar och inskärper hos kvinnan med långt gången cancer att hennes sjukdom är obotlig. Men att ta det ansvaret vore att förstöra patientens strategi för att uthärda det outhärdliga, skriver onkologen Nina Cavalli-Björkman i sin krönika. (7 kommentarer) 23 AUG 2016

P-piller kan minska sexlusten

Nyheter | P-piller kan minska sexuell lust, upphetsning och tillfredsställelse, enligt en randomiserad kontrollerad studie gjord vid Karolinska institutet. () 23 AUG 2016

bild

Utred möjligheten till självvalt livsslut

Debatt | Möjligheten till självvalt livsslut bör utredas. Det finns en bred acceptans hos den svenska befolkningen och motståndet i läkargruppen är inte så stort att det skulle hindra en diskussion om patienters rättigheter i livets slut, skriver Staffan Bergström och medförfattare. (1 kommentar) 23 AUG 2016

bild

Familjär medelhavs-feber viktig sjukdom i en globaliserad värld Särskilt vanlig hos personer från östra Medelhavsområdet

Översikt | Familjär medelhavsfeber är i typfallet en autosomalt recessiv sjukdom som karakteriseras av återkommande självbegränsande feberattacker med en duration på 12–72 timmar. Sjukdomen bör misstänkas framför allt hos individer med ursprung i östra Medelhavsområdet. Kolkicin ger effektiv behandling. Utan behandling är risken att utveckla amyloidos betydande. () 22 AUG 2016

Landsting fick falsk information om »välrenommerad« hyrläkare

Nyheter | SVT Nyheter avslöjade i går att bemanningsföretaget Proffice sålt in en hyrläkare med falsk information. I dag meddelade landstinget där läkaren arbetat att han får sluta omedelbart. (1 kommentar) 22 AUG 2016

Kritik efter dödsfall vid operation

Patientsäkerhet | En patient avled till följd av perforation i samband med en dilation av matstrupen. Vårdgivaren kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg för att man inte reagerade snabbare på patientens symtom. () 22 AUG 2016

Uppmärksamma fixering vid våld

Debatt | Fixeringar vid våld och skjutvapen hos individer med autismspektrumtillstånd/Aspergers syndrom måste uppmärksammas, skriver Elisabeth Fernell och Magnus Landgren, som refererar till en ny studie som pekar på vikten av intervention och prevention. () 22 AUG 2016

En medicinsk uppgörelse med funktionalismen

Recension | En bok som lyfter fram en rad frågeställningar om arkitekturens effekter på de boendes hälsa. Enligt anmälaren finns här ingångar för undersökningar och forskning inom miljömedicin – samtidigt som läsaren får en bra bakgrundsförståelse för den extra ohälsobörda som människor bär på i stadsmiljöer präglade av miljonprogrammet. (3 kommentarer) 22 AUG 2016

Den akuta kirurgin i Sollefteå ska förbli stängd under hösten

Nyheter | Akutkirurgin i Sollefteå kommer att fortsätta att vara stängd under hösten. Skälet är problem att rekrytera sjuksköterskor. () 19 AUG 2016

Hyrläkarstoppet
i Skånes psykiatri kan ge högre löner

Nyheter | Högre löner ska få hyrläkare att ta anställning, och vissa redan fast anställda kan få ett påslag för att stanna. Det uppger Yvonne Augustin (S), ordförande i Sjukvårdsnämnd Sund. (1 kommentar) 19 AUG 2016

När det tar 17 klick för att föra in ett blodtryck i datajournalen

Nyheter | Datajournalsystemet i Landstinget i Kalmar län är svårnavigerat och oöverskådligt, vilket gör att det inte är patientsäkert. Det konstaterar Jean E Stevenson Ågren i sin avhandling. (3 kommentarer) 19 AUG 2016

Ny plan ska ge frisk arbetsplats

Nyheter | SKL och fackförbunden inom kommun- och landstingssektorn lämnar i dag en gemensam avsiktsförklaring med förslag på åtgärder för friskare arbetsplatser. Åtgärdspaketet är framtaget med anledning av regeringens tidigare förslag om hälsoväxling. () 19 AUG 2016

Jobb i fokus

165 lediga jobb på

Annonser
Annons
Annons
Annons Annons
Annons
Annons
Annons Annons Annons Annons Annons Annons