Sexologen och barnmorskan Helena Cewers föreläste för blivande specialistläkare under rubriken »Lust att ha lust«. I en uppmärksammad krönika i tidningen Arbetaren skriver underläkaren Jona Elings, som satt i publiken, om föreläsningen:

»Kvinnor, inte bara nyförlösta, bör ställa upp på samlag för mannens och relationens skull, säger sexologen. Inga snabbisar. Ett genomsnittligt samlag tar ändå bara 18 minuter och det är ju så kort tid att WHY NOT?«

Jona Elings skriver vidare att Helena Cewers uppmanade nyförlösta kvinnor att ha två–tre korta samlag i veckan, även om de inte har lust:

»Tre snabbisar i veckan, då känner sig mannen sedd och bekräftad. Dock bör inte kvinnan själv ta initiativ till samlag, då känner sig mannen tvärtom pressad och blir ledsen«.

Krönikan har fått stor spridning och på Framtidens specialistläkares Facebook-sida får arrangörerna kritik för beslutet att bjuda in sexologen. Men enligt Helena Cewers har krönikören missuppfattat hennes budskap. I en debattartikel på SVT Opinion förklarar hon sig.

– Det är en förfärlig artikel. Jag har aldrig sagt att nyförlösta ska ställa upp på tre snabbisar i veckan utan sin lust. Det är ren lögn, säger hon till Läkartidningen.

Enligt henne har ingen annan i publiken reagerat.

– Borde inte någon annan av de kloka doktorerna ha reagerat om det sitter 150 ST-doktorer i en sal?

Jona Elings hävdar dock att många ST-läkare var upprörda efter föreläsningen, och flera läkare har i efterhand sagt att de reagerade över budskapet.

 – Folk var väldigt upprörda. Framför allt för det här att nyförlösta ska ställa upp på tre snabbisar i veckan, säger Jona Elings som bestämt hävdar att Helena Cewers sa just det på föreläsningen.

– Jag är väldigt förvånad över situationen. Man har ofta olika åsikter inom akademin, men jag har aldrig varit med om att någon säger »nä, hon ljuger, jag sa inte det«. Då blir det svårt att debattera.

Andra läkare som var där, som Läkartidningen har talat med, backar upp hennes version.

– Jag hörde precis samma sak som det som står i krönikan. Jag upplevde föreläsningen som väldigt heteronormativ och patrialkalisk, säger en ST-läkare.

Jona Elings säger att hon kände sig tvungen att skriva krönikan på grund av sina erfarenheter av patientmöten på gynkliniken.

– Jag träffar fortfarande kvinnor som kommer till gyn för att de har ont i underlivet för att de haft sex fastän de inte ville. Jag tycker att det är förskräckligt att det fortfarande är så – och därför måste vi lyfta den här frågan. Det är en riktigt viktig fråga om kvinnors hälsa.

I en tidigare artikel i Svenska Dagbladet ifrågasätter Helena Cewers om vi ska ha jämställt sex eftersom hon tycker att bra sex i regel kräver att man är lite egoistisk och tar för sig. Där nämner hon att det kan vara bra att tänka »why not« ibland när bara den ena partnern vill ha sex.

– Det är i mina egna tankar jag kan bestämma mig för hur jag ska tolka situationen. Han vill ha mig, jag har inte precis lust. Ska jag verkligen ställa upp? Tja, why not, säger hon i artikeln.

Metoden »why not« är något hon håller fast vid. Hon berättar att hon brukar ge sina patienter det som råd – och att det har hjälpt många.

– Jag kan förstå att man kan reagera på begreppet. Men det här gäller etablerade par som hamnat i en sexuell obalans, där en drar sig undan. Går det för lång tid utan sex kan sensualismen försvinna, då kan man ta till »why not«, säger hon och fortsätter:

– Det handlar mer om en inställning: Att jag egentligen är trött, men tänker varför inte försöka njuta av att ha sex med min partner? Det är inte tänkt till att ha samlag mot sin vilja och jag är noga med att säga partner – det handlar inte bara om kvinnor.

I en replik i tidningen Arbetet skriver Jona Elings att det saknas evidens för att metoden »why not« har hjälpt många par att hitta tillbaka till varandra. »Som gynekolog undrar jag i stället: why? Varför drar sig kvinnan undan sex?«, skriver hon och nämner några tänkbara anledningar: hon kan lida av samlagssmärta, kan ha varit utsatt för sexuella övergrepp eller kanske inte kan få orgasm vid samlag.

På kongressen Framtidens specialistläkare deltog 1 200 blivande specialistläkare.