– Det var kul att det var så många som kom. Vi är nästan fler än förra året. Succé igen. Men som alltid saknar vi läkare som redan jobbar aktivt i den svenska sjukvården. Det är den svåraste gruppen att nå ut till, men jag får intrycket av att folk är nöjda i alla fall, säger Milla Järvelin, internationell samordnare på Sveriges läkarförbund.

Tillsammans med Svenska läkaresällskapet arrangerar förbundet julfika för utländska, ofta nyanlända, läkare. Syftet är att hjälpa dessa läkare att knyta kontakter, men också att ge konkreta tips och råd på hur de ska gå till väga för att kunna utöva sitt yrke i Sverige.

– Den största problematiken vi ser, förutom att navigera i det krångliga svenska systemet, är bristen på nätverk. De kommer inte vidare – de kan inte hitta praktikplats eller allmäntjänstgöring för att de inte har ett tillräckligt stort kontaktnät. Därför försöker vi starta de här träffarna och sprida det här i landet. Så fort man har en ingång till någon som har jobbat länge i Sverige så öppnas nya dörrar upp, fortsätter Milla Järvelin, som också höll ett kort föredrag om processen för att få arbeta som läkare i Sverige.

En som lyssnade noggrant var Elzbieta Oldedzka från Polen. Hon har varit i Sverige sedan i maj, då hon följde med sin pojkvän som fått jobb som webbdesigner i Stockholm. Hon har nyligen avslutat universitetsstudierna och gjort praktik i Portugal. Målet är att göra specialiseringen i Sverige.

– Jag läser intensivspråkkurs. De säger att det är det enda jag behöver klara för att få läkarlegitimationen, och efter det ska jag försöka få ett jobb och göra specialiseringen här. Jag vet att det är en lång väg till det, men jag tycker att det går bra, säger hon.

En annan besökare på julfikat var Aristide Madagasha, allmänläkare från Burundi. Han fick nys om tillställningen av en ren slump.

– Jag googlade efter typ svenska läkarföreningen och av en slump såg jag detta tre dagar innan anmälningen stängde. Jag tänkte: Wow, detta kanske är en bra grej.

Så, vad tyckte du om julfikat?

– Det har varit mycket bra. Jag har träffat flera kollegor och bytt kontaktuppgifter. Det är bra att se att man inte är ensam i processen. Man kan byta tips och socialisera.

Detta var hans första kontakt med den svenska läkarvärlden, och som för många andra är det språket som är det största hindret på vägen mot en svensk legitimation.

– Ingenting är enkelt. Och man måste gå igenom en lång process. Jag hoppas verkligen att jag kommer få svensk legitimation. Jag tar det som en utmaning, även om det tar tid.

Ute i foajén bland lussekatter och pepparkakor står George Khawam. Han är specialist i internmedicin och har tagit sig från krigets Syrien till Sverige. Just nu läser han SFA-medicin i Södertälje. Det är en intensiv yrkesinriktad språkutbildning för utländska akademiker inom medicinska yrken.

– Det är en bra skola, men jag antar att det är den enkla delen. Efter det verkar det inte finnas någon riktigt tydlig väg att gå.

Vad är din plan då?

– Kunskapsprovet. Men jag vet inte om jag klarar det. Det har förändrats i år. Jag har sett exempelprov och det var enkelt för mig, men jag har hört att många som gjorde provet i år kände att det ställdes frågor som de inte kunde svara på. Efter specialisttjänstgöring och specialistutbildning har de glömt bort grundläggande vetenskap. Men återigen, jag tror att skola och prov är den enkla delen, sedan måste man också bli insläppt i det svenska sjukvårdsystemet.