Vägglus. Foto: Colourbox

Lössen upptäcktes på avdelning 367 inom psykiatrin på Sahlgrenska universitetssjukhuset under förra veckan. Sjukhuset såg till att en sanering gjordes direkt. Men när de två rummen på avdelningen skulle öppna på nytt under lördagen, konstaterade saneringsfirman att lössen fanns kvar. Dessutom hade ett läkemedelsrum drabbats.

– I det läget beslutade jag att evakuera och stänga den drabbade avdelningen och plombera läkemedelsrummet, säger Tobias Nordin, jourhavande verksamhetschef för Psykiatri Affektiva, i ett pressmeddelande.

Under måndagen kommer en lägesbedömning att göras av fastighetsägaren Västfastigheter och ett saneringsföretag. Det troliga är att delar av verksamheten ligger nere under tiden det tar att få bukt med krypen.

En anställd på avdelningen säger till Göteborgs-Posten att problemet har varit känt i flera veckor. Den är dock något som verksamhetschefen för Beroende, Pia Rydell, inte känner till:

»Jag fick kännedom om detta först i denna vecka. Och jag slog då omedelbart larm till vår fastighetsförvaltare Västfastigheter«, säger hon i pressmeddelandet.

Personer som Göteborgs-Posten pratat med beskriver också att vägglössen har hittats i väntrum och att både patienter och personal har blivit bitna. Sjukhuset uppger för tidningen att patienterna sanerades i samband med stängningen för att undvika spridning.