Totalt rör det sig om 30 till 40 planerade operationer som nu skjuts på framtiden för att man ska komma tillrätta med arbetssituationen på kliniken.

I en kommentar till Sveriges Radio P4 Dalarna säger verksamhetschefen Ulrika Bergvall att det är en väldigt allvarlig situation, men att bedömningen är att stoppet inte kommer att påverka det medicinska tillståndet för berörda patienter.

– Den här situationen har pågått under ett år, och det har väl också gjort att belastningen successivt har ökat. Nu har vi ett väldigt medicinskt tungt patientklientel på kliniken och vi känner att vi behöver ha lite luft i systemet, och därför har vi fattat det här beslutet att flytta fram de här operationerna i två veckor. Enligt vår bedömning så tror vi att vi ska kunna vara igång igen med en bra verksamhet om två veckor, säger Ulrika Bergvall.

Landstinget Dalarna understryker i ett pressmeddelande att akuta operationer inte påverkas, och i de fall där planerade operationer inte kan flyttas kommer patienterna att opereras på kirurgklinken vid Mora lasarett eller vid Falu lasarett. Då kommer vårdplatser på kvinnokliniken att användas.

Enligt landstinget pågår ett löpande arbete med att rekrytera sjuksköterskor. För att lösa den akuta krisen kommer också ett internerbjudande att gå ut till sjuksköterskor om att under tre månader byta arbetsuppgifter för att på det viset stärka bemanningen på kirurgkliniken.