Region Norrbottens revisorer har granskat vilken kontroll regionen har av sjukvårdspersonal i yrken som kräver legitimation, rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten. Resultatet visar att hela 19 läkare, samtliga inhyrda via bemanningsbolag, samt sex sjuksköterskor anställda av regionen, saknade giltig svensk legitimation.

Revisorernas rapport lämnades över till regionstyrelsen på tisdagen. Enligt Sveriges Radio beskriver revisorerna situationen som »klart otillfredsställande«. 

I de avtal som Region Norrbotten har med bemanningsföretagen slås det fast att det är respektive företag som ansvarar för att kontrollera sina anställda. 

– De behöver kanske också se över sina rutiner om hur man fastställer att den personal man anställer har rätt legitimation, säger regionstyrelsens ordförande Maria Stenberg (S) till Sveriges Radio.

En liknande granskning i Region Gävleborg i höstas resulterade i att fem medarbetare utan legitimation hittades. I det fallet gällde det dock enbart anställd personal – samtliga inhyrda medarbetare hade giltig legitimation. 

Regiondirektören i Norrbotten har nu fått i uppdrag att redovisa hur bristerna i kontrollen av legitimationer ska åtgärdas. Åtgärderna ska presenteras senast den 31 oktober.

Läs också:

Läkare utan legitimation upptäcktes vid kontroll i Gävleborg

Kontroller av hyrläkare brister