– Vi välkomnar att man behåller oförändrade öppettider. Det var ett bra beslut, säger Staffan Larsson, styrelseledamot i Läkarförbundet Skåne till Läkartidningen.

Som Läkartidningen tidigare har berättat vållade ett förslag från det politiska styret i Skåne stora protester. Det handlade om att lägga pengar på förlängda öppettider vid jourcentraler i några kommuner, något Läkarförbundet Skåne motsatte sig och krävde en central förhandling om.

I fredags kom så ärendet upp på hälso- och sjukvårdsnämndens agenda. Det blev en lång debatt vilken till slut ledde till att Sverigedemokraterna gick på den borgerliga oppositionens linje och röstade ned det rödgröna förslaget. De 15 miljoner kronor det rör sig om ska i stället läggas på att förstärka grundersättningen på vårdcentralerna, skriver Sydsvenskan.

En anledning till att förslaget tidigt vållade kraftigt motstånd var de siffror som figurerat i medierna efter en presentation av den politiska majoriteten. Av primärvårdssatsningen på 100 miljoner kronor såg 50 miljoner ut att gå till extra jouröppet. Siffran justerades sedan ner ordentligt, till 15 miljoner.

Läkarförbundet Skåne menade dock att pengarna gjorde större nytta i dagverksamheten. Dessutom skulle omprioriteringen av personal till kvällstid kunna medföra negativa konsekvenser för exempelvis multisjuka äldre.

Därför begärde Läkarförbundet Skåne en central förhandling med politikerna innan fredagens beslut.

– Där fick vi inte gehör för våra synpunkter, så den förhandlingen slutade i oenighet, säger Staffan Larsson.

– Men efter det hade vi kontakt med minoriteten som styr igen, och då fick vi en bättre respons.

Kanske var det därför som Socialdemokraterna och Miljöpartiet skrev om sitt förslag om förlängda öppettider. Vid hälso- och sjukvårdsnämndens möte i fredags var det nämligen en kompromiss som lades fram: utökade öppettider, men inte lika mycket som i det ursprungliga förslaget.

Trots det röstades förslaget alltså ned: inga pengar alls kommer att gå till förlängda öppettider på jourcentralerna.

Tror du att förslaget om längre öppettider kommer tillbaka i framtiden?

– Det kan man aldrig veta. Men vi har framfört att vi i så fall gärna är med i en dialog innan man går så långt som till beslut. Vi upplever ju att man lyssnar på professionen i det här fallet, det är en bra utveckling, säger Staffan Larsson.

Den totala extrasatsningen på primärvården i Skåne blir nu 95 miljoner kronor.

– Vi får se hur långt det räcker. De flesta vårdcentralerna går med underskott och har inte råd att anställa mer personal. Om primärvården ska vara en bas i sjukvården måste vi helt enkelt satsa också, säger Staffan Larsson.

 

Läs även:

Facket kräver förhandling om utökade öppettider

Skånska läkare kritiska till primärvårdsbudget

Hundratals skånska läkare i upprop för bättre primärvård