Granskningen inleddes efter att cancer upptäckts hos en kvinna i somras, en kvinna som undersökts tre gånger tidigare. En genomgång av hennes journal visade att det fanns tecken på cancer vid det andra besöket, men att ingen fullständig undersökning gjorts. Unilabs, där läkaren som hade ansvaret för bedömningen var anställd, gjorde en lex Maria-anmälan i samband med upptäckten.

Därefter valde Unilabs att inleda en omgranskning av läkarens samtliga bedömningar. Det skriver företaget i ett pressmeddelande. Företaget har kommit fram till att sju cancerfall borde ha upptäckts av läkaren, att 27 undersökningar kan ha tolkats felaktigt och att det inte går att utesluta att fem fall av cancer borde ha upptäckts tidigare. Kvinnorna med konstaterad cancer har fått vård, och övriga har kallats till nya undersökningar.

Nu införs nya rutiner på Unilabs.

– Vi kommer bland annat att göra en extra kvalitetskontroll av de mammografier som genomförs av nya specialistläkare under deras första sex månader inom professionen. Vi ska också eftergranska en viss andel av samtliga specialistläkares undersökningar och utveckla våra rutiner i samband med nyupptäckt bröstcancer, säger Helen Häggström, verksamhetschef för mammografi på Unilabs i Sverige, i pressmeddelandet.

Läkaren vars fall granskats arbetar inte längre på Unilabs.