I år har Västerbottens läns landsting gjort av med minst 330 miljoner kronor mer än budgeterat. Det är framför allt efter sommaren som kostnaderna skenat iväg rejält. Det gäller både primärvården och slutenvården.

En stor utgiftspost är hyrpersonal. Merkostnaden för inhyrd personal till och med november 2017 beräknas till drygt 110 miljoner kronor. Det handlar framför allt om hyrläkare inom primärvården, men kostnaderna för hyrpersonal har även ökat i år inom psykiatrin.

Nu drar landstingspolitikerna i bromsen. Under tisdagen beslutade landstingsstyrelsen att primärvården ska spara 60 miljoner kronor nästa år. Det är en del av en större åtgärdsplan för hur den negativa kostnadsutvecklingen ska vändas. Sparpaketet är totalt sett tänkt att minska kostnaderna inom landstinget med cirka 180 miljoner kronor. 

– Framför allt handlar det om att få ned den höga kostnaden vi har för inhyrd personal. Situationen vi har i dag är inte rimlig, säger landstingsrådet Peter Olofsson (S) till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Även de borgerliga partierna anser att kostnaderna för hyrpersonal är problematiska. Men de tror inte att det är möjligt att dra ned på den inhyrda personalen så mycket redan 2018, utan vill i stället se en satsning på den fast anställda personalen.

– Man ska ha en attraktiv arbetsmiljö, kunna trivas och utvecklas. Det ska finnas karriärvägar och om man tar på sig ett större ansvar ska det komma en löneutveckling i och med det. Det behövs för att vända den här utvecklingen, säger oppositionslandstingsrådet Nicklas Sandström (M) till P4 Västerbotten.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Västerbotten väntas fatta beslut om resterande besparingar under onsdagen.