Syftet med manifestationen är att stötta den dödsdömde KI-forskaren, som sitter fängslad i Iran, och hans familj i Sverige samt återigen kräva att han friges.

Bland talarna finns, förutom KI:s rektor, Lisa Kurland som är professor i akutsjukvård och har varit Ahmadreza Djalalis handledare, samt Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnestys svenska sektion. Även KI-forskarens fru Vida Mehrannia kommer att vara på plats under manifestationen.

Ahmadreza Djalali är iransk medborgare med permanent svenskt uppehållstillstånd och bor med sin fru och två barn i Sverige. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Vid en resa till Iran i april 2016, dit han rest för att delta i en workshop om katastrofmedicin, greps han av landets underrättelsetjänst och häktades. Han anklagas för spioneri för Israels räkning. I augusti förra året inleddes rättegången och i oktober dömdes Ahmadreza Djalali till döden.

Domen har väckt stor uppmärksamhet världen över och såväl World Medical Association, WMA, som Amnesty International har engagerat sig i fallet. WMA betraktar Ahmadreza Djalali som en samvetsfånge och har uppmanat iranska myndigheter att frige KI-forskaren.

Enligt Amnesty har inga bevis lagts fram för att han skulle vara skyldig till spioneri – tvärtom hävdar han själv att han blivit ombedd av iranska myndigheter att spionera på EU-stater men tackat nej.

– Ahmadreza Djalali måste omedelbart friges så att han kan återförenas med sin fru och sina barn i Sverige. Han är en samvetsfånge som har fängslats på godtyckliga grunder, och i den mycket bristfälliga rättegången mot honom har inga som helst bevis lagts fram som tyder på att han skulle vara något annat än en forskare som fredligt utövat sitt yrke, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för svenska sektionen av Amnesty International, i ett pressmeddelande.

Domen har överklagats till Högsta domstolen i Iran, men det har inte gett något resultat.

KI:s rektor Ole Petter Ottersen följer fallet noga tillsammans med svenska Utrikesdepartementet och två rektorskollegor i Belgien och Italien, där KI-forskaren också har varit verksam. Han beskriver Ahmadreza Djalali som en högt respekterad forskare som är mycket uppskattad både för sin forskning och som föreläsare.

– Våra tankar är med doktor Djalali och hans familj, skriver Ole Petter Ottersen i ett blogginlägg.

I oktober förra året skrev rektorerna ett gemensamt brev till Ayatollah Sadegh Larijani, chef över det iranska rättsväsendet, där de krävde att Ahmadreza Djalali omedelbart skulle friges och återförenas med sin familj i Sverige.

Manifestationen hålls vid KI:s universitetsbibliotek klockan 12–13 imorgon, torsdag den 18 januari.

Läs också: 

Dödsdom mot fängslad KI-forskare står fast

WMA uppmanar Iran: Släpp omedelbart KI-forskaren fri

KI-forskare uppges ha dömts till döden i Iran

WMA uppmärksammar KI-forskaren Djalali

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning