Nyheter
15 FEB 2019
Trots ett tillskott på 315 miljoner kronor till primärvården oroar sig Stockholms läkarförening för längre väntetider, fler arbetsuppgifter och försämrad arbetsmiljö. Nu begär föreningen central förhandling.
Nyheter
15 FEB 2019
Alliansen i Skåne ska ge sjukhusen en morot att koordinera patienter och vårdpersonal. De 141 miljoner kronorna motsvarar Skånes del av den gamla kömiljarden.
Annons
Annons
Rapport
15 FEB 2019
Det prediktiva värdet för cancer i urinorganen vid makroskopisk hematuri var signifikant lägre hos patienter med samtidig bakteriuri jämfört med patienter utan bakteriuri. Det visas i en studie som följt upp patienter som utretts enligt standardiserat vårdförlopp avseende cancer i urinblåsa och de övre urinvägarna.
Medicinsk kommentar
15 FEB 2019
Hos mindre än 1 procent av dem under 75 år som inkluderats i standardiserat vårdförlopp för urinblåsecancer med makroskopisk hematuri och bakteriuri och/eller symtom som vid urinvägsinfektion diagnostiseras en cancer. Det är därför inte motiverat att de inkluderas i standardiserat vårdförlopp. Tyst makroskopisk hematuri är däremot ofta orsakat av blåscancer, och det är angeläget att den utreds.
Nyheter
15 FEB 2019
Socialstyrelsen ser risker för att barn och unga som vårdas enligt LVU inte får hälso- och sjukvård på samma villkor som andra. Nu vill myndigheten testa en ny form av integrerad vård där bland annat läkare ska ingår i teamet.
Annons
Människor & möten
15 FEB 2019
Pär Lindström, barnhälsovårdsöverläkare i Region Gävleborg, står ibland på scenen som ståuppkomiker samt är med och driver GASTA, en klubb för utbildning i ståuppkomedi.
Nyheter
15 FEB 2019
Tiden från en händelse till en lex Maria-anmälan har ökat med en tredjedel på några år och är nu 166 dagar. IVO varnar för upprepade incidenter och försvårade utredningar. Men det skulle också kunna vara tecken på bättre utredningar.
Annons
Nyheter
14 FEB 2019
Regionerna lägger allt mer pengar på att köpa tjänster av privata aktörer. Och antalet privata vårdcentraler närmar sig antalet offentliga, visar en ny rapport.
Nyheter
14 FEB 2019
Barn till EU-migranter hamnar i en gråzon när det gäller rätten till sjukvård. Därmed faller ett tungt ansvar på den enskilde läkaren. Det menar Kavot Zillén, doktor i medicinsk rätt, som med en ny bok vill väcka debatt i frågan.
Nyheter
14 FEB 2019
Stiftelsen Nepi – Nätverk för läkemedelsepidemiologi – kommer tills vidare inte ägna sig åt läkemedelsepidemiologi. Orsaken är Socialstyrelsens inskränkningar i utlämnande av statistik för försäljning av enskilda läkemedel.
Annons
Nyheter
14 FEB 2019
Två nya genterapier godkändes förra året för behandling vid den genetiska sjukdomen familjär amyloidos med polyneuropati, som i Sverige kallas Skelleftesjukan. Läkartidningen har träffat Ole Suhr, professor i Umeå, som anser att de nya terapierna är ett stort steg framåt.
Nya rön
14 FEB 2019
Efter tre dagar med docetaxel började patienten få ont i huden på ryggen, och på femte dagen sågs ett utbrett, rodnat hudutslag. Utseendet påminde om en akut solbrännskada, men patienten hade inte varit solexponerad de senaste veckorna.
Nyheter
14 FEB 2019
Bästa hjärtinfarktsvården finns i Falun och Sollefteå, enligt kvalitetsregistret Swedeheart som släpper sitt årliga kvalitetsindex lagom till alla hjärtans dag.
Nyheter
13 FEB 2019
Regeringen vill på kort sikt lindra effekterna av att Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten slutar lämna ut statistik över enskilda läkemedel. Det meddelar nu socialminister Lena Hallengren (S).
Översikt
13 FEB 2019
Även om stora framsteg har gjorts inom global barnhälsa dör nästan 6 miljoner barn före 5 års ålder varje år. »Integrated community case managemenet of childhood illnesses« är en strategi som bygger på att lokala hälsoarbetare identifierar, diagnostiserar och behandlar de vanligaste sjukdomarna hos barn under 5 år.
Patientsäkerhet
13 FEB 2019
En överläkare inom psykiatrin åtalsanmäls efter en relation med en patient som hen behandlade.
Nyheter
13 FEB 2019
»Stora förändringar« gör att Aleris överlämnar driften av Bollnäs sjukhus. Men planen är att det även framöver ska drivas privat.
Nya rön
13 FEB 2019
För patienter som skrivs ut från psykiatrisk klinik är övergången mellan sluten- och öppenvård ett särskilt skört skede vad avser risken för suicid, i synnerhet om de lider av depression. Det visas i en stor svensk kohort.
Debatt
13 FEB 2019
Det finns ett naturligt samband mellan god hälso- och sjukvård och hög kvalitet i forskning, utbildning och fortbildning. Forskning är grunden för framtidens vård och utvecklar samtidigt personalens kompetens. En nära koppling till hälso- och sjukvården är också en förutsättning för god klinisk forskning, skriver Jan Nilsson och Britt Skogseid.
Nyheter
13 FEB 2019
Karolinska universitetssjukhuset brottas just nu med ett svårt ekonomiskt läge. Samtidigt hyr sjukhuset in operationsteam från ett bemanningsföretag utanför ramavtalet till en kostnad av 800 000 kronor i veckan.