Hälso- och sjukvårdsnämnden tog beslutet om sparkravet på torsdagen för att försöka få ekonomin i balans. Totalt ska sjukvården spara 89 miljoner kronor. Sjukhusvården står för den största delen av sparkravet, sammanlagt 40 miljoner kronor.

Enligt hälso- och sjukvårdsdirektören handlar det om ett »gnetande« utan att dra ner i verksamheterna.

– Vi arbetar med schemaläggning, vi ska dra ner på övertid och försöka minska dyra hyrlösningar, säger Per-Henrik Nilsson till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Men på vissa håll kommer neddragningarna att märkas. Det gäller till exempel när antalet hyrläkare i primärvården minskas från 21 till 18.

– Det kommer att bli svårare att få läkartid på vårdcentralen när vi har färre läkare där, säger Roland Gustbée (M) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till SVT Nyheter Småland.

Han ser också en möjlighet att minska kostnader som uppkommer på grund av brister i vården. Exempelvis bedöms vårdrelaterade infektioner kosta närmare 100 miljoner kronor.

Därtill ska vårdkonsumtionen ses över. Förra året sökte 13 personer akut vård 784 gånger. Roland Gustbée tror att man kan undvika onödiga sjukhusbesök genom att öka tryggheten i vården, till exempel genom fasta vårdkontakter och ett närmare samarbete med den kommunala hemsjukvården.