Madeleine Liljegren valdes till ny ordförande för Sylf 2019-2021 av ett enhälligt fullmäktige. Hon tar över efter Jonas Ålebring.

Madeleine Liljegren, ST-läkare i psykiatri, valdes till ny ordförande för Sylf av ett enhälligt fullmäktige. Hon efterträder Jonas Ålebring. Madeleine Liljegren har tidigare varit vice ordförande i Sveriges läkarförbund student, ordförande i Sylf Stockholm samt ledamot i det centrala Saco-rådet i Stockholm. Hon var valberedningens förslag, ett val som bland annat motiverades med hennes långa erfarenhet av fackligt arbete, förmåga att påverka och en ledarstil som beskrevs som en kombination av handlingskraft och ödmjukhet.

Madeleine Liljegren blev mamma för en dryg månad sedan.

– Det känns extra stort för mig som kvinna att stå här i dag, som nyvald ordförande i Sylf, och veta att ni tror på mig trots att jag precis fått barn, sa hon i sitt tacktal, och tillade samtidigt att hon inte är ett dugg förvånad eftersom Sylf är känd som en progressiv del av läkarkåren.

Madeleine Liljegren berättade att hon och hennes man under förlossningen fick mest förtroende för en mycket kompetent underläkare som gjorde ett »narkosår« i väntan på AT.

– Att väntetiderna till AT fortsätter att öka år efter år, att en hel drös av duktiga kollegor inte får komma vidare i karriären och bli specialister är inget annat än ett stort misslyckande av regionerna och ett enormt slöseri med samhällets resurser. Jag är rädd att vi kommer att få se en liknande situation med BT.

I talet lyfte hon också vikten av att läkare tar sig an chefskap i sjukvården för att vården ska utvecklas i rätt riktning.

– Det kanske är naivt men jag är helt övertygad om att många arbetsmiljöfrågor och förvirrade saker som att man anställs som sjuksköterska fast man är utbildad som läkare inte skulle förekomma om läkare hade mer inflytande i hur vården styrs.

Vilka frågor, förutom de som fullmäktige beslutat om, tycker du är viktiga att arbeta med framöver?

– Jag märkte under fullmäktige att det blev en väldigt stor debatt om sjuksköterskelösa avdelningar, taskshiftning och alternativa karriärvägar: vart är vår kår på väg? Jag tror att vi måste prata internt om vilken riktning Sylf ska ta, så att alla är med på det.

Under fullmäktigemötet framkom också en önskan om mer kontakt, stöd och transparens från den centrala styrelsen.  

– Jag kan uppleva att det pratas mycket om »lokala» Sylf och »centrala« Sylf. Jag vill att vi ska tala mer om Sylf som en förening som jobbar tillsammans som ett lag, säger Madeleine Liljegren.

Maria Ehlin Kolk, ST-läkare inom anestesi och intensivvård i Region Jämtland Härjedalen, valdes till förste vice ordförande. Hon har varit ordförande i Sveriges läkarförbund student, ordförande för Sacos studentråd och tidigare suttit i Sylfs styrelse.

Hennes hjärtefråga är utbildning, något hon även arbetat med under sin tidigare period i Sylfs styrelse.

– Det finns en oro hos en del för att det ska bli för mycket förändring i och med BT och den nya grundutbildningen. Andra är oroliga över att det ska bli för lite förändring. Jag är peppad på att se till att det blir så bra BT-platser som möjligt och en riktigt bra BT-föreskrift, sa hon när hon presenterade sig själv.

Som andre vice ordförande valdes den nuvarande styrelseledamoten Tora Borén. Anders Lundberg, ST-läkare i internmedicin och kardiologi, fick förnyat förtroende som ledamot och Eva Amtkil, ST-läkare i allmänmedicin, valdes till ny styrelseledamot.

Läs också:

»Sylf måste våga sätta fingret på obekväma frågor«

Sylf får snart ny ordförande