Lina Nordquist är ny sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna.

De senaste åren har samvetsfrihet i vården debatterats flitigt. Bakgrunden är ett par uppmärksammade fall där barnmorskor, med hänvisning till samvetsfriheten, krävt rätt att slippa medverka vid aborter, ge dagen-efter-piller och sätta in kopparspiraler.

Nu vill Liberalerna att ordet vårdvägran införs i hälso- och sjukvårdslagen. Partiet menar att den som utbildar sig till barnmorska eller gynekolog också måste vara beredd att utföra alla arbetsuppgifter som ingår i utbildningen och yrket. Någon samvetsfrihet ska det inte finnas utrymme för i sjukvården. 

– Vård ska man få efter behov, inte efter sjukvårdspersonalens önskemål, säger Lina Nordquist, ny sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, till SVT.

Anledningen till att förslaget kommer just nu är att frågan drivs av andra politiska partier.

– Så sent som under våren behandlade riksdagen motioner från både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna där man vill införa samvetsfrihet. Vi säger att nu får det räcka.

Men enligt Michael Anefur, Kristdemokraternas talesperson för medicinsk-etiska frågor, går det inte att lagstifta bort samvetsfrihet eftersom den finns med i Europakonventionen.

– Samvetsfriheten är ju konventionsstyrd, då måste man antingen ändra konventionen eller lämna den. Jag tror inte något av det är aktuellt, säger han till SVT.

Norsk domstol: Fel att sparka spiralvägrande läkare

Barnmorskan blev inte diskriminerad

Abortvägrande barnmorska till AD – stöds av antiabortorganisation

Jönköpings tingsrätt: Barnmorskan ej diskriminerad